MEKSIKO 16 DANA 31.12.

MEKSIKO
16 DANA / 14 NOĆI
MEKSIKO SITI – MERIDAPLAJA DEL KARMEN 
31.12 – 15.01.2025.


Mexico – zemlja brojnih kontradiktornosti! Tačka gde se prepliću kultura, neobična- pomalo mistična istorija i umetnost, sa puteviima kriminala i života “na ivici”… svetski opijajuća gastronomija sa nestvarnom oskudicom velikog broja stanovništva, zemlja gde se smenjuju čarobni pejzaži, pored kojih ćete se osetiti kao da ste u Raju. Mesto koje će vas opčiniti i zaista ostaviti u velikoj nedoumici i pod snažnim utiskom – da ćete sigurno poželeti da mu se ponovo vratite!

Velika Manga avantura će Vas katapultirati iz urbane džungle zvane Mexico City preko najznačajnijih kulturnih središta Maja, Asteka i Tolteka, na karipsku obalu poluostrva Yucatan. Doživećete drevne ruševine, elegantne kolonijalne gradove kao i način života starosedeoca…  uživati u prirodnim lepotama Meksika, uploviti u tirkizno plavetnilo Karipskog mora, sunčati se na očaravajućim plažama i družiti sa svetskim putnicima.

Nije tajna da je putovanje u Meksiko izbor miliona turista iz čitavog sveta, koji jedva čekaju da i uživo osete, dožive ono o čemu su toliko čitali, gledali i slušali! Da li ste i Vi neki od njih?!


PLAN I PROGRAM PUTA:

1. dan (31.12.): Beograd – Amsterdam – Cancun – Playa del Carmen

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme. Let za Amsterdam u 06:00h, broj leta KL1982. Sletanje u Amsterdam u 08:35h. Pauza između letova je 1h i 30 minuta. Nastavak leta za Cancun u 10:05h, broj leta KL689. Sletanje u Cancun u 15:10h. Transfer do smeštaja u Plaji del Karmen. Ulazak u sobe. Slobodno vreme.  Playa del Carmen, koja se nalazi u meksičkoj državi Quintana Roo, leži na dugim belim, peščanim plažama u senkama palmi, naspram kristalno čistih tirkiznih voda Karipskog mora. Nekadašnje ribarsko selo je sada takozvani ’’Raj Kariba’’ i savršeno mesto za odmor. Lokalne prodavnice, koje su deo tradicije u svakom meksičkom gradiću, nude niz različitih proizvoda. Odlični restorani koji će Vas oduševiti autentičnim specijalitetima, savršena su polazna tačka za upoznavanje gastronomije i lokalne kulture. Živopisni restorani i prelepi barovi privlače u velikom broju kako turiste, tako i meštane. Slobodno vreme za istraživanje okoline i odmor na plaži. Pogled na pejzaž ukrašen palmama, uz mirise iz okolnih restorana lokalne kuhinje i ukus osvežavajućeg pića savršen je uvod za ono što predstoji u narednim danima. Slobodno vreme. Noćenje. SREĆNA NOVA GODINA!!!


2.dan (01.01.): Playa del Carmen

Slobodan dan ili vam možemo ponuditi fakultativni izlet Tulum Ruines – Playa Paraiso – Coba ruines. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Tulum Ruines - Playa Paraiso - Coba ruines

U jutarnjim satima krećemo na fakultativni izlet do Nacionalnog Parka Tulum, gde se danas nalaze ruševine istoimenog majanskog grada. Mesto koje su u VI veku, kao luku na obali mora podigli narodi pre Maja, danas svedoči o prvim kontaktima Maja i španskih osvajača. Grad na litici visine 12 metara, ima pet kapija, i opasan je zidinama sa tri strane, dok je sa četvrte strane otvoren prema moru. Nekada je u gradu živelo oko 1500 ljudi, među kojima su bil i majanski vladari. Tulum je bio luka majanskog grada Kobe, u kojoj se najviše trgovalo dragim kamenjem i vulkanskim opsidijanom. U blizini severnog zida, nalazi se sveto jezero, jedna od preko 6000 podzemnih “senota” (cenote) Jukatana, odakle se stanovništvo snabdevalo pijaćom vodom. U okviru nalazišta, na mestu odakle se posmatrao zalazak sunca, najveću građevinu predstavlja “El Castillo” (na španskom “tvrđava”), sa figurama i maskama božanstava koja simbolizuju Veneru. U jednom od hramova – Hram fresaka, nalaze se prilično dobro očuvani crteži koji predstavljaju “silazećeg boga” Kukulkana. Nakon završenog obilaska, pravimo pauzu na jednoj od najlepših plaža Tuluma – Plaja Paraiso (Playa Paraiso), smeštenoj u podnožju litice ovog veličanstvenog drevnog grada. U dogovorene vreme, krećemo ka unutrašnjosti poluostrva Jukatan. Put nas vodi ka Arheološkom nalazištu Koba (Coba), jednom od nekada najvećih gradova Maja. Udaljeni kilometrima od civilizacije i usred džungle, ostaci Kobe, čiji se delovi često promaljaju između ogromnog korenja i lijana prašume, neodoljivo podsećaju na filmove iz serijala o Indijani Džonsu. Kako bi poseta Kobi bila još zanimljivija, ali i zbog udaljenosti između pojedinih građevina na lokalitetu, zemljanim stazama džungle, osim pešice stiže se i iznajmljenim biciklom/rikšom.  Ovaj sjajni i nedovoljno poznati lokalitet, svedoči o ceremonijalnom životu drevne mezoameričke civilizacije i s obzirom na to da zbog gustine džungle još uvek nije do kraja istražen, čini posetu još zanimljivijom. Zbog nepostojanja asfaltnih puteva u ovom delu Jukatana, do 2011. godine otkriveno je samo oko 30% ruševina. Utvrđeno je da je tokom vrhunca vladavine Maja (III – X vek), Koba bila jedan od najvažnijih ekonomskih centara Maja u meksičkom delu Jukatana, kada su zrna kakaovca i med korišćeni kao sredstvo plaćanja. Pod velikim utiskom nakon obilaska ovog neobičnog grada, povratak u Plaju del Karmen u kasnim popodnevnim satima

Izlet obuhvata: povratni transfer, usluge vodiča, ulaznice za sve lokalitete, taksu za lokalnu zajednicu u Kobi, eko taksu za nacionalni park u Tulumu, vožnju biciklom ili rikšom u Kobi, tradicionalni jukatanski ručak i usluge.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Playa del Carmen3.dan (02.01.): Playa del Carmen

Slobodan dan ili vam možemo ponuditi fakultativni izlet Rio Lagartos i Las Coloradas. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Rio Lagartos i Las Coloradas

Našu avanturu zaokružićemo fakultativnim izletom na mesto koje priliči bajkama i pomera granice realnosti – roze jezera, zaštićenog područja rezervata biosfere Rio Lagartos (u prevodu “reka/dolina guštera/krokodila”). Transfer iz Plaje del Karmen, do sela Las Koloradas (Las Coloradas, poznatiji kao “Pink Lakes”), koje je naziv dobilo po obližnjoj grupi od nekoliko slanih jezera. Većina seljana zaposlena je u vađenju morske soli iz ovih jezera, koja tokom letnjih meseci postanu jarko-ružičasta. Svoju ružičastu boju, duguju vrsti minijaturnih škampa koji žive u slanoj vodi, i koji u sebi sadrže kartenoide. Zanimljivo je da u rezervatu žive flamingosi koji se rađaju beli, i svoju jarko-ružičastu boju dobijaju vremenom, hraneći se škampima iz ovih jezera. Nakon obilaska slanih jezera, krećemo u zaštićeno područje rezervata biosfere koje čini park prirode Rio Lagartos. Park prirode čini velika laguna plitke vode, sa ostrvcima šume mangrova, koju obilazimo u plovidbi čamcem. Najčuveniji stanovnici lagune su krokodili. Skrivaju se u plitkim vodama ispod ostrvaca šuma mangrova. U laguni živi veliki broj različitih vrsta ptica, kao što su ružičasti flamingosi, čaplje, pelikani i galebovi, koji svoja gnezda prave na vrhovima drveća. Nakon vožnje do krajnjeg istoka lagune, čamcem ćemo krenuti nazad, zapadnije od sela Rio Lagartos, skoro do samog kraja lagune gde ona završava otvorenim morem i Meksičkim zalivom. Povratak čamcem u selo Rio Lagartos i ručak u taverni. U specijalitete lokalne kuhinje spadaju različite vrste ribe, škampi i jastog. Osim pržene i pečene ribe, specijalitet ovog dela Jukatana je seviće (ceviche), salata od žive ribe. Nakon ručka, povratak u Plaju del Karmen

Izlet obuhvata: povratni transfer, ulaznice za sve lokalitete, ručak, usluge lokalnog vodiča u okviru roze jezera i predstavnika agencije.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Playa del Carmen


4.dan (03.01.): Playa del Carmen

Slobodan dan ili vam možemo ponuditi fakultativni izlet Xcaret. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Xcaret

Fakulativni izlet u Xcaret Park (Xcaret u prevodu znači “mali ulaz”) nekada zvan i  ’’Meksički sveti Raj’’, jedan je od najpopularnijih Eko-parkova na Majanskoj rivijeri. Legenda govori da su Maje ovo mesto koristile za ritualna kupanja, kako bi očistili umove i telo pre odlaska na obližnje ostrvo Kozumel (Cozumel), gde bi se divili Boginji ljubavi, meseca i medicine Iščel (Ixchel). U okviru parka se nalazi preko 50 prirodnih i antropogenih atrakcija. Ovde ćemo imati priliku da posetimo tri podzemne reke koje prolaze kroz repliku majanskog sela, šetamo stazama tropske džungle, uživamo na plaži, snorklingu i prirodnim bazenima, posetimo paviljon leptira, akvarijum koralnog grebena i još mnogo toga… Za vreme ove zanimljive avanture izdvajamo vreme za ručak i osveženje u jednom od restorana koji se nalaze u samom parku. U okviru kulturnih atrakcija možemo posetiti repliku majanskog sela, lokalnu crkvu, meksičko groblje, muzej, jedinstveni šou Mesoamerican ball game, otvoreni teatar sa različitim performansima koje dočaravaju turistima pre-hispano kulturu i tradiciju ovih prostora. Nakon nezaboravne avanture, sledi povratak u smeštaj. Slobodno vreme

Izlet obuhvata: povratni autobuski transfer, ulaznicu u park, poseta tri podzemne reke, ulaz na plažu i prirodne bazene, posetu pavijonu leptira, akvarijumu koralnog grebena, izložbi konja, stazi tropske kišne šume, ručak-švedski sto (uključujući jedno pivo i neograničena bezalkoholna pića, vodu i kafu tokom ručka), pristup svlačionicama, ormarićima i toaletima, opremu za ronjenje, spasilačke prsluke, ležaljke, wi-fi.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Playa del Carmen


5.dan (04.01.): Playa del Carmen

Slobodan dan ili vam možemo ponuditi fakultativni izlet Cozumel. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Cozumel

Celodnevni fakultativni izlet do ostrva Kozumel, koje predstavlja raj za prave hedoniste, idealno mesto za odmor i uživanje. Transfer do luke i dolazak brodićem na ostrvo. Po dolasku, sledi transfer do plaže – Playa Palancar. Slobodno vreme za plivanje, sunčanje, degustaciju koktela, lokalnih specijaliteta i upijanje svih nijansi karipsko-plavog. Vreme za samostalno istraživanje ostrva. U dogovoreno vreme povratak u luku i transfer brodićem. Dolazak u Plaju del Karmen i povratak u smeštaj.

Izlet obuhvata: povratni transfer brodićem Playa del Carmen – Cosumel – Playa del Carmen, povratni transfer luka – Playa Palancar – luka i uslugu vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Playa del Carmen6 – 7.dan (05.01 – 06.01.): Playa del Carmen

Slobodni dani ili dvodnevni fakultativni izlet Isla Mujeres. 2 noćenja.

FAKULTATIVNI IZLET: Isla Mujeres

PROGRAM IZLETA: 05.01 – 1 dan

U jutarnjim satima krećemo na dvodnevni fakultativni izlet –  Isla Mujeres. Autobuski transfer do luke kod Kankuna, ukrcavanje na brod i nakon vožnje od oko 30 minuta dolazak na ostrvo Isla Mujeres. Odlazak do hotela i smeštaj u sobe. Ovo relativno malo ostrvo dužine 7 kilometara i u najužem delu širine samo 650 metara, nalazi se udaljeno 9 kilometara od bučnog i komercijalnog Kankuna, i pruža utočište onima koji su željni nešto mirnijeg i opuštenijeg odmora. U jedinom većem mestu na ostrvu – Plaja Norte (Playa Norte – “Severna plaža”), postoji mesna crkva i lokalno groblje, mala pijaca, ali i brojni restorani, kafeterije i radnje sa suvenirima. Osim odmaranja na prelepoj peščanoj plaži Plaja Norte i kupanja u kristalno-čistom moru, predlažemo Vam da odete na najjužniji deo ostrva, do rta Punta Sur. Na ovom mestu, na stenovitom delu ostrva, u podnožju ostataka majanskog hrama boginje Iščel, nalazi se zvanično najistočnija tačka Meksika. Na samom rtu, nalazi se statua boginje Iščel, onako kako je predstavljena u majanskim hramovima. Južni deo ostrva, uglavnom je rezidencijalni, gde u šetnji možete videti neke od prelepih ostrvskih hacijendi. Noćenje na Isli za putnike koji su na fakultativnom izletu.

PROGRAM IZLETA: 06.01 – 2 dan

Odjavljivanje iz hotela. Nastavljamo sa uživanjem i sunčanjem na jednoj od najlepših plaži Kariba, uz gastronomske specijalitete lokalnih restorana, ispijanje lokalnih koktela, i kokosa s kokosovim mlekom. Ukoliko želite da kupite suvenire, gradić Plaja Norte ima veoma dobru ponudu – od tekstilne robe, novčanika i nesesera u tipičnim bojama i šarama Meksika, preko kupaćih kostima, marama, nakita od šarenih perli, sombrera i magneta sa lobanjama u stilu “Dia delos Muertos”. U dogovoreno vreme, transfer do aerodroma u Cancunu

Izlet obuhvata: povratni autobuski transfer Playa Del Carmen – Cancun (luka), povratni brodski transfer Cancun – Isla Mujeres – Cancun, smeštaj (1 noćenje – hotel 3*) i usluge vodiča.
Izlet ne obuhvata: napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Playa del Carmen


8.dan (07.01.): Playa del Carmen – Merida

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme transfer do smeštaja u Meridi. Ulazak u sobe. Slobodno vreme ili prvi dan fakultativnog izleta Treasures of Yucatan. Noćenje. 

FAKULTATIVNI IZLET: Treasures of Yucatan

Prvi dan fakultativnog izleta Treasures of Yucatan rezervisan je za upoznavanje jednog od nekada najuspešanijih centara civilizacije Maya i najvećeg grada Yucatan-a, sve do pobune Maya 1221. godine. Danas je Chichen Itza dom najveće kolekcije ruševina stare civilazije u Meksiku i može se slobodno reći – top pet najposećenijih mesta u zemlji! Jedno od sedam svetskih čuda, UNESCO je proglasio svetskom baštinom 2007.godine. Ime je dobio po majanskom plemenu Itza. Centrom dominira Temple of Kukulcan (često nazivan i El Castilo) – piramida sa hramom visoka oko 30 m… zahvaljujući areheolozima, nadjen je i tunel, kojim se može ući u piramidu unutar piramide (to je bila česta praksa, da se svi veći hramovi grade na starijim). Upoznaćemo se sa životom i običajima Majanskog naroda, videti kako su posmatrali svet, prognozirali vreme i predviđali događaje svojim kalendarom. Na ovom lokalitetu je pronađeno sedam igrališta za tradicionalne sportske igre kao i opservatorja El Caracol (u prevodu- zmija), koja je bila postavljena da se osmatraju mesečeve deklinacije i drugi astronomski dogadjaji. Nakon završenog razgleda u pratnji lokalnog vodiča, sledi slobodno vreme za individualno razgledanje i šoping u nekim od postavljenih suvenirnica na samom lokalitetu. Put nas dalje vodi ka jednoj od najinteresntnijih senota poluostrva Cenote Ik Kil, koje nisu poznate samo kao prirodno čudo neverovatnog kolorita i visećih loza, već i kao istorijsko mesto. Senotu su u drevnim vremenima posećivali hodočasnici, koji bi žrtvovali predmete, a ponekad i ljude u čast Boga kiše, munja i oluje – Chaac. Na dnu jame su kasnije pronađeni mnogi vredni predmeti, koji se danas čuvaju u istorijskim muzejima širom zemlje. Sa novom enregijom, napuštamo senote i posle kraće vožnje stižemo u kolonijalni gradić Valladolid. Grad je pod zaštitom UNESCO-a još od 1998. godine. Ulična scenografija pastelnih boja, najpribližnija je ideji kako treba da izgleda jedan tipičan meksički grad. I upravo zbog smena boja prilikom zalaska sunca, u popodnevnim časovima napravićemo ovde najlepše fotografije. Uživaćemo na glavnom gradskom trgu „Plaza e Parque Francisco Canton“, sa pogledom na „Catedral de San Servasio“, uz zvuke tradicionalne meksičke muzike i lokalne specijalitete u restoraima duž ulice Calle 41A. Nastaviti do najpoznatije gradjevine nedaleko od gradskog jezgra – „San Bernandino de Siena Convent.“ Nakon obilaska transfer do Meride.

Izlet obuhvata: sve transfere i ulaznice za lokalitete predviđene programom izleta, usluge vodiča.
Izlet ne obuhvata: napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Merida


9.dan (08.01.): Merida

Slobodan dan ili drugi dan dvodnevnog fakultativnog izleta Treasures of Yucatan. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Treasures of Yucatan

Krećemo fakultativno put juga u posetu majanskom arehološkom lokalitetu Uxmal (izgovara seoosh-mahl). Centralni lokalitet se prostire na 60 hektara, a nekadašnja naseobina se nalazila i izvan ovog područja. Brojne građevine nalaza se na zelenoj zaravni oivičenoj gustom šumom. Najimpozantnija je svakako Magična piramida, a arheološka struktura i zgrade koje se nalaze širom Uxmal-a ukrašene su geometrijskim figurama i maskama boga kiše Chaac, koji je za maja Maje bio jedno od najvažnijih božanstava. Nastavljamo dalje ka takozvanom Žutom gradu – Izamal (popularni nadimak je dobio po svom neobičnom izgledu – većina zgrada ofarbana je u žutu boju). Nekolicina prekolumbijanskih struktura je i danas vidljiva u ovom gradu, ali popularnost kakvu danas ima, stiče tek od 16. veka i dolaska Španaca. Osim karakteristične arhitekture, najposećeniji i najfotografisaniji su „Convento de San Antonio de Padua“ (manastir nastao na vrhu nekadašnje mezoameričke piramide), sa svojim grandioznim atrijumom – drugi najveći u hrišćanskom svetu, posle Vatikana. Unutrašnjost crkve ukrašena je freskama iz 16. i 17. veka, kao i baroknim oltarom, raskošnih ukrasa na pozlaćenom drvetu i oslikanim scenama iz Hristovog života. Slobodno vreme za uživanje u „Parque Itzamna“ i pravljenje sjajnih fotografija uz zalazak sunca. Povratak u Meridu u i slobodno vreme za individualne aktivnosti.

Izlet obuhvata: sve transfere i ulaznice za lokalitete predvidjene programom izleta, usluge vodiča.
Izlet ne obuhvata: napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Merida10.dan (09.01.): Merida – Mexico City

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Mexico City. Sletanje i transfer do smeštaja. Ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.


11.dan (10.01.): Mexico City

Slobodan dan ili fakultativni izlet razgledanje Meksiko Sitija. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Razgledanje Meksiko Sitija

Prvog dana očekuje nas obilazak grada i bolje upoznavanje sa neverovatnom i inspirativnom istorijom meksičke prestonice. Imacemo priliku da se prošetamo ulicom Reforma koja na najbolji način oslikava period razvoja Meksika od sticanja nezavisnosti do danas. Šetnju nastavljamo parkom Chapultepec gde ćemo videti brojne monumentalne spomenike, od kojih su samo neki Altar a la Patria, Obelisco a los Niños Heroes, Nacionalni istorijski muzej, koji je smešten u zamku Chapultepec, prolazimo pored zoološkog vrta i statue Josipa Broza Tita. Nakon kraće pauze smestićemo se u autobus i odlazimo do muzeja Soumaya, jednog od najlepših zdanja moderne meksičke arhitekture. Izgrađen 2011. godine, raspolaže zbirkom od neverovatnih 66,ooo eksponata. Po obilasku muzeja, uputićemo se ka glavnom gradskom i jednom od najvećih svetskih trgova Zócalo. Tu ćemo imati priliku da vidimo istorijski centar grada, katedralu Metropolitana, izgrađenu na temeljima astečkog svetilišta, Palacio Nacional, kao i mnoga druga zdanja od nacionalnog značaja.

Izlet obuhvata: autobuski prevoz, ulaznice po programu.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Mexico City


12.dan (11.01.): Mexico City

Slobodan dan ili vam možemo ponuditi fakultativni izlet Teotihuacan. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Teotihuacan

Fakultativni odlazak u jedan od najvećih kulturno-istorijskih centara Meksika i čitave Latinske Amerike – Teotihuakan (Teotihuacan), čiji se nastanak vezuje za Tolteke. Tolteci su bili prvi stanovnici današnjeg Meksika i važili za miroljubivo pleme koje je razvilo vrlo visok nivo kulture. U njihovoj prestonici Teotihuakanu i danas postoje ostaci koji svedoče o njihovom graditeljskom umeću. Najimpozantnije gradjevine su bez sumnje piramide posvećene Suncu i Mesecu. U pratnji vodiča videćete i naučiti više o istoriji i nastanku meksičke države, kao i o kulturi ovog neobičnog naroda. Izlet upotpunjujemo posetom jednoj od plantaža agave u okolini, gde ćemo se upoznati sa tradicionalnom tehnologijom pomoću koje lokalno stanovništvo eksploatiše ovu biljku. Saznaćete kako se od agave dobija tkanina, šamponi i naravno najpoznatije meksičko piće – tekila. Nakon završenog razgledanja u dogovoreno vreme povratak u Meksiko Siti.

Izlet obuhvata: povratni autobuski transfer, ulaznice za lokalitete koje posećujemo po programu, usluge vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Mexico City13.dan (12.01.): Mexico City

Slobodan dan ili vam možemo ponuditi fakultativni izlet Xochimilco i Coyoacan. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Xochimilco i Coyacan

Poludnevni fakultativni izlet do Hočimilka (Xochimilco), plovećih pijaca u južnom delu Meksiko Sitija, mesta povezanog sa istorijom astečke civilizacije, gde se susreću prošlost i sadašnjost. Tokom plovidbe kanalima, u ovom jednistvenom delu grada koji je proglašen delom svetskog kulturnog nasleđa UNESCO-a, uživaćemo uz zvuke marijača i specifičnom ukusu tekile, uz mnoštvo raznobojnog cveća, voća i povrća. Nakon plovidbe, nastavljamo do gradske oblasti Kojoakan (Coyoacan), kvarta u kojem se nalazi čuvena „La Casa Azul“ (u prevodu „Plava kuća“)- porodična kuća u kojoj je deo života provela jedna od najvećih umetnica XX veka, Frida Kalo (Frida Kahlo), supruga verovatno najpoznatijeg meksičkog slikara Dijega Rivere. Neobična kuća koja je pretvorena u muzej, svedoči o životu i o tragičnoj sudbini ove talentovane, nekonvencionalne slikarke, čije je slike obožavao čuveni Pablo Pikaso i koja je postala svetski poznata tek nakon smrti. Slobodno vreme za obilazak kvarta i kupovinu suvenira, nakon čega ćemo se uputiti ka centralnom delu grada. Preporučujemo da probate neke od specijaliteta meksičke kuhinje, kao što su takos (tacos), naćos (nachos), slatke ćurose (churos), i buritos (burritos). Povratak u smeštaj.

Izlet obuhvata: povratni autobuski transfer, krstarenje tradicionalnom barkom, uslugu vodiča.
Izlet ne obuhvata: napojnice (bakšiš), obroke i piće.
Izlet se realizuje iz mesta: Mexico City


14.dan (13.01.): Mexico City

Slobodan dan ili vam možemo ponuditi fakultativni izlet Puebla. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Puebla

Polazak iz hotela u ranim jutarnjim satima. Napuštajući teritoriju Meksiko Sitija prolazimo pored favela i delova grada u kojima živi najveći deo populacije ovog megalopolisa. Na putu prema Puebli preći ćemo i kotu od 3300m nadmorske visine i posmatrati moćne vulkane Popokatepetl i Icaksivatl. Na polovini puta u podnožju ova dva kolosalna vulkana napravićemo pauzu za kafu i fotografisanje. Naše prvo odredište je najmasivnija piramida ikada napravljena na prostoru mezoamerike – Čolula (Cholula). Iako nije nadvisila piramidu sunca Teotihuakana, ona je bila najveće građevinsko delo po volumenu koje je ljudska ruka napravila na zapadnoj hemisferi. Na vrhu nekašnje piramide danas se nalazi hrišćansko svetilište posvećeno Našoj Gospi Čudotvorki. Ovo je jedno od najupečatljivijih mesta na kojima se može videti skrnavljenje nekadašnje civilizacije i grubo nametanje novih institucija, vlasti crkve i kulture, ali je ujedno i jedan od najfotografisanijih prizora u čitavoj zemlji. Sa platoa ispred svetilišta pruža se najlepši pogled na vulkane i centralnu dolinu Meksika. Potom stižemo do Pueble, prestonice istoimene države, koja je važan univerzitetski i industrijski grad. Poznata po predivnim trgovima, impozantnoj katedrali, parkovima i arhitekturi nezaobilazno je mesto za posetu prilikom dolaska u Meksiko. Puebla je izuzetno bogat i razvijen grad, a to pre svega duguje Volksvagen proizvodnji automobila koja je decenijama smeštena upravo u ovom gradu. Prošetaćemo centralnim gradskim ulicama, posetiti lokalnu pijacu i zaviriti u impozantnu katedralu, pre nego što napravimo pauzu za slobodno vreme i kupovinu souvenira. Nakon završenog obilaska povratak u Meksiko Siti.

Izlet obuhvata: povratni autobuski transfer, uslugu vodiča.
Izlet ne obuhvata: napojnice (bakšiš), obroke i piće.
Izlet se realizuje iz mesta: Mexico City


15.dan (14.01.): Mexico City – Amsterdam

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Amsterdam u 21:55h, broj leta KL686.


16.dan (15.01.): Amsterdam – Beograd

Sletanje u Amsterdam u 15:10h po lokalnom vremenu. Pauza izneđu letova je 5h i 25 minuta. Nastavak leta za Beograd u 20:35h, KL1985. Sletanje u Beograd u 22:55h. Kraj programa.


SMEŠTAJ

SMEŠTAJ: PLAYA DEL CARMEN
PLAYA DEL CARMEN, MEXICO od 31.12. do 07.01.2025.

La Pasion Colonial Boutique By Bunik hotel 4* – hotel se nalazi na odličnoj lokaciji na 400m od gradske plaže u letovalištu Playa del Carmen. U neposrednoj blizini hotela nalaze se brojni barovi/pabovi i restorani nacionalne i internacionalne kuhinje. Hotel poseduje bazen. Sobe su jednokrevetne i dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room). Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Svaka sobe poseduju sopstveno kupatilo, klima uređaj. Usluga: noćenje.

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: MERIDA
MERIDA, MEXICO od 07.01. do 09.01.2025.

Hotel Boutique La Casona by Kavia 4* – hotel se nalazi na 500 metara od Glavnog trga. Hotel poseduje bazen zatvorenog tipa. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room), dvokrevetne sobe sa pomoćnim ležajem (double room with extra bed), trokrevetne sobe sa francuskim ležajem i jednim zasebnim ležajem (triple room), četvorokrevetne sobe sa dva francuska ležaja (quadruple room).Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Svaka sobe poseduju sopstveno kupatilo, klima uređaj i sef. Usluga: noćenje.

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: MEXICO CITY
MEXICO CITY, MEXICO od 09.01. do 14.01.2025.

Hotel and Suites PF 4* – smešteni smo u hotelu u Mexico City-ja (zona Roma) udaljenom 400m od avenije Reforma. U okviru hotela nalaze se restoran i bar. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room), dvokrevetne sobe sa pomoćnim ležajem (double room with extra bed), trokrevetne sobe sa francuskim ležajem i jednim zasebnim ležajem (triple room), četvorokrevetne sobe sa dva francuska ležaja (quadruple room).Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Svaka sobe poseduju sopstveno kupatilo, klima uređaj i sef. Usluga: noćenje.
Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.


NAPOMENE ZA SMEŠTAJ
NAPOMENE ZA SMEŠTAJ:
– Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta (ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja…) ne rade.
– Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrdjena i važeća na dan zaključenja ugovora izmedju organizatora putovanja i inopartnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.
– Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.
– U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel – smeštaj iz ponude organizatora putovanja registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici. 
– Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uredjaj…).
– Usluga bežičnog interneta WIFI ne podrazumeva obavezno i dobar signal u sobama i svim delovima hotela. Moguće je da je signal odgovarajući samo u odredjenim delovima hotela, obično oko recepcije ili baru. Takodje, brzina protoka može biti brža ili sporija u zavisnosti od tehničke opremljenosti. Oznaka WiFi ne podrazumeva BESPLATAN INTERNET nego način korišćenja interneta bežično.
– Postoji mogućnost spajanja putnika u sobama i u tom slučaju organizator putovanja zadržava pravo na razmeštaj putnika po sobama, vodeći računa o uzrastu putnika, kao i o polu. Organizator ne može garantovati ovu uslugu, iako će nastojati da izadje u susret željama putnika. U slučaju spajanja, putnik deli sobu (dvokrevetnu sobu – sa (twin) zasebnim krevetima ili (double) francuskim ležajem / trokrevetnu sobu – sa tri zasebna kreveta ili sa francuskim ležajem i jednim zasebnim krevetom) sa osobom/ama koju/e mu organizator dodeli, ukoliko nije platio privatnu sobu.
– Zahtevi za twin ili double sobe, konektovane sobe, family sobe i sl., uzeće se u razmatranje, ali grupni aranžmani ne podrazumevaju potvrdu ovakve vrste smeštaja, niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, spratnost, francuski ležajevi i sl.). Agencija organizator ne može obećavati ovakve usluge.
– Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.


CENOVNIK

~PROMOCIJA~

Povodom 18. rođendana agencije!

Zbog velikog interesovanja  i zahteva Manga putnika, period za prijavu po promo cenama produžen je do 23.05.2024.


Period putovanja: od 17.05. do 30.03.2025.


Odaberite Vašu Manga avanturu i do 23.05.2024. rezervišite svoje mesto po najpovoljnijoj ceni!


1. Za prijave u toku promo perioda na izražene cene aranžmana odobravamo dodatni popust: od 200€ za uplate u celosti & od 100€ za uplate avansa od 500€ ili 200€!

2. Manga PROMO + ponuda: Putnicima koji se odluče i prijave za putovanje u toku promotivnog perioda odobravamo popust u iznosu od 100€ za naredno Manga putovanje!

3. Paket fakultativnih izleta (Dodatna pogodnost): Ukoliko se prilikom prijave odlučite za sve ponuđene fakultativne izlete, odobrava se popust u iznosu od 100€. Umesto 1040€ cena svih izleta u paketu je 940€.


~ CENA ARANŽMANA ~
(po osobi u 1/2, 1/2+1 ili 1/3 sobi)
za uplatu aranžmana u celosti do 23.05. ~

3299€ 2899€ – 200€

~ za uplatu avansa od 500€ cena je: 2999€ – 100€ ~
~ za uplatu avansa od 200€ cena je: 3099€ – 100€ ~


PRIJAVI SE


Iskoristite popuste i brojne pogodnosti rodjendanske promocije koje smo pripremili za Vas!
Pridružite nam se u osvajanju sveta!


DODATNE INFORMACIJE
CENA ARANŽMANA - DODATNE INFORMACIJE

DODATNE INFORMACIJE:
Cena aranžmana po osobi u jednokrevetnoj sobi uvećava se za: 700€
Cena aranžmana za dete od 2 do 11.99 godina, sa jednom odraslom osobom u dvokrevetnoj sobi, umanjuje se za: 270€
Cena aranžmana za dete od 2 do 11.99 godina, sa dve odrasle osobe u dvokrevetnoj sobi – u ležaju sa roditeljima, umanjuje se za: 700€
Cena aranžmana za dete od 2 do 11.99 godina, sa dve odrasle osobe u sobi – u sopstvenom ležaju, umanjuje se za: 400€


NAPOMENE: 
1. Za stalne Manga putnike obračunava se najniža cena aranžmana bez obzira na visinu uplaćenog avansa za putovanje!
2. Neki od termina su skoro popunjeni i zbog komfora naših putnika i same organizacije na destinaciji nismo u mogućnosti da proširimo grupe!
3. U narednom periodu sve izvesnije je da će doći do poskupljenja cena usluga u avio sektoru, prema najavama vodećih avio kompanija, kao i cena smeštaja na destinacijama i samnih usluga ino partnera, na koje mi kao agencija nemamo uticaj, te Vas savetujemo da iskoristite ovaj promo period i uplatom aranžmana u celosti, osigurate Vaše mesto za željeni termin putovanja po najnižoj ceni, bez obzira na promene cena usluga na tržištu!
4. Savetujemo Vam da za putovanje obezbedite:
– Putno zdravstveno osiguranje / osigurana suma 15000€ ili 30000€ (cena: – raspitati se kod agenta agencije)
– Osiguranje od otkaza aranžmana – od strane putnika/ osigurana suma do 1000€ (cena: zavisi od broja dana na putovanju itd. – raspitati se kod agenta agencije)
*Napomena: važi za državljane R. Srbije koji poseduju pasoš R. Srbije
5. Svi programi prilagodjeni su aktuelnim uslovima putovanja, uz najviše bezbednosne standarde, kako biste tokom puta bili sigurni i bezbrižni!

DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:
– uplatom avansa od min. 100€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate za avio aranžmane i za daleka putovanja, potvrdite prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine, o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti;
– potpišete ugovor o putovanju (možete potpisati i poslati putem mejla) u roku od 48 sati;
– pošaljete sliku prve strane pasoša putem mejla, vibera (na br. +381653444600) ili lično u našim prostorijama u roku od 48h.

Napomena: Postoji mogućnost da za odredjene objavljene ponude, a u zavisnosti od sezone i uslova ino partnera, visina avansne uplate prilikom prijave bude viša u odnosu na onu na koju se i primenjuju uslovi i dinamika plaćanja.

NAČINI PLAĆANJA:
– Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.
– Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
– Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
– Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
– Kreditnim karticama banke Intesa moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa, Maestro): važi za poslovnicu u Beogradu
– Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)
– Deponovanim čekovima građana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 2 meseca nakon završetka putovanja)

ŠTA JE UKLJUČENO U CENU ARANŽMANA?

ARANŽMAN OBUHVATA:

– Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd – Kankun / Meksiko Siti – Beograd sa presedanjem u Amsterdamu – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg
– Avio prevoz redovna linija (Merida – Meksiko Siti – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg 
– Sve obilaske prema programu puta
– Sve transfere prema programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus, minibus, kombi, auto)
Smeštaj u Meksiko Sitiju u hotelu 4* na bazi 5 noćenja (1/2, 1/2+1 i 1/3 sobe)
Smeštaj u Meridi u hotelu 4* na bazi 2 noćenja (1/2, 1/2+1 i 1/3 sobe)
Smeštaj u Plaji del Karmen u hotelu 4* na bazi 7 noćenja (1/2 sobe)
– Troškove organizacije putovanja
– Stručno vođstvo puta / predstavnika agencije


ARANŽMAN NE OBUHVATA:

– Vizu za Meksiko
– Individualne troškove
– Fakultativne izlete i obilaske
– Obroke koji nisu obuhvaćeni planom i programom puta
– Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
– Međunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje.

FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI

NAPOMENA:Fakultativni izleti i obilasci nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa putovanja. Realizuje ih lokalna agencija. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, datumu realizacije izleta, satnici, organizaciji od strane lokalne agencije ili nekih nepredviđenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za gorenavedene promene. Rezervisane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, s obzirom na to da se realizuju od strane lokalnih agencija.

MEXICO CITY: RAZGLEDANJE MEKSIKO SITIJA – 50€
MEXICO CITY: TEOTIHUACAN 60€
MEXICO CITY: XOCHIMILCO 60€
MEXICO CITY: PUEBLA – 80€

MERIDA:
TREASURES OF YUCATAN – 250€
PLAYA DEL CARMEN: TULUM I COBA – 80€
PLAYA DEL CARMEN: RIO LAGARTOS I LAS COLORADAS – 100€
PLAYA DEL CARMEN: XCARET – 180€
PLAYA DEL CARMEN: COZUMEL – 60€
PLAYA DEL CARMEN:
ISLA MUJERES  120€

VIZE I USLOVI ZA PUTOVANJE - OBAVEZE PUTNIKA
NAPOMENE U VEZI SA VIZAMA:

Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, vizu za Meksiko moraju obezbediti u ambasadi, pre putovanja.

Potrebna dokumentacija za putovanje :

1) Minimum 2 slobodne strane u pasošu
2) Pasoš koji mora biti važeći najmanje 6 meseci nakon povratka sa putovanja
3) Turistička viza

Potrebna dokumentacija za viziranje:

Procedura i dokumentacija potrebna za putovanje u Meksiko (podaci su nezvanični i pre prkupljanja dokumentacije neophodno je da se putnici obrate ambasadi Meksika putem maila consuladoseb@sre.gob.mx ili na web sajtu ambasade(LINK) kako bi dobili validne informacije):

TURISTIČKA POSETA: Vize bez dozvole za obavljanje plaćenih aktivnosti (period do 180 dana).

Od 29. marta 2022. godine, termin za konzularni intervju je moguće zakazati isključivo putem sledeće web stranice: https://citas.sre.gob.mx/.

IMAJTE U VIDU DA KONZULARNO ODELJENJE NE ZAKAZUJE TERMINE ZA ZAINTERESOVANA LICA.

Za zakazivanje termina je potrebno napraviti profil na gore navedenom linku i popuniti potrebna polja.

U polju Services, potrebno je izabrati opciju OFICINAS CONSULARES kako biste u polju Default office izabrali BELGRADO.

*U navedenom polju će se pojaviti BELGRADO samo ukoliko ima raspoloživih termina. Ukoliko se pojavi poruka “no office found” /” oficina no disponible”, to znači da nema slobodnih termina i predlažemo da se periodično proverava da li se neki termin oslobodio.

Nakon što zakažete odgovarajući termin, u PDF formatu možete skinuti potvrdu o zakazanom terminu koja sadrži QR kod. Tu potvrdu je potrebno odštampati i doneti na dan termina.

Ukoliko aplicirate za vizu za tranzit, turizam ili poslovnu posetu potrebno je obeležiti vizu “SIN PERMISO DEL INM“.

Svako zainteresovano lice mora da zakaže termin pod odgovarajućim tipom vize, u suprotnom termin za konzularni intervju neće moći da se realizuje. 

COVID-19 uslovi ulaska

Ukinute su sve mere ulaska u zemlju vezane za Covid-19.

ZDRAVSTVENE OBAVEZE PUTNIKA:

Vakcinacija protiv žute groznice nije obavezna za ovo putovanje. Uslovi u pogledu vakcinacije se mogu promeniti i zavise od epidemiološke situacije u svakoj od zemalja. Savetujemo da za detaljnije informacije kontaktirate Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ili nadležni institut u vašoj zemlji.

NAPOMENE: 

  • Sve navedene informacije su trenutne i podložne promeni u svakom trenutku bez prethodne najave. 
  • Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami informišu o viznom režimu zemlje u koju putuju i kroz koju prolaze.

PRIJAVI SE


OPŠTE NAPOMENE

Za opšte napomene klikni: OVDE


Za sve informacije možete nas kontaktirati:
Beograd, RUZVELTOVA 10 (u pasažu); tel: +381114095295 ; +381114095296 ; viber: +381653444600
office@mangatrip.rs