MAROKO 12 DANA 27.04.

MAROKO 
12 DANA / 10 NOĆI
MARAKEŠ 
27.04 – 08.05.2025.


Kraljevina Maroko – zemlja mora, planina, pustinja, začina, kamila, ljubaznih ljudi, neprestanog sunca, jedinstvene tradicije, berberskih plemena, neverovatne istorije na sudaru Evrope i Afrike, zemlja kontrasta gde u istom vidnom polju imate palme koje se njišu na pustinjskom pesku i snežne vrhove planine Atlas odvajkada predstavlja nepresušnu inspiraciju. Ova ponosna zapadna kraljevina (kako glasi prevod arapskog naziva) vas nikako neće ostaviti ravnodušnim. Moćne dinastije iz srednjeg veka koje su ostavile neizbrisiv pečat na tlu Španije, Portugalije i severu Afrike i dalje evociraju uspomene na slavna vremena. Moderni gradovi i luke, nastali pod uticajem Evrope, samo su dodatno ulepšali sve ono što Maroko ima u ponudi: moćni snegom prekriveni Atlas, mistične drevne gradove, egzotične berberske  kasabe, dine i oaze usred beskrajne Sahare, opuštajuću atmosferu Atlantika. Nikada kolonizovan, pod kratkim francuskim protektoratom, Maroko je danas  jedna od najvećih tajni turizma.PLAN I PROGRAM PUTA:

1.dan (27.04.): Beograd –  Istanbul –  Marrakesh

Sastanak grupe na dogovorenom mestu. Let za Istanbul u  09:20h, broj leta TK620. Sletanje u Istanbul u 12:15h po lokalnom vremenu. Pauza između letova je 6h i 5 minuta. Nastavak leta za Marakeš u 18:20h, broj leta TK621 i sletanje u 21:45h po lokalnom vremenu. Po sletanju u Marrakesh, transfer do riada/hotela. Noćenje.


2.dan (28.04.): Marrakesh

Slobodan dan ili fakultativni izlet: razgledanje Marakeša. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: RAZGLEDANJE MARAKEŠA I MAJOREL BAŠTA

Tokom celodnevne pešačke ture, upoznaćemo Marakeš, četvrti najveći grad Maroka i jednu od turističkih prestonica. Osnovan u 11. veku od strane Almoravida i proglašen glavnim gradom koji su u 12. veku osvojili Almohadi, osim Fesa, Meknesa i Rabata, jedan je od ukupno četiri prestona, carska grada. Među turistima danas važi za najpopularniji, arapski grad Maroka. “Crveni grad”, kako ga još nazivaju zbog boje zemlje od koje su sazidane njegove kuće, unekoliko se razlikuje od mesta koja su bliža marokanskoj, berberskoj kulturi. U Marakešu, posetićemo najčuveniju palatu u andalužanskom stilu u ovom gradu, El Bahiju. Iako potiče iz 19. veka, zdanje neobično podseća na čuvenu Alhambru u Granadi, u Španiji, koja je bila inspiracija kasnijim marokanskim palatama. Dekorativne gleđosane pločice, andalužanski azulehosi, ovde su marokanski “zeliž” (zelij) u pretežno plavoj, zelenoj i okerasto-smeđoj boji, koje se prepliću s duborezom ukrašenom, stilizovanom kaligrafijom arapskog pisma i umetnošću intarzije sedefa u drvetu (marquetería). Dekoraciju palate čine zasečeni lukovi i božanstvene unutrašnje bašte s drvećem palmi, pomorandži i banana. U neposrednoj blizini, posetićemo grobnice dinastije Saadi iz 16. veka, obložene šarenim pločicama. Grobnice pripadaju članovima familije najčuvenijeg saadijskog vladara Ahmada al-Mansura, velikog poklonika nauke, matematike, kaligrafije i literature. Velelepni kompleks u andalužanskom stilu koji je zaštitio Unesko, smestio se nadomak visokih, delimično oštećenih zidina podignutih od tipične marokanske crvene zemlje, na mestu gde je nekada stajala veličanstvena al-Mansurova palata El Badi, danas u ruševinama. Zatim ćemo prošetati uzanim ulicama medine, i stići na najveći trg, tj. plato Afrike – Džema el Fna (Jemaa el-Fnaa), u čijoj se neposrednoj blizini, u Marakešu nalaze bazari s najrazličitijom robom od kože (papuče, taburei, torbe i novčanici), keramike (šolje, činije, tanjiri), maslinovog drveta i metala. Posle pauze za ručak (ručak nije uključen u cenu izleta) posetićemo fascinantni kompleks koji nosi naziv Bašta Mažorel (Jardin Majorelle), koji se nalazi u predgrađu Marakeša (bus transfer). Godine 1966, ovo imanje (kuću u Art Nuvo stilu, s baštom) kupio je čuveni francuski modni kreator Iv Sen Loran (Yves Saint Laurent). On i njegov partner Pjer Berže, boravili su na ovom imanju veoma često i osim Pariza, smatrali ga svojim drugim domom. U kući i bašti koja je okružuje, sve do kraja 1980-tih snimljeni su neki od čuvenih foto kadrova njegovih modnih kreacija, vidno inspirisani Marokom, a čest gost njihovog imanja bila je i glumica Katrin Danev. Iv Sen Loran, jednom je izjavio da dok stvara u Bašti Mažorel, njegova mašta nema granica i da je oduvek sanjao o mestu sa takvim koloritom.

Izlet obuhvata: usluge vodiča, privatni transfer, ulaznice za Sadijske grobnice, Bahija palatu i Majorel baštu.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Marakeš3.dan (29.04.): Marakeš 

Slobodan dan ili trodnevni fakultativni izlet Sahara. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: SAHARA

Iz Marakeša, krećemo na trodnevni izlet u marokansku pustinju. Naše putovanje počinjemo usponom na Visoki Atlas, jedan od tri venca planina u Maroku, koji deli zemlju na ravnicu sa gradovima i poljima u blizini Atlantika, i pustinjski deo Sahare, na istoku. Vozimo se preko najvišeg planinskog prevoja na Visokom Atlasu, berberskog naziva Tizi-n-Tička (2260 m), odakle pogled puca na okolne, gole, braonkasto-maslinaste planine, Zatim nastavljamo do tradicionalnog berberskog sela, Kazbe Teluet (Telouet Kasbah), i krećemo u obilazak kazbe El Glaui, doma bivšeg gospodara rata i paše od Marakeša. Posetićemo spektakularno, utvrđeno selo – ksar (ksour), na listi Uneskove svetske baštine. Zatim krećemo do Uarzazata  (Ouarzazate), gde ćemo ručati, i nastavljamo do kanjona Dades (Dades Gorges). Noćenje.


4.dan (30.04.): Marakeš

Slobodan dan ili drugi dan trodnevnog fakultativnog izleta Sahara. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: SAHARA

Posle doručka, iz kanjona Dades krećemo do saharske pustinje u Merzugi (Merzouga), i usput prolazimo kroz veliki broj berberskih sela. Proći ćemo kroz Tinejdad, Jorf i Erfoud, na mestu gde počinju saharske oaze kao što je Tafilalt, a zatim nastaviti do Merzuge. Nakon pristizanja u Merzugu, sešćemo na kamile koje će nas odvesti u avanturu po peščanim dinama, do našeg kampa u pustinji. Kada budemo stigli u kamp, nakon smeštanja, popećemo se na visoku dinu, kako bismo posmatrali zalazak sunca. U središnjem delu kampa, na otvorenom, Berberi će nam u predvečerje, svirati njihovu muziku, uz pratnju bubnjeva. Prenoći ćemo u Sahari, u opremljenom, pustinjskom kampu, unutar nomadskih šatora.5.dan (01.05.): Marakeš

Slobodan dan ili treći dan trodnevnog fakultativnog izleta Sahara. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: SAHARA

U rano jutro, popećemo se na dinu da posmatramo izlazak sunca, i posle doručka, kamilama krenuti nazad u Merzugu. Smeštamo se u naša vozila, i krećemo nazad ka Uarzazatu. Na putu ćemo obići berberske prodavnice, u kojima mogu da se kupe suveniri poput okamenjenih pustinjskih fosila, tepiha, lampi, i predmeta od kože. Zatim ćemo stići do jednog od najlepših ksarova u Maroku, Ait Ben Hadu (Ksar Aït Ben Haddou), na listi Uneskove svetske baštine. Nastao na mestu srednjovekovnog rudnika soli, ovaj ksar danas je jedno od najpoznatijih mesta na saharskom, karavanskom putu. Zbog autentične arhitekture kuća i pustinjskog krajolika, ksar je poslužio kao mesto snimanja čuvenih holivudskih filmova, poput Lorensa od Arabije, Isusa Nazarećanina, Gladijatora i Igre prestola. Nakon obilaska ksara, povratak u Marakeš.

Izlet obuhvata: usluge vodiča, povratni transfer, ulaznice, doručak x2, 1 noćenje Dades Gorgesu, 1 noćenje u kampu. (Cena ovog izleta umanjena je za cenu smeštaja koji je plaćen kroz aranžman)
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Marakeš


6.dan (02.05.): Marakeš

Slobodan dan ili fakultativni izlet Uzud. Noćenje.  

FAKULTATIVNI IZLET: UZUD

Krećemo na izlet ka vodopadima Uzud (Ouzoud), koji se nalaze 170 km severoistočno od Marakeša, u planinskom vencu Srednjeg Atlasa. U krajoliku kojim dominira jarko crvena boja zemlje, u neobično skladnom kontrastu sa okolnim zelenilom, nalaze se božanstveni Vodopadi Uzud. Na berberskom jeziku, reč ouzoud odnosi se na mlevenje žita, jer je starosedeoce ovih prostora, huka vodopada najviše podsećala na lokalne mlinove gde se mlelo žito. Vodopadi Uzud nadomak sela berberskog naziva Tanaghmeilt, glavna su atrakcija ovog kraja, te su od njihovog vrha do podnožja – visine 110 metara (najviša kaskada je 78 m), duž stepeništa kroz šumarak načičkani restorani i suvenirnice. Ispod desetak tanjih ili širih slapova koji uz buku padaju s vrha stene, gnezde se i lete golubovi. Duboko u podnožju, u naizgled stajaćoj vodi, čamci nalik splavovima sa plastičnim sedištima, turiste dovoze do ispod samih slapova vodopada. Tu su i afrički makaki majmuni. U potrazi za hranom koju ostavljaju turisti, tokom dana rado prilaze pešačkoj stazi i stepeništu, ili ostatke nalaze kopajući po kantama za đubre. Na području oko vodopada, makaki borave do kasnog popodneva, kada se vraćaju na počinak, u šumu. Vodopadi su okruženi berberskim selima koja žive jednostavnim, ruralnim životom. U poseti vodopadu, spustićemo se s vrha do podnožja, uređenom stazom. U podnožju vodopada, ući ćemo ući u čamce kojima ćemo se provozati i napraviti fotografije. Zatim ćemo se popeti na panoramsku terasu i uživati u ručku s pogledom na vodopade. U dogovoreno vreme, povratak u Marakeš.

Izlet obuhvata: povratni prevoz, uslugu vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Marakeš7.dan (03.05.): Marakeš

 Slobodan dan ili dvodnevni fakultativni izlet Rabat – Kazablanka. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: RABAT - KAZABLANKA

Krećemo u čuveni, najveći grad Maroka, Kazablanku. “Bela kuća”, kako glasi prevod s španskog imena ovog grada, kosmopolitsko je srce Maroka, s elegantnim prodavnicama i kafeterijama, Art Deko vilama i tradicionalnim tržnicama, kao što je na primer, prelepa zgrada stare riblje pijace. Moderna Kazablanka je mesto gde se prepliću Zapad i arapske tradicije.  Najčuveniji, najnoviji simbol Kazablanke je treća po veličini na svetu, Džamija Hasana II, otvorena za posetioce 1993. godine. Jedina je džamija u Maroku, u koju mogu da uđu i stranci, nemuslimani. Zidana novcem dobrotvornih priloga imućne marokanske dijaspore, džamija ima najviši minaret na planeti (210 m) i jedina je na svetu s rotirajućim krovom teškim nekoliko desetina tona koji se otvara tokom specijalnih prilika, u vreme molitvi za vreme najvećih verskih praznika. Džamiju je projektovao francuski arhitekta Pinso, i u nju ugradio isključivo materijale iz Maroka. U donjem delu medine Kazablanke, blizu obale okeana, nalazi se kafeterija “Rick’s Cafe”, koja je vezana za čuveni holivudski film “Kazablanka”. Iako film uopšte nije snimljen u Maroku, jedan preduzimljivi Amerikanac, sredinom 20. veka otvorio je ovaj lokal i preuredio ga da liči na onaj iz filma, što privlači mnogobrojne turiste. Po dolasku u Kazablanku, sledi kraći panoramski obilazak grada, i zatim pešačka tura po užem centru grada, nakon čega ćemo imati slobodno vreme za kupovinu suvenira, i za fotografije. Nakon obilaska Kazablanke, krećemo za Rabat. Smeštanje u hotel, slobodno vreme. Noćenje.


8.dan (04.05.): Marakeš 

 Slobodan dan ili drugi dan dvodnevnog fakultativnog izleta Rabat – Kazablanka. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: RABAT - KAZABLANKA

Nakon doručka krećemo u panoramski obilazak Rabata, elegantne prestonice  Maroka, koju je Unesko proglasio delom svetske kulturne baštine. Početkom 20. veka, za vreme francuskog protektorata nad Marokom, novi deo Rabata namenski je podignut u svrhu administrativne prestonice. Projektovan je tako da se centralne gradske ulice seku pod pravim uglom, dok su široke avenije – čije suprotne smerove ponekad razdvajaju prostrana pešačka ostrva s alejama visokih palmi, često paralelne sa obalom Atlantika. Ukupnom pozitivnom utisku prestonice doprinose i parkovi s tropskim biljem, nova železnička stanica u centru grada i moderni tramvaji sivo-srebrne boje, sa stilizovanim dezenom andalužanskih, u geometrijskom maniru isečenih pločica u nijansama tamno-purpurne. U Rabatu se zida i nova stanica brzih vozova. Marokanski LGV (čita se: El-že-ve), koji bi trebalo da budu pandan francuskom Te-že-ve-u (TGV). Naselje na mestu današnjeg Rabata, podigli su još narodi antike. Najstariji ostaci nekadašnje rimske kolonije Salé, danas čine predgrađe grada, sa severne strane ušća reke Bu-Regreg. Kada je u 12. veku, berberska carska dinastija Almohada zavladala ovim područjem, nadomak centra današnjeg grada počeli su s podizanjem džamije i minareta – Hasanovog tornja, koji je trebalo da bude najveći na svetu. Međutim, 1195. godine pokrovitelj projekta, vladar Jakub al-Mansur je umro, te je gradnja obustavljena, a nedovršeni minaret ostao na visini od 44 metra, polovini od predviđene. Na platou nadomak ostataka džamije i minareta, videćemo kitnjasti, novi beli Mauzolej Mohameda V, podignut 1971, deset godina nakon kraljeve smrti. Godine 1999, njegov sin kralj Hasan II, bio je drugi član Alauitske dinastije sahranjen na ovom mestu. Sa četiri strane sveta i na četiri ulaza, mauzolej čuvaju gardisti odeveni u crveni kaftan. S južne strane ušća reke Bu Regreg u Atlantik, nadomak centralnog dela Rabata, na brdu se prostire kazba Udaja (Oudaya), kroz koju ćemo ući prolazom kroz glavnu kapiju Bab Udaju (Bab Oudaya), i posetiti rabatsku medinu. Prošetaćemo sokacima s plavo-belim kućama i tavernama ukrašenim saksijama s cvećem, koji vode ka platou na vrhu tvrđave, odakle pogled puca na Atlantik, na čijoj se obali u podnožju, nadomak svetionika ogromni talasi razbijaju o stene. Videćemo i andaluzijsku baštu iz perioda francuske okupacije. Nakon obilaska Rabata, slobodno vreme. U dogovoreno vreme, polazak za Marakeš.

Izlet obuhvata: privatni transfer na relaciji Marakeš- Kazablanka – Rabat- Marakeš, uslugu vodiča, obilazak medine u Kazablanci, obilazak Rabata, 1 noćenje u hotelu 3* u Rabatu. (Cena ovog izleta umanjena je za cenu smeštaja koji je plaćen kroz aranžman)
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Marakeš9.dan (05.05.): Marakeš 

Slobodan dan ili dvodnevni fakultativni izlet Esauira. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: ESAUIRA

Krećemo na dvodnevni izlet u prelepi, beli grad i luku na obali Atlantika, koji će vas očarati posebnim šarmom i pre svega, opuštenom atmosferom. Esauira je dobar primer da Maroko ne čine samo arapske medine o kojima najčešće slušamo pre putovanja u ovu zemlju, već mešavina raznolikih kultura – francuske, španske i portugalske,  koji su Maroko pretvorili u jednu od najzanimljivijih država sveta. Godine 2001, gradić Esauira dospeo je na listu Uneskove svetske kulturne baštine. Stižemo u Easuiru, i smeštamo se u riad/hotel. U popodnevnim satima, prošetaćemo starom medinom, unutar zidina Esauire. Širokih glavnih ulica i vijugavih sokaka, medina Esauire svojevrsna je mešavina arapskog i mediteranskog. Uzani prolazi, kuće i kapije u jarkim bojama kojima dominira plava, mali trgovi sa uličnim česmama, galerijama i tavernama, dopunjuju radnje sa šarenom robom tipičnom za arapske medine. Jedino je atmosfera ležernija nego u drugim mestima Maroka. Nadomak velikog platoa kojim završava francusko-arapska medina, na obali gde se talasi Atlantika obrušavaju o stene,  počinje jedan od najslikovitijih delova grada. Stara luka sazidana je početkom 18. veka za vreme portugalske vladavine, o čemu svedoči arhitektura njenih zidina, prolaza, kule, kao i oblik glavne kapije – u portugalskom, manuelin (ili manuelskom) stilu. Jedinstvenost Esauire je i u specifičnoj struji koja dolazi s mora. Tokom noći, ova struja uzrokuje čudnovatu maglu, koja se spusti na čitav grad. Zbog ovog fenomena, plaža svakog dana izgleda drugačije, a tu je i čuveni vetar, alize, koji privlači veliki broj kajt i vindsurfera.


10.dan (06.05.): Marakeš

 Slobodan dan ili drugi dan dvodnevnog fakultativnog izleta Esauira. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: ESAUIRA

Krećemo nazad u Marakeš i usput prolazimo kroz čuvenu “dolinu argana”, jedinu regiju na svetu gde raste drveće argana, od čijeg se ploda pravi najskuplje ulje na svetu. Drvo argana poznato je i po tome što se na njegove grane kako bi ga brstile, penju malene koze, koje su vremenom postale jedna od primarnih turističkih atrakcija ovog kraja. Posetićemo jednu od mnogobrojnih lokalnih kooperativa koje proizvode arganovo ulje, u kojoj ćemo imati priliku da se upoznamo s procesom obrade argana, da probamo jestivo arganovo ulje, kupimo lokalne proizvode od ulja, kao što su kreme, losioni i drugi kozmetički proizvodi. Najpoznatiji jestivi proizvod argana je arganov med. Kada se arganovo ulje i med pomešaju s mlevenim bademom, nastaje amlu (amlou) čuvena slatka kaša koju nazivaju i “marokanskom Nutelom”. Od zagasito crne mase – komine koja ostaje nakon isceđenog ulja i koja je nalik izgnječenom plastelinu, pravi se sabol beldi, gusti sapun nalik želatinskoj kremi, koji se koristi u hamamima – stavlja u rukavicu za piling i utrljava u telo.

Izlet obuhvata: privatni transfer na relaciji Marakeš-Esauira-Marakeš, uslugu vodiča, poseta kooperativi za preradu argana i proizvodnju arganovog ulja, obilazak medine u Esauiri, 1 noćenje u Esauiri (Cena ovog izleta umanjena je za cenu smeštaja koji je plaćen kroz aranžman)
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Marakeš


11.dan (07.05.): Marakeš – Istanbul

Napuštamo smeštaj. Slobodno vreme za finalnu kupovinu suvenira. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Istanbul u 16:25h, broj leta TK620. Sletanje u Istanbul u 23:30h po lokalnom vremenu. Pauza između letova je 8h i 15 minuta.


12.dan (08.05.): Istanbul – Beograd

Nastavak leta za Beograd u 07:45h, broj leta TK1081. Sletanje u Beograd u 08:30h. Kraj programa.


SMEŠTAJ

SMEŠTAJ: MARAKEŠ
MARAKEŠ, MAROKO od 27.04. do 07.05.2025.

Hotel Lawrence D’Arabia 3* – nalazi se na 550m od Jardin Harti, 1,5km od centra Marakeša.  Hotel poseduje restoran, otvoreni bazen i spa centar. Sobe u hotelu su: jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room), dvokrevetne sobe sa pomoćnim ležajem (double room with extra bed). Sobe poseduju sopstveno kupatilo, klima uređaj i sef. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.


NAPOMENE ZA SMEŠTAJ
NAPOMENE ZA SMEŠTAJ:
– Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta (ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja…) ne rade.
– Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrdjena i važeća na dan zaključenja ugovora izmedju organizatora putovanja i inopartnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.
– Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.
– U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel – smeštaj iz ponude organizatora putovanja registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici. 
– Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uredjaj…).
– Usluga bežičnog interneta WIFI ne podrazumeva obavezno i dobar signal u sobama i svim delovima hotela. Moguće je da je signal odgovarajući samo u odredjenim delovima hotela, obično oko recepcije ili baru. Takodje, brzina protoka može biti brža ili sporija u zavisnosti od tehničke opremljenosti. Oznaka WiFi ne podrazumeva BESPLATAN INTERNET nego način korišćenja interneta bežično.
– Postoji mogućnost spajanja putnika u sobama i u tom slučaju organizator putovanja zadržava pravo na razmeštaj putnika po sobama, vodeći računa o uzrastu putnika, kao i o polu. Organizator ne može garantovati ovu uslugu, iako će nastojati da izadje u susret željama putnika. U slučaju spajanja, putnik deli sobu (dvokrevetnu sobu – sa (twin) zasebnim krevetima ili (double) francuskim ležajem / trokrevetnu sobu – sa tri zasebna kreveta ili sa francuskim ležajem i jednim zasebnim krevetom) sa osobom/ama koju/e mu organizator dodeli, ukoliko nije platio privatnu sobu.
– Zahtevi za twin ili double sobe, konektovane sobe, family sobe i sl., uzeće se u razmatranje, ali grupni aranžmani ne podrazumevaju potvrdu ovakve vrste smeštaja, niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, spratnost, francuski ležajevi i sl.). Agencija organizator ne može obećavati ovakve usluge.
– Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.


CENOVNIK

~ CENA ARANŽMANA ~
(po osobi u 1/2, 1/2+1 ili 1/3 sobi)
za uplatu aranžmana u celosti do 02.08. ~

1599€ 999€ 

~ za uplatu avansa od 500€ cena je: 1199€ ~
~ za uplatu avansa od 200€ cena je: 1299€ ~


Manga PROMO + ponuda: Putnicima koji se odluče i prijave za putovanje u toku promotivnog perioda odobravamo popust u iznosu od 100€ za naredno Manga putovanje!

Paket fakultativnih izleta (Dodatna pogodnost): Ukoliko se prilikom prijave odlučite za sve ponuđene fakultativne izlete, odobrava se popust u iznosu od 55€. Umesto 535€ cena svih izleta u paketu je 480€.


PRIJAVI SE


Iskoristite popuste i brojne pogodnosti rodjendanske promocije koje smo pripremili za Vas!
Pridružite nam se u osvajanju sveta!


DODATNE INFORMACIJE
CENA ARANŽMANA - DODATNE INFORMACIJE

DODATNE INFORMACIJE:
Cena aranžmana po osobi u jednokrevetnoj sobi uvećava se za: 400€
Cena aranžmana za dete od 2 do 11.99 godina, sa jednom odraslom osobom u dvokrevetnoj sobi, umanjuje se za: 160€
Cena aranžmana za dete od 2 do 6 godina, sa dve odrasle osobe u dvokrevetnoj sobi – u ležaju sa roditeljima, umanjuje se za: 400€
Cena aranžmana za dete od 2 do 11.99 godina, sa dve odrasle osobe u sobi – u sopstvenom ležaju, umanjuje se za: 240€


NAPOMENE: 
1. Za stalne Manga putnike obračunava se najniža cena aranžmana bez obzira na visinu uplaćenog avansa za putovanje!
2. Neki od termina su skoro popunjeni i zbog komfora naših putnika i same organizacije na destinaciji nismo u mogućnosti da proširimo grupe!
3. U narednom periodu sve izvesnije je da će doći do poskupljenja cena usluga u avio sektoru, prema najavama vodećih avio kompanija, kao i cena smeštaja na destinacijama i samnih usluga ino partnera, na koje mi kao agencija nemamo uticaj, te Vas savetujemo da iskoristite ovaj promo period i uplatom aranžmana u celosti, osigurate Vaše mesto za željeni termin putovanja po najnižoj ceni, bez obzira na promene cena usluga na tržištu!
4. Savetujemo Vam da za putovanje obezbedite:
– Putno zdravstveno osiguranje / osigurana suma 15000€ ili 30000€ (cena: – raspitati se kod agenta agencije)
– Osiguranje od otkaza aranžmana – od strane putnika/ osigurana suma do 1000€ (cena: zavisi od broja dana na putovanju itd. – raspitati se kod agenta agencije)
*Napomena: važi za državljane R. Srbije koji poseduju pasoš R. Srbije
5. Svi programi prilagođeni su aktuelnim uslovima putovanja, uz najviše bezbednosne standarde, kako biste tokom puta bili sigurni i bezbrižni!

DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:
– uplatom avansa od min. 100€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate za avio aranžmane i za daleka putovanja, potvrdite prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine, o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti;
– potpišete ugovor o putovanju (možete potpisati i poslati putem mejla) u roku od 48 sati;
– pošaljete sliku prve strane pasoša putem mejla, vibera (na br. +381653444600) ili lično u našim prostorijama u roku od 48h.

Napomena: Postoji mogućnost da za odredjene objavljene ponude, a u zavisnosti od sezone i uslova ino partnera, visina avansne uplate prilikom prijave bude viša u odnosu na onu na koju se i primenjuju uslovi i dinamika plaćanja.

NAČINI PLAĆANJA:
– Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.
– Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
– Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
– Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
– Kreditnim karticama banke Intesa moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa, Maestro): važi za poslovnicu u Beogradu
– Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)
– Deponovanim čekovima građana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 2 meseca nakon završetka putovanja)

ŠTA JE UKLJUČENO U CENU ARANŽMANA?

ARANŽMAN OBUHVATA:

– Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd- Marakeš-Beograd sa presedanjem u Istanbulu- ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg
– Sve obilaske po programu puta
– Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus, minibus, kombi, auto)
Smeštaj u Marakešu u hotelu 3* na bazi 10 noćenja sa doručkom (1/2, 1/2+1 i 1/3 sobe)
– Troškove organizacije putovanja
– Stručno vođstvo puta / predstavnika agencije


ARANŽMAN NE OBUHVATA:

– Vizu za Maroko (Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, vizu za Maroko moraju obezbediti pre putovanja.)
– Individualne troškove
– Fakultativne izlete i obilaske
– Obroke koji nisu obuhvaćeni planom i programom puta
– Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
– Međunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje.

FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI

NAPOMENA:Fakultativni izleti i obilasci nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa putovanja. Realizuje ih lokalna agencija. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, datumu realizacije izleta, satnici, organizaciji od strane lokalne agencije ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za gorenavedene promene. Rezervisane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, s obzirom na to da se realizuju od strane lokalnih agencija.

MARAKEŠ: MARAKEŠ RAZGLEDANJE GRADA I MAJOREL BAŠTA – 60€
MARAKEŠ: SAHARA TRIP – 220€
MARAKEŠ: RABAT – KAZABLANKA – 100€
MARAKEŠ: ESAUIRA – 100€
MARAKEŠ: 
UZUD – 55€

VIZE I USLOVI ZA PUTOVANJE - OBAVEZE PUTNIKA
NAPOMENE U VEZI SA VIZAMA:

Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, vizu za Maroko moraju obezbediti pre putovanja.

Potrebna dokumentacija:

1) Formular (svojeručno popunjen i potpisan od strane putnika) koji ćemo vam poslati na e-mail ili ga možete preuzeti u agenciji (potrebno je da ga dostavite lično ili putem pošte / post express). Takođe, formular možete preuzeti na linku: LINK
2) Vazeci pasos sa minimum 2 slobodne strane i fotokopija prve strane pasosa(mora biti važeći najmanje 6 meseci nakon povratka sa putovanja).
3) Jedna fotografija (4 x 3cm) ne starija od šest meseci
4) Rezervacija povratne avio karte (obezbeđuje agencija za putnike prijavljene za putovanje)
5) Rezervacija hotela (obezbeđuje agencija za putnike prijavljene za putovanje)
6) Putno osiguranje (fotokopija)
7) Za zaposlene: potvrda o radnom odnosu
     Za privatnike: kopija resenja iz APR-a
     Za studente: potvrda sa fakulteta i potvrda o izdrzavanju overeno kod notara
     Za penzionere: poslednji penzioni cek
8) Potvrda iz banke o sredstvima na racunu (Minimalan iznos koji je neophodno da putnici imaju na računu 70€ po danu boravka. Primer: 500eur za 7 dana boravka u Maroku)
9) Taksa za vizu u iznosu od 50 eur (podložno promeni) za vizu koja važi za boravak od 3 do 90 dana(plaća se u agenciji).
10) Ocitana licna karta
11) Izvod iz maticne knjige rodjenih (kopija)


ELEKTRONSKA VIZA

Počev od 10.07.2022. putnicima koji ispunjavaju određene uslove dozvoljeno je apliciranje za vizu online, bez odlaska u ambasadu. 

Kategorija 1:
Putnici, strani državljani, nosioci važećeg običnog pasoša, koji podležu formalnostima za vizu, a koji borave u jednoj od zemalja navedenih na listi i koji imaju overenu, važeću boravišnu dozvolu koja važi najmanje 180 dana od dana deponovanja sledećih zemalja vizu za Maroko  mogu dobiti online: Nemačka, Italija, Australija, Austrija, Letonija, Kanada, Belgija, Litvanija, SAD, Bugarska, Luksemburg, Ujedinjeno, Kraljevstvo, Hrvatska, Malta, Izrael, Danska, Holandija, Japan, Španija, Poljska, Norveška, Estonija, Portugal, Novi Zeland, Finska, Rumunija, Švajcarska.

Kategorija 2:
Takođe, apliciranje za vizu online omogućeno je svim drugim državljanima sa važećom jednom od sledećih neelektronskih viza(Navedena viza mora biti višekratna i važiti najmanje 90 dana od dana podnošenja zahteva za elektronsku vizu):  Šengen Viza, Američka Viza, Viza Ujedinjenog Kraljevstva, Irska Viza, Viza Australije, Viza Novog Zelanda.

Obrada elektronskog zahteva za vizu mora da sledi sledeću proceduru:
Dokumenta koja je potrebno priložiti radi izdavanja elektronske vize
– Dokumenta za elektronsku vizu za kategoriju „Turizam“:
1) Popuniti formular koji se odnosi na zahtev za izdavanje elektronske vize na internet sajtu: LINK
2) Proveriti podatke o putnim ispravama.
3) Proveriti da li je pasoš ili putna isprava važeća za naredni period duži od 90 dana.
4) Priložiti kopiju pasoša (stranice koje pokazuju na identitet osobe i validnost dokumenta),
5) Priložiti jednu nedavno načinjenu fotografiju za pasoš u boji, na beloj pozadini (4×3 cm), koja jasno pokazuje crte lica.
6) Priložiti kopiju boravišne dozvole (Za državljane koji pripadaju kategoriji „1“);
7) Priložiti kopiju jedne od viza (Za državljane koji pripadaju kategoriji „2“);

Garancije koje se odnose na povratak i na finansijska sredstva
Nosilac elektronske vize dužan je da graničnoj kontroli pri ulazu u Kraljevinu Maroko dostavi na uvid dokaze o raspolaganju dovoljnim novčanim sredstavima koja pokrivaju njegov boravak u Maroku, i koja pokrivaju takođe njegov povratak u matičnu zemlju. Granična kontrola Ulazak na teritoriju Kraljevine Maroko biće dozvoljen stranom licu korisniku elektronske vize, samo na osnovu njegovog pasoša i njegovog eViza dokumenta.

Međutim, nosilac elektronske vize mora pružiti na uvid, pored pasoša i eVize, i sledeća dokumenta:

  • Boravišna dozvola predstavljena tokom podnošenja zahteva;
  • Viza predstavljena tokom podnošenja zahteva;
  • Povratna karta;
  • Dokazi o finansijskim sredstvima: međunarodna kreditna kartica ili kartica njoj ekvivalentna, kao i više od 70 evra u gotovini po osobi, po jednom danu boravka u Maroku (70€/dan);
  • Dokumentaciju osiguranja koje uključuje „hospitalizaciju i zdravstenu repatrijaciju (povratak u matičnu zemlju); koje pokriva period boravka datog lica u Maroku.Ulazak na teritoriju Maroka može se uskratiti stranom državljaninu koji ne ispunjava sve uslove predviđene i popisane navedenim dokumentom.

COVID-19 uslovi ulaska

Počev od 03.10. ukinute su sve covid-19 mere za ulazak u Maroko.

ZDRAVSTVENE OBAVEZE PUTNIKA:

Vakcinacija protiv žute groznice nije obavezna za ovo putovanje. Uslovi u pogledu vakcinacije se mogu promeniti i zavise od epidemiološke situacije u svakoj od zemalja. Savetujemo da za detaljnije informacije kontaktirate Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ili nadležni institut u vašoj zemlji.

NAPOMENE: 

  • Sve navedene informacije su trenutne i podložne promeni u svakom trenutku bez prethodne najave. 
  • Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami informišu o viznom režimu zemlje u koju putuju i kroz koju prolaze.

PRIJAVI SE


OPŠTE NAPOMENE

Za opšte napomene klikni: OVDE


Za sve informacije možete nas kontaktirati:
Beograd, RUZVELTOVA 10 (u pasažu); tel: +381114095295 ; +381114095296 ; viber: +381653444600
office@mangatrip.rs