ETIOPIJA 17 DANA 07.02.

ETIOPIJA

17 DANA / 16 NOĆI

ADIS ABEBA – MEKELE – AKSUM – BAHIR DAR – LALIBELA – DORZE – TURMI – DŽINKA

07.02 – 23.02.2025.

Etiopija je zemlja neverovatnih, prirodnih lepota, i po mnogima, država s najfascinantnijom istorijom na čitavom afričkom kontinentu. U Etiopiji, bivšoj Abisiniji, nalazi se čak 11 mesta na listi Uneskove svetske, kulturne i prirodne baštine. Prostrane savane, magična jezera, plantaže kafe, bujne visoravni i prelepi pustinjski pejzaži, prepliću se s jedinstvenom tradicijom etiopskih naroda, koja potiče još iz perioda pre nove ere. Najviši planinski venac Afrike, nalazi se upravo u Etiopiji (4550 m), ali i oblast na najnižoj nadmorskoj visini (-125 m). Ovo je „zemlja porekla“, mesto odakle je moderni čovek počeo svoj razvoj pre nekoliko miliona godina. Etiopija je jedina afrička zemlja koja je izbegla evropski kolonijalizam i uspela da zadrži svoj kulturni identitet. Drevne hrišćanske tradicije, i dalje žive u zemlji biblijske kraljice od Sabe. U Etiopiji se nalazi i Danakilska (Afarska) depresija, koju nazivaju „Pakao na planeti Zemlji” ili “Vrata pakla”, s temperaturama koje dostižu 60 stepeni. U ovoj regiji s velikom vulkanskom aktivnošću, nalaze se jezera nestvarnih boja, na mestu gde iz zemlje izlaze otrovni gasovi, sumpor i hlor. Nacionalna geografija je definisala Danakilsku depresiju kao najokrutnije mesto na Zemlji. Na našem putovanju, obići ćemo prestonicu Adis Abebu, istražićemo stare hrišćanske manastire Lalibele i jezera Tana, posetićemo antički Aksum i carsku palatu u Gondaru, i zatim se zaputiti u dolinu reke Omo, u potragu za plemenima koja su očuvala neobične i autentične običaje, prolazeći kroz neke od najlepših pejzaža Etiopije. Tokom putovanja, videćemo ceremoniju spravljanja kafe, u zemlji odakle ova biljka i potiče. Da li ste dovoljno hrabri, da se sa nama upustite u ovu neverovatnu pustolovinu?


PLAN I PROGRAM PUTA:

1.dan (07.02.): Beograd – Istanbul – Adis Abeba

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme. Let za Istanbul u 09:00h, broj leta TK1082. Sletanje u 12:50h po lokalnom vremenu. Pauza između letova je 3h i 30minuta. Nastavak leta za Adis Abebu u 18:20h, broj leta TK676. Sletanje u Adis Abebu u 23:45h po lokalnom vremenu. Nakon graničnih formalnosti transfer do smeštaja i ulazak u sobe. Noćenje.


2.dan (08.02.): Adis Abeba

Adis Abeba je glavni i najveći grad Etiopije, u kome živi oko 3 miliona ljudi. Nalazi se u samom centru zemlje, na oko 2500 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim glavnim gradom Afrike i četvrtim najvišim na svetu. Danas je to moderan grad i centar jedne od najbrže rastućih ekonomija u svetu. Često je zovu političkom prestonicom Afrike, zbog velikog istorijskog i diplomatskog značaja. U njemu je osnovana Afrička unija, a tu su i sedišta drugih važnih međunarodnih organizacija. Nakon odmora i doručka slobodno vreme za individualno istraživanje Adis Abebe ili krećemo u fakultativno razgledanje Adis Abebe. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: ADIS ABEBA - RAZGLEDANJE GRADA

Ovaj izlet posvećujemo obilasku glavnog i najznačajnijeg grada Etiopije, Adis Abebe, četvrte najviše prestonice na svetu (2355 m), smeštene u Etiopskom gorju. Iako je Adis Abeba osnovana tek u 19. veku, od strane etiopskog kralja Menelika II, u njoj se prepliću uticaji viševekovne istorije najstarijeg hrišćanskog naroda Afrike, i drugog najstarijeg hrišćanskog, na svetu. Razgledanje Adis Abebe, čiji naziv u prevodu glasi “novi cvet”, započinjemo posetom Nacionalnom muzeju, koji se, osim onog u Najrobiju, smatra jednim od boljih u ovom delu Afrike. Upoznaćemo se s našim dalekim pretkom po imenu Lusi (Lucy), drugim najstarijim pronađenim skeletom hominida na svetu. Devojku staru preko 3 miliona godina, Etiopljani su preimenovali u “Dink’ineš”, što na amharskom jeziku, jednom od nekoliko zvaničnih jezika Etiopije, znači “lepotica”. Južni deo Etiopije i severni deo Kenije, oko jezera Turkana, smatraju se kolevkom čovečanstva. Nastavljamo ka Etnografskom muzeju, velelepnom zdanju koje se nalazi unutar kompleksa Univerziteta Adis Abebe, gde ćemo se upoznati s različitim etničkim grupama koje žive u Etiopiji, i videti deo u kojem je, sa svojom ženom i svitom, živeo poslednji etiopski car, Hajle Selasije. Krećući se kroz veliku afričku metropolu koja broji između 8 i 9 miliona ljudi, i posmatrajući ostale važne građevine, našu avanturu završavamo u planinama Entoto koje okružuju grad, gde ćemo uživati u šumi eukaliptusa i u prelepom pogledu na prestonicu. Tokom pauze za ručak, imaćemo priliku da probamo indžeru, mekanu, hlebnu palačinku kiselkastog ukusa, od žitarice koja raste jedino u Etiopiji i Eritreji, i koja se naziva tef (postoji beli i crni tef). Da li znate da je Etiopija postojbina kafe, i da u zemlji postoji posebna ceremonija spravljanja ovog napitka?

Izlet obuhvata: Prevoz, ulaznicu za Narodni muzej, ulaznicu za Etnografski muzej, vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Adis Abeba3 – 5.dan (09.02 – 11.02.): Adis Abeba – Mekele

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma i let za Mekele. Sletanje i transfer do smeštaja Ulazak u sobe. Slobodni dani ili fakultativni trodnevni izlet Danakil depresija i vulkan Erta Ale. 2 noćenja.

FAKULTATIVNI IZLET: DANAKIL DEPRESIJA I VULKAN ERTA ALE

PROGRAM IZLETA: 09.02 – 1 dan

Mnogi tvrde da se “pakao na planeti Zemlji“ nalazi upravo u Etiopiji, u regiji Afar. Danakilska (Afarska) depresija, prostire se u pustinjskom delu Etiopije, i poznata je po visokim temperaturama i velikoj vulkanskoj aktivnosti. Nacionalna geografija je definisala Danakilsku depresiju kao najokrutnije mesto na našoj planeti. U isto vreme, to je i najniža tačka afričkog kontinenta (-125 m). Našu trodnevnu turu započinjemo ukrcavanjem u džipove, i krećemo ka severoistoku Etiopije, gde ćemo obići nestvarne pejžaze, i dve noći spavati na otvorenom. Najpre pravimo pauzu za ručak, a zatim nastavljamo vožnju do podnožja vulkana Erta Ale, dok se pored nas smenjuju pejzaži okamenjene, crne lave, pustinjski pesak i oaze. Noćenje u podnožju vulkana, pod otvorenim nebom.

PROGRAM IZLETA: 10.02 – 2 dan

 Pre svitanja, uz baterijske lampe započinjemo šetnju ka vrhu štitastog vulkana, na kojem se nalazi okamenjeno jezero lave. Doživećemo fascinantan izlazak Sunca na vulkanu, posmatrajući kako iz malih grotla, bez prestanka izbija vatra. Nakon silaska, u podnožju vulkana doručkujemo, pakujemo stvari i krećemo ka selu Hamadela, gde živi narod Afari. Afari (ili Danakili) su nomadski stočari Roga Afrike, koji pretežno žive u Danakilskoj beloj pustinji. Nakon ručka, imaćemo priliku da obiđemo selo, popijemo kafu u lokalnoj kafani, i posmatramo kako izgleda preživljavanje u negostoljubivim uslovima slane pustinje. U daljini, moći ćemo da vidimo karavane divljih kamila. Zatim ćemo otići do slanog jezera Asal, na mestu gde se u Etiopiji vadi so. Nekada davno, ova slana pustinja bila je deo Crvenog mora, koje se povuklo. Usred slane pustinje, postoji nekoliko mesta s pukotinama ispunjenih vodom, nalik jezercima koja izviru ispod slane pustinje. Na ovom mestu moguće je rashladiti noge i osvežiti se. Na slanom jezeru, dočekaćemo zalazak Sunca, i napraviti nezaboravne fotografije. Večera. Noćenje u selu, pod otvorenim nebom.

PROGRAM IZLETA: 11.02 – 3 dan

Posle doručka, nastavljamo avanturu obilazeći sumpornu dolinu Danakilske depresije (Dalol), s ključalim jezerima. U jednoj od najspektakularnijih regija Etiopije, kamenita pustinja ispunjena je očaravajućim, fluorescentnim bojama, na mestu gde iz zemlje izbijaju otrovni gasovi, sumpor i hlor. Nestvarni pejzaži koji izgledaju kao da su s druge planete, mesto su gde se ispod zemlje razdvajaju čak tri tektonske ploče: Arabijska, Somalijska i Afrička. Upoznaćemo se s mineralima, neobičnim prirodnim formacijama stena, i lokalnim procesom vađenja soli. Stanovnici ove regije, i danas žive od soli koja je od davnina bila važna za Etiopiju. Nakon ručka, napuštamo pustinju i krećemo uspon Etiopskim gorjem. Očekuje nas vožnja do grada Mekele, prestonice regije Tigraj. Dolazak u smeštaj i slobodno vreme.

Izlet obuhvata: Vožnju džipovima, ulaznice i dozvole, dušeke i opremu za spavanje na otvorenom, kuvara, vodu i sve obroke tokom ture (dva doručka, dve večere i tri ručka), vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Mekele


6.dan (12.02.): Mekele – Aksum

U ranim jutarnjim časovima, krećemo ka severu zemlje i stižemo do stare prestonice kraljevstva Aksum. Na putu ka Aksumu proći ćemo kroz Tigrajske planine, videti zelene pejzaže Etiopije, i posetiti neku od drevnih tigrajskih crkvi. Proći ćemo kroz Advu, mesto čuvene bitke između Kraljevine Italije i Etiopskog carstva, koja je završena slavnom pobedom Etiopljana, što je odjeknulo širom kontinenta i dalo nadu afričkim narodima, za oslobođenje od evropskog kolonijalizma. Dolazak u Aksum i smeštaj u hotel. Slobodno poslepodne za individualno istraživanje Aksuma ili poludnevni fakultativni izlet u drevnu Jehu. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: DREVNA JEHA

Oko sat vremena vožnje od Aksuma, nalazi se Jeha (Yeha),  jedan od najimpresivnijih, arheoloških lokaliteta Roga Afrike. Danas je Jeha seoce u podnožju planinskih pejzaža, sa školom, malim radnjama i razdraganom decom koja se raduju kada u selo stignu strani turisti. Nekadašnji antički grad, u kome je, kako se veruje, živela biblijska kraljica od Sabe, osnovan je još u 1. milenijumu pre nove ere. Legendarna kraljica od Sabe (Bilkis), navodno je živela u 10. veku pre nove ere. Prilikom posete Jerusalimu, njen ljubavnik postao je jevrejski car Solomon, te se po povratku u Etiopiju, rodio njihov zajednički sin, prvi car Etiopije, Menelik I, osnivač Solomonske dinastije. Obići ćemo ostatke palate i kamenih grobnica u Jehi, i zatim ruševine Velikog paganskog hrama, koji se nalazi unutar kompleksa drevnog manastira. U manastiru, videćemo malu crkvenu riznicu u kojoj se čuvaju izuzetno vredni predmeti i oslikane Biblije, iz srednjovekovnog perioda.

Izlet obuhvata: Prevoz, ulaznicu za arheološki lokalitet i muzej, vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Aksum7.dan (13.02.): Aksum

Aksum je drevna prestonica Aksumskog kraljevstva, koje je nekada bilo svetska pomorska i trgovinska sila koja je razvila sopstveni jezik i pismo, kao i jedinstvenu arhitekturu predstavljenu velikim obeliscima. Ovde su Etiopljani zvanično primili hrišćanstvo, a brojne lokalne legende vezuju ga za biblijsku kraljicu od Sabe. Slobodno vreme u Aksumu ili vam možemo ponuditi celodnevni fakultativni izlet Drevni Aksum i biblijska kraljica od Sabe. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: DREVNI AKSUM I BIBLIJSKA KRALJICA OD SABE

Na ovom celodnevnom izletu, posetićemo ruševine drevnog Aksuma, najsvetijeg mesta u zemlji i staru prestonicu Etiopije. Posetićemoi Crkvu Svete Marije Sionske, i nedaleko od crkve videti kapelu gde je, prema verovanju, smešten Zavetni kovčeg s Deset božjih zapovesti, U kapelu nije dozvoljen ulaz, jer se Zavetni kovčeg čuva daleko od očiju javnosti. Ući ćemo u crkvenu riznicu, muzej koji čuva vredne kraljevske i crkvene predmete. Zatim odlazimo do ruševina palate kraljice od Sabe, i prolazimo pored bazena gde se ona, prema lokalnim legendama, kupala. Legendarna kraljica od Sabe (Bilkis), navodno je živela u 10. veku pre nove ere. Prilikom posete Jerusalimu, njen ljubavnik postao je jevrejski car Solomon, te se po povratku u Etiopiju, rodio njihov zajednički sin, prvi car Etiopije, Menelik I, osnivač Solomonske dinastije. Nakon toga, obilazimo čuvene aksumske stele, od kojih je najpoznatiji Obelisk Aksuma, koji su Italijani, za vreme Musolinijeve okupacije 1937. godine, odneli u Rim, i koji je posredstvom Uneska, 2008. godine vraćen u Aksum. Pored obeliska, posetićemo mali Arheološki muzej, koji čuva artefakte drevnog kraljevstva Aksum. Naposletku, videćemo i čuveni “Ezanin kamen”, s trojezičnim natpisom etiopskog kralja Ezane, koji je u 4. veku primio hrišćanstvo. Centralni lokaliteti antičkog Aksuma, na listi su Uneskove svetske kulturne baštine. U Aksumu, mogu da se kupe veoma lepi, dekorativni etiopski krstići, srebrni i metalni, i predmeti od drveta, oslikani predstavama nalik onim na freskama u etiopskim crkvama.

Izlet obuhvata: Prevoz, ulaznice za Aksumske stele i Arheološki muzej, crkvenu riznicu Crkve Marije Zionske, Palatu kraljice od Sabe i Ezana kamen, vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Aksum


8.dan (14.02.): Aksum – Bahir Dar

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme, transfer do obližnjeg aerodroma (Aksum ili Shire) i let za Bahir Dar, sa usputnim presedanjem. Iako nije na moru, prevod imena “bahir dar” znači “morska obala”. Bahir Dar je smešten na obalama najvećeg etiopskog jezera Tana, i prestonica je regije Amhara. Važan je turistički centar, poznat po širokim avenijama s palminim drvećem. Na jezerskim ostrvima i poluostrvima, izgrađeni su brojni manastiri koji čuvaju tradicije najstarije hrišćanske nacije Afrike. Grad predstavlja odličnu bazu za istraživanje jezera i Plavog Nila, koji je dugi niz godina zadavao glavobolju svetskim naučnicima, pre nego što je najzad ustanovljeno da je jedna od dve reke koje prave moćni Nil. Nakon sletanja, transfer do smeštaja i ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.


9.dan (15.02.): Bahir Dar

Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili vam možemo ponuditi fakultativni izlet Jezero Tana, Plavi Nil i ostrvski manastiri. U večernjim časovima možemo otići do nekog lokalnog restorana i uživati u etiopskom ribljem gulašu ili nekim drugim tradicionalnim ribljim specijalitetima. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: JEZERO TANA, PLAVI NIL I OSTRVSKI MANASTIRI

Ovaj izlet uključuje plovidbu jezerom Tana i obilazak ostrvskih manastira. Etiopsko “unutrašnje more”, Tana, najveće je jezero ove zemlje, površine preko 3.000 km2. Pre oko pet miliona godina, jezero na nadmorskoj visini od 1790 metara Etiopske visoravni, nastalo je nakon vulkanske erupcije, i danas ga napaja čak 40 reka i potoka. Prosečna dubina jezera iznosi samo 9 metara, iako tokom kišne sezone nivo vode dostigne i četrnaest. Za razliku od Viktorijinog jezera u Ugandi, iz kojeg izvire Beli Nil, jezero Tana izvor je Plavog Nila. Beli i Plavi Nil teku odvojeno sve do Kartuma u Sudanu, gde se spajaju, odakle ujedinjeni Nil nastavlja svoj put ka Egiptu i ušću u Mediteran. Lepota jezera i bogatstvo njegovog životinjskog sveta, može se videti tek prilikom plovidbe čamcem, njegovim modrim vodama. Na jezeru, postoji 37 ostrva. Na 21 ostrvu, nalaze se drevni manastiri, čuvari tradicije najstarije hrišćanske nacije Afrike. Vekovima izolovani i skriveni u šumarcima, manastiri su uspeli da sačuvajui drevne zapise, prelepe freske i vredne relikvije. Nakon obilaska manastira, imaćemo priliku da vidimo mesto gde iz jezera izvire Plavi Nil. Ukoliko budemo imali sreće, na izvoru Plavog Nila možda ćemo sresti i najpoznatije stanovnike, nilske konje.

Izlet obuhvata: Prevoz i plovidbu jezerom Tana, ulaznice za dve manastirske crkve, vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Bahir Dar10.dan (16.02.): Bahir Dar – Lalibela

Pakujemo se, napuštamo smeštaj i krećemo ka drugom najsvetijem mestu Etiopije, Lalibeli. Planinski gradić u regiji Amhara, smešten je na nadmorskoj visini od oko 2500 metara. Nadaleko je čuven po starim monolitnim crkvama iz 12. i 13. veka, uklesanim u steni, koje su još 1978. godine, dospele na listu Uneskove svetske kulturne baštine. Sledi transfer do Lalibele, s usputnom pauzom za odmor. Dolazak u smeštaj i ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.


11.dan (17.02.): Lalibela

Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili vam možemo ponuditi fakultativni obilazak čuvenih hramova Lalibele. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: HRAMOVI LALIBELE

Tokom celodnevnog izleta, obići ćemo kompleks crkvi iz 12. i 13. veka, koje su sazidane od vulkanskog kamena i granita, u obliku monolitnih i semi-monolitnih stena, i uklesane u brdo. Crkve su podignute za vreme vladavine kralja Lalibele, vladara koji je u 19. veku proglašen za sveca. Prema predanju, kralj Lalibela, navodno je bio rođen istog datuma kao i Isus Hrist.  Iako nije bio plave krvi, još kao dete, Lalibela je izazivao pažnju. Ime “Lalibela”, što znači “onaj koji jede med”, dobio je kada ga je, tražeći ga, majka najzad pronašla u pećini, s medom i s rojem pčela, koje su letele oko njega i nisu ga dirale. Kada je jednom prilikom otrovan, na iznenađenje prisutnih, nije umro, već je tri dana i tri noći proveo u bunilu, gde mu se ukazao Bog i saopštio mu da treba da ode na hodočašće u Svetu zemlju, i da po povratku, u Etiopiji podigne novi Jerusalim, što je i učinio. Prema legendi, crkve su tokom dana gradili vredni neimari, a tokom noći, anđeli su završavali započeto. U Lalibeli, posetićemo svih 11 crkava uklesanih u stenama, i upoznaćemo se s brojnim tradicijama drevne Etiopske tevahedo pravoslavne crkve. Zbog jedinstvene arhitekture i religijskog značaja koji traju i do današnjih dana, čitav kompleks nalazi se pod zaštitom Uneska. Veliki broj lokalnih hodočasnika, odevenih u belo, svakodnevno posećuju ove svetinje. Najpre ćemo posetiti severnu i zapadnu grupu crkava, i obilazak završiti u čuvenoj Crkvi Svetog Đorđa, koja je udubljena u zemlju i uklesana u steni, u obliku pravilnog krsta. Nakon pauze za ručak, nastavljamo s obilaskom istočne grupe crkava, delimično povezanih tunelima. 

Izlet obuhvata: Prevoz, ulaznicu za čitav kompleks, vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Lalibela


12.dan (18.02.): Lalibela – Arba Minč – Dorze

Pakujemo se i napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma i let za Arba Minč, sa usputnim presedanjem. Slećemo na jug Etiopije, u jedan od najzanimljivijih delova Afrike, koji se iz nekoliko razloga, teško može uporediti sa bilo kojim drugim regionom na svetu. Ovde je vreme potpuno stalo, i veliki broj afričkih plemena još uvek živi životom svojih davnih predaka, daleko od uticaja moderne civilizacije. Slećemo u gradić Arba Minč, jedan od najvećih u ovom delu zemlje, a zatim sledi transfer, uspon na obližnje planine Guge, u regiju gde živi pleme Dorze. Dolazak u smeštaj. Noćenje.


13.dan (19.02.): Dorze – Turmi

Nakon doručka, slobodno vreme ili vam možemo ponuditi fakultativni poludnevni izlet u selo plemena Dorze. Nakon slobodnog vremena za predah i ručak, napuštamo smeštaj i selo Dorze, raspoređujemo se u džipove, i započinjemo pravu afričku avanturu! Krećemo ka krajnjem jugu, u dolinu reke Omo, gde ćemo imati priliku da se izbliza upoznamo sa žiteljima ovog zaboravljenog dela planete. Prolazimo kroz dolinu Vejto, u kojoj se u daljini, vide mala afrička sela, kao s razglednice. U večernjim časovima stižemo u mesto Turmi. Okolina Turmija, dom je plemena Hamer, čuvenog po ceremoniji preskakanja bikova, kojom dečak pokazuje zrelost i postaje muškarac. Ukoliko budemo imali sreće, možda ćemo tokom boravka i prisustvovati jednoj ovakvoj ceremoniji. Smeštaj. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: SELO I PLEME DORZE

U prepodnevnim časovima, odlazimo pešice do sela plemena Dorze. Nakon ulaska u selo s tipičnim kućama, družićemo se s lokalnim stanovništvom, pripadnicima plemena Dorze, koji govore svojim dorze jezikom. Oni će nam pokazati način na koji od stabljike etiopske lažne banane, pripremaju tradicionalnu hranu i alkoholna pića, koje ćemo zatim i degustirati. Predstaviće nam i svoja tradicionalna zanimanja i lokalne, tekstilne proizvode po kojima je selo poznato, a postoji mogućnost da čujemo i njihovu tradicionalnu muziku, i da vidimo njihov ples. Nakon posete selu, otići ćemo na lokalnu, seosku pijacu, gde ćemo se upoznati s različitim proizvodima koji se gaje u ovom delu Etiopije. Nakon upoznavanja s lokalnom kulturom, moguća je kraća organizovana treking tura kroz selo, do prelepog vodopada.

Izlet obuhvata: Prevoz, taksu za selo, prezentaciju lokalne kulture i običaja sa degustacijom, vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Dorze14.dan (20.02.): Turmi

Slobodno vreme u Turmiju za individualne aktivnosti ili vam možemo ponuditi fakultativni izlet posvećen upoznavanju plemena Omo doline. U poslepodnevnim časovima, možemo otići do lokalne pijace plemena Hamer u Turmiju, i upoznati se s kulturom ovog plemena i proizvodima koje kupuju i prodaju. Za one sklonije avanturi, postoji mogućnost fakultativnog večernjeg odlaska do sela plemena Hamer i noćenja u šatorima, u selu. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: PLEMENA OMO DOLINE

Zbog kulturne raznovrsnosti i na desetine plemena koja na ovom prostoru koegzistiraju vekovima, dolina reke Omo jedna je od najfascinantnijih regija Etiopije, i čitavog afričkog kontinenta. Na izletu, upoznaćemo običaje ovih autentičnih plemena, uz pratnju lokalnog vodiča. Zbog velikog broja pronađenih skeleta najstarijih hominida, ovaj deo Etiopije, i severni deo susedne Kenije, smatraju se kolevkom čovečanstva. U ranim jutarnjim časovima, odlazimo u gradić Omorate, blizu granice s Kenijom, kako bismo posetili pleme Daseneč. Lokalnim čamcima koje prave pripadnici plemena Daseneč, preći ćemo reku Omo na mestu gde je najšira, i posetiti njihovo selo. Pripadnici plemena Daseneč, naseljavaju okolinu ogromnog, alkalnog i slanog jezera Turkana, bave se zemljoradnjom i stočarstvom. Oni koji nemaju stoku, love krokodile. Među neobičnim, lokalnim običajima ovog plemena, najpoznatiji je onaj koji se tiče obaveznog obrezivanja devojčica, što je znak njihove polne zrelosti, i nakon čega su spremne za brak. Pleme je poznato i po skromnim limenim kućama, koje se mogu lako napraviti, i za čiju izgradnju su zadužene žene. Nakon Omorata, put nas dalje vodi do sela Korčo, na uzvišici, odakle pogled puca na zelene pejzaže i krivinu predivne reke Omo. U ovom selu žive pripadnici plemena Karo, koji su nadaleko poznati po tome što telo i lice iscrtavaju crnim i belim prugama i tačkicama. Pleme Karo, u ishrani koristi ribu iz reke Omo, zbog čega su ih okolna plemena i prozvala Kara ili Karo (u prevodu – riba). Nakon obilaska, povratak u smeštaj.

Izlet obuhvata: Prevoz džipovima, takse/ulaznice za dva sela, vodiča.
Izlet ne obuhvata: Takse za fotografisanje (okvirno oko 5 eur po selu), napojnice (bakšiš), obroke i piće
Izlet se realizuje iz mesta: Turmi

FAKULTATIVNI IZLET: PLEME HAMER

 Za one sklone avanturi, u večernjim satima posetićemo selo plemena Hamer, družiti se s meštanima i videti kako oni žive. Za večeru, pripadnici plemena Hamer možda će nam pripremiti pečeno jagnje, a zatim ćemo prenoćiti u šatorima, u selu. Spavaćemo tik uz tradicionalne kuće meštana ovog plemena, upoznati se s članovima familije i družiti se s decom koja se uvek najviše raduju stranim gostima. Žene i deca iz plemena, zapevaće i možda zaplesati tradicionalni ples. Pleme Hamer je nadaleko čuveno po ceremoniji preskakanja bikova, u kojoj dečak pokazuje zrelost i postaje muškarac, kao i po neobičnoj dekoraciji kose i boje tela udatih žena, po čemu su one prepoznatljive u odnosu na one iz drugih plemena. 

Izlet obuhvata: Prevoz džipovima, taksu/ulaznicu za selo, opremu za kampovanje, tradicionalno pripremljen obrok, usluge lokalnog turističkog vodiča i predstavnika agencije.
Izlet ne obuhvata:  Napojnice (bakšiš), obroke i piće
Izlet se realizuje iz mesta: Turmi15.dan (21.02.): Turmi – Džinka

Transfer do Džinke, najvećeg grada u regiji reke Omo. Iako je zvanično najveći, Džinka je zapravo neveliki gradić, u koji pripadnici raznih plemena u okolini, povremeno dolaze radi nabavke lii prodaje svojih proizvoda. Prolazimo kroz Dimeku gde se povremeno održava jedna od najslikovitijih pijaca u ovoj oblasti, kojoj prisustvuju brojna plemena (samo određenim danima u nedelji). Nakon dolaska u Džinku i smeštanja u sobe, slobodno vreme, ili vam možemo ponuditi fakultativni odlazak do verovatno najpoznatijeg plemena Etiopije – Mursi. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: PLEME MURSI

 Izlet započinjemo vožnjom kroz zelenilo i prelepe pejzaže Nacionalnog parka Mago, uz fazane i antilope koje će nam povremeno preći put, i stižemo do jednog og sela gde živi pleme Mursi. Širom planete, Mursi su čuveni po tome što u donjoj usni, i u ušnim resicama, nose drvene diskove. Na platou, između drvenih i prućanih kuća, videćemo žene plemena Mursi, kako prodaju smeđe, zemljanim bojama dekorisane diskove nalik tanjirima, kojima se ukrašavaju. DIskovi se prave u nekoliko veličina. S proširenjem donje usne, Mursi počinju u ranoj mladosti, najpre s manjim, iako jednako širokim diskovima, i nastavljaju s većim, dok ne dostignu željenu veličinu. Upoznaćemo se s običajima ovog jedinstvenog plemena, o kojem su snimljene brojne dokumentarne emisije, i videti kako izgleda njihov život u selu.

Izlet obuhvata: Prevoz džipovima, taksu/ulaznicu za selo, usluge lokalnog turističkog vodiča i predstavnika agencije
Izlet ne obuhvata:  Napojnice (bakšiš), obroke i piće
Izlet se realizuje iz mesta: Džinka


16.dan (22.02.): Džinka – Adis Abeba

Nakon doručka i napuštanja smeštaja, sledi transfer do aerodroma i čekiranje za let za Adis Abebu. Dolazak u Adis Abebu i transfer do smeštaja. Ulazak u sobe. Noćenje.


17.dan (23.02.): Adis Abeba – Istanbul

Oko ponoći napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma. Avion za Istanbul poleće u 02:00h, TK677. Sletanje u Istanbul u 07:45h. Pauza između letova je 6h i 25 minuta. Nastavak leta za Beograd u 14:10h, broj leta TK1081. Sletanje u Beograd u 14:05h. Kraj programa.


SMEŠTAJ

SMEŠTAJ: ADIS ABEBA
ADIS ABEBA, ETIOPIJA od 07.02. do 9.02. i od 22.02. do 23.02.2025.

Hayes Hotel, Addis Ababa 4* – Hotel se nalazi na 2.9km od centra grada. Hotel poseduje restoran i bar. Sobe u hotelu su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room). Sobe poseduju sopstveno kupatilo i sef. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: MEKELE
MEKELE, ETIOPIJA od 09.02. do 12.02.2025.

Mekele Hotel  3* – Hotel se nalazi na 1.9km od centra grada. U okviru hotela nalazi se restoran. Sobe u hotelu su: jednokrevetne i dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room) i trokrevetne sobe sa francuskim ležajem i standardnim krevetom. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. Hotel poseduje recepciju, restoran i bar. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).
Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: AKSUM
AKSUM, ETIOPIJA od 12.02. do 14.02.2025.

Sabean International Hotel 4* – Hotel se nalazi na 2.4km od centra grada. U okviru hotela nalazi se restoran i bar. Sobe u hotelu su: jednokrevetne i dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room). Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo i sef. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinetalni).
Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: BAHIR DAR
BAHIR DAR, ETIOPIJA od 14.02. do 16.02.2025.

Winn Hotel – Bahir Dar 3* Hotel se nalazi na 350 metara od centra grada. Hotel poseduje bar. Sobe u hotelu su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room). Sobe poseduju sopstveno kupatilo.  Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: LALIBELA
LALIBELA, ETIOPIJA od 16.02. do 18.02.2025.

Sora Lodge  Lodge se nalazi na 1,3km od centra grada u turističkoj četvrti Kopakabana. Lodge poseduje restoran i bar. Sobe su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room). Sobe poseduju sopstveno kupatilo. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: DORZE
DORZE, ETIOPIJA od 18.02. do 19.02.2025.

Dorze Lodge Lodž je dizajniran u tradicionalnom stilu zajednice Dorze. Gosti mogu uživati u lokalnim i internacionalnim jelima u restoranu. Sobe  su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room). Sobe poseduju sopstveno kupatilom. Pristup internetu nije dostupan. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: TURMI
TURMI, ETIOPIJA od 19.02. do 21.02.2025.

Paradise Lodge Lodge se nalazi van grada. Sobe u hotelu su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room). Sobe poseduju sopstveno kupatilo. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: DŽINKA
DŽINKA, ETIOPIJA od 21.02. do 22.02.2025.

Buska Lodge  Lodge se nalazi van grada. Sobe u hotelu su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem. Sobe ne poseduju sopstveno kupatilo. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

NAPOMENE ZA SMEŠTAJ
NAPOMENE ZA SMEŠTAJ:
– Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta (ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja…) ne rade.
– Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrdjena i važeća na dan zaključenja ugovora izmedju organizatora putovanja i inopartnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.
– Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.
– U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel – smeštaj iz ponude organizatora putovanja registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici. 
– Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uredjaj…).
– Usluga bežičnog interneta WIFI ne podrazumeva obavezno i dobar signal u sobama i svim delovima hotela. Moguće je da je signal odgovarajući samo u odredjenim delovima hotela, obično oko recepcije ili baru. Takodje, brzina protoka može biti brža ili sporija u zavisnosti od tehničke opremljenosti. Oznaka WiFi ne podrazumeva BESPLATAN INTERNET nego način korišćenja interneta bežično.
– Postoji mogućnost spajanja putnika u sobama i u tom slučaju organizator putovanja zadržava pravo na razmeštaj putnika po sobama, vodeći računa o uzrastu putnika, kao i o polu. Organizator ne može garantovati ovu uslugu, iako će nastojati da izadje u susret željama putnika. U slučaju spajanja, putnik deli sobu (dvokrevetnu sobu – sa (twin) zasebnim krevetima ili (double) francuskim ležajem / trokrevetnu sobu – sa tri zasebna kreveta ili sa francuskim ležajem i jednim zasebnim krevetom) sa osobom/ama koju/e mu organizator dodeli, ukoliko nije platio privatnu sobu.
– Zahtevi za twin ili double sobe, konektovane sobe, family sobe i sl., uzeće se u razmatranje, ali grupni aranžmani ne podrazumevaju potvrdu ovakve vrste smeštaja, niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, spratnost, francuski ležajevi i sl.). Agencija organizator ne može obećavati ovakve usluge.
– Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.


CENOVNIK

~PROMOCIJA~

Povodom 18. rođendana agencije!

Zbog velikog interesovanja  i zahteva Manga putnika, period za prijavu po promo cenama produžen je do 23.05.2024.


Period putovanja: od 17.05. do 30.03.2025.


Odaberite Vašu Manga avanturu i do 23.05.2024. rezervišite svoje mesto po najpovoljnijoj ceni!


1. Za prijave u toku promo perioda na izražene cene aranžmana odobravamo dodatni popust: od 200€ za uplate u celosti & od 100€ za uplate avansa od 500€ ili 200€!

2. Manga PROMO + ponuda: Putnicima koji se odluče i prijave za putovanje u toku promotivnog perioda odobravamo popust u iznosu od 100€ za naredno Manga putovanje!

 


~ CENA ARANŽMANA ~
(po osobi u 1/2, 1/2+1 ili 1/3 sobi)
za uplatu aranžmana u celosti do 23.05. ~

3099€ 2699€ – 200€

~ za uplatu avansa od 500€ cena je: 2799€ – 100€ ~
~ za uplatu avansa od 200€ cena je: 2899€ – 100€ ~


PRIJAVI SE


Iskoristite popuste i brojne pogodnosti rodjendanske promocije koje smo pripremili za Vas!
Pridružite nam se u osvajanju sveta!


DODATNE INFORMACIJE
CENA ARANŽMANA - DODATNE INFORMACIJE

DODATNE INFORMACIJE:
Cena aranžmana po osobi u jednokrevetnoj sobi uvećava se za: 750€


NAPOMENE: 
1. Za stalne Manga putnike odobrava se i obračunava cena aranžmana sa uključenim popustom (za uplatu aranžmana u celosti prilikom prijave) bez obzira na visinu uplaćenog avansa!
2. Neki od termina su skoro popunjeni i zbog komfora naših putnika i same organizacije na destinaciji nismo u mogućnosti da proširimo grupe!
3. U narednom periodu sve izvesnije je da će doći do poskupljenja cena usluga u avio sektoru, prema najavama vodećih avio kompanija, kao i cena smeštaja na destinacijama i samnih usluga ino partnera, na koje mi kao agencija nemamo uticaj, te Vas savetujemo da iskoristite ovaj promo period i uplatom aranžmana u celosti, osigurate Vaše mesto za željeni termin putovanja po najnižoj ceni, bez obzira na promene cena usluga na tržištu!
4. Savetujemo Vam da za putovanje obezbedite:
– Putno zdravstveno osiguranje / osigurana suma 15000€ ili 30000€ (cena: – raspitati se kod agenta agencije)
– Osiguranje od otkaza aranžmana – od strane putnika/ osigurana suma do 1000€ (cena: zavisi od broja dana na putovanju itd. – raspitati se kod agenta agencije)
*Napomena: važi za državljane R. Srbije koji poseduju pasoš R. Srbije.
5. Svi programi prilagođeni su aktuelnim uslovima putovanja, uz najviše bezbednosne standarde, kako biste tokom puta bili sigurni i bezbrižni!

DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:
– Pri prijavi se plaća avans od min. 100€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate. Nakon evidentiranja uplate, izrade ugovora i garancije putovanja potrebno je da putnik/nosilac ugovora, u roku od 48 sati isti potpiše u agenciji ili elektronski;
– Ostatak aranžmana plaća se u jednakim mesečnim ratama ili jedanput mesečno u iznosima koji putniku odgovaraju, uz napomenu da je obavezno da do 45 dana pre polaska bude uplaćeno po osobi sa ugovora minimum 1000€ (iznos za aviokarte/usluge ino partnera idr.), a najkasnije 20 dana pre polaska bude isplaćen celokupni iznos aranžmana.
Napomena:
U zavisnosti od datuma prijave – potpisivanja ugovora o putovanju i od blizine datuma polaska na putovanje, iznos avansa prilikom prijave može varirati.

NAČINI PLAĆANJA:
– Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.
– Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
– Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
– Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
– Kreditnim karticama banke Intesa moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa, Maestro): važi za poslovnicu u Beogradu
– Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)
– Deponovanim čekovima građana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 2 meseca nakon završetka putovanja)

ŠTA JE UKLJUČENO U CENU ARANŽMANA?

ARANŽMAN OBUHVATA:

– Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd- Adis Abeba -Beograd sa presedanjem u Istanbulu – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg
– Avio prevoz redovna linija (Adis Abeba – Mekele – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg 
– Avio prevoz redovna linija (Aksum – Bahir Dar – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg 
– Avio prevoz redovna linija (Lalibela – Arba Minč sa usputnim presedanjem – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg 
– Avio prevoz redovna linija (Džinka – Adis Abeba – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg 
– Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus, minibus, kombi, auto)
– Adis Abeba: smeštaj u hotelu 4* na bazi 3 noćenja sa doručkom (1/2 i 1/3  sobe) 
– Mekele: smeštaj u hotelu 3* na bazi 3 noćenja sa doručkom (1/2 i 1/3 sobe) 
– Aksum: smeštaj u hotelu 4* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2 i 1/3 sobe) 
– Bahir Dar: smeštaj u hotelu 3* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2 sobe) 
– Lalibela smeštaj u lodgeu na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2 sobe) 
– Dorze: smeštaj u lodgeu na bazi 1 noćenja sa doručkom (1/2 sobe) 
– Turmi: smeštaj u lodgeu na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2 sobe) 
– Džinka: smeštaj u lodgeu na bazi 1 noćenja sa doručkom (1/2 sobe) 
– Troškove organizacije putovanja
– Stručno vođstvo puta / predstavnika agencije


ARANŽMAN NE OBUHVATA:

– Međunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja (koje preporučujemo)
– Viza Etiopija (Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, vizu za Etiopiju za turistički boravak do 90 dana moraju obezbediti pre putovanja.)
– Individualne troškove
– Fakultativne izlete i obilaske
– Obroke koji nisu obuhvaćeni programom
– Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije kojom se leti)
– Napojnice za lokalne vodiče, nosače, vozače (okvirno 1-2$ po osobi po danu)

FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI

NAPOMENA:Fakultativni izleti i obilasci nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa putovanja. Realizuje ih lokalna agencija. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, datumu realizacije izleta, satnici, organizaciji od strane lokalne agencije ili nekih nepredviđenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za gorenavedene promene. Rezervisane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, s obzirom na to da se realizuju od strane lokalnih agencija.

ADIS ABEBA: RAZGLEDANJE ADIS ABEBE –  35€
MEKELE:
DANAKIL DEPRESIJA I VULKAN ERTA ALE – 470€
AKSUM: DREVNA JEHA – 30€
AKSUM:
DREVNI AKSUM I BIBLIJSKA KRALJICA OD SABE – 80€
BAHIR DAR:
JEZERO TANA, PLAVI NIL I OSTRVSKI MANASTIRI – 50€
LALIBELA: HRAMOVI LALIBELE – 190€
TURMI: SELO I PLEME DORZE – 100€
TURMI: PLEMENA OMO DOLINE – 120€
TURMI: PLEME HAMER – 100
DŽINKA:
PLEME MURSI 100€

VIZE I USLOVI ZA PUTOVANJE - OBAVEZE PUTNIKA
NAPOMENE U VEZI SA VIZAMA:

Šta je potrebno za dobijanje vize za Etiopiju?
Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, vizu za Etiopiju za turistički boravak do 90 dana moraju obezbediti pre putovanja. 

Potrebna dokumentacija za putovanje u Etiopiju:

1) Minimum 2 slobodne strane u pasošu
2) Pasoš koji mora biti važeći najmanje 6 meseci nakon povratka sa putovanja
3) Jednu fotografiju na svetloj pozadini u digitalnom formatu (JPEG) veličine  izmedju 10kb i 300kb, ne starija od 6 meseci
4) Sken prve stranice pasoša
5) Taksa za vizu i uslugu viziranja u iznosu od 60 eur (podložno promeni, plaća se u agenciji)

COVID-19 uslovi ulaska

Ukinute su sve mere ulaska u zemlju vezane za Covid-19.

NAPOMENE:

  • Putnicima koji žele da posete Etiopiju prema savetima Svetske zdravstvene organizacije preporučuje se vakcinacija protiv žute groznice.
  • Sve navedene informacije su trenutne i podložne promeni u svakom trenutku bez prethodne najave.
  • Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami informišu o viznom režimu zemlje u koju putuju i kroz koju prolaze.

PRIJAVI SE


OPŠTE NAPOMENE

Za opšte napomene klikni: OVDE


Za sve informacije možete nas kontaktirati:
Beograd, RUZVELTOVA 10 (u pasažu); tel: +381114095295 ; +381114095296 ; viber: +381653444600
office@mangatrip.rs