PUT SVILE 15 DANA 02.05.

PUT SVILE

15 DANA / 13 NOĆI

UZBEKISTAN – KIRGISTAN – KAZAHSTAN

02.05 – 16.05.2024.


Centralna Azija je jedinstvena destinacija na Velikom putu svile sa drevnim tradicijama, istorijom i kulturom, a najduži deo Puta svile leži na teritoriji Centralne Azije. Veliki put svile je jedno od najznačajnijih dostignuća u istoriji svetske civilizacije. Spektakularni spomenici arhitekture, netaknuta priroda, pustinje, beskrajne stepe, planinski masivi, reke, živopisni bazari, ljubazni i gostoljubivi ljudi čekaju vas u Centralnoj Aziji!


PLAN I PROGRAM PUTA:

1. dan (02.05.): Beograd – Istanbul – Samarkand

Sastanak grupe na dogovorenom mestu. Let za Istanbul u 15:45h, broj leta TK1080. Sletanje u Istanbul u 18:40h po lokalnom vremenu. Pauza između letova je 3h i 10 minuta. Nastavak leta za Samarkand u 21:50h, broj leta TK372. 


2.dan (03.05.): Samarkand

Sletanje u Samarkand u 04:10h po lokalnom vremenu. Transfer do smeštaja. Ulazak u sobe. Samarkand je najpoznatiji grad u centralnoj Aziji, čija istorija je stara preko 2500 godina. Nalazi se u dolini reke Zerafšan i drugi je po veličini grad Uzbekistana. Na svakom koraku prepoznaje se stari sjaj i veličanstvenost grada koji je nekad bio raskrsnica kultura i prestonica moćnog Timuridskog carstva, koje se u svom vrhuncu protezalo od istočne Turske do Indije. Nekadašnji raj za trgovce karavanima, intelektualce i islamske učenjake, Samarkand je mesto gde se istorija i legenda gotovo magično prepliću. Po dolasku u grad, sledi transfer do smeštaja. Nakon odmora, krećemo u istraživanje ovog bisera Srednje Azije. Najpre obilazimo trg Registan, kompleks od tri fascinantne medrese koje datiraju iz 15-17. veka. Ovaj pažljivo obnovljeni ansambl građevina predstavlja Uneskovu svetsku baštinu i najpopularniju atrakciju čitavog Uzbekistana i niko ne ostaje ravnodušan pred njegovom lepotom. Posetićemo i Shakhi-Zindeh, veliki kompleks mauzoleja koji datiraju iz perioda 11-15. veka, kao i Bibi Khanum džamiju, izgrađenu u čast omiljene Tamerlanove supruge, nakon njegovih uspešnih pohoda u Indiji. Slobodno poslepodne možemo upotpuniti fakultativnom posetom lokalnim vinarijama u predgrađu Samarkanda uz degustaciju uzbekistanskih vina i konjaka. Dolina reke Zarafšan u blizini Samarkanda već decenijama važi za centar vinske industrije Uzbekistana. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>KHOVRENKO VINARIJA

Krenite sa nama u posetu vinarije Khovrenko i saznajte sve o visokokvalitetnom uzbekistanskom vinu. Tokom posete vinariji imaćemo mogućnost da probamo više različitih vrsta vina i da se ujedno upoznamo sa kulturom i običajima prilikom pravljenja istog. Osobe koje uživaju u finim pićima posebno će uživati u ovom obilasku. U dogovoreno vreme povratak u Samarkand.

Izlet obuhvata: Prevoz, lokalni vodič / pratilac, ulaznicu, degustaciju vina.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i piće
Izlet se realizuje iz mesta: Samarkand3.dan (04.05.): Samarkand

Slobodno vreme za individualno istraživanje Samarkanda ili vam možemo ponuditi fakultativni izlet Šahrisabz. U večernjim časovima preporučujemo uživanje u prelepo osvetljenom trgu Ragistan i odlazak u neki od mnogobrojnih tradicionalnih restorana gde možete probati uzbekistanske gastronomske specijaliete. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>ŠAHRISABZ

Šahrisabz je još jedno mesto sa Uneskove liste svetske kulturne baštine. Veliki komandant Amir Temur – Tamerlan rođen je u ovom gradu. On počiva u Gur-emir mauzoleju, iako nikada nije nameravao da tu bude sahranjen, pa čak ni u Samarkandu, ali posle niza nepredviđenih događaja njegovo telo završilo je u njegovoj prestonici zajedno sa još nekoliko bliskih rođaka. Šahrisabz je bio samo mali grad u vreme Tamerlana, ali njegovi potomci su nastavili razvoj grada dugo nakon njegove smrti. Čućemo prču o jednom od najvećih osvajača svih vremena i videti Ak Sarai – „Belu palatu“, džamiju Kok Gumbaz i mauzoleje Dorut Tilavat i Dorus Siadat.

Izlet obuhvata: Prevoz, lokalni vodič / pratilac, ulaznice.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i piće
Izlet se realizuje iz mesta: Samarkand


4.dan (05.05.): Samarkand – Buhara

Odjavljivanje iz smeštaja. Slobodno vreme do polaska voza za Buharu. U dogovoreno vreme vožnja vozom do Buhare. Po dolasku ulazak u smeštaj. Putovanje u Uzbekistan ne bi bilo potpuno bez boravka u najsvetijem gradu centralne Azije – Buhari, koja je na listi svetske kulturne baštine UNESKO-a. Sa više od 140 spomenika kulture, istorijski centar Buhare je pravi „grad muzej“ na otvorenom, ukrašen drevnim medresama, džamijama i drugim građevinama koje obuhvataju preko 2000 godina istorije grada. Nakon smeštanja u hotel, sledi lagana šetnja i prvo upoznavanje sa starim gradom. Noćenje.5.dan (06.05.): Buhara

Dan provodimo obilazeći fascinantni grad koji nosi nadimak „Knjiga arhitekture“ ili „Biser Orijenta“ jer obuhvata spomenike građene u različitim periodima (od 9. do 20. veka). Sam grad se nije mnogo promenio u poslednjih 200 godina. Nekada je bio centar kulture, obrazovanja, trgovine i religije na drevnom Putu svile. Takođe je bio inetelektualno srce islamskog sveta i prestonica Samanidskog carstva. Iznedrio je mnoge filozofe i pesnike koji za persijski islamski svet imaju isti značaj kao Šekspir za Zapad. Imaćemo priliku da zajedno istražimo Po-i-kalyan kompleks sa minaretom, medresom i džamijom, misteriozni Čor Minor sa četiri plavih minareta koji simbolišu različite religije i spektakularni Svod Buhare, masivnu tvrđavu izgrađenu u 5. veku koja kao takva danas predstavlja najstariju građevinu u gradu, rušenu i nanovo građenu više puta. Opustićemo se na trgu Lyabi-Hauz (“Oko bazena”), popularnom mestu okupljanja za lokalno stanovništvo i turiste, i imati priliku da probamo neke lokalne specijalitete, kao i da kupujemo unutar trgovačkih kupola drevnog Puta svile. Obići ćemo i prelepu medresu Abdulaziz-kana, biser srednjovekovne centralno-azijske arhitekture. U poslepodnim časovima predlažemo uživanje u masaži i toploj kupki u nekom od brojnih tradicionalnih kupatila – hamama. Noćenje.


6.dan (07.05.): Buhara – Taškent

Odjavljivanje iz smeštaja. Slobodno vreme do polaska za Taškent ili vam možemo ponuditi fakultativni izlet do letnje rezidencije Sitorai-Mokhi-Hossa, trgovačke kuće buharskog trgovca stare 150 godina. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Taškent. Dolazak u glavni grad Uzbekistana. Transfer do smeštaja. Ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>REZIDENCIJA SITORAI - MOKHI - HOSSA

Fakultativni odlazak u palatu Sitorai-Mokhi Hossay koja je seoska rezidencija emira Buhare, podignuta krajem 19. i početkom 20. veka. U njemu se trenutno nalazi Muzej dekorativne i primenjene umetnosti. Palata je podeljena na staru i novu. Prve zgrade palate, koje su nažalost porušene, pojavile su se u 18. veku, a zatim za vreme vladavine emira Seid-Abdul-Ahad-Kana u drugoj polovini 19. veka. Novi kompleks je izgrađen u evropskom stilu, ali je podeljen na muški i ženski deo, iznutra je uređen u orijentalnom stilu. Podignut je za vreme vladavine poslednjeg emira Buhare, Mir Sajida Alimkana (1912-1920).

Izlet obuhvata: Prevoz, lokalni vodič / pratilac, ulaznice.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i piće
Izlet se realizuje iz mesta: Buhara


7.dan (08.05.): Taškent – Biškek

Odjavljivanje iz smeštaja i slobodno vreme do polaska za Biškek. Taškent je glavni i najveći grad Uzbekistana, podeljen na dva dela: stari i novi. Ne samo da je užurban kulturni, ekonomski i politički centar, već je ujedno i najzeleniji uzbekistanski grad. Preporučujemo odlazak u neki od popularnih plov centara gde možete probati najbolji uzbekistanski plov (pilav), po kome je poznat Taškent i plodna dolina oko grada i videti kako lokalno stanovništvo uživa u čarima ovog centralno-azijskog specijaliteta. U dogovoreno vreme let za Biškek. Dolazak u glavni i najveći grad Kirgistana i upoznavanje sa istorijom i tradicijom nomadskog naroda koji živi na raskršću važnih puteva. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.8.dan (09.05.): Biškek

Slobodan dan ili fakultativni izlet Nacionalni park Ala-Arča. U poslepodnevnim časovima slobodno vreme za istraživanje Biškeka. To je grad širokih bulevara i mermernih javnih zgrada u kombinaciji sa brojnim stambenim blokovima u sovjetskom stilu. Nalazi se na nadmosrkoj visini od oko 800 metara, tik uz severnu ivicu planinskog lanca Ala Too. Jedina je metropola u zemlji, u čijoj oblasti živi skoro 20% stanovnika. Trg Ala Too, zgrada parlamenta, Bela kuća, Lenjinova statua i spomenik nacionalnom heroju Manasu, samo su neke od atrakcija grada. U večernjim časovima možemo probati kirgiške nomadske specijalitete i osvežiti se kobiljim mlekom ili nekim drugim kiselim mlečnim proizvodima (raznim vrstama jogurta), koje prodaju i na ulici. Noćenje

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>NACIONALNI PARK ALA - ARČA

Nacionalni park Ala-Arča nalazi se na manje od sat vremena vožnje od Biškeka. Tokom vožnje uživaćemo u pogledu na glečere na vrhovima planina, čuti i naučiti o kulturi i običajima življenja u gradu i na selu u ovom delu sveta. Po dolasku na odredište, krenućemo u prijatnu polusatnu šetnju da istražimo Nacionalni park Ala Arča. Lepota pejzaža će vas sigurno ostaviti bez teksta! Tokom šetnje divićemo se impozantnim planinama, bujnom drveću i šumskom svetu. Slobodno vreme i odmor pravimo nadomak reke, gde ćemo uživati u pogledu na okolinu. U dogovoreno vreme povratak u Biškek.

Izlet obuhvata: Prevoz, lokalni vodič / pratilac, ulaznice .
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i piće
Izlet se realizuje iz mesta: Biškek


9.dan (10.05.): Biškek

Slobodni dani ili dvodnevni fakultativni izlet Nacionalni park Čon-Kemin – jezero Isik-Kul – klisura Jeti-Oguz. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>NACIONALNI PARK ČON - KEMIN, JEZERO ISIK - KUL I KLISURA JETI - OGUZ

Naša prva stanica je klisura Čon-Kemin. Na putu do klisure, zaustavljamo se kod minareta Karahanid iz 11. veka, koji se nalazi na listi Svetske baštine Uneska i prvog minareta te vrste u Centralnoj Aziji. Danas je to kompleks koji obuhvata samu kulu, rekonstrukcije mauzoleja pronađenih na tom lokalitetu, ostatke citadele, zbirku balbala (nadgrobnih spomenika koje su koristili nomadski Turci), petroglifa (uklesanih u kamenu) i mali muzej. Nakon posete, nastavljamo do Nacionalnog parka Čon-Kemin, mirne doline sa nekoliko malih sela i poljoprivrednih površina okruženih veličanstvenim planinama i jelovim šumama. Nastavljamo putovanje kroz planine Tien Šan duž južne strane jezera Isik Kul, drugog najvećeg slanog jezera na svetu. Ime se prevodi kao Vruće jezero, jer se nikada ne smrzava, čak ni zimi. Okruženo je mešavinom šuma i livada sa planinama i glečerima koji se izvijaju iznad njega. Noć provodimo u jurtama, gde ćemo i večerati. Lokalni kamp se sastoji od šest jurta za spavanje (svaka za četiri do pet osoba) i jedne zajedničke jurte-trpezarije. Visokoplaninska jezere koriste Kirgizi nomadi za ispašu stoke tokom leta. Čim otopli oni se sa čitavim porodicama sele i leto provode u jurtama pokraj brojnih jezera u zemlji. Druženje, briga za stoku, priprema tradicionalne hrane, bez interneta i televizora – takav život vode tokom toplijih meseci. Provesti noć u kampu u jurtama je fantastično iskustvo i mali uvid u način života nomada centralne Azije!10.dan (11.05.): Biškek

Slobodan dani ili drugi dan dvodnevnog fakultativnog izleta Nacionalni park Čon-Kemin – jezero Isik-Kul – klisura Jeti-Oguz. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>NACIONALNI PARK ČON - KEMIN, JEZERO ISIK - KUL I KLISURA JETI - OGUZ

Nakon buđenja uz domaći doručak u jurti idemo u šetnju do klisure Jeti-Oguz kako bismo napravili spektakularne fotografije. Uživamo u prirodi koja nas okružuje i upijamo energiju ovog nestvarnog mesta. Nakon toga, povratak u Biškek.

Izlet obuhvata: Prevoz, lokalni vodič / pratilac, ulaznice, ručak, smeštaj u jurta kampu sa uključenom večerom i doručkom.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i piće
Izlet se realizuje iz mesta: Biškek


11.dan (12.05.): Biškek – Almati

Napuštamo Biškek i Kirgistan i krećemo ka poslednjoj stanici naše avanture – Kazahstanu. Uz usputne pauze radi osveženja i prolaska graničnih formalnosti, dolazak u Almati u popodnevnim satima. Nakon smeštanja slobodno poslepodne za upoznavanje stare prestonice Kazahstana, smeštene u planinskoj oblasti u blizini granice sa Kirgistanom. Almati, ranije nazivan Alma-Ata, je bio glavni grad države sve do 1997. godine. Iako je tada izgubio status glavnog grada, on je i dalje najveći grad Kazahstana i dom za preko 2 miliona ljudi. Prošetajte centrom grada i divite se lepoti šarene Zenkov katedrale i parkova koji je okružuju, kao i obližnjeg sovjetskog Panfilovog spomenika koji čuva sećanje na borbe u Drugom svetskom ratu. U večernjim satima uživajte u čarima kazaške kuhinje, koja se zasniva na bogatoj ponudi konjskog i drugih vrsta mesa i mlečnih proizvoda. Noćenje.


12.dan (13.05.): Almati

Slobodan dani ili fakultativni dvodnevni izlet Kanjon Čarin i Kolsaj jezera. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>KANJON ČARIN I KOLSAJ JEZERA

Istražujemo jugoistočni Kazahstan i posmatramo najviše snežne vrhove Tian Šana. Prirodna raznolikost ovog regiona je neverovatna – od sušnih pustinja i živopisnih kanjona do bujnih dolina, planina sa snežnim vrhovima i tirkiznih jezera. Najpre dolazimo do kazahstanskog Grand kanjona – kanjona Čarin. Više od 12 miliona godina vetar, voda i pesak oblikovali su crveni peščar kanjona da bi formirali neobične oblike i nijanse koje variraju od tamno narandžaste do svetlo braon boje. Neke litice podsećaju na fantastične figure, zbog čega se delovi kanjona zovu Dolina zamkova, Đavolja klisura i Klisura duhova. Čarin opisuju kao podjednako impresivan kao i Grand kanjon u SAD-u. Po dolasku u nacionalni park, očekuje nas šetnja stazama iznad kanjona, tokom koje ćemo moći da vidimo formacije stena koje liče na zamkove i mnoga druga čuda. Nakon toga, nastavljamo ka selu Saty i zaustavljamo se kod Crnog kanjona da bismo uživali u pogledu. Dolazak u selo Saty. Smeštaj u seoskim domaćinstvima, gde ćemo moći probati tradicionalnu kazašku kuhinju. Večera. Noćenje.13.dan (14.05.): Almati

Slobodan dan ili drugi dan fakultativnog izleta Kanjon Čarin i Kolsaj jezera. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>KANJON ČARIN I KOLSAJ JEZERA

Drugog dana izleta posetićemo nekoliko jezera nesvakidašnje lepote, koji se nalaze na severnim padinama planinskog lanca Tian Šan, na samo 10 kilometara od granice sa Kirgistanom. Često nazivana „draguljem Tian Šana“, jezera se nalaze u okviru velikog istoimenog nacionalnog parka, obraslog gustom šumskom vegetacijom. Imaćemo mogućnost da vidimo dva Kolsaj jezera (Donje i Srednje) i čuveno jezero Kaindi, poznato po odrazu poput ogledala i sastojinama mrtvih stabala smrče koje se uzdižu iz vode. Jezero je nastalo 1911. kada je zemljotres izazvao klizište koje je blokiralo jedan kraj klisure. Nakon obilaska, napuštamo seoske planinske predele jugoistočnog Kazahstana i vraćamo se u staru prestonicu. Dolazak u Almati u večernjim časovima.

Izlet obuhvata: Prevoz, ulaznice, smeštaj u seoskom domaćinstvu na bazi višekrevetnih soba sa zajedničkim kupatilom, večeru i doručak, lokalni vodič / pratilac
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i piće
Izlet se realizuje iz mesta: Almati


14.dan (15.05.): Almati

Slobodan dan ili fakultativni izlet Ski centar Šimbulak. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>SKI CENTAR ŠIMBULAK

Šimbulak ili Čimbulak je skijaški centar blizu Almatija i važi za najveći u Centralnoj Aziji. Popularan je zbog sveže klime, velikog broja sunčanih dana tokom godine i ogromne količine snega tokom zime, koji se zadrži do maja. Vozićemo se žičarom i uživati u nestvarnim planinskim predelima Kazahstana do najviše tačke koja se nalazi na oko 3200 m n.v.

Izlet obuhvata: Prevoz, vožnju žičarom, lokalni vodič / pratilac.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i piće
Izlet se realizuje iz mesta: Almati15.dan (16.05.): Almati – Istanbul – Beograd

Napuštamo smeštaj i transfer do aerodroma. Let za Istanbul u 05:40h, broj leta TK351. Sletanje u Istanbul u 09:50h po lokalnom vremenu. Pauza između letova je 4h i 20 minuta. Nastavak leta za Beograd u 14:10h, broj leta TK1079. Sletanje u Beograd u 14:55h po lokalnom vremenu. Kraj programa.


SMEŠTAJ

SMEŠTAJ: SAMARKAND
SAMARKAND, UZBEKISTAN od 03.05. do 05.05.2024.

Rayyan Hotel Samarkand 3* – nalazi se na 4.3km od centra grada. Sobe u hotelu su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) i trokrevetne(triple room). Sobe poseduju sopstveno kupatilo, klima uređaj.Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: BUHARA
BUHARA, UZBEKISTAN od 05.05. do 07.05.2024.

Rayyan Hotel Bukhara 3* – nalazi se na 500 metara od centra grada. Sobe u hotelu su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) i trokrevetne(triple room). Sobe poseduju sopstveno kupatilo, klima uređaj.Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: TAŠKENT
TAŠKENT, UZBEKISTAN od 07.05. do 08.05.2024.

Level hotel 3* – nalazi se na 2.2 km od centra grada. Hotel nudi bazen i bar. Sobe u hotelu su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) i trokrevetne(triple room). Sobe poseduju sopstveno kupatilo, klima uređaj. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: BIŠKEK
BIŠKEK, KIRGISTAN od 08.05. do 12.05.2024.

Dosmah hotel 3* – nalazi se na 1.7km od centra grada. Sobe u hotelu su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) i trokrevetne(triple room). Sobe poseduju sopstveno kupatilo, klima uređaj.Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: ALMATI
ALMATI, KAZAHSTAN od 12.05. do 16.05.2024.

Resident Hotel Almaty  3* – nalazi se na 4km od centra grada. Sobe u hotelu su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) i trokrevetne(triple room). Sobe poseduju sopstveno kupatilo, klima uređaj.Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.


NAPOMENE ZA SMEŠTAJ
NAPOMENE ZA SMEŠTAJ:
– Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta (ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja…) ne rade.
– Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrdjena i važeća na dan zaključenja ugovora izmedju organizatora putovanja i inopartnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.
– Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.
– U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel – smeštaj iz ponude organizatora putovanja registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici. 
– Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uredjaj…).
– Usluga bežičnog interneta WIFI ne podrazumeva obavezno i dobar signal u sobama i svim delovima hotela. Moguće je da je signal odgovarajući samo u odredjenim delovima hotela, obično oko recepcije ili baru. Takodje, brzina protoka može biti brža ili sporija u zavisnosti od tehničke opremljenosti. Oznaka WiFi ne podrazumeva BESPLATAN INTERNET nego način korišćenja interneta bežično.
– Postoji mogućnost spajanja putnika u sobama i u tom slučaju organizator putovanja zadržava pravo na razmeštaj putnika po sobama, vodeći računa o uzrastu putnika, kao i o polu. Organizator ne može garantovati ovu uslugu, iako će nastojati da izadje u susret željama putnika. U slučaju spajanja, putnik deli sobu (dvokrevetnu sobu – sa (twin) zasebnim krevetima ili (double) francuskim ležajem / trokrevetnu sobu – sa tri zasebna kreveta ili sa francuskim ležajem i jednim zasebnim krevetom) sa osobom/ama koju/e mu organizator dodeli, ukoliko nije platio privatnu sobu.
– Zahtevi za twin ili double sobe, konektovane sobe, family sobe i sl., uzeće se u razmatranje, ali grupni aranžmani ne podrazumevaju potvrdu ovakve vrste smeštaja, niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, spratnost, francuski ležajevi i sl.). Agencija organizator ne može obećavati ovakve usluge.
– Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.


NOVOGODIŠNJA PROMOCIJA

~ PROMOCIJA ~
Pozivamo Vas da iskoristite novogodišnju Manga promociju i da rezervacijom do 30.03.2024. po najpovoljnijoj ceni osigurate vaše mesto na željenom putovanju uz brojne pogodnosti i popuste prilikom prijave!


~ CENA ARANŽMANA ~
(po osobi u dvokrevetnoj ili trokrevetnoj sobi)
~ za prijavu i
za uplatu u celosti do 30.03. ~

2699€ 2299€

~ za uplatu od 500€ prilikom prijave: 2399€ ~
~ za uplatu od 100€ prilikom prijave: 2499€~


Manga PROMO + ponuda:
Putnici koji se odluče i prijave za putovanje u toku promotivnog perioda dobijaju na poklon vaučer u iznosu od 100€ koji mogu iskoristiti prilikom prijave za naredno Manga putovanje!


~ Broj putnika po terminu je ograničen ~


DODATNE INFORMACIJE
CENA ARANŽMANA - DODATNE INFORMACIJE

DODATNE INFORMACIJE:
Cena aranžmana po osobi u jednokrevetnoj sobi uvećava se za: 400€
Cena aranžmana za dete od 2 do 11.99 godina, sa jednom odraslom osobom u dvokrevetnoj sobi, umanjuje se za: 160€
Cena aranžmana za dete od 2 do 5.99 godina, sa dve odrasle osobe u dvokrevetnoj sobi – u ležaju sa roditeljima, umanjuje se za: 400€
Cena aranžmana za dete od 2 do 11.99 godina, sa dve odrasle osobe u sobi – u sopstvenom ležaju, umanjuje se za: 240€


NAPOMENE: 
1. Za stalne Manga putnike obračunava se najniža cena aranžmana bez obzira na visinu uplaćenog avansa za putovanje!
2. Neki od termina su skoro popunjeni i zbog komfora naših putnika i same organizacije na destinaciji nismo u mogućnosti da proširimo grupe!
3. U narednom periodu sve izvesnije je da će doći do poskupljenja cena usluga u avio sektoru, prema najavama vodećih avio kompanija, kao i cena smeštaja na destinacijama i samnih usluga ino partnera, na koje mi kao agencija nemamo uticaj, te Vas savetujemo da iskoristite ovaj promo period i uplatom aranžmana u celosti, osigurate Vaše mesto za željeni termin putovanja po najnižoj ceni, bez obzira na promene cena usluga na tržištu!
4. Savetujemo Vam da za putovanje obezbedite:
– Putno zdravstveno osiguranje / osigurana suma 15000€ ili 30000€ (cena: – raspitati se kod agenta agencije)
– Putno zdravstveno osiguranje sa dodatnim pokrićem u slučaju kovida na destinaciji / osigurana suma 15000€ ili 30000€ (cena: raspitati se kod agenta agencije)
– Osiguranje od otkaza aranžmana – od strane putnika/ osigurana suma do 1000€ (cena: zavisi od broja dana na putovanju itd. – raspitati se kod agenta agencije)
*Napomena: važi za državljane R. Srbije koji poseduju pasoš R. Srbije
5. Svi programi prilagodjeni su aktuelnim uslovima putovanja, uz najviše bezbednosne standarde, kako biste tokom puta bili sigurni i bezbrižni!

DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:
– uplatom avansa od min. 100€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate za avio aranžmane i za daleka putovanja, potvrdite prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine, o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti;
– potpišete ugovor o putovanju (možete potpisati i poslati putem mejla) u roku od 48 sati;
– pošaljete sliku prve strane pasoša putem mejla, vibera (na br. +381653444600) ili lično u našim prostorijama u roku od 48h.

Napomena: Postoji mogućnost da za odredjene objavljene ponude, a u zavisnosti od sezone i uslova ino partnera, visina avansne uplate prilikom prijave bude viša u odnosu na onu na koju se i primenjuju uslovi i dinamika plaćanja.

NAČINI PLAĆANJA:
– Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.
– Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
– Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
– Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
– Kreditnim karticama banke Intesa moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa, Maestro): važi za poslovnicu u Beogradu
– Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)
– Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 2 meseca nakon završetka putovanja)

ŠTA JE UKLJUČENO U CENU ARANŽMANA?

ARANŽMAN OBUHVATA:

– Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd- Samarkand/ Almati -Beograd sa presedanjem u Istanbulu- ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg
– Avio prevoz redovna linija (Buhara – Taškent- ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg
– Avio prevoz redovna linija (Taškent – Biškek- ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg
– Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus, minibus, kombi, auto, voz)
– Smeštaj  u Samarkandu u hotelu 3* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2, 1/2+1 i 1/3 sobe)
– Smeštaj  u Buhari u hotelu 3* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2, 1/2+1 i 1/3 sobe)
– Smeštaj  u Taškentu u hotelu 3* na bazi 1 noćenja sa doručkom (1/2, 1/2+1 i 1/3 sobe)
– Smeštaj  u Biškeku u hotelu 3* na bazi 4 noćenja sa doručkom (1/2, 1/2+1 i 1/3 sobe)
– Smeštaj  u Almatiju u hotelu 3* na bazi 4 noćenja sa doručkom (1/2, 1/2+1 i 1/3 sobe)
– Troškove organizacije putovanja
– Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije


ARANŽMAN NE OBUHVATA:

– Vizu za Uzbekistan (Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, mogu putovati u Uzbekistan bez vize za boravak do 90 dana.)
– Vizu za Kazahstan (Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, mogu putovati u Uzbekistan bez vize za boravak do 90 dana.)
– Vizu za Kirgistan (Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, mogu putovati u Uzbekistan bez vize za boravak do 90 dana.)

– Individualne troškove
– Fakultativne izlete i obilaske
– Obroke koji nisu obuhvaćeni planom i programom puta
– Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
– Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje

FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI

NAPOMENA: Fakultativni izleti i obilasci nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa ino-partnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, datumu realizacije izleta, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za gorenavedene promene. Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.

SAMARKAND: KHOVRENKO VINARIJA – 60€
SAMARKAND:
ŠAHRISABZ 60€
BUHARA:
REZIDENCIJA SITORAI – MOKHI – HOSSA – 40€
BIŠKEK:
NACIONALNI PARK ALA – ARČA 60€
BIŠKEK:
NACIONALNI PARK ČON – KEMIN, JEZERO ISIK – KUL I KLISURA JETI – OGUZ 150€
ALMATI:
KANJON ČARI I KOLSAJ JEZERA  400€
ALMATI:
SKI CENTAR ŠIMBULAK 100€

VIZE I USLOVI ZA PUTOVANJE - OBAVEZE PUTNIKA

NAPOMENE U VEZI SA VIZAMA:

VIZA ZA UZBEKISTAN

Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, mogu putovati u Uzbekistan bez vize za boravak do 90 dana.

Potrebna dokumentacija:

1) Minimum 2 slobodne strane u pasošu
2) Pasoš koji mora biti važeći najmanje 6 meseci nakon povratka sa putovanja

COVID-19 uslovi ulaska

Ukunute su sve mere ulaska u zemlju vezane za Covid-19.

NAPOMENE:

  • Sve navedene informacije su trenutne i podložne promeni u svakom trenutku bez prethodne najave.
  • Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami informišu o viznom režimu zemlje u koju putuju i kroz koju prolaze.

VIZA ZA KIRGISTAN

Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, mogu putovati u Kirgistan bez vize za boravak do 90 dana.

Potrebna dokumentacija:

1) Minimum 2 slobodne strane u pasošu
2) Pasoš koji mora biti važeći najmanje 6 meseci nakon povratka sa putovanja

COVID-19 uslovi ulaska

Ukunute su sve mere ulaska u zemlju vezane za Covid-19.

NAPOMENE:

  • Sve navedene informacije su trenutne i podložne promeni u svakom trenutku bez prethodne najave.
  • Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami informišu o viznom režimu zemlje u koju putuju i kroz koju prolaze.

 

VIZA ZA KAZAHSTAN

Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, mogu putovati u Kazahstan bez vize za boravak do 90 dana.

Potrebna dokumentacija:

1) Minimum 2 slobodne strane u pasošu
2) Pasoš koji mora biti važeći najmanje 6 meseci nakon povratka sa putovanja

COVID-19 uslovi ulaska

Ukunute su sve mere ulaska u zemlju vezane za Covid-19.

NAPOMENE:

  • Sve navedene informacije su trenutne i podložne promeni u svakom trenutku bez prethodne najave.
  • Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami informišu o viznom režimu zemlje u koju putuju i kroz koju prolaze.

 

ZDRAVSTVENE OBAVEZE PUTNIKA:

Vakcinacija protiv žute groznice nije obavezna za ovo putovanje. Uslovi u pogledu vakcinacije se mogu promeniti i zavise od epidemiološke situacije u svakoj od zemalja. Savetujemo da za detaljnije informacije kontaktirate Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ili nadležni institut u vašoj zemlji.

NAPOMENE: 

  • Sve navedene informacije su trenutne i podložne promeni u svakom trenutku bez prethodne najave. 
  • Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami informišu o viznom režimu zemlje u koju putuju i kroz koju prolaze.


OPŠTE NAPOMENE

– Organizator putovanja je TA „SONIC – TOURS“ d.o.o. MB 20662913, sa sedištem u Beogradu,  stalna članica YUTA-e / Licenca br. OTP 193/2021 od 23.11.2021./ kategorija licence A i za putovanja važe opšti uslovi putovanja od 01.10.2023.
– Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja jer svojim potpisom na Ugovor dajete i saglasnost o tome da ste sa istima u potpunosti upoznati i saglasni.
– Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.
– Za sve informacije date usmenim ili telefonskim  putem koje nisu u skladu ili su u suprotnosti sa objavljenim programom putovanja, ne mogu biti predmet prigovora putnika za neispunjenje obaveze organizatora. Validan je samo pisani program putovanja koji je sastavni deo ugovora o putovanju.
– Uplatom paket aranžmana, prevoza ili ponudjene turističke usluge smatra se da je putnik pročitao navedene napomene i izvode i da prihvata sve navedeno, bez prava na naknadni prigovor i žalbu.  
– Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u državu u koju putuju (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…) informišu pre polaska na putovanje u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju i kroz koje prolaze. Organizator putovanja ne snosi bilo kakvu odgovornost zbog neispravnog pasoša ili vize, niti je odgovoran ako pogranične ili imigracione vlasti ne odobre ulazak, tranzit ili dalji boravak putnika. Sve posledice gubitka ili kradje pasoša tokom putovanja, kao i troškove izdavanja nove putne isprave, snosi putnik. Refundiranje uplaćenog iznosa za putovanje koje nije realizovano zbog neispravne putne isprave nije moguće.
– Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
– Potpisnik ugovora o putovanju je dužan da pismenim putem (putem maila) obavesti organizatora putovanja ukoliko dodje do promene putne isprave bilo kog putnika sa ugovora o putovanju. U suprotnom, smatraće se da je putna isprava koju agencija ima u svojoj evidenciji važeća i agencija neće snositi odgovornost izdavanja aviokarte ili vize sa pogrešnim podacima.
– Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator putovanja, niti prevoznik, niti hotel odgovara za iste! U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredvidjenih okolnosti.
– U slučaju bilo kakve incidentne situacije (kradja, tuča, saobraćajna nezgoda,….)potrebno je da se obratite nadležnim organima domicilne zemlje. Organizator putovanja je jedino ovlašćen da Vam pomogne u posredovanju izmedju Vas i nadežnih organa.
– U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana je 20 dana pre datuma polaska.
– Agencija zadržava pravo da obavesti putnike o imenu hotela, opremljenosti soba i cenama fakultativnih izleta do 5 dana pred put.
– Za realizaciju bus aranžmana potrebno je minimum 45 putnika, dok je za realizaciju avioaranžmana potrebno minimum 10 putnika.
– Putnik je dužan da se raspita o tačnom vremenu i mestu polaska najranije 2 dana pre puta.
– Kod avio aranžmana moguće je blago pomeranje datuma putovanja u zavisnosti od trenutka formiranja grupe kao i od raspoloživosti mesta na letovima.
– U slučaju promene cene avio prevoza od strane avio kompanije, agencija zadržava pravo da promeni cenu aranžmana. Cena je garantovana samo kada se uplati celokupan iznos cene avio karte. U bilo kom slučaju odustanka putnika od putovanja, a nakon potvrde rezervacije ili kupovine avionskih karata, novčani iznos uplaćen za aviokartu/e se ne vraća (avio karte su nerefundabilne).
– Putna dokumenta: Sva dokumenta aerodromski predstavnik agencije predaje putnicima 2h pre zakazanog vremena poletanja. Po preuzimanju dokumenata potrebno je obaviti čekiranje, predaju prtljaga i pasošku kontrolu. Planirajte vreme za put do aerodroma, zbog mogućih zakašnjenja (saobraćajne gužve, radova na putu i sl.). Agencija neće snositi odgovornost ukoliko putnik nije stigao zbog zakašnjenja u dolasku na aerodrom da se prijavi za let. Za te putnike primenjivaće se otkazne uzanse iz OPŠTIH USLOVA PUTOVANJA – kao da su odustali na dan polaska.
– Predstavnik agencije – je obavezan da dočeka i isprati putnike i obilazi goste prema rasporedu koji se dostavlja putnicima po dolasku radi dodatnih informacija, mogućih fakultativnih izleta ili eventualne pomoći (usluge predstavnika ne podrazumevaju celodnevno ili svakodnevno prisustvo).
– Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredvidjenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predvidjenog za obilazak…)
– Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi.
– Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta (ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja…) ne rade.
– Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrdjena i važeća na dan zaključenja ugovora izmedju organizatora putovanja i inopartnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.
– Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.
– U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel – smeštaj iz ponude organizatora putovanja registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici. 
– Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uredjaj…).
– Usluga bežičnog interneta WIFI ne podrazumeva obavezno i dobar signal u sobama i svim delovima hotela. Moguće je da je signal odgovarajući samo u odredjenim delovima hotela, obično oko recepcije ili baru. Takodje, brzina protoka može biti brža ili sporija u zavisnosti od tehničke opremljenosti. Oznaka WiFi ne podrazumeva BESPLATAN INTERNET nego način korišćenja interneta bežično.
– Organizator putovanja zadržava pravo na razmeštaj putnika po sobama, a ukoliko putnici nisu uplatili privatnu sobu (doplatu za jednokrevetnu sobu) – bez praznog kreveta u njoj. Postoji mogućnost spajanja putnika u sobama, kako bi se izbegla doplata za jednokrevetnu sobu. Trudimo se da putnike spojimo u sobu, vodeći računa o uzrastu putnika, kao i o polu, ali organizator ne može garantovati ovu uslugu, iako će nastojati da izadje u susret željama putnika. Putnik će prihvatiti da deli sobu (čak i dvokrevetnu sobu sa twin ili double krevetom) sa osobom koju mu organizator dodeli, ukoliko nije platio doplatu za jednokrevetnu – privatnu sobu.
– Zahtevi za twin ili double sobe, konektovane sobe, family sobe i sl., uzeće se u razmatranje, ali grupni aranžmani ne podrazumevaju potvrdu ovakve vrste smeštaja, niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, spratnost, francuski ležajevi i sl.). Agencija organizator ne može obećavati ovakve usluge.
– Kod autobuskih aranžmana predvidjene su pauze radi usputnog odmora na oko 3 do 4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu i raspoloživosti kapaciteta stajališta. WC-i u turističkim autobusima nisu u upotrebi.
– U prevoznim sredstvima je zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
– Organizator putovanja zadržava pravo na razmeštaj putnika u prevoznom sredstvu. Putnik će prihvatiti bilo koje sedište u prevoznom sredstvu koje mu organizator dodeli. Organizator će nastojati da izadje u susret željama putnika, ali ne može garantovati ovakvu uslugu.
– Agencija organizator ili inopartner odredjuje mesta polaska i dolaska prevoznog sredstva, mesta za pauze i njihovu dužinu. Uobičajena mesta za pauze u zemlji i inostranstvu su neke od pumpi sa odmorištima na maršuti, kao i motel, u trajanju od 20 – 60 minuta. Ukoliko pratilac grupe proceni da je transfer u zakašnjenju ili je gužva na graničnim prelazima veća od uobičajne, može doneti odluku, a u vezi sa Zakonom propisanim uslovima prevoza putnika u drumskom saobraćaju, da ne napravi, ili skrati, predvidjene pauze.
– Agencija prevozi putnike do objekta smeštaja onoliko koliko je to fizički moguće. Prenos prtljaga do smeštajne jedinice putnici obavljaju sami.
– Napominjemo da su u pitanju grupna putovanja, i tome je sve podredjeno. Prema tome potrebno je jasno sagledavanje situacije da u vozilu muzika i filmovi koji se puštaju zavise isključivo od organizatora i predstavnika agencije u prevoznom sredstvu kao i atmosfere koja se želi postići, a sve zavisno od destinacije koja se posećuje (želimo vam skrenuti pažnju da su putovanja prevashodno namenjena mladima i onima koji se tako osećaju, tako da su muzika i filmovi prilagodjeni našoj ciljnoj grupi). Temperatura u vozilu ne može se podešavati individualno za svako sedište, jer ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno, i sl. Za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje medju putnicima i osećaj kolektivizma.
– Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Organizator putovanja i organizator izleta na putovanju (inopartner) zadržavaju pravo izmene termina i uslova izvodjenja fakultativnih izleta predvidjenih programom, kao i redosleda razgledanja usled objektivnih okolnosti. Za realizaciju fakultativnih izleta (Daleke destinacije i avio aranžmani) je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz korekciju cene – cene mogu biti više). Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika, a može doći i do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili usled nepredvidjenih okolnosti na koje organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije ni odgovoran za realizaciju fakultativnih izleta, kao ni za eventualnu promenu cena poslatih pre započinjanja putovanja.
– Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu).
– Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da provere na internetu radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom na putovanju.
– Upozoravaju se putnici da zbog poštovanja satnica predvidjenih programom putovanja, ne postoji mogućnost zadržavanja autobusa na graničnom prelazu radi regulisanja povraćaja sredstava po osnovu “tax free”, pa Vas molimo da to imate u vidu.
– Putnik je dužan da poštuje satnice odredjene od strane predstavnika agencije na putovanju. Ukoliko putnik ne poštuje satnicu i ne pojavi se na dogovorenom mestu polaska u dogovoreno vreme polaska,  predstavnik agencije će smatrati da je putnik svojevoljno odlučio da ostane na destinaciji, što mu daje za pravo da isključi putnika sa putovanja i nastavi sa realizacijom programa, ne snoseći nikakvu odgovornost za taj potez.
– U slučaju nedoličnog ponašanja putnika,  ometanja vodiča ili vozača u obavljanju posla ili uznemiravanja drugih putnika, vodič ili predstavnik agencije ima pravo da tog putnika isključi sa putovanja bez prava žalbe ili povraćaja novca.


Za sve informacije možete nas kontaktirati:
Beograd, RUZVELTOVA 10 (u pasažu); tel: +381114095295 ; +381114095296 ; viber: +381653444600
office@mangatrip.rs