JUŽNOAMERIČKA AVANTURA 23 DANA 20.06.

JUŽNOAMERIČKA AVANTURA
23 DANA / 21 NOĆ
PERU – ČILEARGENTINA – HOLANDIJA
20.06 – 12.07.2024.


južnoamerička avantura - Peru - Bolivija - Čile - Argentina

Krenite u pustolovinu po Južnoj Americi, kontinenta preko kojeg prelazi ekvator i nalazi se izmedju Tihog i Atlanskog okeana, istražite misteriozne tragove civilizacije Inka, 500 godina stare ruševine, uplovite u neukrotive tajne džungle i planinske lance koji prkose suncu. Magija izvire iz kontrasta ovih čarobnih pejzaža. Južna Amerika je iskustvo koje treba doživeti svim čulima i zato se prepustite njenoj odvažnosti i živopisnoj kulturi kao i divljoj i impresivnoj prirodi.

PERU: Peru se nalazi na obali Pacifika i treća je najveća država u Južnoj Americi. Peru je zemlja kontrasta, misteriozna zemlja bogate istorije, neverovatnih prirodnih lepota i prijateljskog naroda. Posetite Peru i uživajte u raznolikosti ove fantastične zemlje, iskusite predele, kulturu i istoriju zemlje, istražite izgubljeni grad Inka ili Svetu dolinu. Lima – glavni grad sa preko 10 miliona stanovnika grad je koji vrvi od istorije, etnička je mešavina kolonijalnih i modernih elemenata.

CHILE: Čile se prostire na 4300 kilometara, skoro preko pola kontinenta od suve pustinje, do masivnih glečerskih oblasti, dok se između nalaze vulkani, gejziri, plaže, jezera, reke i bezbroj ostrva. Uz jednostavnu infrastrukturu, spektakularne prizore i gostoljubive domaćine, možemo reći da je Čile savršena ponuda za odmor. Santiago de Chile – glavni grad Čilea jedan je od najmodernijih i najvećih gradova Južne Amerike.

ARGENTINA: Za one koji traže spoj šik gradova, veličanstvene pejzaže i bujne kulture Argentina je pravo mesto. Argentina ima neke od najviših planina na svetu, ekspanzivne pustinje i impresivne vodopade, uz raznovrsnost zemljišta u rasponu od divljih udaljenih oblasti u južnoj Patagoniji do neverovatne metropole – Buenos Aires. Glavni grad Argentine, u bukvalnom prevodu sa španskog Buenos Aires znači “dobar vazduh”.


PLAN I PROGRAM PUTA:

1.dan (20.06.): Beograd – Amsterdam –  Buenos Aires

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme. Let za Amsterdam u 12:30h, broj leta KL1984. Sletanje u 15:10h po lokalnom vremenu. Pauza između letova je 5h i 45 minuta. Nastavak leta za Buenos Aires u 20:55h, broj leta KL701. Sletanje u Buenos Ajres u 05:30h po lokalnom vremenu. Transfer do smeštaja. Po dolasku u hotel smeštaj u sobe i nakon kraćeg odmora krećemo u otkrivanje grada poznatog kao prestonici tanga, romatike, ludog noćnog provoda i intenzivne energije. Buenos Aires svoju razigranu atraktivnost duguje uzvišenoj arhitekturi, svetski poznatim pozorištima, ekskluzivnim prodavnicama i kafićima u gradu. Tango plesači, lokalci koji čitaju knjige u finim bistroima, pasionirani navijači fudbala koji glasno bodre svoj klub, mirisi mate čaja doprinose jedinstvenoj suštini ove prestonice i predstavljaju njen šarm i duh. Vreme za odmor i individualne aktivnosti. Slobodno veče. Noćenje.


2.dan (21.06.): Buenos Aires

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Struktura grada je kao mozaik, raznovrsna i raznolika, kao i kultura. Buenos Aires sastavljen je od malih mesta, dogadjaja i interakcija, sa neznatno različitim bojama, oblicima i karakterima. Stakleni neboderi bacaju svoje senke na viktorijanske kuće iz 19. veka, barovi tanga koji svojim oštrim zvukom i duvanskim dimom seku antikvarnice. Preporučujemo Vam da slobodno vreme provedete prirodi, u delu grada Palermo, gde se nalazi Botanička bašta, Zoo vrt, Rose Gardens, hipodrom i Planetarijum. Takodje nezaboravno iskustvo je i Tigre. To je deo Delta del Parana, jedno od najvećih ušća u svetu. Samo 20 minuta od centra grada Buenos Aires, ova oblast pokazuje drugo lice grada i zasigurno ćete uživati u ambijentu divlje vegetacije.  Ukoliko ste više za organizovani obilazak Buenos Airesa sa vodičem možemo vam ponuditi fakultativni izlet pod nazivom – Buenos Aires 1. Slobodno vreme. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: BUENOS AIRES 1

Nakon prve ispijene jutarnje kafe iz hotela krećemo autobusom/minibusom u fakultativno istraživanje glavnog grada Argentine, u bukvalnom prevodu sa španskog Buenos Aires znači “dobar vazduh”. Obilazimo Plaza de Mayo, najvažniji trg u gradu, Casa Rosada, Manzana de las Luces – kolonijalni centar edukacije i kulture. U ovom delu grada nalazi se i crkva svetog Ignasia – najstarija crkva u Buenos Airesu izgradjena u 18. veku kao i najstarija biblioteka – La Libreria de Avila, Congreso de la Nacion Argentina (Plaza del Conreso), Plaza Lavalle, Teatro Colon i Obelisco, Plaza de la Republica… Catedral Metropolitana de Buenos Aires, Palacios de las Aquas, Palacio Barolo kao i mnoge druge znamenitosti ove užurbane i živopisne metropole. Zaustavićemo se u Puerto Madero, urbanoj oblasti koja se nalazi pored pristaništa, gde se u modernim zgradama od crvene cigle (koje su nekada bile skladišta) danas nalaze popularni restorani i luksuzne kancelarije. Put nas dalje vodi ka kvartu La Boca (gde se nalazi i stadion fudbalskog kluba Boca Juniors, čuvena „La Bombonera“, često smatran stadionom sa najintenzivnijom kao i najstrastvenijom atmosferom na svetu) poznatom po svojim šarenim kućama, temperamentnim i nasmejanim meštanima, fudbalu, suvenirnicama na otvorenom, kao i otvorenim kafeima gde se tango igrači šepure trotoarom u pauzama fotografisanja sa turistima. Nakon obilazaka povratak u hotel.

Izlet obuhvata: Transfer autobusom/minibusom, uslugu vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Buenos Aires3.dan (22.06.): Buenos Aires

Doručak. Slobodno vreme za samostalno istraživanje glavnog grada Argentine i kupovinu suvenira. U dogovoru sa vodičem ili na preporuku vodiča, a u večernjim satima, odlazimo u neki od mnogobrojnih restorana kako bismo uživali u specijalitetima argentinske kuhinje (opciono). Sa naše strane topla preporuka za probati je, u svetu dobro poznati, argentinski biftek (ili t-bone steak) uz kvalitetno lokalno argentinsko crveno vino. Ukoliko ste vegeterijanac ili vagan ne brinite jer argentinska kuhinja ima da ponudi široku lepezu preukusnih lokalnih mezetluka koje ne sadrže sastojke životinjskog porekla. A kada se malo opustimo, podijum za igru je naš. Ukoliko niste imali priliku da se oprobate u argentinskom nacionalnom plesu, sada je više nego idealan trenutak i nasvakidašnja prilika da se u kolevci čuvenog tanga nauče prvi koraci ove senzualne igre. Tango je za Argentince više od nacionalnog plesa. Tango je talenat i način izražavanja umetnika koji plešu. Uče nas pokretima i pokazuju nam kako možemo da se nosimo sa slomljenim srcem, plešući naš put kroz večne ljubavne priče. Ukoliko budete raspoloženi možete krenuti sa nama u fakultativno razgledanje glavnog grada Argentine – Buenos Aires 2. Slobodno veče. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: BUENOS AIRES 2

U jutarnjim satima nastavljamo sa upoznavanjem glavnog grada Argentine. Ispred hotela čeka nas bus prevoz kojim obilazimo čuveni Mercado de San Telmo, tržnicu koja živi za nedeljni dan, kada se čitav trg oblači u pijačnu odeću, u tango kostime, u boje i antikvitete, karaktere, strasti, mladost i nostalgiju. Kafići i njihovi stolovi i stolice, njihov živopisni kolorit i elegantno obučeni konobari doprinose svojom energijom našem putovanju u prošlost. A čarolija zvana Buenos Aires ne bi bila potpuna bez obilaska sofisticiranog naselja Recoleto, poznatog po gradskim kućama u pariskom stilu, raskošnim bivšim palatama i otmenim buticima. Posećujemo istoimeno groblje koje predstavlja najpopularniju atrakciju grada, sa svojim ekstravagantnim grobnicama gde počiva sam krem argentinskog društva. U ovom “gradu mrtvih” počivaju najpoznatiji umetnici, pisci, ratni heroji, glumci medju kojima i čuvena Evita Peron. Muzej koji nam govori o životu ove ekstravagantne glumice i velikog borca za ljudska prava nalazi se u neposrednoj blizini groblja. Nakon svih obilazaka povratak busom u hotel.

Izlet obuhvata: Transfer, ulaznicu za Recoleto, uslugu vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Buenos Aires


4.dan (23.06.): Buenos Aires

Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet krstarenje rekom TigreNoćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Krstarenje rekom Tigre

Zelena Venecija Južne Amerike. Smeštena na samo 35km od Buenos Ajresa, delta Tigre je jedna od najvećih na svetu. Napušamo hotel i odlazimo do mesta gde se ukrcavamo na katamaran i krećemo u plovidbu. Imaćemo prilike da vidimo kako lokalno stanovništvo živi duž mirnih kanala i uživamo u prirodi koja nas okružuju. U dogovoreno vreme povratak u hotel.

Izlet obuhvata: povratni transfer, povratna karta za katamaran, uslugu vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Buenos Aires


5.dan (24.06.): Buenos Aires

Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet gaučosiNoćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Gaučosi

Krećemo na celodnevni izlet gde ćemo imati priliku da otkrijemo tradicionalni način života na argentinskom selu uz jahanje konja, obilazak ranča i impresivnu predstavu galantih gaučosa. Gledaćemo performans narodnog plesa i slušati narodne pesme uz tradicionalni argentinski roštilj.

Izlet obuhvata: povratni transfer, ulaznicu, ručak, vođeno jahanje konja, argentinsku folklornu predstavu, uslugu vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Buenos Aires


6.dan (25.06.): Buenos Aires

Doručak. Slobodan dan ili dvodnevni fakultativni izlet Iguasu vodopadiNoćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Iguasu vodopadi

Transfer do aerodroma. Let za Puerto Iguazu. Sletanje i transfer do smeštaja. Obilazimo Nacionalni park Foz do Iguacu i uživamo u prirodnim lepotama, biljnom i životinjskom svetu, i naravno nestvarnim vodopadima kojih ima preko 20. Medju njima je “Đavolje grlo” – slap u kome se skoro čitav tok reke Parana sliva u preko 80 metara dubok ponor uz gromovitu tutnjavu.… Spremite se za doživljaj bolji od bilo kog vodenog parka.

Izlet obuhvata: Povratnu avio kartu sa ručnim prtljagom, transfer na relaciji hotel – aerodrom Buenos Ajres – hotel, aerodrom Puerto Iguasu – hotel – aerodrom Puerto Iguasu, ulaznicu u Nacionalni park i obilazak, 1 noćenje u hotelu 3* u Puerto Iguasu.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Buenos Aires


7.dan (26.06.): Buenos Aires

Doručak. Slobodan dan ili drugi dan dvodnevnog fakultativnog izleta Iguasu vodopadiNoćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Iguasu vodopadi

Napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma i let za Buenos Aires.8.dan (27.06.): Buenos Aires

Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet MontevideoNoćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Montevideo

U ranim jutarnjim satima prelazimo zaliv Rio de la Plata. Dolazimo u Montevideo, glavni grad Urgvaja, nama poznatog po čuvenoj seriji i filmu „Montevideo, Bog te videoˮ i mestu održavanja prvog svetskog prvenstva u fudbalu. U Montevideu posetićemo muzej i stadion i nakon obilaska napravićemo pauzu za ručak u centru grada. U dogovoreno vreme transfer do luke i povratak za Buenos Ajres. Dolazak u Buenos Ajres i transfer do smeštaja.

Izlet obuhvata: Povratni transfer od/do trajekta, povratna vožnja trajektom, pešački razgled grada, ulaznicu za stadion.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Buenos Aires


9.dan (28.06.): Buenos Aires – Santiago de Chile

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Santiago. Sletanje u Santiago de Chile u večernjim satima i transfer do smeštaja. Čekiranje u hotel i ulazak u sobe. Glavni grad Čilea je centralna tačka regiona, ispunjen atraktivnim lokacijama i aktivnostima. Dinamičan, moderan grad gde kolonijalne palate „sede“ medju rastućim soliterima, gde narodna umetnost postaje moda, gde se latinska i evropska kultura prepliću. Santiago je postao uspešna, sofisticirana metropola, grad umetnosti i kvalitetnog noćnog života. Prostrani parkovi, trgovi, bašte, duž širokih avenija poput Avenida Bernardo O’Higgins, zoološki vrt i nekoliko sportskih stadiona, čine žarište intelektualnog i kulturnog razvoja Čilea od  kolonijalnih vremena do danas. Pored nacionalne biblioteke, muzeja, pozorišta i drugih institucija visokog obrazovanja ovaj grad se može pohvaliti jedinstvenim metro stanicama. Naime, stanovnici Santiaga ljubitelji su umetnosti i neguju svoj umetnički izraz kroz murale i skulpture, slike i savremeni dizajn, oživljavajući tako metro stanice, koje su postale prepoznatljive galerije na otvorenom. Takodje, zapanjujuća je raznolikost crkvenih stilova u arhitekturi. Kolonijalne crkve koje datiraju iz 18. veka, neorenesansne bazilike, smenjuju se sa neo-gotičkom i baroknom arhitekturom kao i sa enterijerima koji zasenjuju njihovu spoljašnjost. Slobodno veče za odmor i relaksaciju. Noćenje.


10.dan (29.06.): Santiago de Chile

Doručak. Slobodan dan za odmor i individualne aktivnosti u Santiago-u poput šetnje, šopinga, odlaska do nekog od gradskih vidikovaca i uživanje u gastronomskim specijalitetima lokalne kuhinje uz čašu dobrog čileanskog vina ili vam možemo ponuditi da dan provedete u organizovanom fakultativnom obilasku glavnog grada Čilea. Slobodno vreme. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: SANTIAGO DE CHILE - RAZGLEDANJE GRADA

Celodnevni fakultativni obilazak grada – Santiago de Chile (pešačka tura/panoramski obilasci) – La Moneda Palace, sedište predsednika Čilea, Cerro Santa Lucia malo brdo u centru grada. Brdo je ostatak vulkana starog 15 miliona godina, nalazi se na nadmorskoj visini od 629 metara i visoko je 69 metara. La Chascona, jedna od tri kuće poznatog pesnika Pabla Nerude. Kuća je pretvorena u muzej koji čuva artefakte prikupljene tokom Nerudinog života, kao i umetnička dela njegovih poznatih prijatelja. Plaza de Armas se smatra istorijskim centrom Santiaga. Na zapadnoj strani trga nalazi se gradska katedrala čija je izgradnja je završena 1775. godine, medjutim 1780. arhitekta je dizajnirao novu fasadu u neoklasičnom stilu i krajem 19. veka dve kule su dodate katedrali. Na suprotnoj strani nalaze se bivše kolonijalne vladine zgrade, a blizu su i glavna pošta i narodni istorijski muzej Santiago, čija se kolekcija sastoji od čileanskih objekata iz svakodnevnog života kao što je ženska odeća, šivaće mašine, nameštaj i ostali dekorativni komadi. Museo Chileno de Arte Precolombino, muzej umetnosti posvećen slikama i artefaktima iz pretkolumbovskog doba iz Centralne i Južne Amerike, muzej je otvoren 1981. godine. Čileanski narodni prirodnjački muzej je jedan od tri nacionalna muzeja u Čileu, nalazi se u Quinta Normal parku. Slobodno vreme. Povratak u smeštaj. 

Izlet obuhvata: Vožnju metroom, vožnju uspinjačom, uslugu vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), ulaznice za muzeje, obroke i individualne troškove. 
Izlet se realizuje iz mesta: Santiago de Chile11.dan (30.06.): Santiago de Chile

Doručak. Slobodno vreme za samostalno istraživanje glavnog grada Čilea, gde ovog puta predlažemo da vreme provedete u boemskoj četvrti – Barrio Lastarria koja predstavlja malu oazu u samom centru. Odlično je mesto za šetnju. U nekom od brojnih restorana ili kafića uz gustiranje lokalnog vina Bocanariz, sigurni smo da ćete spoznati dušu grada i da će Vas ovim potezom Santiago kupiti za sva vremena. Doživljaj će upotpuniti i ulični prodavci na čijim tezgama možete naći razne suvenire, umetnine, korišćene knjige i antikvitete a tu su i radnje poznatih čileanskih nezavisnih dizajnera. Preporučujemo obavezno cenkanje uz osmeh na licu svima koji na ovakav način žele da provedu slobodan dan u gradu, dok putnicima koji su savladali umor i žele nastavak avanture možemo predlažiti organizovani fakultativni izlet i posetu grada Valparaiso. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: VALPARAISO

U jutarnjim satima (nakon doručka) polazak autobusa ispred hotela za Valparaiso. Valparaiso, šarenolik i boemski, inspiracija Pabla Nerude, je grad na obali Čilea poznat po svom umetničom duhu, predivnim vidikovcima, kolonijalnoj arhitekturi i odličnim morskim restoranima. Krećemo u obilazak i prolazimo pored čileanskog nacionalnog kongresa, penjemo se uzbrdo kako bismo došli do Casa museo La Sebastiana, jedne od 3 kuće Pabla Nerude. Nakon toga odlazimo do vidikovca Plaza Bismarck i Plaza Sotomayor, lučkog trga. Šetamo poznatim ~street art~ ulicama koje važe za jedne od najlepših na svetu i pauzu za ručak pravimo u lokalnom restoranu. Nakon ručka odlazimo do Plaza Anibal Pinto i Vina del Mar odakle se pruža pogled na Pacifik. Po završenom razgledanju grada nastavljamo dalje ka vinariji u regionu Casablanca, gde ćemo imati priliku da degustiramo poznata čileanska vina. Nakon obilaska povratak u Santiago de Chile u večernjim satima. Kraj izleta.

Izlet obuhvata: Autobuski povratni transfer, ulaznice prema programu izleta, degustacija vina, uslugu vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš) i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Santiago de Chile


12.dan (01.07.): Santiago de Chile – Cusco

Doručak. Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Kusko. Po sletanju u grad, transfer do smeštaja. Kratki predah i slobodno vreme za privikavanje na klimu i nadmorsku visinu (preporučujemo tradicionalni čaj protiv visinske bolesti koji je dostupan u svakom kafiću ili restoranu). U popodnevnim časovima sledi lagana šetnja, razgledanje i upoznavanje ovog neobičnog grada, drevne prestonice carstva Inka iz 15. veka, najstarijeg kontinuirano naseljenog grada u Americi, uvrštenog na UNESCO-ovu listu svetske baštine… Ruševine starog grada Inka postale su osnova za špansku arhitekturu koju možemo videti i dan danas, a mnoge kamene zidove koji se nalaze pored ulica izgradili su Inke. Cusco je zavodljiv grad prepun kontrasta od autohtonih stilova do savremenog stila zapadnog sveta. Upravo ovi kontrasti mu daju retku lepotu i jedinstvenu energiju, kojom čitav grad odiše. Jasan planinski vazduh želi nam dobrodošlicu u ovu drevnu kolevku sveta. Obilazimo Plaza de Armas, glavni trg gde se nalaze znamenitosti koje su od značaja kako za špansku tako i istoriju Anda, baroknu katedralu (Catedral Basilica de la Virgen de la Asuncion) koju krasi zlatni i srebrni oltar i  La Compania. Plaza de Armas je bila srce grada iz vremena carstva Inka, kada se trg zvao Huacaipata ili Aucaipata. Katedrala, na severoistočnoj strani Plaza de Armas je glavna atrakcija i često ćete naći i lokalno stanovništvo i turiste kako se opuštaju na njenim stepenicama. Predlažemo vam odlazak do nekog od lokalnih restorana uz degustaciju domaće kuhinje, lokalnih piva i vina. Noćenje.


13.dan (02.07.): Cusco

Doručak. Cusco je glavni grad istoimene regije i provincije koji leži na visini od 3400 metara u Andima u blizini doline Urubamba. Nekada je bio glavni grad carstva Inka od 13. veka pa sve do španskog osvajanja u 16. veku. 1983. godine UNESCO ga je proglasio svetskom baštinom kada postaje glavna turistička destinacija koju svake godine poseti preko 2 miliona ljudi. Inače, državni ustav iz 1993. označava Cusco kao istorijsku prestonicu Perua. Autohtono ime grada je Cusco, a iako se koristilo u kečuanskom jeziku, njegovo poreklo vodi iz jezika Ajmara. Španski konkvistadori usvojili su lokalni naziv, izgovarajući ga kao Kuzko. Danas je situacija slična pa se koriste oba naziva kroz izgovor ali i u pisanoj formi pa je na primer medjunarodna skraćenica za gradski aerodrom CUZ, što zapravo odražava raniji španski pravopis. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili dan rezervisan za fakultativni izlet: Cusco – razgledanje grada i okoline. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: CUSCO - RAZGLEDANJE GRADA I OKOLINE

Nakon doručka, sledi šetnja, razgledanje i upoznavanje drevne prestonice Carstva Inka, na listi Uneskove svetske baštine. Na kečua jeziku Inka, reč “kosko” znači “pupak”, jer je Kusko (Cusco ili Cuzco) – njihova prestonica iz 15. veka, bila tačno u središtu između četiri velika dela jedinstvenog Inka carstva, Tahuantinsuju (1438-1533), koje se protezalo Andima u Peruu, Ekvadoru, delom u Kolumbiji na severu, ali i u Boliviji, Čileu i Argentini, na jugu. Prva tačka našeg obilaska je Manastir Svetog Dominga (Convento de Santo Domingo), verski kompleks koji je podignut na mestu Korikanče (C’oricancha ili Korichancha), najvažnijeg hrama Sunca, Carstva Inka. Na kečua jeziku, Korikanča znači “zlatno dvorište”, jer su zidovi ovog hrama nekada bili obloženi listovima čistog zlata, uz statue koje su krasile unutrašnjost. Put nas dalje vodi na brda iznad samog grada, kako bismo na nadmorskoj visini između 3500 i 3800 metara obišli četiri najvažnija utvrđenja civilizacije Inka. Prvo posećujemo hram Kenko (Q’enqo), obredno mesto sa žrtvenim oltarom isklesanim u kamenu, čija je celokupna namena do danas ostala misterija. Kompleks je isklesan iz jedne čvrste stene, sa podzemnim komorama i neobičnim, krivudavim kanalima koji su služili za vodu, krv žrtvovanih ili čiču (pivo). Zatim obilazimo obredno kupalište Tambomačaj (Tambomachay) koje na španskom nazivaju i Baños de Inca (“kupatila Inka”). Sofisticirani kamen i jedinstvena podzemna hidraulika, izdvajaju ovo mesto kao jedno od većih lokaliteta u dolini. Još uvek je nepoznato gde se nalazi izvor sa svežom vodom, koja i danas protiče kroz podzemne kanale i dolazi do bunara na vrhu. Nedaleko od ovog kupališta, dolazimo do crvene tvrđave Puka Pukara. Na kraju posećujemo neverovatno utvrđenje Saksajuaman (Sacsayhuaman), jedan od najimpresivnijh spomenika arhitekture Inka, sazidan iz ogromnih blokova kamena. Neki od ovih kamenih blokova visoki su više od 8 metara i teški čak 361 tonu. Smatra se da je utvrđenje imalo vojni i obredni značaj. Tri bedema s odbrambenim zidinama u cik-cak maniru, protežu se dužinom od skoro 300 metara, formirajući zube pume, dok je čitavo nalazište – glava ove životinje, u odnosu na Kusko, njeno telo. Nakon obilaska, povratak u Kusko. 

Izlet obuhvata: Pešačka tura Cusco, povratni autobuski prevoz Cusco – Q’enco – Tambomachay – Puka Pukara – Sacsayhuaman, ulaznice za lokalitete, usluge vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš) i obroke.
Izlet se realizuje iz mesta: Cusco14 – 15.dan (03.07. – 04.07.): Cusco

Doručak. Cusco je dugo bio važan centar starosedelaca i glavni grad Carstva Inka. Kako je izgradjen, to jest kako je ogromno kamenje vadjeno i transportovano na lokaciju, ostaje neutvrđeno. Od svakog lokalnog vodje se zahtevalo da izgradi kuću u gradu i da živi deo godine u Cusco-u sve do dolaska španaca koji su ga zauzeli koristeći superiorniju vojnu opremu u odnosu na Inke. Fransisko Pizaro je zvanično stigao u Cusco 15. novembra 1533. godine. Odmah ga je očarao lepotom svojih zdanja, dužinom i pravilnošću ulica. Veliki trg je bio okružen sa nekoliko palata, pošto je „svaki vladar morao da sagradi svoju“. Najraskošnije zdanje u Cusco-u nesumnjivo je bio veliki hram posvećen Suncu, Coricancha, prekriven zlatnim pločama. Sve su to španci opljačkali uključujući i kraljevske mumije u samoj Coricancha. Cusco postaje centar španske kolonizacije i širenja hrišćanstva u Andima. Grad se brzo razvijao zahvaljujući poljoprivredi, stočarstvu i rudarstvu, ali i trgovini sa Španijom. Snažan zemljotres koji je 1950 godine pogodio Cusco uništio je trećinu gradjevina. Interesantno je to da su najviše stradale španske nadogradnje i nova zdanja koje su kolonizatori izgradili na temeljima Inka hramova koji su svi do jednog izdržali zemljoters, što je još jedan dokaz o njihovom neverovatnom graditeljskom znanju. Slobodni dani za individualne aktivnosti (Cusco – 2 noćenja) ili Vam možemo ponuditi avanturu kakvu ste do sada mogli samo da sanjate – dvodnevni fakultativni izlet: Sacred Valley & Machu Picchu

FAKULTATIVNI IZLET: SACRED VALLEY & MACHU PICCHU

PROGRAM IZLETA: 03.07.1 dan

U ranim jutarnjim satima (oko 7:30 h) polazak autobusa ispred hotela, na dvodnevni fakultativni izlet u Svetu dolinu Inka (Valle Sagrado de los Incas – The Sacred Valley) i izgubljeni grad Inka, Maču Pikču (Machu Picchu). Nakon oko sat vremena vožnje severno od Kuska, u Andima stižemo do početka doline reke Urubambe – Svete doline Inka, s gradićima u podnožju kanjona, Pisak (Pisaq) i Oljantajtambo (Ollantaytambo). Usput, videćemo kako su na nadmorskim visinama na kojim najčešće ne raste drveće, Peruanci zasadili veliki broj eukaliptusa, australijske biljke poznate po korenju koje usisava vodu, i sprečava eroziju. U letnjem periodu između oktobra i aprila (Peru se nalazi na južnoj Zemljinoj polulopti, i ima godišnja doba suprotna od onih kod nas), u peruanskim Andima padne velika količina kiše i klizišta su česta. U ovoj plodnoj dolini nalazi se nekoliko ruševina Inka, i važi za mirni kraj gde možete provesti vreme lutajući pijacama i posmatrajući lokalnu kulturu. Na obronku planine, obići ćemo ruševine kružnih, poljoprivrednih terasa arheološkog nalazišta Pisak (Pisaq), usečene u padinu brda, koje su obrađivane pomoću nožnih plugova, i koje spadaju u nekoliko najvažnijih lokaliteta Inka u Svetoj dolini. Zatim ćemo se spustiti u dolinu do istoimenog gradića koji osim poljoprivrede, živi od turizma. Na maloj pijaci u Pisku (nedeljom, ili u manjem obilmu – utorkom i četvrtkom), po ceni od jednog sola (oko 0,25 evra), kod meštana odevenih u tradicionalnu odeću može da se pazari kesa s lišćem koke, koju žvaću i lokalci, i koja služi radi prevencije “visinske bolesti”. Osim voća i povrća, na štandovima pijace u Pisku mogu da se kupe tradicionalni odevni predmeti od šarene vune, s prugama jarkih boja, a u radnjama i predivno peruansko srebro. U Kusku i u Pisku, nalaze se prodavnice s predivno oblikovanim srebrnim nakitom, i gde može da se posmatra proces oblikovanja. U jednoj od ovih radnji u Pisku, videćemo i nakit ukrašen čuvenom školjkom spondilus, čiji se rozikasto-narandžasti delovi umeću u peruanski srebrni i zlatni nakit. Školjke spondilus nazivaju još i bodljikavim ostrigama, iako uopšte nisu iz roda ostriga. Jedna vrsta ovih školjki, Spondylus princeps, tj. ružičasti spondilus živi u vodama blizu obala Ekvadora i ponekad se zbog morskih struja nađe i u vodama duž severne obale Perua. Pripadnici starog peruanskog naroda Čimu, verovali su da im školjke koje se pojavljuju iznenada i niotkud, daju moć proricanja, da predstavljaju predskazanje i najavljuju velike promene. Izmrvljenim školjkama spondilus koje su skupljali sa dna mora, ukrašavali su odeću, i prekrivali staze procesija tokom važnih događaja za kraljevstvo, prilikom krunisanja kralja, ili sahrane nekog od članova njegove familije. Godine 1470, Inke su osvojile narod Čimu i zavladale čitavim Peruom, preuzevši i običaje u vezi školjki spondilus. Slobodno vreme i pauza za ručak. U poslepodnevnim časovima posetićemo impresivni Oljantajtambo (Ollantaytambo), jedan od urbanih centara tokom vladavine Inka, i popeti se stepeništem na vrh ruševina odbrambene tvrđave Pačakutija, jednog od vladara Inka. S vrha arheološkog nalazišta koje nosi naziv Pumataljis (Pumatallis), sazidanog iz niza visokih, strmih terasa, pogled puca na Oljantajtambo, gradić čudesnog naziva na kečua jeziku Inka, i na zanimljive oblike vrhova brda koji ga okružuju. S druge strane zaravni na kojoj se nalazi grad, na obronku jedne od stena jasno se naziru uklesani ostaci skladišta drevnih Inka, Pinkuljuna (Pinkuylluna ili Pinkulluna). Španski osvajači uništili su četiri petine ovog kompleksa s kamenim blokovima težine do 300 tona, koji se sastoje iz 6, 10 i 20 uglova, i čine trodimenzionalnu slagalicu, savršeno se uklapajući jedan u drugi. U podnožju lokaliteta, nalazi se živopisni, lokalni vašar sa suvenirima i tekstilom. Nakon obilaska i fotografisanja, odlazimo do železničke stanice gde se ukrcavamo na voz. Vožnja vozom kroz Svetu dolinu Urubamba do mesta Aguas Kaljentes (Aguas Calientes). Smeštaj. Slobodno vreme za odmor. Predlažemo kupanje u nekom od termalnih izvora ove planinske banje, ili odlazak na jednočasovnu masažu. Usled vulkanske aktivnosti vezane za Ande, u zaleđu sela pronađeni su izvori termalnih voda, zbog čega je selo dobilo svoj naziv (“Topli izvori”). I danas se na vrhu ulice iznad centralnog trga nalazi banja, mesto gde za po ceni od desetak evra može da se uživa u jednom od nekoliko termalnih bazena različitih temperatura vode, na terasi s pogledom na Urubambu, u podnožju. Noćenje u Aguas Kaljentesu.

PROGRAM IZLETA: 04.07. – 2 dan

Buđenje i polazak do “izgubljenog grada Inka“, Maču Pikču (Machu Picchu). Do lokaliteta se može doći pešice, ili autobusom uz autobusku kartu. U odnosu na Kusko i druge poznate destinacije u peruanskim Andima na nadmorskoj visini između 3000 i 4000 metara, “Izgubljeni grad Inka“ čiji se procvat vezuje za period između 1400. i 1500. godine, nalazi se na istočnim obroncima Anda, na relativno niskoj nadmorskoj visini od 2350 metara. Nekadašnji obrazovni, administrativni, politički i religijski centar Inka, otkrio je 1911. godine sasvim slučajno, Amerikanac Hiram Bingam, netaknut od strane španskih osvajača. Kada je pronašao grad u planinskoj džungli, vrlo brzo ispostavilo se da Maču Pikču nikada nije osvojen, već da su ga Inke svojevoljno napustile, verovatno kada su shvatile da je skori dolazak španskih konkistadora neizbežan. Za razliku od mnogo starije i dugovečnije peruanske kulture Moča, Inke koje su sve njih na kraju porazile, vladale su Andima veoma kratko, manje jednog veka (kao narod, postojale su ukupno tri veka), pre nego što će španski konkistadori krenuti u osvajanje Južne Amerike. U obilasku Maču Pikču, videćemo ostatke zidina koje svedoče o nesumnjivom građevinskom umeću Inka, ogromne kamene blokove težine i nekoliko desetina tona, koji se međusobno uklapaju nalik slagalici, čuti o podvodnim cisternama, i obići nekadašnju opservatoriju. Impresivni kao i same ruševine, ili možda još impresivniji od njih, sa vrha Maču Pikču pružaju se spektakularni pejzaži strmih, bujnih i nepristupačnih planina prekrivenih zelenom prašumom, koji u Andima ne mogu da se vide na velikim visinama. Sam lokalitet nalazi se na svojevrsnom platou između planina, smešten između vrhova Maču Pikču (Machu Picchu – “stari vrh”) i Huajna Pikču (Huayna Picchu – “mladi vrh”), čija silueta predstavlja lice Inka ratnika zagledanog u nebo. U popodnevnim časovima, povratak za Aguas Kaljentes (pešice ili uz kupovinu autobuske karte), i slobodno vreme za odmor i razgledanje grada do polaska voza za Oljantajtambo. Iz Oljantajtamba nastavljamo autobusom za Kusko. Dolazak u hotel u Kusko, u kasnim večernim satima. Kraj programa.

Izlet obuhvata: Autobuski prevoz Cusco – Ollantaytambo (povratna karta), posetu tradicionalne pijace i lokaliteta Pisac sa ulaznicama, posetu odbrambene tvrdjave i lokaliteta Ollantaytambo sa ulaznicama, povratnu voznu kartu Ollantaytambo – Agua Calientes (Machu Picchu) i smeštaj u mestu Aguas Calientes, ulaznicu za Machu Picchu, usluge vodiča.
Izlet ne obuhvata: Bus prevoz od Agua Calientes-a do lokaliteta Machu Picchu (ukoliko ne želite da pešačite/treking) – 12$ po pravcu, hranu, piće i napojnice (bakšiš).
Izlet se realizuje iz mesta: Cusco


16.dan (05.07.): Cusco

Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet Maras y Maray. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Maras y Maray

Inke su bile poznate kao veliki ratnici, odlični graditelji, poljoprivrednici i poznavaoci klimatskih prilika Anda. Ne morate biti zainteresovani za poljoprivredu, čak ni za istoriju, da biste razumeli savršenstvo građevinarstva simetričnih, kružnih terasa u Moraju (Moray). Na ovom lokalitetu, videćemo jedno od agrarnih čuda drevnih Inka, u vidu nekoliko kružnih i elipsastih vrtača nalik amfiteatru, s kaskadnim poljoprivrednim terasama koje su stepenasto ukopane u zemlju, i navodnjavane. Svaka terasa je visine oko 2 metra, a najveća dubina terasastog kompleksa iznosi 30 metara. Ono što je zanimljivo i što je Inke proslavilo kao čarobnjake poljoprivrede, je činjenica da su otkrili da u odnosu na položaj sunca i pravce vetrova, svaka ukopana terasa ima sopstvenu mikroklimu i temperaturu do 1 stepen višu od one iznad nje. Na taj način, s temperaturom i do deset stepeni razlike, Inke su na ovakvim terasama s efektom staklene bašte, na malom prostoru mogle da gaje krompir i kukuruz na gornjim nivoima, a u onim najdubljim s najvišom temperaturom, tropsko voće. Na osnovu ovih informacija, Inke su mogle da odrede koja su područja najbolja za uzgoj raznih kultura, što je zauzvrat određivalo i gde treba da se nasele. Naučnici su ovaj vid poljoprivrede nazvali “vertikalnim arhipelagom”. Nakon obilaska Moraja, nastavljamo u obližnji Maras. Solane Maras (Salineras de Maras) smatraju se jednim od samo nekoliko prirodnih, kaskadnih sistema bazena na svetu, gde se vadi so. Na mestu gde su narodi i pre vladavine drevnih Inka eksploatisali so, iz stene u podnožju kaskada izbija podzemni izvor slane vode koji napaja preko pet hiljada pravougaonih bazena. Kada voda ispari, ručno se sakuplja so. S vrha druma kojim se do solane stiže, videćemo pravougaone bazene nalik saću, u nijansama bele i smeđih. Danas je solana u vlasništvu kooperative nekoliko meštana čije se porodice bave ovim poslom. Nakon obilaska, u radnji kooperative i na usputnim štandovima, moći ćete da kupite male kesice izuzetno slane andske kamene soli, i male čokolade sa solju koje su popularne u ovom delu sveta.

Izlet obuhvata: Povratni transfer, uslugu vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Cusco


17.dan (06.07.): Cusco – Lima

Doručak. Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Limu. Sletanje i transfer do smeštaja. Ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.


18.dan (07.07.): Lima

Doručak. Na prvi pogled, čini se da se Lima beskrajno proteže od okeana do visokih brda, metropola koja nimalo ne liči na turističke slike vedro obučenih seljana Anda koji poziraju sa svojim lamama ispred visokih planinskih vrhova. Ali pažljiviji pogled dokazuje da ovaj ogroman grad, dom za skoro trećinu stanovništva Perua, ima svoje atrakcije koje su fascinantne i šarene kao i prizori unutrašnjosti koje ste zamišljali. Zato odvojite vreme da istražite ovaj živahni grad i videćete zašto su ga španski osvajači (koji su i bili osnivači Lime 1535. godine pod “palicom” Francisco Pizarro-a) nazvali “kraljem gradova”. Slobodno vreme za individualne aktivnosti u Limi ili dan rezervisan za fakultativni izlet: Lima – razgledanje grada. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: LIMA - RAZGLEDANJE GRADA

Nakon doručka, krećemo iz hotela u fakultativno razgledanje Lime i upoznavanje gradskih znamenitosti. Posle Sao Paola, Buenos Ajresa i Rio de Žaneira, prestonica Perua četvrti je najveći grad Južne Amerike, s populacijom od 12 miliona ljudi, i u njoj živi trećina stanovnika Perua. Naš obilazak Lime, sastoji se iz panoramskog razgledanja grada – vožnje autobusom uz usputna stajanja na lokalitetu, i zatim pešačke ture uz obilazak znamenitosti. Nakon panoramskog razgledanja grada, u srcu dela grada Miraflores, videćemo hram Huaka Pukljana (Huaca Pucllana). Građevina u obliku stepenaste piramide, podignuta je od cigle, i okružena stambenim zgradama. Pripadnici drevne civilizacije koji su podigli ovaj hram, živeli su u središnjem delu obale Perua između 200. i 700. godine nove ere, i ovo mesto je za njih predstavljalo važan ceremonijalni i administrativni centar. Po završenom obilasku, put nas dalje vodi ka Trgu San Martina (Plaza San Martin), odakle kreće naša pešačka tura, na mestu gde počinju sva politička dešavanja u prestonici i protesti onih koji žele da izraze nezadovoljstvo ili traže svoja prava. U središtu trga, nalazi se statua na konju Hozea San Martina (Jose de San Martin), koji je 1821. oslobodio Peru, kada je država stekla nezavisnost. Na trgu se nalazi Pozorište Kolumbo (Teatro Colon), i čuveni Gran Hotel Bolivar, koji je početkom 20. veka privlačio brojne holivudske zvezde poput Orsona Velsa, Ave Gardner i Džona Vejna. U istorijskom centru grada koji je pod zaštitom Uneska, prošetaćemo pešačkom ulicom Hiron de la Union (Jirón de la Unión) prepunom kitnjastih, isturenih drvenih balkona u neokolonijalnom, andalužanskom stilu. “Knez Mihailovu” Lime, ulicu Hiron de la Union osnovao je 1535. godine Francisko Pizaro (Francisco Pizarro), jedan od najčuvenijih španskih konkistadora i osvajač Perua. Nedaleko od nje, u velikoj katedrali Catedral de Lima, sazidanoj u kombinaciji gotskog, baroknog i renesansnog arhitektonskog stila, na palmama ukrašenom Trgu oružja (Plaza de Armas), je i sahranjen. Trg Plaza de Armas koji takođe nosi naziv i Plaza Mayor („Glavni trg“), istorijski je centar Lime. Većina nekadašnjih kolonijalnih zgrada na ovom trgu srušena je zemljotresu 1746. godine, i jedina originalna građevina je bronzana fontana u centru, iz 1651. godine. Nakon zemljotresa, zgrade su rekonstruisane i danas su deo Uneskove svetske baštine. Na trgu se nalazi i Palacio Arzobispal de Lima (Arhijerejski dvor), Casa del Oidor i Palacio de Gobierno del Peru, zvanična rezidencija predsednika koja je podignuta na mestu gde je Hoze San Martin proglasio nezavisnost Perua, 28. jula 1821.godine. Radnim danima u podne, ispred rezidencije se odvija smena straže. U neposrednoj blizini, posetićemo velelepni franjevački Manastir sa bazilikom Svetog Franje Limskog (Basílica y Convento de San Francisco de Lima), još jedno mesto na listi Uneskove baštine čuveno po biblioteci, ali i po prvom groblju u gradu – podzemnoj kosturnici gde su sve do početka 19. veka sahranjivane čitave porodice. Kosti oko deset hiljada ljudi, u podzemnoj “galeriji” često su “aranžirane” u gotovo umetničkom, geometrijskom maniru, što ove manastirske katakombe čini prilično uvrnutim mestom.  Dok traje misa u prizemlju, zvuk molitvi i crkvene muzike sablasno odjekuje kroz katakombe. Po osnivanju manastira 1535, jedno vreme ovaj bogato ukrašeni kompleks u matičnoj Španiji slovio je za najveće arhitektonsko dostignuće u prekomorskim kolonijama. Nastavljamo dalje ka Manastiru Svetog Dominika (Convento de Santo Domingo), iz 1540. godine. U manastiru koji je podignut na zemljištu koje je Francisko Pizaro poklonio dominikanskom fratru Visenteu Valverdesu, nalaze mošti Svete Ruže iz Lime i Svetog Martina de Por, prvog crnog sveca Amerike. Statuu Svete Ruže, manastiru je poklonio papa Klement. Manastir je najpoznatiji po mozaicima od pločica koji prikazuju život Svetog Dominika (Santo Domingo de Gusman), koji je osnovao dominikanski red. Na spratu manastira je biblioteka, sa na stotine starih knjiga i impresivnom zbirkom verske umetnosti. Manastir je najpoznatiji po muralu “Tajne večere”, koji prikazuje apostole kako jedu morsko prase, dok đavo stoji pored Jude. Nakon upoznavanja sa istorijom Lime, sledi pauza i uživanje u peruanskim specijalitetima i koktelima, u nekom od restorana. Zatim krećemo u obilazak rezidencijalne četvrti Miraflores, i stižemo do najromantičnijeg mesta za uživanje u zalasku sunca, s panoramskim vidikovcem – Parque del Amor („Park ljubavi“), na Malekonu, gde nas autobus ostavlja. Mozaici od izlomljenih pločica, i valoviti zidovi, veoma liče na čuvenu klupu parka Guelj (Parc Guell) u Barseloni, koju je osmislio Antoni Gaudi. Slobodno vreme. Individualni povratak u hotel. Kraj izleta.

Izlet obuhvata: Autobuski prevoz, ulaznicu i uslugu vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Lima


19.dan (08.07.): Lima

Doručak. Slobodan dan za odmor i privikavanje na urbanu i dinamičnu Limu. Upoznavanje sa peruanskim specijalitetima, običajima i kulturom, šetnja uz Pacifik… Predlažemo vam posetu nekom od muzeja: Museo de la Nacion (Kao najveći muzej u Limi, Museo de la Nacion je najbolje mesto za početak istraživanja drevne istorije Perua i sticanje razumevanja peruanske kulture. Muzej pokriva čitavu arheološku istoriju Perua, od prvih stanovnika do Carstva Inka.), Museo Nacional de Arqueología, Antropología, e Historia (Nije tako veliki kao Museo de la Nacion, Nacionalni arheološki, antropološki i istorijski muzej radi odličan posao u istraživanju istorije Perua od praistorije do kolonijalne ere. Displeji su dobro organizovani i nećete biti preopterećeni količinom materijala, što olakšava razumevanje.), Larco Museum (Muzej Larko sadrži ogromnu kolekciju od više od 40000 komada peruanske keramike, od kojih je veliki deo iz kultura Moche i Chimu. Takođe je jedno od najpopularnijih mesta za posetu u Limi zbog odlične kolekcije zlatnih radova, zajedno sa nekim tekstilom, kamenim rezbarijama i metalnim radovima.) U popodnevnim časovima, predah možete napraviti u distriktu Barranco – južno od centralne Lime i Mirafloresa, predgrađe Barranco je dugo bilo popularno među umetnicima i piscima, i jedno je od najprivlačnijih mesta u gradu za one koji žele predah od užurbanih turističkih atrakcija. Barranco ima prelepu arhitekturu iz 19. i ranog 20. veka i stvara nam autentičan osećaj, koji dolazi od energije mesta gde je lokalno stanovništvo daleko brojnije od turista. Možete im se pridružiti dok sede na klupama u parku, šetaju svoje pse i kupuju ili jedu na otvorenim terasama ispred uličnih prodavaca. Male gostionice i restorani koji se nalaze pored primorskih brda i stena popularna su mesta za večeru i gledanje zalaska sunca. Počnite od Parque Municipal, otvorenog prostora okruženog kolonijalnom arhitekturom. Odatle šetajte preko Puente de Los Suspiros (Most uzdaha) i izađite do vidikovca na litici. A kada ste već u ovom distriktu za svaku preporuku je i čuveni muzej MATE (Mario Testino Museum). Noćenje.


20.dan (09.07.): Lima

Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet Parakas i Huacachina. Noćenje.

FAKULTATIVNI IZLET: Parakas i Huacachina

U jutarnjim časovima napuštamo hotel i krećemo na jug autoputem Panamerikana (koji kreće na Aljasci i završava u Patagoniji), kroz pustinjske pejzaže, uz obalu okeana. Stižemo u Nacionalni rezervat Parakas, gde se ukrcavamo u brze čamce i obilazimo rezervat sa ostrvljem Islas Ballestas, gde žive pingvini, kormorani, pelikani i morski lavovi. Na padini brda poluostrva koje izlazi na Tihi okean, ugledaćemo crtež uklesan u pejzaž nalik čuvenim Nasca linijama, za koji je nedavno utvrđeno da je čak stariji od njih. Zatim se vraćamo na kopno i nastavljamo put prema oazi Huakaćina, gde ćemo ispred sebe ugledali pravu pravcatu oazu – jezero Huakaćina (Laguna de Huacachina) u podnožju visokih, peščanih dina, koje izgleda potpuno nestvarno, nalik scenografiji za film. Oko jezera, posađene su visoke palme u čijem hladu su restorani, a na površini plove patke i voze se pedaline. Zatim ćemo krenuti pešice ka vrhu dine, gde ćemo imati prilike da u Razor džipovima (kao iz filma Mad Max), uživamo u adrenalinskoj vožnji po peščanim dinama, u pustinji. Napravićemo i dve pauze, kako bismo isprobali sand-surfing. Od vozača ćemo dobiti uputstvo o tome da se spuštanje drvenom daskom za surf niz dine, odvija potrbuške. Nakon avanture po peruanskoj pustinji, odlazimo u jedan od restorana u ovoj regiji koja nosi naziv Ika (Ica), odakle dolaze neka od najboljih vina Perua, kao i nacionalno piće Pisco. Nakon upoznavanja s proizvodnjom i degustacije, napravićemo pauzu za ručak, a potom se vraćamo za Limu.

Izlet obuhvata: povratni autobuski transfer, ulaznicu, vožnju brodom, vožnju džipovima, usluge vodiča.
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Lima


21.dan (10.07.): Lima – Amsterdam

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Amsterdam u 17:30h KL744.


22.dan (11.07.): Amsterdam

Sletanje u Amsterdam u 12:50h po lokalnom vremenu. Transfer do smeštaja. Ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.


23.dan (12.07.): Amsterdam – Beograd

Napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma i let za Beograd u 09:30h KL1983. Sletanje u Beograd u 11:55h. Kraj programa.


SMEŠTAJ

SMEŠTAJ: BUENOS AIRES
BUENOS AIRES, ARGENTINA od 20.06. do 28.06.2024.

Small Recoleta 4* – Hotel se nalazi na 1,5km od centra u delu grada Recoleta. Hotel poseduje restoran. Sobe u hotelu su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room), trokrevetne sobe (triple room). Sobe poseduju sopstveno kupatilo i klima uređaj. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: SANTIAGO DE CHILE
SANTIAGO DE CHILE, CHILE od 28.06. do 01.07.2024.

Hotel Ibis Santiago Providencia 3* ili sl. – Hotel se nalazi u delu grada koji se naziva Providencia. U neposrednoj blizini hotela nalazi se veliki broj restorana, kafića, marketa, poslastičarnica, menjačnica kao i veliki broj turističkih atrakcija. Sobe u hotelu su: jednokrevetne i dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room) i trokrevetne sobe sa francuskim ležajem i standardnim krevetom ili tri standardna kreveta (triple room). Svaka soba poseduje sopstveno kupatilom, klima uredjaj, sef i TV. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Hotel poseduje recepciju, restoran internacionalne kuhinje, bar itd. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinetalni).
Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: CUSCO
CUSCO, PERU od 01.07. do 06.07.2024.

San Agostin Plaza 4* ili sl. – Hotel se nalazi u samom centru grada, na 500m udaljenosti od glavnog gradskog trga. U neposrednoj blizini hotela nalazi se veliki broj restorana, kafića, marketa, poslastičarnica, menjačnica kao i veliki broj turističkih atrakcija. Sobe u hotelu su: jednokrevetne i dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room) i trokrevetne sobe sa francuskim ležajem i standardnim krevetom ili tri standardna kreveta (triple room). Svaka soba poseduje sopstveno kupatilom i klima uredjaj. Hotel poseduje recepciju, restoran internacionalne kuhinje, bar itd. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).
Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: LIMA
LIMA, PERU od 06.07. do 10.07.2024.

Mercure Ariosto Lima 4* – Hotel se nalazi na 8,9km od centra grada u turističkoj četvrti Miraflores. Hotel poseduje restoran i bar. Sobe u hotelu su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room). Sobe poseduju sopstveno kupatilo, klima uređaj i sef. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: AMSTERDAM
AMSTERDAM, HOLANDIJA od 11.07. do 12.07.2024.

Ibis Amsterdam airport 3* – Hotel se nalazi na oko 3km Schiphol aerodroma. Hotel poseduje bar, restoran, privatni parking, besplatan Wi Fi. Sobe u hotelu su: jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room), dvokrevetne sobe sa pomoćnim ležajem (double room with extra bed), četvorokrevetne sobe sa dva francuska ležaja (quadruple room). Usluga: noćenje

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

NAPOMENE ZA SMEŠTAJ
NAPOMENE ZA SMEŠTAJ:
– Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta (ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja…) ne rade.
– Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrdjena i važeća na dan zaključenja ugovora izmedju organizatora putovanja i inopartnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.
– Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.
– U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel – smeštaj iz ponude organizatora putovanja registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici. 
– Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uredjaj…).
– Usluga bežičnog interneta WIFI ne podrazumeva obavezno i dobar signal u sobama i svim delovima hotela. Moguće je da je signal odgovarajući samo u odredjenim delovima hotela, obično oko recepcije ili baru. Takodje, brzina protoka može biti brža ili sporija u zavisnosti od tehničke opremljenosti. Oznaka WiFi ne podrazumeva BESPLATAN INTERNET nego način korišćenja interneta bežično.
– Postoji mogućnost spajanja putnika u sobama i u tom slučaju organizator putovanja zadržava pravo na razmeštaj putnika po sobama, vodeći računa o uzrastu putnika, kao i o polu. Organizator ne može garantovati ovu uslugu, iako će nastojati da izadje u susret željama putnika. U slučaju spajanja, putnik deli sobu (dvokrevetnu sobu – sa (twin) zasebnim krevetima ili (double) francuskim ležajem / trokrevetnu sobu – sa tri zasebna kreveta ili sa francuskim ležajem i jednim zasebnim krevetom) sa osobom/ama koju/e mu organizator dodeli, ukoliko nije platio privatnu sobu.
– Zahtevi za twin ili double sobe, konektovane sobe, family sobe i sl., uzeće se u razmatranje, ali grupni aranžmani ne podrazumevaju potvrdu ovakve vrste smeštaja, niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, spratnost, francuski ležajevi i sl.). Agencija organizator ne može obećavati ovakve usluge.
– Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

CENOVNIK

~PROMOCIJA~
Povodom 18. rođendana MangaTrip-a!

Period promocije: od 15.04. do 01.05.2024.
Period putovanja: od 01.05. do 01.03.2025.


1. Za prijave u toku promo perioda na izražene cene aranžmana odobravamo dodatni popust: od 200€ za uplate u celosti & od 100€ za uplate avansa od 500€ ili 200€!

2. Manga PROMO + ponuda: Putnicima koji se odluče i prijave za putovanje u toku promotivnog perioda odobravamo popust u iznosu od 100€ za naredno Manga putovanje.


~ CENA ARANŽMANA ~
(po osobi u 1/2, 1/2+1 ili 1/3 sobi)
za uplatu aranžmana u celosti do 01.05. ~

4399€ 3999€ – 200€

~ za uplatu avansa od 500€ cena je: 4099€ – 100€ ~
~ za uplatu avansa od 200€ cena je: 4199€ – 100€ ~


PRIJAVI SE


Iskoristite popuste i brojne pogodnosti rodjendanske promocije koje smo pripremili za Vas!
Pridružite nam se u osvajanju sveta!


DODATNE INFORMACIJE
CENA ARANŽMANA - DODATNE INFORMACIJE

DODATNE INFORMACIJE:
Cena aranžmana po osobi u jednokrevetnoj sobi uvećava se za: 980€
Cena aranžmana za dete od 2 do 11.99 godina, sa jednom odraslom osobom u dvokrevetnoj sobi, umanjuje se za: 395€
Cena aranžmana za dete od 2 do 11.99 godina, sa dve odrasle osobe u dvokrevetnoj sobi – u ležaju sa roditeljima, umanjuje se za: 980€
Cena aranžmana za dete od 2 do 11.99 godina, sa dve odrasle osobe u sobi – u sopstvenom ležaju, umanjuje se za: 590€


NAPOMENE: 
1. Za stalne Manga putnike obračunava se najniža cena aranžmana bez obzira na visinu uplaćenog avansa za putovanje!
2. Neki od termina su skoro popunjeni i zbog komfora naših putnika i same organizacije na destinaciji nismo u mogućnosti da proširimo grupe!
3. U narednom periodu sve izvesnije je da će doći do poskupljenja cena usluga u avio sektoru, prema najavama vodećih avio kompanija, kao i cena smeštaja na destinacijama i samnih usluga ino partnera, na koje mi kao agencija nemamo uticaj, te Vas savetujemo da iskoristite ovaj promo period i uplatom aranžmana u celosti, osigurate Vaše mesto za željeni termin putovanja po najnižoj ceni, bez obzira na promene cena usluga na tržištu!
4. Savetujemo Vam da za putovanje obezbedite:
– Putno zdravstveno osiguranje / osigurana suma 15000€ ili 30000€ (cena: – raspitati se kod agenta agencije)
– Osiguranje od otkaza aranžmana – od strane putnika/ osigurana suma do 1000€ (cena: zavisi od broja dana na putovanju itd. – raspitati se kod agenta agencije)
*Napomena: važi za državljane R. Srbije koji poseduju pasoš R. Srbije
5. Svi programi prilagodjeni su aktuelnim uslovima putovanja, uz najviše bezbednosne standarde, kako biste tokom puta bili sigurni i bezbrižni!

DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:
– uplatom avansa od min. 100€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate za avio aranžmane i za daleka putovanja, potvrdite prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine, o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti;
– potpišete ugovor o putovanju (možete potpisati i poslati putem mejla) u roku od 48 sati;
– pošaljete sliku prve strane pasoša putem mejla, vibera (na br. +381653444600) ili lično u našim prostorijama u roku od 48h.

Napomena: Postoji mogućnost da za odredjene objavljene ponude, a u zavisnosti od sezone i uslova ino partnera, visina avansne uplate prilikom prijave bude viša u odnosu na onu na koju se i primenjuju uslovi i dinamika plaćanja.

NAČINI PLAĆANJA:
– Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.
– Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
– Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
– Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
– Kreditnim karticama banke Intesa moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa, Maestro): važi za poslovnicu u Beogradu
– Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)
– Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 2 meseca nakon završetka putovanja)

ŠTA JE UKLJUČENO U CENU ARANŽMANA?

ARANŽMAN OBUHVATA:

– Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd-Buenos Aires/ Lima-Beograd sa presedanjem u Amsterdamu – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg
– Avio prevoz redovna linija (Buenos Aires – Santiago – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg 
– Avio prevoz redovna linija (Santiago – Cusco sa presedanjem – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg 
– Avio prevoz redovna linija (Cusco – Lima – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg 
– Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus, minibus, kombi, auto)
– Lima: smeštaj u hotelu 4* na bazi 4 noćenja sa doručkom (1/2 i 1/3  sobe) 
– Cusco: smeštaj u hotelu 4* na bazi 5 noćenja sa doručkom (1/2 i 1/3 sobe) 
– Santiago De Chile: smeštaj u hotelu 3* na bazi 3 noćenja sa doručkom (1/2 i 1/3 sobe) 
– Buenos Aires: smeštaj u hotelu 4* na bazi 8 noćenja sa doručkom (1/2 i 1/3 sobe) 
– Amsterdam : smeštaj u hotelu 3* na bazi 1 noćenja (1/2 i 1/3 sobe) 
– Troškove organizacije putovanja
– Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije


ARANŽMAN NE OBUHVATA:

– Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja (koje preporučujemo)
– Viza Peru (Državljanima Republike Srbije vlasnicima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za boravak do 90 dana)
– Viza Chile (Državljanima Republike Srbije  vlasnicima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za boravak do 90 dana)
– Viza Argentina (Državljanima Republike Srbije vlasnicima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za boravak do 90 dana)
– Individualne troškove
– Fakultativne izlete i obilaske
– Obroke koji nisu obuhvaćeni programom
– Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije kojom se leti)
– Napojnice za lokalne vodiče, nosače, vozače (okvirno 1-2$ po osobi po danu)

FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI

NAPOMENA: Fakultativni izleti i obilasci nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa ino-partnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, datumu realizacije izleta, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za gorenavedene promene. Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.


BUENOS AIRES: RAZGLEDANJE GRADA 1 – 40€
BUENOS AIRES: RAZGLEDANJE GRADA 2 – 40€
BUENOS AIRES:
KRSTARENJE REKOM TIGRE – 60€
BUENOS AIRES: GAUČOSI – 110€
BUENOS AIRES:
IGUASU VODOPADI – 550€
BUENOS AIRES: 
MONTEVIDEO – 220€
SANTIAGO DE CHILE:
RAZGLEDANJE GRADA– 30€
SANTIAGO DE CHILE:
VALPARAISO– 100€
CUSCO:
RAZGLEDANJE GRADA I OKOLINE– 50€
CUSCO:
SECRET VALLEY + MACHU PICCHU– 330€
CUSCO: 
MARAS Y MARAY – 45€
LIMA: RAZGLEDANJE GRADA – 50€
LIMA:
HUACHACHINA – 130€

VIZE I USLOVI ZA PUTOVANJE - OBAVEZE PUTNIKA
NAPOMENE U VEZI SA VIZAMA:

PERU

NAPOMENE U VEZI SA VIZAMA:

Viza za Peru nije potrebna za vlasnike crvenih biometrijskih pasoša za turistički boravak do 90 dana.

Potrebna dokumentacija za putovanje:

1) Minimum 2 slobodne strane u pasošu
2) Pasoš koji mora biti važeći najmanje 6 meseci nakon povratka sa putovanja.

COVID-19 uslovi ulaska

Ukinute su sve mere za ulazak u zemlju vezane za Covid-19.

ČILE

NAPOMENE U VEZI SA VIZAMA:

Viza za Čile nije potrebna za vlasnike crvenih biometrijskih pasoša za turistički boravak do 90 dana.

Potrebna dokumentacija za putovanje:

1) Minimum 2 slobodne strane u pasošu
2) Pasoš koji mora biti važeći najmanje 6 meseci nakon povratka sa putovanja.

COVID-19 uslovi ulaska

Ukinute su sve mere za ulazak u zemlju vezane za Covid-19.

ARGENTINA

NAPOMENE U VEZI SA VIZAMA:

Viza za Argentinu nije potrebna za vlasnike crvenih biometrijskih pasoša za turistički boravak do 90 dana.

Potrebna dokumentacija za putovanje:
1) Minimum 2 slobodne strane u pasošu
2) Pasoš koji mora biti važeći najmanje 6 meseci nakon povratka sa putovanja

COVID-19 uslovi ulaska
Ukinute su sve mere ulaska u zemlju vezane za Covid-19.

ZDRAVSTVENE OBAVEZE PUTNIKA:

Vakcinacija protiv žute groznice nije obavezna za ovo putovanje. Uslovi u pogledu vakcinacije se mogu promeniti i zavise od epidemiološke situacije u svakoj od zemalja. Savetujemo da za detaljnije informacije kontaktirate Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ili nadležni institut u vašoj zemlji.

NAPOMENE: 

  • Sve navedene informacije su trenutne i podložne promeni u svakom trenutku bez prethodne najave. 
  • Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami informišu o viznom režimu zemlje u koju putuju i kroz koju prolaze.

PRIJAVI SE


OPŠTE NAPOMENE

Za opšte napomene klikni: OVDE


Za sve informacije možete nas kontaktirati:
Beograd, RUZVELTOVA 10 (u pasažu); tel: +381114095295 ; +381114095296 ; viber: +381653444600
office@mangatrip.rs