MALEZIJA – INDONEZIJA – SINGAPUR 15 DANA 23.04.

SINGAPUR- INDONEZIJA – MALEZIJA – 15 DANA

SINGAPUR – BALI – KUALA LUMPUR – DOHA

23.04 – 07.05.2024.

15 DANA / 13 NOĆIMalezija je zemlja tri naroda, tri civilizacije i tri vere spojenih u jednu celinu na zajedničkom prostoru. Kao pogodno, tranzitno područje, Malezija je vekovima bila centar kulture, te su se na taj način izmešale različite nacije. Kinezi su preko Malezije prevozili začine, dok su Indijci trgovali svilom. Rezultat višedecenijskih razmena su nove rase, te danas svaka od njih ima svoje ime, praznike i kulturu. Multikulturalizam nije od Malezije napravio samo gastronomski raj već je napravio od nje i dom  za stotine živopisnih festivala. Ukoliko želite da upoznate Aziju, Malezija je prva destinacija koju biste trebali da posetite, baš zbog toga što predstavlja Aziju u malom. Svetlucava prestonica, kosmopolitskog duha, Kuala Lumpur odiše kolonijalnom arhitekturom, urbanistički savršeno uklopljenim gradjevinama, šarenim hramovima, širokim i čistim ulicama, sa mnogo zelenila, travnjaka, cveća i parkova. Impozantni neboderi, medju kojima se ističu Petronasove kule, koje su bile najviše zgrade na svetu, dok su danas najvišei kule ,,bliznakinje’’ na planeti, Batu pećine u kojima se nalazi hinduistički hram do kojeg se dolazi penjanjem uz 272 stepenice, veliki broj pijaca koje su podeljene u različite zone kakobi posetioci imali uvid u kulturološke razlike različitih naroda u Maleziji samo je deo onoga što vas očekuje.

Bali je inspiracija, magično ostrvo prošarano netaknutim pejzažima, vulkanima, smaragdno-zelenim pirinčanim terasama i bujnim tropskim šumama koje odišu mirom i pružaju neiscrpan izvor energije. Ono što izdvaja Bali od drugih tropskih ostrva je tradicija i duhovnost nasmejanih meštana koji ponosno slave svoju kulturu i neguju identitet. Balinežani su veoma pobožni i veruju u ,,karmu’’ ili dobro se dobrim vraća i ne čini drugima ono što ne želiš sebi. Upoznajte narod čija deca uče tri jezika: baležanski, jezik sa sveštenim licima, jezik sa prirodom i životinjama i ponesite sa sobom iskustvo prirodnog sklada i ljubavi. Bali je dragulj Azije i tropsko ostrvo nasmejanih ljudi koji će zadovoljiti najrazličitije ukuse, bilo da želite da se opustite na belim peščanim plažama ispod zelenih palmi i odmarate uz zvuke talasa koji zapljuskuju grebene, osetite blagodeti aroma i spa terapije, ispraznite vaš um uz jogu, tai či, surfujete ili se oprobate u cenkanju u nekom od mnogobrojnih tradicionalnih marketa. Bali je ostrvo koje je potpuno odolelo modernizaciji i globalizaciji i na kome se još uvek živi po pravilima koja se decenijama nisu menjala.

Singapur je finansijski centar Azije i kosmopolitska i najmodernija ostrvska grad-država jugoistočne Azije. Kada se pomene Singapur, glavna asocijacija su oblakoderi i moderna arhitektura. Grad spaja malajsku, kinesku, arapsku, indijsku i englesku kulturu i religiju. Njegova jedinstvena etnička tapiserija pruža posetiocima širok spektar sadržaja za razgledanje i otkrivanje. Ostrvo  leži jedan stepen severno od ekvatora, obuhvata ostrvo Singapur i 58 manjih ostrva. Glavni grad, Singapur, pokriva trećinu  glavnog ostrva. Odlična infrastruktura ostrvske republike omogućava posetiocima da uživaju u njegovim brojnim lokacijama i atrakcijama u bezbednom, čistom i zelenom okruženju. Singapur se zove “Garden City” zbog svojih brojnih parkova i bujne vegetacije. Njegovu lepotu upotpunjuje i bogato kulturno nasledje. Kako je Singapur multikulturalna sredina, u njemu se mogu čuti razni jezici, a zvanični su malezijski, mandarinski, tamilski i engleski. Jezgro Singapura je kolonijalna oblast. Svaka enklava ima svoj poseban šmek, od aromatičnih prodavnica začina Little Indije, oronule Kineske četvrti, gde je još uvek moguće naići na kaligrafa koji piše priču, ili arapskog distrikta, pretrpanog prodavnicama finih tkanina i svile. 


Plan i program puta:

1.dan (23.04.): Beograd – Doha

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme. Let za Dohu u 13:20h, broj leta QR232. Sletanje u Dohu u 19:15h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 7h i 25 minuta. 

2.dan (24.04.): Doha – Singapur 

Nastavak leta za Singapur u 02:40h, broj leta QR 948.  Dolazak u Singapur u 15:45h po lokalnom vremenu. Singapur je ostrvo – država, najmoderniji grad u Jugoistočnoj Aziji, čije ime u prevodu znači lavlji grad. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

3.dan (25.04.): Singapur

Slobodno vreme ili fakultativni obilazak grada. Singapur je grad orhideja, grad mnoštvo parkova i bašta, grad u kojem ćete se izgubiti u reci ljudi, gde ćete otvorenih očiju upijati čudesne slike! Na našoj turi ćemo obići Clarke Quay, Orchard Road – glavni bulevar u kojem se dešava sve i odakle se odlazi svuda: Marina Bay, Garden by the Bay projekat koji je napravio kombinaciju moderne gradske četvrti u okruženju parka, Central Buisiness Dinstrict, Merlion Park i mnoge druge.  Noćenje.4.dan (26.04.): Singapur – Bali

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma. Let za Bali. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme za odmor i upoznavanje sa čarima ostrva bogova. Noćenje.

5.dan (27.04.): Seminjak : Centar: Vodopad Tukad Cepung – Hram Besakih – Luwak kafa

Nakon doručka put nas vodi do jednog od najlepših i najslikovitijih vodopada centralnog Balija – Tukad Cepung. Prelamanje svetla stvara magične efekte i predstavlja ljubiteljima fotografije pravu poslasticu. Zasigurno na ovom mestu ćete napraviti jednu od najboljih fotografija sa ovog putovanja! Nakon posete očekuje nas jednočasovna vožnja do najstarijeg kompleksa hramova na Baliju – Pura Besakih (poznatiji kao „Mother temple“). Besakih je umetnički jedinstven  kompleks koji sadrži najmanje 86 hramova, uključujući glavni Pura Penataran Agung. Baš na ovom mestu prvi hindu sveštenici, koji su se iz Indije uputili na istok u želji da prošire hinduizam, odlučili su da zastanu i naprave prvu hindu zajednicu i sagrade hram. Sama lokacija ovog svetilišta na obroncima planine Gunung Agung daje mističnu notu celom obilasku. Veličanstvene stepenice vode do svete planine kao i do brojnih hramova, koji se razlikuju prema vrsti, statusu i funkciji. U današnje vreme Pura Besakih predstavlja jedan od najznačajnihih i najposećenijih hramova Balija. Od vodiča ćete saznati sa kojim poteškoćama su se susretali prvi hodočasnici prilikom naseljavanja ovog lokaliteta. Uputiće vas u osnove hinduističke religije, tradicionalnih vrednosti i običaja koji su se očuvali sve do današnjih dana. Puni utisaka, nakon završene posete, odlazimo do lokalnog restorana gde ćemo uživati u predivnom pogledu i balinežanskim specijalitetima. Nakon ručka ukrcavamo se u minibus i krećemo dalje. Naša sledeća stanica je plantaža kafe. Da li ste znali da najskuplja kafa na svetu potiče upravo sa Balija? Zove se Kopi Luwak i sasvim je posebna. Ukus ove kafe se smatra najbojim zbog jedinstvenog načina dobijanja krajnjeg proizvoda. Po dolasku na plantažu primetićete stabljike različitih vrsta kafe, čaja i začinskog bilja. Farmeri su obavili sjajan posao uredjenjem ove plantaže, koja je nalik na mini botaničku baštu, sa mnoštvom tropskih biljaka. Upravo oni će vas uvesti u tajne najneverovatnijih ukusa kafe i čajeva koji se mogu naći samo na Baliju, u prelepom ambijentu sa pogledom na pirinčana polja i džunglu. Nakon završene posete transfer do hotela. Noćenje.6.dan (28.04.): Seminjak: Ubud i okolina: Monkey forest – Pirinčana polja Tengalalang – Hram Tirta Empul

 Nakon doručka put nas vodi ka centru grada Ubud i nezaobilaznom lokalitetu – Monkey Forest. Na samom lokalitetu nalaze se tri hrama koji datiraju iz 14- og veka (Pura Dalem Agung, Pura Beji i Pura Prajapatu). Ovi hramovi imaju važnu ulogu u duhovnom životu lokalne zajednice i zbog toga čitavo područje Monkey Forest je osveštano od strane lokalnog sveštenstva, koje prema hinduističkom principu Tri Hata Karana („tri načina da se postigne duhovno i fizičko blagostanje“) sledi misiju graditelja ovog kompleksa. Filozofija ovog principa uči nas postizanju harmoničnih odnosa izmedju čoveka i čoveka, čoveka i prirodnog okruženja i izmedju čoveka i Svevišnjeg Boga, a samim tim i uspostavljanju duhovne ravnoteže i balansa našeg unutrašnjeg bića. Ovo područje takodje je i prirodno stanište balinežanskog dugorepog makaki majmuna (preko 1200 jedinki, podeljenih po grupama, nastanjuju Monkey Forest). U balinežanskoj umetničkoj tradiciji i mitologiji predstava majmuna ima veoma važno ulogu, a zbog toga se lokalno stanovništvo ophodi prema ovim životinjama sa naročitom pažnjom i obzirnošću. Šetnja parkom, uz fotografisanje makaki majmuna dok se igraju, upotpuniće celokupni doživljaj ovog lokaliteta. Ove preslatke životinje katkad mogu biti pravi nevaljalci i kradljivci, te se preporučuje dodatni oprez. Nakon obilaska svete šume majmuna krećemo put Tengalalang pirinčanih terasa, jer vreme je za ručak u skrivenom Manga kutku koji garantuje ekstazu svih čula. Restoran autentičnog arhitektonskog dizajna sa egzotičnom baštom, infiniti bazenom i ljuljaškom, poslastica su za ljubitelje atraktivne instagram fotografije. Osim vizuelnog efekta koji ne skida osmeh sa lica, ovde ćete na meniju pronaći kvalitetnu “asian fussion” kuhinju, kao i ukusne internacionalne specijalitete. Od pića preporučujemo lokalna indonežanska vina za potpuni ugodjaj u ovom malom raju. Prijatno! Ukoliko volite lagane šetnje, Tengalalang pirinčane terase su idealno mesto za vas. Dozvolite sebi da dok se budete šetali poljima pirinča zastanete na trenutak, skrenete sa utabane treking staze i priuštite sebi razgovor sa uvek nasmejanim i dobro raspoloženim lokalcima, koji vredno rade na pirincanim poljima. Saznajte na koji način se uzgaja pirinač. Pronadjite samo vaš skriveni kutak i u miru i tišini posvetite se sebi. Upijanjem čiste energije iz prirode regenerisaćete duh i telo i napuniti baterije svežom životnom evergijom.  Živeli! U dogovoreno vreme krećemo ka kompleksu i hramu Tirta Empul, jednom od najznačajnijih vodenih hramova na Baliju. Kompleks, izgrađen oko 960.god.,  nemi je svedok starog carstva Balija, u vreme Warmadewa dinastije. Legendarni ambijent priča tradicionalnu priču o dobru i zlu. Tirta Empul znači ‘sveti izvor vode’ i zapravo je ime jednog izvora vode koji se nalazi unutar hrama, koji  prečišćava kupatila, bazene i ribnjake koji okružuju spoljašnjost, a sva voda teče ka Tukad Pakerisan reci. Sve arheološke relikvije se odnose na lokalne mitove i legende. Kao što je uobičajeno kod hramova na Baliju, čitav kompleks hrama ima tri ključna odeljenja, frontalno, srednje i unutrašnje dvorište. Posetioci hrama se dive bujnim baštama, stazama ukrašenim statuama i tropskim biljkama koje vode do ulaza. Slobodno vreme za samostalno razgledanje i istraživanje lokaliteta. U dogovoreno vreme polazak ka hotelu. Dolazak u hotel u večernjim satima. Noćenje.

7.dan (29.04.): Seminjak: Istok: Selo Tenganan – Vodena palata Taman Udjung – Vodena palata Tirta Ganga

Nakon doručka, u dogovoreno vreme, krećemo u novu avanturu. Ovog puta krećemo se od grada Ubud ka istoku ostrva, putem koji nas vodi ka vodenim palatama poslednje balinežanske dinastije Karangasem, po kojoj ova regija i nosi ime. Tirta Gangga, prva palata i vrt na vodi koji ćemo posetiti sagradjeni su 1946. god. i sastoje se od tropskih vrtova, bazena, ribnjaka i fontana. Tirta Gangga je osetila niz toplih tuševa vulkanskog pepela 1963.god., od strane erupcije vulkana Gunung Agung. Iza prvog ribnjaka se uzdiže centralna  fontana koja sadrži balinežanske statue čuvare u svojoj osnovi. Ova, deset metara visoka fontana, ima jedanaest nivoa u obliku lotosovog cveta na svom vrhu. Mlaz vode prska ka svim nivoima da bi se postigao efekat hlađenja i umirujućeg prizora. Ovaj lokalitet jedan je od najposećenijih na čitavom Baliju i omiljeno je foto mesto medju turistima. Nakon završenog obilaska i napravljenih sjajnih fotografija nastavljamo našu avanturu i odlazimo u palatu Taman Ujung. Izgradjena je u eklektičnom stilu sa upečatljivim odlikama evropske arhitekture. Unikatna kombinacija veštačkih jezera, mostova, skulptura i pažljivo biranog ukrasnog rastinja krasi ovaj šarmantni kraljevski kompleks. Intrige koje su vezane za vodene palate i kraljevsku porodicu ostaće zauvek utkane u neobičnu arhitekturu ovih zdanja i ostaće nemi svedoci luksuza i sjaja dinastije Karangasem. Nakon razgledanja odlazimo u restoran internacionalne kuhinje da se okrepimo i sumiramo utiske prvog dela dana. U dogovoreno vreme nastavljamo ka našoj sledećoj stanici poznatijoj po imenu Tenganan, danas jedno od retkih sela na ostrvu koje i dalje ima dobro očuvanu Bali Aga kulturu (kultura domorodačkog stanovništva), koja će vas opčiniti svojom autentičnošću i jedinstvenim životnim načelima. U velikoj meri socijalno i ekonomski odvojeni od ostatka Balija i Indonezije, dosledni su u očuvanju tradicije, običaja, verovanja, jedinstvenih zanata, kao i negovanju kolektivne svesti kroz vekovima unazad regulisani sistem medjusobnih odnosa, vrednosti i poštovanja čoveka kao pojedinca. Utvrđeno selo Tenganan okruženo je planinama, bujnom tropskom vegetacijom i nepreglednim pirinčanim poljima, koji u medjusobnoj interakciji stvaraju mističnu atmosferu. Mnoge kuće, kada otvore svoja vrata, postaju prodavnice gde prodaju svoje tradicionalne rukotvorine. Od kojih su najpoznatije: geringsing – komplikovan dvostruki Ikat tekstil (tkanina za koju se veruje da ima magijsku moć za ozdravljenje i zaštitu), lepe korpe u braon boji sa crnim detaljima, tradicionalna kaligrafija, knjige od palmi i proizvodi drugih zanata… Opijeni bajkovitim pričama i novim saznanjima ostavljamo istok ostrva za sobom i vraćamo se u Ubud. U večernjim satima povratak u smeštaj. Noćenje.8.dan (30.04.): Seminjak: Jug: Plaža Melasti – Hram Uluwatu – Kecak ples

Nakon doručka, u dogovoreno vreme, krećemo na fakultativni izlet do najlepše plaže na južnoj obali Balija – poluostrvu Bukit. U pitanju je plaža Melasti Beach. Uživamo u tirkiznoj vodi, sunčamo se, ispijamo kokose i raznobojne koktele. Plažni bar/restoran na Melasti Beach, mesto je koje postavlja standarde uživanja na Baliju i nezaobilazna je Instagram lokacija. U dogovoreno vreme u popodneevnim satima krećemo se prema hramu Pura Uluwatu. Poznat po svojoj predivnoj lokaciji, hram za koji arheolozi smatraju da datira iz 10- og veka, nalazi se na samom vrhu litice na preko sedamdeset metara iznad talasa beskrajnog Indijskog okeana. Jedan je od šest najvažnijih hramova na ostrvu za koje se veruje da su duhovni stubovi Balija. Hram je pozicioniran tako da gleda u nepregledno plavetnilo, posvećen moru i vodi, a svojim izgledom podseća kao da sedi na tronu Balija vekovima i strogo čuva ovo neobično ostrvo. Balinežanski hinduisti veruju da su tri božanske sile Brama, Višnu i Šiva postale jedno baš na ovom mestu. Iz tog razloga je hram Uluwatu posvećen Šiva Rudri, božanstvu svih elemenata i aspekata života. Pored impresivne lokacije samog hrama, u okviru ovog kompleksa nalazi se i mala šuma u kojoj živi  na stotine majmuna. Veruje se da upravo oni čuvaju ovaj hram od loših sila.  Ali ima i jedna caka – ovi šarmantni majmuni su neretko i kradljivci sitnih stvari (otimaju naočare, papuče, kese, kačkete i sve druge sitnice iz ruku i džepova), pa ukoliko vam i ukradu nešto možete im lukavo ponuditi voće u zamenu za stvar koju su vam uzeli. Dok se sunce polako spušta ka horizontu pravimo nestvarne fotografije i nastavljamo dalje ka amfiteatru gde ćemo se upoznati sa “Kecak Fire & Dance Show”– nadaleko poznatim balinežanskim plesom vatre, koji vodi poreklo iz drevnih rituala u kojima su plesači ulazili u stanje transa! Deo aktera na sceni izgovara u različitim frekvencijama i intenzitetom reči “ćak ćak ćak”, dok drugi izvodi neke od ključnih scena jednog od najvažnijih hinduističkih epova- Ramajana. Nakon ovog fantastičnog iskustva sledi povratak u smeštaj. Noćenje.9.dan (01.05.): Seminjak: Vulkan Batur i termalni izvori Toya Devasya

 Ljubiteljima prirode i avanture nudimo fakultativni izlet Gunung Batur. Batur, jedna od najlepših vulkanskih oblasti na Baliju, formirana je pre tridesetak hiljada godina nakon erupcije ogromnog vulkana, kada je i stvorena jedna od najvećih i najimpresivnijih kaldera na svetu. Bangli, planinska oblast, širi se oko kaldere tj. spektakularnog vulkanskog kratera prečnika trinaest kilometara. Obod kratera čine visoki zidovi i spektakularne formacije vulkanskih stena, dok je unutrašnjosti kratera ovog super vulkana prošarana plantažama tropskog voća, kaskadnim pirinčanim poljima, ukrašena brojnim planinskim potocima i rečicama, nestvarnim jezerima i gustim tropskim šumama, kao i masivnim planinskim vrhovima koji skrivaju i čuvaju najlepše vidikovce oblasti Batur. Gunung Batur je zapravo mali vulkan koji se lokacijski nalazi u centralnom delu, odnosno zagrljaju velikog starijeg kratera. Pored vulkana, u podnožju Gunung Batur i Gunung Abang, proteže se u obliku polumeseca  jezero Danau Batur . Nakon svega nabrojanog što se nalazi i može videti prilikom izlaska sunca na horizontu sa vidikovca planine Batur, doživljaj je i iskustvo koje nipošto ne smete propustiti. Koliko god da je nekada pojedincima bio težak uspon, u momentu osvajanja vrha i svitanja sunca, doživljaj sreće, radosti i pozitivne energije nadmašio bi bilo koji negativni osećaj, dok bi se doživljeno iskustvo mesecima prepričavalo i preporučivalo kao izlet „za ne propustiti“! Nakon fotografisanja i kraćeg odmora spuštamo se sa kratera  i krećemo prema podnožju. Uživamo u suncem obasjanoj prirodi i upijamo energiju ove čarobne prirode. U podnožju vulkana na obali jezera Batur, opuštamo umorne mišiće u termalnim izvorima Toya Devasya. Slobodno vreme do polaska. Transfer do hotela u dogovoreno vreme. Noćenje.

10.dan: (02.05.): Seminjak: Zapad: Hram Tanah Lot – Canggu plaža

Put nas vodi na zapad ostrva do drevnog hinduističkog hrama smeštenog na vrhu morske hridi koju stalno zapljuskuju talasi – hrama Tanah Lot. Legenda o hramu govori da je Dang Hjang Nirarta, sveštenik iz kraljevstva Majapahit u istočnoj Javi doputovao na Bali 1489. godine kako bi širio hinduizam. Došavši u ovu prelepu oblast, on je podigao svetilište posvećeno bogu mora Barunu. Na ovom mestu Nirarta je prenosio svoje učenje stanovnicima Berabana, ali je naišao na otpor seoskog starešine koji je okupio svoje sledbenike i pokušao da otera Nirartu. Sveštenik se odbranio tako što je veliku stenu, na kojoj je meditirao, bacio u more, dok je svoje pojaseve pretvorio u morske zmije da bi čuvale njegovo utočište. Zaprepašćen Nirartinim moćima, ponizni starešina mu se zakleo na vernost. Pre nego što je otplovio Nirarta je seoskom starešini poklonio sveti bodež koji je danas dragocena relikvija kraljevske palate Kediri. Na Kuningan dan, hodočasnici nose ove relikvije hodajući 11 kilometara do Luhur Pakendungan hrama gde je Nirarta nekada provodio vreme u meditaciji. Pošto su se snažni talasi vekovima razbijali o hridi, hramu je pretila opasnost od erozije. Vlasti su, 1980. godine, preduzele mere zaštite u hramu Tanah Lot i drugim istorijskim mestima na ostrvu uz pomoć japanske vlade. U potpunosti renoviran, trećina Tanah Lot- a sada stoji na veštačkim stenama. Pri visokoj plimi nemoguće mu je prići. Prilikom oseke možete doći do izvora Tirta Pabersihan. Ovde sveštenici blagosiljaju posetioce prskajući ih svetom vodom po glavi. Svojom šoljom od kokosovog oraha možete zagrabiti i popiti gutljaj ove izuzetno sveže vode. Po završenom obilasku lokaliteta ostavljamo i malo vremena za fotografisanje nakon čega nastavljamo sa današnjom avanturom i posećujemo mesto/plažu Canggu, veoma popularnu lokaciju medju evropljanima, za koju se može slobodno reći da je pravi raj za surfere. Neki od najboljih barova i klubova upravo su smešteni na ovim plažama tamnog peska. U jednom od njih provešćemo nezaboravne trenutke i sačekati da sunce oboji  plažu bojama zlata i purpura. Prava poslastica za as, ljubitelje hedonizma. Ako ste se prepoznali u ovim rečima, ne propustite ovaj izlet!  U dogovoreno vreme transfer do smeštaja. Noćenje.

11.dan (03.05.): Seminjak : Krstarenje: Sunset cruise

U ranim popodnevnim satima transfer do luke koja se nalazi u blizini sela Jimbaran i ukrcavanje na brodiće. Isplovljavamo i krećemo se uz zapadnu obalu poluostrva Bukit. Prolazimo pored plaža Balangan, Padang Padang itd. sve do Uluwatu Beach plaže. Pravimo pauze i skačemo sa brodića u kristalno čistu vodu. Uživamo u pogledu na obalu Balija, surfere koji se igraju na talasima i nestvaran zalazak sunca. Nakon zalaska sunca povratak u luku. U blizini same luke nalazi se jedan od najboljih lokalnih ribarskih restorana te ćemo iskoristiti priliku i uživati u svežim morskim specijalitetima. Nakon večere  povratak u smeštaj. Noćenje.


12.dan (04.05.): Bali – Kuala Lumpur

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Kuala Lumpur. Dolazak u Kuala Lumpur, transfer do smeštaja. Slobodno vreme za privikavanje i istraživanje. Kuala Lumpur je frenetičan grad koga odlikuju izuzetni neboderi, kolonijalna arhitektura, šarmantni lokalci i dosta prirodnih atrakcija. Poseta Maleziji nije potpuna ukoliko ne degustiramo njihovu hranu u prestonici Kuala Lumpuru. Multikulturno društveno mešanje u Kuala Lumpuru stvara izuzetno raznovrsnu mešavinu domaće hrane. Pijace i ulični štandovi su odlična mesta za jelo. Noćenje.

13.dan (05.05.): Kuala Lumpur – Batu Caves

Slobodno vreme ili krećemo fakultativnu avanturu: obilazimo Central Market – Pasar Seni, Chinatown, Masjid Jamek – džamija, Old market, odlazak do botaničke bašte gde pravimo pauzu za odmor i užinu… Nakon toga odlazak do Batu Caves-a – najstarijem hindu hramu u Kuala Lumpuru, koji se nalazi duboko u pećini. Do hrama putujemo metroom i uživamo u prelepoj panorami grada (palme, parkovi, neverovatan miks arhitekture istoka i zapada…). U Batu Caves se održava najveći hindu festival Thaipusam koji poseti preko milion hindu vernika. Hram je posvećen Murugan-u – Indijskom bogu rata, gde se nalazi i njegova najveća statua od 43 m. Ukupno 272 stepenika nas vode do ulaza u Batu Caves. Čuvajte svoju hranu ili piće, jer u suprotnom će vam ih majmunčići veštim pokretima oteti. Nakon posete Batu Caves povratak u centar Kuala Lumpura. Slobodno vreme. Noćenje14.dan (06.05.): Kuala Lumpur – Doha

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Dohu u 09:55h, broj leta QR845. Sletanje u Dohu u 12:20h po lokalnom vremenu. Transfer do smeštaja. Ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.

13.dan (07.05.): Doha – Beograd

Transfer do aerodroma. Nastavak leta za Beograd u 07:35h, broj leta QR232. Sletanje u Dohu 12:20h po lokalnom vremenu. Kraj programa.


SINGAPUR od 24.04 do 26.04.2024.

Hotel Boss 4* ili sl. – u širem centru grada. Hotel je dobro povezan linijama gradskog prevoza sa svim delovima grada. Poseduje restoran internacionalne kuhinje. Sobe u hotelu su dvokrevetne, svaka sa kupatilom i klima uredjajem. 


BALI SEMINJAK od 26.04 do 04.05.2024.

Hotel Destiny 3* ili sl. – nalazi se u centru Seminjaka. Hotel raspolaže modernim i komfornim dvokrevetnim sobama svaka sa klima uredjajem, sefom, besplatanim internetom. Svaka soba ima sopstveno kupatilo. Hotel poseduje bar, bazen i restoran internacionalne kuhinje. Hotel je udaljen od plaže oko 500m i u neposrednoj blizini hotela nalazi se veliki broj kafića, restorana, prodavnica i suvenirnica. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).


KUALA LUMPUR od 04.05 do 06.05.2024.

Holiday Inn Express Kuala Lumpur City Centre 3* ili sl. – Nalazi se u centru grada. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).


DOHA od 06.05 do 07.05.2024.

Ramada Encore Doha by Wyndham 4* ili sl. – hotel se nalazi na 1km od centra grada. Sobe su dvokrevetne sa sosptvenim kupatilom i klimom. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet.


RODJENDANSKA PROMO AKCIJA

~Promocija~
Povodom 17. rodjendana Manga Trip-a!

Pozivamo Vas da se do 09.06.2023. prijavite za željeno putovanje po najpovoljnijoj ceni i iskoristite brojne pogodnosti promocije uz dodatne popuste na samoj destinaciji!


~ Cena aranžmana ~
za prijavu i uplatu: – u celosti

2499€ 1999€ – Hot!

– avansa od 500€ cena je 2099€

– avansa od 100€ cena je 2199€


Manga PROMO + ponuda:
Putnici koji se odluče i prijave za putovanje u toku promotivnog perioda od MangaTrip-a tom prilikom dobijaju na poklon vaučer u iznosu od 50€ koji mogu iskoristiti prilikom prijave za naredno Mangino putovanje, a na destinaciji dobijaju gratis fakultativni izlet hram Tanah Lot i Changu plaža  u vrednosti od 50€! 


Napomena:
U narednom periodu sve izvesnije je da će doći do poskupljenja cena usluga u avio sektoru, prema najavama vodećih avio kompanija na tržištu, kao i cena smeštaja na destinacijama i usluga ino partnera, na koje mi kao agencija ne možemo uticati, te Vas savetujemo da iskoristite ovaj promo period i uplatom aranžmana u celosti, osigurate Vaše mesto za željeni termin putovanja po najnižoj ceni, bez obzira na promene i uvećanja cena usluga na tržištu!


~ Broj putnika po terminu je ograničen! ~

USLOVI I PRAVILA PROMOCIJE
Kako biste osigurali vaše mesto u željenom terminu po promo uslovima potrebno je da:

– uplatom avansa od min. 100€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate za avio aranžmane i za daleka putovanja, potvrdite prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine, o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti;

– potpišete ugovor o putovanju (možete potpisati i poslati putem mejla) u roku od 48 sati;

– pošaljete sliku prve strane pasoša putem mejla, vibera (na br. +381653444600) ili lično u našim prostorijama u roku od 48h.

Instrukcije za rezervaciju i prijavu za putovanje nalaze se na linku Uputstvo


* Postoji mogućnost da za odredjene objavljene ponude, a u zavisnosti od sezone i uslova ino partnera, visina avansne uplate prilikom prijave bude viša u odnosu na onu na koju se i primenjuju uslovi i pravila promocije. 


NAPOMENE:

1.  Za stalne Manga putnike obračunava se najniža cena aranžmana bez obzira na visinu uplaćenog avansa za putovanje!

2.  Neki od termina su skoro popunjeni i zbog komfora naših putnika i same organizacije na destinaciji nismo u mogućnosti da proširimo grupe!

3. U narednom periodu sve izvesnije je da će doći do poskupljenja cena usluga u avio sektoru, prema najavama vodećih avio kompanija, kao i cena smeštaja na destinacijama i samnih usluga ino partnera, na koje mi kao agencija nemamo uticaj, te Vas savetujemo da iskoristite ovaj promo period i uplatom aranžmana u celosti, osigurate Vaše mesto za željeni termin putovanja po najnižoj ceni, bez obzira na promene cena usluga na tržištu!

4. Savetujemo Vam da za putovanje obezbedite:
– Putno zdravstveno osiguranje / osigurana suma 15000€ ili 30000€ (cena: – raspitati se kod agenta agencije)
– Putno zdravstveno osiguranje sa dodatnim pokrićem u slučaju kovida na destinaciji / osigurana suma 15000€ ili 30000€ (cena: – raspitati se kod agenta agencije)
– Osiguranje od otkaza aranžmana – od strane putnika/ osigurana suma do 1000€ (cena: zavisi od broja dana na putovanju itd. – raspitati se kod agenta agencije)
*Napomena: važi za državljane R. Srbije koji poseduju pasoš R. Srbije

5. Svi programi prilagodjeni su aktuelnim uslovima putovanja, uz najviše bezbednosne standarde, kako biste tokom puta bili sigurni i bezbrižni!


Za sve informacije možete nas kontaktirati:

Beograd, RUZVELTOVA 10 (u pasažu); tel: +381114095295 ; +381114095296 ; viber: +381653444600
office@mangatrip.rs


VAŽNE INFORMACIJE I PRIJAVA
PRIJAVI SE
DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:

1. Pri prijavi se plaća avans od 100% ukupne cene aranžmana dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

Napomena:
U zavisnosti od datuma prijave – potpisivanja ugovora o putovanju i blizine datuma polaska na putovanje, iznos avansa prilikom prijave može varirati. 

NAČINI PLAĆANJA:
Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)

Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
Kreditnim karticama Intesa moguće je plaćati do 6 mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa): važi za poslovnicu u Beogradu
Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 3 meseca nakon završetka putovanja)
Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

Za detaljnije kliknite OVDE


Aranžman obuhvata:
-Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd-Singapur / Kuala Lumpur-Beograd sa presedanjem u Dohi – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom
Avio prevoz redovna linija (Bali – Kuala Lumpur  – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i 15 kg prtljaga
Avio prevoz redovna linija (Singapur – Bali – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i 15 kg prtljaga
Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus minibus, kombi, auto)
Smeštaj u Kuala Lumpuru u hotelu 3* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/2+1 sobe sa klimom)
-Smeštaj u Seminjaku u hotelu 3* na bazi 8 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/2+1 sobe sa klimom)
Smeštaj u Singapuru u hotelu 4* na bazi 2 noćenja (1/2 sobe sa klimom)
-Smeštaj u Dohi u hotelu 4* na bazi 1 noćenja (1/2 sobe sa klimom)
Troškove organizacije putovanja
Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
Vizu za Singapur (Državljanima Republike Srbije vlasnicima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za Singapur za boravak do 30 dana)
Vizu za Indoneziju (Državljanima Republike Srbije vlasnicima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za Indoneziju  za boravak do 30 dana)
Vizu i uslugu viziranja za Maleziju 
Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
Individualne troškove
Fakultativne izlete i obilaske koji nisu obuhvaćeni planom i programom puta
Hranu koja nije obuhvaćena planom i programom puta
Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije kojom se leti – cena na upit)
Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja (koje se preporučuje)FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI

Kuala Lumpur razgledanje grada + Batu caves - 50€

Krećemo u obilazak Central Marketa – Pasar Seni, Chinatown, Masjid Jamek – džamija, Old market, odlazak do botaničke bašte gde pravimo pauzu za odmor i užinu, a nakon toga produžavamo  u posetu najstarijem hindu hramu u Kuala Lumpuru, koji se nalazi duboko u pećini. Do hrama putujemo metroom i uživamo u prelepoj panorami Kuala Lumpura (palme, parkovi, neverovatan miks arhitekture istoka i zapada). U Batu Caves se održava najveći hindu festival Thaipusam koji poseti preko milion hindu vernika. Hram je posvećen Murugan-u – Indijskom bogu rata, gde se nalazi i njegova najveća statua od 43 m. Ukupno 272 stepenika nas vode do ulaza u Batu Caves. Čuvajte svoju hranu ili piće, jer u suprotnom će vam ih majmunčići veštim pokretima oteti. 

Izlet uključuje: prevoz, ulaznicu u Batu Caves i predstavnika agencije.

Vodopad Tukad Cepung – Hram Besakih – Luwak kafa - 50€

Današnji dan rezervisan je za fakultativni izlet i upoznavanje kulture i prirodnih lepota centralnog Balija. Nakon doručka put nas vodi do jednog od najlepših i najslikovitijeg vodopada centralnog Balija- Tukad Cepung. Prelamanje svetla stvara magične efekte i predstavlja ljubiteljima fotografije pravu poslasticu. Zasigurno na ovom mestu ćete napraviti jednu od najboljih fotografija sa ovog putovanja. Nakon posete očekuje nas jednočasovna vožnja do najstarijeg kompleksa hramova na Baliju- Pura Besakih (poznatiji kao „Mother temple“). Besakih je umetnički jedinstven kompleks koji sadrži najmanje 86 hramova, uključujući glavni Pura Penataran Agung. Baš na ovom mestu prvi hindu sveštenici, koji su se iz Indije uputili na istok u želji da prošire hinduizam i za sobom poveli sledbenike, odlučili su da zastanu i naprave prvu hindu zajednicu i sagrade hram. Sama lokacija ovog svetilišta na obroncima planine Agung daje mističnu notu celom obilasku. Veličanstvene stepenice vode do svete planine kao i do brojnih hramova koji se razlikuju prema vrsti, statusu i funkciji. U današnje vreme Pura Besakih predstavlja jedan od najznačajnihih i najposećenijih hramova Balija. Od vodiča ćete saznati sa kojim poteškoćama su se susretali prvi hodočasnici prilikom naseljavanja ovog lokaliteta. Uputiće vas u osnove hinduističke religije, tradicionalnih vrednosti i običaja koji su se očuvali sve do današnjih dana. Puni utisaka, nakon završene posete odlazimo do lokalnog restorana gde ćemo uživati u predivnom pogledu i balinežanskim specijalitetima. Nakon ručka ukrcavamo se u minibus i krećemo dalje. Naša sledeća stanica je plantaža kafe. Da li ste znali da najskuplja kafa na svetu potiče upravo sa Balija ? Zove se Kopi Luwak i sasvim je posebna. Ukus ove kafe se smatra najbojim zbog jedinstvenog načina dobijanja krajnjeg proizvoda. Po dolasku na plantažu primetićete stabljike različitih vrsta kafe, čaja i začinskog bilja. Farmeri su obavili sjajan posao uredjenjem ove plantaže koja je nalik na mini botaničku baštu sa mnoštvom tropskih biljaka i upravo oni će vas uvesti u tajne najneverovatnijih ukusa kafe i čajeva, koji se mogu naći samo na Baliju, u prelepom ambijentu sa pogledom na pirinčana polja i džunglu.

Izlet uključuje: prevoz, ulaznice i predstavnika agencije.

Monkey forest - Pirinčana polja Tengalalang - Hram Tirta Empul - 50€

U prvom delu dana ćemo posetiti radionice u kojima se tradicionalno oslikava tkanina i rezbari drvo. Posetićemo i tipičnu balinežansku kuću i upoznati se sa načinom života. Potom odlazimo u Svetu šumu majmuna gde se upoznajemo sa vragolastim makakijima. Pauzu za ručak pravimo u pirinčanim poljima. Popodne je namenjeno upoznavanju sa balinežanskim hinduizmom, kulturološkim značajem i verskim običajima koji se ovde praktikuju.

Cena izleta uključuje: prevoz, ulaznice i predstavnika agencije.

Selo Tenganan - Vodene palate Taman Udjung i Tirta Ganga - 50€

Dan predvidjen za posetu istočnom delu ostrva u regiju Karangasem. Dan započinjemo upoznavanjem tradicionalnog balinežanskog sela Tenganan u kome žive starosedeoci Balija. Interesantni i drugačiji običaji i pravila su uslov bez kojeg ova zajednica ne bi opstala. Idemo i na treking kroz njihova imanja – pirinčana polja. Potom idemo da istražimo vodene palate poslednje balinežanske dinastije Karangasem – Taman Udjung. Kombinujući prelepu planinsku padinu, blizinu mora, sudar stilova istoka i zapada daje nam mogućnost da se apsolutno opustimo i uživamo u njoj. Potom odlazimo do sestrinske vodene palate Tirta Gangga izraženog balinežanskog stila. Smatra se jednim od najlepših lokaliteta na Baliju.

Cena izleta uključuje: prevoz, ulaznice u palate i selo, lokalnog vodiča u selu i na imanju Tenganana i predstavnika agencije.

Hram Tanah Lot - Ćangu plaža - 40€

Poseta čuvenom hramu Tanah Lot, najznačajnije obeležje Balija, hram u moru kog zapljuskuju talasi. Nakon posete hramu, slobodno vreme na plaži Ćangu, uz našu preporuku da se dan provede u jednom izuzetno interesantnom plažnom baru. Popodne povratak u smeštaj.

Cena izleta uključuje: prevoz, ulaznice, predstavnika agencije.

Plaža Melasti – Hram Uluvatu - Kećak - 50€

Tokom ovog izleta, posetićemo plaže na samom jugu ostrva Bali – Pandava i Melasti, uživati u celodnevnom kupanju. Na plaži Melasti ćemo se smestiti u plažni bar Palmilla koji se estetski utapa u stene južnih obronaka Bukita, a infiniti bazen deluje kao da se stapa sa okeanom. U popodnevnim časovima posećujemo veličanstveni hram Uluwatu, koji je smešten na vrhu litice sa koje se pruža pogled na zalazak sunca .Kećak predstavlja interesantnu kombinaciju antičkih rituala i scena iz hinduističkog epa Ramajana. U starim obredima plesači bi ulazili u trans ponavljajući reč “ćak ćak ćak” – po čemu sam ples i nosi ime. Ramajana je svojevrsna hinduistička priča o Romeu i Juliji, koja je služila da se kroz spev prenose društvene vrednosti, hijerarhija i ustrojstvo, odnosi u porodici, braku, sa bogovima i tako dalje. Više desetina aktera izvodi Kećak bez muzike i reči, samo sa različitim glasovima i ritmovima – zaista impresivno! 

Cena izleta uključuje: prevoz, ulaznicu za plažu Melasti i konzumaciju u iznosu od oko 8 eura, ulaznicu za Uluwatu hram, ulaznicu za Kećak i predstavnika agencije.

Vulkan Batur:  Treking + termalni izvori - 110€

Polazak iz hotela u 1:30h ujutru. Treking traje oko 2 sata u jednom pravcu na visini od oko 1700 m. Tokom trekinga videćemo dva kratera, od kojih je jedan aktivan, kalderu i fenomenalan izlazak sunca. Imaćemo priliku da prošetamo po krateru, vidimo stene koje se puše i da se upoznamo sa makaki majmunima koji ovde žive. Sledi spuštanje niz vulkan do podnožja koje traje oko 2 sata. Nakon završenog trekinga, opuštamo se na termalnim izvorima Toja Devasja na samoj obali jezera Batur ušuškanog u krateru nekadašnjeg vulkana. Povratak u hotel.

Cena izleta uključuje: prevoz, ulaznicu za vulkansku regiju, lokalnog vodiča na vulkanu, kafu/čaj i doručak (sendvič od jaja i banana) i ulaznicu na termalne izvore i predstavnika agencije.

Razgledanje Singapura - 40€

Obilazimo grad orhideja, grad mnoštvo parkova i bašta, grad u kojem ćete se izgubiti u reci ljudi, gde ćete otvorenih očiju upijati čudesne slike! Na našoj turi ćemo obići Clarke Quay, Orchard Road – glavni bulevar u kojem se dešava sve i odakle se odlazi svuda: Marina Bay, Garden by the Bay projekat koji je napravio kombinaciju moderne gradske četvrti u okruženju parka., Central Buisiness Dinstrict, Merlion Park i mnoge druge. 

Cena izleta uključuje: prevoz i predstavnika agencije.

NAPOMENE

Fakultativni izleti i obilasci nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa ino-partnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, datumu realizacije izleta, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za gorenavedene promene. Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.

*za sve informacije, možete se obratiti vodiču ili se informisati u agenciji pre polaska na putovanje.


Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!