IRAN

Teheran – Kom – Kashan – Isfahan – Jazd – Shahdad pustinja – Bavanat – Persepolis – Širaz

12 dana / Siguran polazak!

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK


Iran – zemlja čarobnog sjaja, drevne arhitekture i orijentalnog gostoprimstva, bezvremena i očaravajuća, zemlja plavih džamija, bazara, krivudavih ulica, drevnih zigurata, mauzoleja, palata, tepiha, snežnih planina, vrelih pustinja, ruševina…Odbacite sve predrasude i započnite vašu avanturu u zemlji iz „Priča iz 1001 noći”. Otkrijete pravi Iran, koji će vas inspirisati da sami ispričate još mnogo njih. Iranci su izuzetno otvoreni, gostoljubivi i radoznali. Ako prošetate nekim bazarom ponudiće vas šoljicom čaja, na trgu će vam spontano prići i započeti razgovor, a u vašem hotelu učiniti sve da se osećate kao u najraskošnijoj palati. Probajte preukusno vino čuvene sorte groždja Širaz. Opijeni njegovim ukusom, uputite se do bazara, prepunog trgovaca koji prodaju lekovito bilje i začine. Svratite do skrivene čajdžinice, gde vazduh ispunjava energičan razgovor meštana i sladak miris nargila.

Teheran je smešten na obroncima veličanstvene planine Alborz čiji su vrhovi uvek prekriveni snegom. Na prvi pogled deluje kao haotičan grad prepun betonskih zgrada i ludog saobraćaja, ali pred vama je dinamična prestonica i najliberalniji iranski grad. Istraživanje ovog fascinantnog grada će nas odvesti na put kroz njegovu prebogatu istoriju.

Širaz – Ovaj slavni grad predstavlja srce persijske kulture više od 2000 godina. Širaz, grad učenosti, poezije i vina, je vekovima bio jedan od najznačajnijih gradova islamskog sveta, a u 18. veku i prestonica Persije. U tom periodu su izgradjene neke od njegovih najlepših gradjevina. U Širazu ćemo otkriti fantastične vrtove, izuzetne džamije, a atmosfera će nas odvesti u davno prohujala vremena.

Jazd – pustinjski grad koji je smešten u dolini i potpuno je okružen planinama. Kada se nadjemo na njegovim vijugavim uličicama, okruženi kućama od blata, osetićemo se kao da prolazimo kroz vekove njegove istorije. Lutajući gradom kroz lavirint uskih prolaza nailazićemo na tradicionalne čajdžinice i bićemo očarani ornamentima od keramike koji ukrašavaju zidove starih gradjevina. Jazd je grad koji postoji više od 5000 godina. Medju njegovim interesantnim stanovnicima nalaze se i pripadnici drevne religije zoroastrijanstva.

Isfahan je grad zelenih bulevara, bujnih vrtova i monumentalnih gradjevina koji mu daju izgled neuporediv sa bilo kojim drugim iranskim gradom. Njegove zanatlije i njihove radionice predstavljaju živi muzej tradicionalne kulture. Prošetajte bazarima, preko živopisnih mostova i centralnog trga koji je zbog svoje kulturno-istorijske vrednosti upisan na listu svetske baštine UNESCO-a.


Plan i program putovanja :

1. dan: Beograd:

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let do Teherana sa usputnim presedanjem.

2.dan: Teheran

Dolazak u Teheran i transfer do smeštaja. Nakon kraćeg predaha krećemo u obilazak iranske prestonice: krećemo sa posetom Nacionalnom muzeju u kojem ćemo imat prilike da se upoznamo se bogatom istorijom persijske civilizacije, a zatim sledi razgledanje palate Golestan. Videćemo i Tabi most, arhitektonsko remek delo. Slobodno vreme. U dogovoru sa vodičem i ukoliko imamo slobodnog vremena možemo posetiti teheranski bazar, koji predstavlja poseban doživljalj, koji po niskim cenama, nudi raznovrsnu robu, za koju se, kao i svuda na Orijentu, treba cenkati… Slobodno vreme. Noćenje.

3.dan: Teheran – Kom – Kashan

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme za istraživanje Teherana do polaska za Kashan. Na putu do Kashana svratićemo do grada Kom, gde ćemo posetiti drugi najveći harem u Iranu,  Ma’soomeh svetilište. Nastavljamo dalje put ka Kashanu. Kashan je grad u kome ćete uživati i kome ćete se diviti, dragulj Irana. Dolazimo u Kashan i smeštamo se u sobe. Slobodno vreme. Noćenje

4. dan: Kashan – Isfahan

Nakon doručka pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Krećemo u obilazak grada. Naša prva stanica su Sialk brda. Ova brda su jedna od četiri zigurata koja su izgradjena u vreme Elamske civilizacije. Odlazimo do istorijskog persijskog vrta Fin, najstarijeg i najznačanijeg vrta u Iranu. Posetićemo jedne od najlepših istorijskih kuća poput Tabatabayi i Boroojerdi i tradicionalna kupatila Irana, Amir Ahmad Soltan, koja su stara 400 godina. Nakon kraće pauze za odmor posetićemo Agha Bozorg džamiju, poznatu po svojoj preciznoj, simetričnoj arhitekturi i atraktivnom izgledu. U dogovoreno vreme krećemo za Isfahan. Dolazak u Isfahan i smeštanje u sobe. Slobodno vreme. Noćenje

5. dan: Isfahan

Slobodno vreme u Isfahanu ili celodnevna tura predivnim Isfahanom, koji je bio prestonica dinastije Safavida u 17. veku, a koga su često nazivali i Nasf-e-Džahan (Pola Sveta). Posetićemo jedan od najgrandioznijih trgova sveta, Maidan-e-Nakš-e-Džahan (Slika Sveta) i nekoliko znamenitih mesta u njegovoj okolini – Ali Kapu palatu, njene muzičke sobe i balkon sa koga se pruža sjajan pogled na trg i impozantnu džamiju Šeik Lotfolah. U dogovoru sa vodičem možemo otići do Keiserah bazara, na kojem možemo naći stotine zanatskih radnjica, po kojima je Isfahan poznat u svetu. Slobodno vreme. Noćenje

6. dan: Isfahan – Jazd

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Krećemo u obilazak grada. Videćemo Hasht Beshet jednu od najlepših palata u Iranu kao i Chehel palatu. Videćemo i Sabornu džamiju koja predstavlja ilustraciju evolucije džamija u Iranu kao i Vank crkvu, prelepu jermensku crkvu u Iranu. U dogovoreno vreme krećemo ka Jazdu. Dolazimo u Jazd. Transfer do smeštaja. Ulazimo u sobe. Slobodno vreme. Noćenje

7. dan: Jazd – Zein-o-din 

Pakujemo stvari i napuštamo sobe. Jazd je nekadašnji centar male iranske zaratustranske zajednice, koje su tražeći utočište od najezde Arapa, osnovali ovaj utvrdjeni grad. Posetićemo jedan zaratustrijski vatreni hram, čija vatra gori bez prekida već 1500 godina, glavnu gradsku džamiju iz 14. veka sa najvišim minaretom i vratima u celom Iranu…Videćemo i Amir Chakhmagh kompleks koji je star oko 700 godina kao i Dolat Abad baštu. Nakon toga sledi šetnja kroz staru četvrt Fahadan. Slobodno vreme za istraživanje grada i kupovinu suvenira. U dogovoreno vreme krećemo ka Zein-o-dinu, gde ćemo noćiti u Zein-o-din konačištu, mestu koje je pomoglo u stvaranju puta svile. Noćenje

8. dan: Zein-o-din – Shahdad pustinja – Kerman

Nakon doručka krećemo u novu avanturu. Put nas odvodi do Shahdad pustinje. Pravimo nezaboravne fotografije, uživamo u miru koji nam pustinja nudi i sabiramo utiske o putovanju. U dogovoreno vreme krećemo ka Kermanu. Dolazimo u Kerman, transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje

9. dan: Kerman – Bavanat

Nakon doručka pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Krećemo u obilazak grada. Obilazimo Ganjali Khan kompleks, koji se nalazi u starom delu grada i prostire se na 1100 kvadratnih metara. Kompleks datira još iz vremena persijske dinastije Safavid. Nastavljamo dalje ka Gonbad E Jabaliye, prelepe gradjevine od istorijske važnosti, koja je okružena planinama. Sledeća naša stanica je Moayedi Ice-House, kružna struktura napravljena od opeke koja podseća na veliku kupolu. U dogovoreno vreme krećemo ka mestu Bavanat gde ćemo imati priliku da noćimo u tradicionalnim seoskim kućama. Noćenje

10. dan: Bavanat – Persepolis – Širaz

Pakujemo stvari i krećemo ka Persepolisu. Persepolis je jedan od najznačajnijih gradova antičkoga sveta, bio je prestonica kraljeva iz dinastije Ahemenida. Posećujemo ostatke palata Darija Velikog, Kserksa i Atrakserksa, istražujemo poznate reljefe koji ih ukrašavaju: prikazuju persijske kraljeve, dvorjane, poklonike… svedočanstva veličine i bogatstva antičke Persije. Odlazimo u persijsku „dolinu kraljeva“ Nakš-e-Rostam u kojoj se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahemenida, Ka’be-Zardošt (vatreni hram/svetilište) i još sedam čuvenih Sasanidskih kamenih reljefa… u neposrednoj blizini nalazi se i Nakš-e Radžab, takodje poznat po kamenim reljefima. U dogovoreno vreme krećemo za Širaz. Dolazimo i smeštamo se u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.  

11. dan: Širaz

Nakon doručka krećemo u obilazak grada. Videćemo Nasir Al Mulk džamiju, koja predstavlja pravo arhitektonsko remek delo, popločanu ružičastim pločicama, Naranjestan baštu, Zinat Al Molk kuću koja prikazuje jedinstvenu arhitekturu iz Kajarskog doba, Karim Kan dvorac i prelepu Vakil džamiju ukrašenu cvetnim pločicama. Pravimo pauzu kod bazara u blizini džamije. Nakon pauze nastavljamo do svetilišta Šah-e-Čerag, videćemo i Hafezove grobnice kao i Eram botaničku baštu. Slobodno vreme. Noćenje

12. dan: Širaz – Beograd

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma. Let za Beograd sa usputnim presedanjem. Dolazak u Beograd. Sa osmehom na licu planiramo novo Manga putovanje.


SMEŠTAJ :

TEHERAN: Hotel 3* – nalazi se u centru Teherana. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, mini bar i frižider i Tv uredjaj. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. U okviru hotela nalazi restoran lokalne i internacionalne kuhinje. Gostima hotela dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

ŠIRAZ: Hotel 3* – nalazi se u blizini centra Širaza. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa sopstvenim kupatilom. U okviru hotela nalazi se kafić i restoran. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

JAZD: Hotel 3* – nalazi se u starom gradu. U okviru hotela nalazi se restoran i kafić. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

ISFAHAN: Hotel 3*– Nalazi se u starom delu grada. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. U okviru hotela nalazi se restoran. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

KASHAN: Hotel – Izgradjen u tradicionalnom stilu. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. Gostima je dostupan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

KERMAN: Hotel – Izgradjen u tradicionalnom stilu. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo.

Zein o din konak:


MANGA PROMOCIJA

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK


Aranžman obuhvata :
-Avio prevoz na relaciji Beograd-Teheren / Širaz-Beograd sa uključenim svim taksama
-Sve transfere po programu putovanja
-1 noćenje sa doručkom u Teheranu u hotelu 3* (1/2 ili 1/3 sobe sa sopstvenim kupatilom i klimom)
-2 noćenja sa doručkom u Širazu u hotelu u (1/2 ili 1/3 sobe sa sopstvenim kupatilom i klimom)
-1 noćenje sa doručkom u Kashanu u hotelu (1/2 ili 1/3 sobe sa sopstvenim kupatilom i klimom)
-1 noćenja sa doručkom u Jazdu u hotelu 3* (1/2 ili 1/3 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-2 noćenja doručkom  u Isfahanu u hotelu 3* (1/2 ili 1/3 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-1 noćenja po programu sa doručkom u distriktu Bavanat ili Pasargad u tradicionalnim kućama ili u šatorima
-1 noćenja u Zein-o-din-u konačištu
-1 noćenje u Kermanu u hotelu 3* (1/2 ili 1/3 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-Izlete i obilaske i ulaznice za lokalitete koje su predvidjene programom
-Iransku sim karticu
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta/predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Ručak i večeru
-Individualne troškove
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje
-Vizu za Iran 
 Napomena: Putnicima koji imaju vizu ili pečat Izraela u svom pasošu imigracioni organi Irana neće dozvoliti ulaz u zemlju.
 

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK

PRIJAVI SE