ISLAND

Nedovoljno otkrivena i neistražena, ova mala ostrvska država na samom severu Evrope predstavlja pravu poslasticu za putnike odviknute od komercijalnih destinacija, željne avanture i novih iskustava. Island je zemlja nestvarnih prirodnih lepota u kojoj možete videti gotovo sve: od glečera opasanih ledom, preko polja lave, gejzira i vodopada pa sve do dugačkih plaža od belog i crnog peska, tektonskih ploča, termalnih izvora, plavih kitova, vulkanskih kupola kao i futurističkih građevina i još mnogo mnogo toga. Ovo nije obično putovanje, ovo je avantura koja se pamti čitavog života!

Pejzaž Islanda može da se iskoristi u Tolkinovoj fantaziji,  zemlja kojom koračate je topla, ispušta vruću tečnost lavu, taman pepeo. Krševite planine koje okružuju ledene fjordove, dok je tama duge zime osvetljena eteričnim sjajem Aurore. Ali postoji i druga strana ovog čudesnog ostrva : brdašca koja okružuju tradicionalna ribarska sela; zelene livade prekrivene fantastičnim divljim cvećem kroz koje prođe po koja polarna lisica; zvuk talasa pri udarcu litica na plažama crnog peska zajedno sa pticama i lavežom foka predstavljaju glasnu i neodoljivu muziku. Ljudi su tipični nordijski doseljenici, oštrog duha. Islandska kultura se sastoji od jedinstvene geografije i istorije. Na Islandu ima više pisaca po glavi stanovnika nego u bilo kojoj drugoj zemlji, takođe imaju i dosta kreativaca u različitim sferama.  Island je jednostavno zaista jedinstven.

Island je simfonija koja se sastoji od elemenata kontrasta – neverovatnih gejzira, vatrenih vulkana, plaža od crne lave prošarane ledenim skulpturama, šiljastim fjordovima i eteričnim plavim lagunama.

Island je jedinstveno ostrvo vatre i leda, koje podseća na nordijsku mitologiju.

Island nije napušteno, skupo , Severno Atlantsko bankarsko mesto.

Island je neobičan po tome što u gradovima ima više stabala negu na selu.

Između 2003 i 2008 godine Islandska ekonomija se kreće uzbrdo zahvaljući lokalnim bankama čije su stope bile primamljive i privukle vojsku globalnih i lokalnih investitora. Činjenica je da su bankovni dugovi bili 10 puta veći od BDP i  nisu izgledali kao kula karata- sve do ranih naleta globalne finasijske krize, kada je prouzrokovala bankarski pad i desetkovala islandsku ekonomiju.

Mnogi islanđani su izgubli ušteđevinu, krenule su inflacije, plate su pale za 25% i mnoga islandska imovina u inostranstvu je zamrznuta. Pomoć je došla preko ogromnih kredita od MMF-a i skandinavskih suseda. Island je takođe pokazao tipičnu odlučnost da se bavi stvarima na sopstveni načinom. Prvo došlo je do odbijanja od strane vlade da izvuku svoje osramoćene bankarem terajući ih na samoubistvo i sramotu zbog svojih pohlepnih i arogantnih odluka. Vlada delvavira valutu za polovinu, podstiče izvoz u ključnim industrijama poput ribolova. I polako ali sigurno Island je izborio svoj put do ekonomske stabilnosti.

U starim danima Vikinga od 8 do 12. veka Islanđani bi verovatno klali svoje bankare, palili bogatije susede ili otplovili da pronađu nove zemlje (kao što su i uradili – Grenland) – onda napisali sagu o tome. 14. vek predstavlja dansku vladavinu i traje sve do 19. Veka. Konačna nezavisnost došla je 1944 god. nakon okupacije od strane britanskih i zatim američkih snaga tokom II svetskog rata.  Tokom hladnog rata osećalo se prisustvo američkih trupa, međutim to se završava 2006. Tokom ovih decenija, Island se obnovio i modernizovao. Ključni faktor je ribarska industrija, i ribolov ostaje ključni pokretač islandskog bogatstva.

Zanimljivosti:

Posmatranje kitova: Island je jedno od najboljih mesta na svetu gde se zapanjuće možete približiti kitovima. Ovde se nalazi preko 2000 vrsti uključujući plavog, grbavog,orka.  Glavno mesto je Husavik, ali ture sa profesionalcima pružaju mogućnost krstarenja do Trollaskagi i stare luke Rejkjavika. Špic sezone  je od maja do septembra.

Futuristične crkve: Island ima futurističke, mitske i iznenađujući modernističke crkve, poput ogromne crkve u Rejkjaviku Halgrimskirkja, inspirisana tragovima lave. Crkva u Stykkisholmur-u podseća na izbeljen pršljen velikog boga, dok u Akureyri-u inspirisana je Frenkom Loj Rajtom. Crkva u Olafsvik-u podseća na mrežu krila aviona, dok u Blondous-u podseća na vulkansku sivu kapu, a u Bjarnaneskirkja-u crkva je potpuno bela piramida koja podseća na Vatnajekidl, odnosno najveći lednik na Islandu.

Posmatranje ptica:  Na proleće i leto migriraju jata iz Afrike i Amerike i pridruže se lokalnim pticama- divlja guska,  15 vrsti patki, morski gnjurac, siva čaplja. Glavno mesto za posmatranje ptica je na jezeru Myvatn, Vestfirdir,Dyrholaey,  Ingolfshofdi i Westmann ostrva. Island se takođe može pohvaliti staništem arktičkih ptica, i Islandskim sokolom-najvećim na svetu.

Kultura: Island se ističe kreativnošću, prepoznatljiv je dizajn Dizajnerskog centra u Rejkjaviku. Osećaj duhovitosti i tradicije oseća se i u drugim oblastima : Bjork, Sigur Ros, umetnik Olafur Eliason, pisci Arnaldur Indridason i nobelovac Haldor Kiljan Laxness.

Nordijsko nasleđe: Islandsko veličanstveno nasleđe predstavlja duhove iz drevnih nordijskih mitologija. Breithafjordur je nekada progonio zli Erik Crveni (otrkio je Grenland) , dok je Borgarfjordur-om nekada upravljao Egil –  Posetite Keldur i kuću prekrivenu travom ili inzvanredni muzej na liticama u Skogar-u, ili u  Njardviku-u  u Vikingaheaimer-ovom muzeju 1000 godišnji stari brod koji je plovio za Ameriku.

Polarna svetlost: Od oktobra do aprila, Island je sjajna platforma polarne svetlosti, kada se naelektrisane čestice solarnih magnetnih polja spoje sa atomima atmosfere stvarajući raznobojnu nebesku čaroliju. Nije bitno da li se nalazite na poljima, seoskim dolinama ili blistavim glečerima u svakom delu imate šansu za ovaj nebeski spektakl.

Geotermalni bazeni: Plava laguna je turistički žreb u blizini Rejkjavika, ali Island je prošaran plavim mlečnim geotermalnim bazenima. Tople kupke obiluju oko Hveragerdl-a, dok Laugarvatn ima jedinstveni gejzir saunu.  Lysuholslaug je bogat algama koje su odlične za kožu, dok Krossneslaug i Hofsos nude fantastične bazene pored okeana. Jezero Mivatn mirniju alternativu poput plave lagune.

Vodopadi: Islandski vodopadi izgledaju poput onih sa reklama. Dettefoss ima najmoćniji pad u Evropi, dok Godafoss nosi naziv  „Vodopad Bogova“.

Kitovo meso: kitovo meso se još uvek služi u restoranima, uglavnom zbog turista koji imaju uverenje da je ovo deo islandske kulture. Ali Islanđani su ubili kita 30ih i samo 5% njih ga je pojelo. Ukoliko stvarno želite lokalnu poslasticu probajte Artičkog jastoga na mestima poput Vid Fjorubordid u ribarskom delu Stokkseyri pored Rejkjavika.

Vilenjaci: Dok norvežanski džinovski trolovi imaju natprirodno poštovanje, islandski vilenjaci izgledaju malo blesavo. Više od polovine stanovništva tvrdi da veruju u Huldufolk – skrivene ljude poput nas samo nevidljive. Obično su mirni, naljute se zbog nepoštovanja ili prestupa.

Runtur: možemo prevesti kao „vožnja u krug“, runtur je nastao među mladima koji su pokušali da naprave veštačko uzbuđenje u njihovim životima, posebno u hladnim zimskim mesecima. Ovo podrazumeva bande glasnih tinejdžera koji se u svojim automobilima voze okolo, uz povremeno zaustavljanje na parkinzima radi druženja.

Tradicionalna Islandska kuhinja: Za razliku od kitovog mesa, ova stvar je drevni pedigre- ali se teško vari. Hakarl ili trula ajkula – toksiččna ajkula koja je sahranjena mesecima, a zatim sušena da bi bila jestiva. Svid – zaklana i kuvana glava ovce na tanjiru. Hrutspungu – kiseli testisi ovna. Od nosa do repa ovde se sve jede.

Humar – arktički jastog kuvan na maslacu sa belim lukom, serviran sa mirođijom i salatom.

Jagnjetina – punjene islandske viršle predstavljaju nacionalni obrok, jedu se sa svime.

Skir – Islandski jogurt- iako je tehnički bliže mekom siru. U svakom slučaju pomešan je sa mlekom i serviran sa islandskim borovnicama, ovo je ukusno i zdravo.

Islandska tradicija upozorava da se ne baca kamenje zbog opasnosti od slučajnom udara huldufolk-a.

Stanovništvo:

Izolacija Islanda i nedostatak imigracije čine Island jednom od najvećih svetskih genetski nerazređom populacijom- laboratorije za genetske studije su pokazale da se njihovim ljudima lako može ući u trag porodičnog stabla čak vekovima unazad.

Islandsko pismo se takođe malo promenilo od prvog zapisanog u 12.veku. Većina meštana odlično priča engleski.

Islandska prezimena su jako karakteristična- formirana su kombinacijom imena oca ili majke plus pol i na to se doda son ili dottir. Dakle Einar i Helgarin sin Erik je Erik Einarsson, ali ćerka Gudrun može biti Gudrun Einarsdottis ili Gudrun Helgarsdottir. A ako Erik ima sina Einar, on bi bio Einar Eriksson.

Šoping:

Ovde je popularna tradicionalna trikotaža.  Čak i ako džemper košta 100 funti, smatra se doživotnom investicijom.

Islandski dizajn je manje poznatiji u odnosu na Scandi Chic- ovde je jedinstvena modna kuća u Rejkjavik Dizajnerskom centru.

Popularne su majice na kojima se nalaze printovi vulkanskih kapa sa natpisom Hej zaboravio sam jogurt.

Odeća, obuća i  dodaci su napravljeni od jakih kostiju riba i imaju sivnu teksturu.

Valuta: Islandjsa kruna

Struja: Dvofazna, 230v

Populacija: 325,000

Površina: 4/5 veličine Engleske

 

Island3


Island5

 

Island4