FILIPINI

Filipini

Filipini su arhipelag od 7,107 ostrva, proteže se od juga Kine do severnog rta Bornea. Tipično ostrvo ima džungle, planinsku unutrašnjost, peščane obale pored tirkizno zelene vode i koralne grebene. Zemlja ima preko stotinu etničkih mešavina i stranih uticaja oblikovanih u jedinstvenu Filipino kulturu. Filipini su definisani po svojim smaragdnim poljima pirinča, megalopolisima, vulkanima i nasmejanim stanovnicima. Tragovi španske ere obuhvataju bujne gradske fešte, jedinstvenu špansko- filipinsku arhitekturu, a široko rasprostranjeni centri brze hrane su uticaj Amerikanaca. Uprkos svim spoljnim uticajima, zemlja je i dalje jedinstveni entitet.

Manila– glavni grad Filipina, nalazi se na obali zaliva Manila. Poznata i kao biser Orijenta, kosmpolitski i kameleonski grad, njegovi delovi su i fantastični i kič. Grad ima mnogo toga da ponudi, od najstarijih kineskih četvrti na svetu do veoma modernih noćnih klubova i tržišnih centara.

Šta videti:

Intramuros– stari španski utvrdjeni grad, napola u ruševinama. Sadrži kamene staze, stare palate koje se nalaze unutar zidina i sedam kapija.

Tvrđava Santjago– stoji pored reke, tvrdjava u tvrdjavi. U vreme kolonijalne vlasti, ovde je bio zatvor. Ruševine tvrđave su obnovljene, a unutrašnje dvorište se sada koristi za zvanične prijeme, pozorišne i druge predstave.

Katedrala Manile– od dvanaest prelepih baroknih crkava podignutih od strane Španaca, sada su sve ruševine, samo je ova katedrala obnovljena.

Crkva San Agustina– sa lepim kamenim krovom, bila je poprište mnogih dramatičnih epizoda u istoriji Manile. Koristila se kao kasarna od strane Britanaca, sadrži grobove konkvistadora.

Rizal spomenik– spomenik u Rizal parku, izgrađen u znak sećanja na filipinskog nacionalistu Hose Rizala.

Kuća Manile– ovo je „kolonijalni način života“ muzej. Fasada je rekonstrukcija kuće iz 19. veka.

PALAVAN – El Nido

El Nido je, zaista, magično mesto. Od svojih bezvremenih, vrtoglavo- visokih, mermernih litica, do svojih belih, peščanih plaža, sa kristalno čistom vodom… rekli bismo da raj postoji i da se nalazi upravo ovde! Postoji preko 50 plaža, da se ponekad osećate kao da ste na svojoj privatnoj plaži. Takođe ćete naći očaravajuće lagune sa mirnom tirkizno-zelenom vodom, pećine koje vas vode do skrivenih plaža i veoma raznolikih divljih životinja. El Nido je i top destinacija za krstarenja, rezervišete brod, uzmite neku hranu, ponesite piće u termosu i nestanite u nebeskom rezervatu Bacuit Bej. To je zaista opuštajuće i inspirativno mesto. Ronjenje je takođe popularna aktivnost ovde, sa preko 30 ronilačkih lokacija za različite nivoe i veštine; od laganog ulaska i osnova ronjenja za početnike, da usavršavanja svojih sposobnosti i uživanja u ovom sportu. Ipak, El Nido ima toliko različitih blaga u ponudi izvan očiglednog. Od aktivnosti su tu i cliff penjanje, pešačenja do vodopada, kajak, istraživanje pećina, jedrenje na dasci, a možete i unajmiti motocikl i istražiti okolinu, severno od Palavana.

Sušna sezona je od novembra do maja, sa temperaturama iznad 30 stepeni Celzijusa, a kiša je retka . Najviše turista poseti El Nido za vreme Božića a posebno na Uskrs, kada postoji nedelja festivala, uključujući gradske parade i pijace. Plodovi mora su lokalni specijalitet, u stvari, riba se odavde distribuira u Manilu i u druge zemlje jugoistočne Azije. Mnogo restorana, razbacanih po celom gradu, nudi raznoliki izbor hrane, koji zadovoljava većinu ukusa. Od plodova mora, do jela od mesa, salate, paste, čorbe, svako će naći nešto po svom ukusu. Postoje i restorani nalik francuskim, nemačkim, švajcarskim i australijskim. Po barovima se može naći sve, od bilijara, plesa, žive muzike, karaoka, a može se i izležavati na nekoj prelepoj plaži i gledati nestvaran zalaska sunca. Postoje mnoge ekscentričnosti El Nida, na primer, električne energije ima od 14:00h do 06:ooh. Takođe, nećete naći nikakve banke ovde, mada možete promeniti devize i putničke čekove na nekoliko mesta uz, ne tako povoljan kurs. Kreditne kartice su prihvataju samo u nekoliko restorana. Takođe, ne postoje telefonske linije, tako da se komunikacija uglavnom obavlja mobilnim telefonima i postoje mnogi internet kafei.

Palavan se naziva Konačnim odredištem. Kada dođete ovde, shvatićete zašto.

Uzbudljivi El Nido zaista oduzima dah; mnogi odu, ali njihovi životi, zauvek se menjaju na ovom magičnom mestu!