JAPAN

Kada pomislite na Japan, vaš um se ispunjava različitim slikama  drevnih tradicija, predivnih predela i fascinantnom kulturom. Iako je Jappanska prošlost veoma bogata dogadjajima i veoma zanimljivom istorijom, današnji Japan je isto tako fascinantan sa vrhunskom tehnologijom i predivnom arhitekturom, koja još uvek održava tradiciju ove zemlje. Bilo da želite da iskusite hranu koju do sada niste probali ili želite da idete u kupovinu u neki od najboljih svetskih šoping oblasti, Japan je mesto za Vas. Japan je poznat po svojim hramovima i svetilištima, možete da provedete nedelje u gradovima kao što su Kjoto i Nara i da uživate u arhitektonskim čudima i istorijskim spomenicima. Ako je kultura više po Vašem ukusu, ne možete da dobijete bolje nego šareno i bogato nasledje u Japanu, uključujući i divnu igru kabuki i tradicionalne gejše.

Tokio- divan, podsticajan i zavodljiv grad. Japanska metropola je takodje uzbudljiva, intrigatna i iscrpljujuća. Grad ima na desetak različitih likova, haotičan i glasan ili smiren poput zena, visoki soliteri i sitni skiveni hramovi. Tokio nudi veliki broj znamenitosti i senzacije, moderan dizajn i oko 100, 000 restorana.

Šta videti:

Toranj Tokio- ovo je druga najviša struktura u Japanu, visoka je 333 metara. Struktura tornja je inspirisana Ajfelovim tornjem.

Zgrade vlade– dve ogromne zgrade koje predstavljaju arhitektonsko remek delo. Ovde se takodje nalaze i opservatorije. Na visini od 202 metara na 45-om spratu  možete videti jedan od najboljih pogleda na Tokio.

Meiji svetilište– šinto svetilište, posvećeno duhovima cara Mejdži i njegovoj ženi carici Soken.

Yasukuni svetilište– posvećen onima koji su poginuli u u ime Japanskog carstva.  Navode se imena preko 2,466,000 muškaraca, žena i deca.

Ueno park– prostran javni park, osnovan 1873 godine. Park godišnje privlači oko 10 miliona posetilaca.

Carska palata– glavna rezidencija cara Japana.

Yoyogi park– jedan od najvećih parkova u Tokiu. Nalazi se u blizini hrama Šibuja.

Istočna bašta carske palate– deo unutrašnjeg prostora palate koje su otvorene za javnost. Ovde su se nalazili glavni i sekundarni krugovi Edo dvorca, iako danas ne postoje, još uvek stoje rovovi, zidovi, ulazna kapija.

Šta posetiti u Japanu:

  1. Miyajima malo ostrvo blizu Hirošime. Najpoznatije je po svojim velikoj torii kapiji, koja kada je plima izgleda kao da pluta po vodi. Prizor je rangiran kao jedan od najboljih pogleda u Japanu.
  1. Matsumoto palata je jedan od najkompletnijih i najlepših medju originalnim dvorcima u Japanu. Takodje je i primer takozvanog „hirajiro“ dvorca, izgradjen na ravnici umesto na brdu ili planini. Glavna kula i manjji toranj je gradjen od 1592 do 1614. godine.
  1. Fushimi Inari svetilište je veoma važno svetilište u Kjotu. Poznat je po svojim hiljadam crvenim torii vratima, koji premošćavaju mrežu staza iza glavnih zgrada. Staze vode u šumu, šumovite svete planine Inari. Ovaj hram je posvećen Inari šinto bogu pirinča.
  1. Jigokudani park majmuna posetiocima nudi jedinstveno iskustvo da vide divlje majmune u njivom prirodnom staništu. Park je naseljen japanskim majmunima koji su poznati kao snežni majmuni.
  1. Kenrouken opravdano je klasifikovan u Japanu kao jedan od tri najlepših vrtova. Kenrouken nudi razne bare, potoke, vodopade, mostove, drveće i cveće.
  1. Fudži planina sa 3,776 metara je najviša planina u Japanu. Nije iznenadjujuće da je gotovo savršeni oblik vulkana obožavan kao sveta planina medju umetnicima i običnih ljudi. Planina Fudži je uspavan vulkan koji je zadnji put izbio 1708. godine.
  1. Kinkakuji zlatni pavliljon je zen hram u Kjotu, čija su dva sprata potpuno prekrivena zlatnim listićima. Formalno poznat kao Rokuonji, hram je bio vila penzionisanja šoguna Ashikaga Yoshimitsu, i po njegovoj volji nakon postao hram Rinzai sekte posle njegove smrti 1408. godine. Ovo je impresivna struktura izgradjena sa pogledom na veliki ribnjak.
  1. Sanjusangendo hram u Kjotu koji je poznat po svojoj 1001 statui boginji milosti Kannon. Hram je osnovan 1164. godine, a obnovljen vek kasnije nakon što je prvobitna struktura uništena u požaru. Hram je sala od 120 metara i najduža drvena struktura u Japanu.

JUŽNA KOREJA

Južna Koreja je zemlja Istočne Azije koja zauzima južni deo Korejskog poluostrva. Iako je osetno manje prostrana od Severne Koreje, Južna Koreja broji dvostruko veći broj stanovnika. Prosečna gustina je blizu 480 stanovnika na km2. Ova gustina je najveća na svetu, posle Bangladeša, za jednu relativno prostranu zemlju čija površina iznosi 100.210 km2.

Većina stanovništva živi u nizijama koje se prostiru duž zapadne obale. Ostatak zemlje je pretežno planinski. Šume se prostiru preko dve trećine njene teritorije. Najviši vrh Južne Koreje nalazi se na vulkanu Halasan, na ostrvu  Juju. U kopnenom delu najviši vrh je Jirisan, poznat po istoimenom Nacionalnom parku.

Veći deo zemlje ima umerenu klimu sa izražena četiri godišnja doba. Izuzetak su nizije na jugu i ostrvo Jeju koji imaju suptropsku klimu.

Južna Koreja ima pedeset miliona stanovnika (od toga 99,9% čine Korejci). Najgušće su naseljene nizije na zapadu i kotline na jugu. Oko 81% stanovništva živi u gradovima. Glavna religija je budizam.

Južna Koreja je treća ekonomija po društvenom bruto proizvodu u Aziji (iza Kine i Japana) i spada u top deset na svetu. Recimo, u poređenju sa severnim komšijama, bruto društveni proizvod je 23 puta veći.

Industrija je postala osnova ekonomije. U početku, akcenat je bio na razvoj lake i tekstilne industrije, tokom 1970-ih sve više se podsticao razvoj teške industrije, naročito proizvodnja gvožđa, čelika i hemijske industrije. Nakon toga, najviše je ulagano u razvoj, brodogradnje, automobilske i elektronske industrije.

Osnovni faktori koji su doprineli usponu Južne Koreje su: intervencija države, izvozna strategija, visoka stopa štednje, snažne spoljne investicije, obrazovana i marljiva radna snaga i konkurentnost. Južna Koreja najveći deo svojih proizvoda izvozi u SAD (17%), Japan (12%), Kinu (11%) i Hong Kong (6%), a najviše uvozi iz Japana (20%), SAD (18%), Kine (7%) i Saudijske Arabije (6%).

Prestonica Južne Koreje je Seul, leži na reci Han. To je politički, ekonomski, kulturni, društveni i finansijski centar zemlje. Tu se nalaze mnogobrojne svetske organizacije i multinacionalne korporacije. To je grad sa jedanaest miliona stanovnika sa snažnom privredom pa ga građani s razlogom nazivaju “Čudo na reci Han”.

Mnogobrojni arheološki nalazi pokazuju da je Seul jedan od najstarijih gradova Južne Koreje. 1394. godine Seul postaje prestonica dinastije Joseon, a već 1910. godine nakon japanske okupacije, postaje glavni grad okupirane države pod imenom Gieongseong. Koreja je oslobođena tek nakon Drugog svetskog rata i tada dobija svoje sadašnje ime.

Dinastija Joseon ostavila je veliki pečat u ovom gradu, jer je tada izgrađeno pet velikih palata, od kojih je Čangdeokgung (Changdeokgung) upisana na UNESCO-v spisak Svetske baštine. Ovih pet palata urađeno je u tradicionalnoj korejskoj arhitekturi, koja veoma podseća na kinesku.

Od svih pet, tri palate: Gyeongbogung, Changdeokgung (uključujući „tajnu baštu“) i današnja Gradska većnica se izdvajaju veličinom, arhitekturom i svojom istorijskom ulogom. Ono što odlikuje ove palate su karakteristični svodovi krovova  impresivnih  boja. Drvo i kamen su osnovni materijali korišćeni prilikom građenja kuća, palata i svih drugih objekata. Sami objekti su prizemni i svi u crvenoj boji, prilično skromnih gabarita i savršeno raspoređeni, svaki s odgovarajućom funkcijom. Nalaze se u blizini ultra modernog poslovnog distrikta, tako da obilazak predstavlja savršenu paralelu između onoga šta je Seul bio u prošlosti i šta je sad trenutno.

U Seulu se nalazi preko 100 muzeja, a najznačajniji je Nacionalni muzej Koreje. Osnovan je 1945. godine i u njemu se nalazi kolekcija od 150.000 eksponata. Pored muzeja, duž grada nalaze se i brojna pozorišta, biblioteke, botaničke bašte i zoološki vrtovi. Svakako treba posetiti Namsan park, u kojem se nalazi Seul kula, sa koje se pruža veličanstven pogled na grad.  Takođe treba posetiti zatvoreni zabavni park, Lote Svet (Lotte World) koji podseća na Diznilend. Ovaj rekreativni kompleks godišnje poseti preko osam miliona posetilaca.

Deo grada koji je poznat po bogatom noćnom životu sa brojnim pabovima, restoranima i klubovima jeste Hongdae, u čijoj blizini je još čuveniji Hongik univerzitet.

Jedno od najlepših mesta za odmor i uživanje je ostrvo Jeju (Čedžu). Svetlucavi sitan beli pesak na plažama i priroda koja oduzima dah čini ovo ostrvo pravim rajem na zemlji. Na ostrvu se nalazi najviši vrh Južne Koreje, Halasan, odakle se pruža veličanstveni pogled na krater ugašenog vulkana. Pravu avanturu predstavlja obilazak brojnih pećina, nastale povlačenjem lave prilikom vulkanskih erupcija Halasana.

Jeju je deo Svetske prirodne baštine, 2011. godine proglašen je jednim od Sedam svetskih prirodnih čuda. Poznat je kao ostrvo ljubavi, uglavnom zbog Lovelanda – tematskog parka posvećenog ljubavi.

Na ostrvu postoji preko 200 autohtonih biljaka, 17 vrsta sisara, 33 endema, 8 vodozemaca, 198 vrsta ptica i više od 900 vrsta insekata. Ovo ostrvo bogova je trostruko prirodno čudo i omiljena destinacija naročito za biologe i geologe.

Seoraksan Nacionalni park je jedan od najlepših na celom Korejskom poluostrvu. UNESCO ga je označio kao mesto zaštite biosfere. Tu se nalaze neobično oblikovane formacije stena, guste šume, bogate divljači, izvori tople vode, drevni hramovi i bronzana statua Bude, po kojem je park prepoznatljiv. Park je povezan žičarom do čuvene Gwonggeumsong tvrđave.  Seorak – San je treća najviša planina u Južnoj Koreji, sa najvišim vrhom, Daecheong – bong visine 1708m odakle se pruža divan pogled na prirodu.

Ukoliko neko želi da stekne utisak kako su korejska sela izgledala vekovima unazad, Bukčon (Bukchon), verna imiticija sela, je više nego idealno mesto. Bukchon Hanok Selo odražava istoriju Seula. Nalazi se između palata Gieongbokgung i Changdeokgung, sa tradicionalnim korejskim kućama. Za razliku od drugih Hanok sela (kao što su Namsangol Hanok Village), Bukčon nije stvoren za turiste. To je stambeno naselje gde žive meštani. Najbolje mesto da osetite staru atmosferu je u Gaehoe-Dongu. U poslednjih nekoliko godina, ovo čarobno mesto zadobija sve veću pažnju. Uz nedavno otvorene galerije, zanatske radionice i restorane, razvija se novi vid kulture.

Korejci su, s pravom, vrlo ponosni na svoju kuhinju. Naizgled slična japanskoj ili kineskoj, ipak, značajno se razlikuje. Korejska kuhinja se najviše sastoji od pirinča, nudli (kineski rezanci), tofua, povrća i mesa. Tradicionalna jela poznata su po broju priloga koji se dodaju pirinču. „Kimči“, jako začinjeno jelo od povrća je obavezno, skoro uz svaki obrok. Često se koristi ulje od susama, soja sos, dosta čilija i belog luka. Supe su, takođe, svakodnevica na jelovniku. Gotovo svi dezerti su od želea i pirinča, a, za razliku od evropske kuhinje, čokolada nije omiljena poslastica.

Jedna od pravih atrakcija je sladoled „gjeonđo” (u prevodu „drži se”). To je prvi sladoled namenjen za razbijanje posledica preteranog konzumiranja alkohola čija je prodaja postala unosan biznis. Ima ukus grejpfruta, sadrži 0,7 % soka ploda azijskog drveta hovenije, koji je tradicionalni lek za mamurluk.