LIBAN

Liban je prilično jedinstven za razliku od bilo koje druge zemlje Bliskog istoka. Sa 250 kilometara obale i dva opsega prelepih planina prekrivenih snegom, strateški je lociran na raskrsnici tri konitenta. Liban je destinacija za sve turiste koji traže pogled na veličanstvenu prirodu koji oduzma dah, istorijske i arheološke lokalitete, mešovitu i živu kulturu, i najbolji noćni život, sve to zajedno sa izuzetnom kuhinjom i jedinstvenim doživljajem.

Bejrut– leži na Mediteranu i to je ono što daje lepotu gradu. Bejrut je jedan od najživljih gradova na svetu. Njegova kulutrna agenda i noćni život drži grad neprekidno budnim. To je raznovrsni, multikulturni grad, dom hrišćana i muslimana. Grad je nekada bio poznat kao „Pariz istoka“, i danas možete naći kafiće koje podsećaju na one koje su u Parizu, a evropski stil arhitekture se može videti svuda. Bejrut je platforma za brojne aktivnosti, možete plivati u Sredozemnom moru i skijati  na planinama u istom danu.

Šta videti:

Narodni muzej– muzej arheologije, otvoren 1942. godine. Muzej ima kolekciju od 100,000 objekata, uglavnom su antikviteti, oko 1,300 artefakta je izloženo iz perioda praistorije do srednjevekovnog perioda.

Grand Serail– sedište premijera Libana. Nalazi se na vrhu brda u centru Bejruta, u blizini libanskog parlamenta.

Martirs trg– trg se nalazi u samom centru Bejruta.

Maghen Abraham sinagoga– glavna sinagoga u Libanu. Najstarija sinagoga je Sidon izgrađena 833. godine.

Parlament Libana– ovde se 128 članova bira svake četvrte godine.

Pigeon stene– stene koje se uzdižu iz vode, odmah ispod obale.

Ne propustiti u Libanu:

  1. Jeita grotto, pećine se nalaze u Nahr al-Kalb dolini u blizini Bejruta. Pećine su godinama zatvorene, ali su za turiste otvorene. Postoje gornja i donja pećina. Donja pećina se može posetiti samo čamcem, podzemnom rekom. Ovde se mogu naći svetski poznati stalaktiti u gornjim galerijama.
  2. Biblos je jedan od najstarijih gradova na svetu, ako ne i najstariji koji je stalno naseljen. On ima važan arheološki lokalitet, kao i lepu udobnu malu luku sa dobrim restoranima.
  3. Faraia, u blizini se nalazi odmaralište Mzzar koje je veliki ski centar. Takođe se nalazi i selo Fakra gde možete videti ruševine feničanskog hrama i rimske kule. Pored Fakre je spektakularan prirodni most Kfardebian, formiran erozijom vetra i vode.
  4. Beit ed-Din, dok ste u Libanu ne propustite ovu impresivnu palatu, sagrađenu u 19. veku. To je predivan primer libanske arhitekture u to vreme.
  5. Tir, posetite velike arheološke oblasti feničanskog porekla, rimskog hipodroma. Tir je svetska kulturna baština na UNESCO-voj listi.
  6. Deir el-Qamar, znači „manastir meseca“. To je slikovito Maronitsko selo. Ovde možete posetiti lepe i tipične palate.
  7. Sidon, stare feničanske ulice ovog južnog grada su ispunjene istorijom. Prošetajte kroz stari grad. Bacite pogled na prelepi zamak Mora i Khan al Franj pored njega. Takodje posetite muzej sapuna, a možete i kupiti autentično maslinovo ulje. Velika džamija i arheološka nalazišta su takođe vredna posete.
  8. Baalbek, impresivno arheološko blago u dolini Beka. Hram Bahus je najbolji očuvan antički hram na svetu, veći je od Partenona. Najpoznatiji prizor u Baalbeki je Jupiterov hram. Baalbeka je UNESCO-va svetska baština.