FAKULTATIVNI IZLETI – ZANZIBAR


Izleti i obilasci koje organizujemo zajedno sa našim lokalnim partnerima namenjeni su boljem upoznavanju ostrva i užitku Manginih putnika. Godinama smo istraživali Zanzibar i prilagođavali izlete kako bismo od njih napravili dobro organizovan i potpun hedonistički doživljaj. Kroz naše programe prožete su neverovatne priče, netaknuta priroda, predivni pejzaži, mirisi i ukusi autentičnih specijaliteta, najlepše plaže, lokalna kultura i sve to zajedno začinjeno MangaTrip životnim stilom. Ono što vam garantujemo je da ćete se sa svakog izleta vratiti puni pozitivne energije i priča koje ćete dugo prepirčavati. Prepustite se Zanzibaru i….HAKUNA MATATA! Naša Manga avantura može da počne!

U produžetku se nalazi naš izbor izleta. Naši vodiči su tu da Vam odgovore na sva dodatna pitanja i pruže informacije koje su Vam potrebne.


1. Prison island i rezervat džinovskih Aldabra kornjača – 35 €

Prison island ili Changuu, kako ga lokalci još nazivaju, je malo ostrvo koje je udaljeno svega 6 km od Stone Town-a ili oko 30 min vožnje čamcem. Dobilo je takvo ime jer je korišćeno kao zatvor za pobunjene robove, a Britanci su kasnije izgradili zatvorske jedinice, koje nikada nisu korišćene u tu svrhu, već su umesto toga služile kao karantin za obolele od žute groznice. Danas je ostrvo pretvoreno u turistički kompleks u vlasništvu države, ali i rezervat ugroženih Aldabra kornjača koje su Britanci doneli sa Sejšela. Nakon obilaska kupaćemo se na prelepoj peščanoj plaži ostrva i uživati u čarima Indijskog okeana.

Ovaj poludnevni izlet obuhvata: vožnju brodom do ostrva i nazad, ulaznicu za rezervat sa džinovskim kornjačama, vodiča

Izlet organizujemo: iz Stone Town-a


2. Farma začina 30 €

Čarolija zvana Zanzibar ne bi bila kompletna bez priča o karanfiliću, muskatnom oraščiću, cimetu, biberu, đumbiru, kurkumi, vanili i mnogim drugim začinima, koji su značajan sastojak svakodnevnog života na ostrvu. Zanzibar i začini su povezani još od 16. veka, kada su ih na ostrvo doneli Arapi, ali i portugalski trgovci iz svojih kolonija u Južnoj Americi i Indiji. Tokom posete farmi začina, lokalni vodič će nas upoznati sa začinima, voćem i biljkama koje se uzgajaju na ostrvu. Saznajemo koji začini su dobri za proizvodnju kozmetičkih proizvoda, koji se najčešće koriste u pripremljanju lokalnih jela, a koje se biljke koriste u tradicionalnoj medicini… Imaćemo priliku da vidimo tehniku branja kokosa, uživamo u ukusima mladih plodova, kao i da se okušamo sami u toj tehnici branja… Posle ture ćemo uživati u Svahili ručku, koji nam pripremaju ljubazni domaćini na farmi. Probaćete pilau kao i druga lokalna jela, degustirati sezonsko voće i na taj način se upoznati sa različitim ukusima karakterističnim za ovo ostrvo. Našu turu završavamo kod tezgi sa sveže upakovanim začinima, ali tu takodje možete kupiti i kafu, čaj, sapune, razna ulja…

Ovaj poludnevni izlet obuhvata: povratni transfer do farme začina, lokalnog vodiča na engleskom jeziku i ostale pomoćnike sa farme, pešačku turu kroz farmu, degustaciju tropskog voća i ručak

Izlet organizujemo: iz Stone Town-a


3. Jozani šuma i plaža Paje  – 55 €

Naše prvo odredište je Jozani-Chwaka Bay Nacionalni Park, koji se prostire na 50 kvadratnih kilometara. Jozani šuma je stanište crvenih kolobus majmuna, koji su endemska vrsta i žive samo na Zanzibaru. Otići ćemo do šume mangrova, koja je bitna zbog ekosistema samog Zanzibara, jer joj je glvna uloga sprečavanje erozije obale, a prirodno je stanište velikom broju ptica, guštera, kraba… Ostatak dana provodimo na istočnoj obali u mestu Paje, sa prelepom plažom, koja je pravi raj za kite surfere.

Izlet obuhvata: povratni transfer do Jozani šume, Paje plaže, taksu za Menai Bay zaštićenu oblast, ulaznicu i lokalnog rendžera za Jozani šumu i vodiča

Izlet organizujemo: iz Stone Town-a


4. Safari blue Kwale 90 €

Izlet Safari Blue nudi nezaboravno iskustvo i pravi užitak. Krećemo sa jugo-zapada ostrva, iz mesta Fumba, tradicionalnim brodom dhow, ručno napravljenim od afričkog mahagonija. Naše prvo zaustavljanje je na peščanoj adi odnosno Nakupenda ostrvu, kako ga lokalci nazivaju. Tu ćemo se kupati, osvežiti uz banane, ananas, lubenice, kokos, passion fruit, mango i drugo tropsko voće. Koristimo priliku da obiđemo koralni greben, gde ćemo plivati, roniti i uživati u bogatom podvodnom svetu Indijskog okena. Nastavljamo prema ostrvu Kwale gde imamo mogućnost da istražimo plavu lagunu, okruženu mangrovama i plivamo u prelepom prirodnom okruženju. Zatim se iskrcavamo na samo ostrvo Kwale, gde nas čeka ručak: pirinač sa sosom od povrća, riba, gambori, lignje, hobotnica, jastozi, krabe… Sledi odmor, kupovina tradicionalnih suvenira, pareo marama… kao i šetnja do Baobab drveta, za koje se smatra da je staro preko hiljadu godina. Krećemo nazad prema kopnu, ali ovoga puta umesto zvuka motora, prepuštamo se zvuku vetra i talasa jedreći okeanom.

Izlet obuhvata: povratni transfer do mesta Fumba, dhow brod sa posadom, ručak, voće, vodu i sokove, maske i peraja za one koji žele da istražuju koralni greben, taksu za Menai Bay zaštićenu oblast i vodiča.

Izlet organizujemo: iz Stone Town-a


5. Safari blue Mnemba 90

Iskoristite dan za odlazak na jednu od najlepših avantura na Zanzibaru! Nakon doručka, polazimo do mesta Mujuni gde se ukrcavamo na brodiće i krećemo u potragu za delfinima. Možete doživeti fantastično iskustvo i zaplivati sa ovim razigranim i prijateljski nastrojenim stanovnicima okeana. Nakon ovog nezaboravnog iskustva čeka nas vožnja do peščanog spruda, tokom koje ćemo uživati u povetarcu i hladnom piću. Kao pravi hedonisti, plovimo ka Mnemba koralnom grebenu, gde ćemo se prepustiti čarima snorklinga i uploviti u dubine podvodnog sveta Indijskog okeana. Društvo nam prave šarene ribice, morske kornjače, korali, morske zvezde… Naše sledeće odredište je duga plaža sa belim peskom gde ćemo ručati i uživati u pogledu na Indijski okean.

Izlet obuhvata: povratni transfer, speed boat, taksu, ručak, voće, vodu i sokove, maske i peraja, vodiča

Izlet organizujemo: iz Stone Town-a i sa plaže Kendwa


6. Plaža Kendwa, plaža Nungwi i rezervat morskih kornjača 50 

laža Kendwa se nalazi na severozapadnom delu ostrva i jedna je od najlepših na Zanzibaru. Ova plaža ima najpovoljniji položaj na ostrvu i najmanje izraženu raziku plime i oseke što nam pruža mogućnost celodnevnog kupanja. Provodimo dan uz predivan prizor ispred sebe: šareni kokteli, ukusna hrana, egzotično voće, uz prelepe boje mora, neba, oblaka i peska koje nam opijaju čula. Uživajte na plaži uz zrake zalazećeg sunca, dok ispijate hladnu kokosovu vodu koja je pravi melem posle vrelog dana. Tada se na plaži pojavljuju i plesači, prodavci tkanina i Masai koji su uvek raspoloženi za razgovor i druženje.

Plaža Nungwi se nalazi na samom severu ostrva. Celodnevni izlet na fotogeničnu plažu Nungwi, poznatu po nestvarnoj boji mora, sa mnoštvom restorana i kafića koje će nesumnjivo upotpuniti egzotični doživljaj ovog mesta. Ovde postoje brojne prodavnice i tezge sa velikim asortimanom suvenira tipičnih za Zanzibar… Posetićemo i Mnarani rezervat u kojem predani lokalci i volonteri iz inostranstva vode računa o velikom broju morskih kornjača. U vodama oko Zanzibara žive 4 od ukupno 8 vrsta ovih praistorijskih životinja. Imaćete priliku da ih hranite, mazite, plivate sa njima, a i da vidite jaslice za bebe-kornjače kao i bolnicu. Jednom godišnje male kornjače, koje su odrasle u rezervatu, kao i one koje su bile na lečenju, bivaju puštane nazad u okean.

Izlet uključuje: povratni transfer do plaža Kendwa i Nungwi, ulaznicu za Mnarani rezervat i vodiča

Izlet organizujemo: iz Stone Town-a

 


7. Plaža Jambiani i pećina Kuza50 

Nalazi se na samom istoku ostrva, pripada najstarijem i najautentičnijem ribarskom selu na ostrvu i poznata je po svom sitnom, belom pesku… Šarm plaže Jambiani ogleda se u tome što se nalazi na takvoj poziciji gde se kokosove palme neprekidno njišu i susreću sa azurnim vodama Indijskog okeana. Ovde se možemo družiti sa lokalnim stanovništvom, odigrati partiju fudbala sa njima ili se prosto prepustiti odmoru i uživanju… Posle vrelog tropskog dana provedenog na plaži, vreme je da se rashladimo u kristlno plavim vodama Kuza pećine. Uživaćete u kontrastima i igri svetlosti ovog neobičnog prirodnog fenomena, uz zvuke bubnjeva i dobro poznatu melodiju Hakuna Matata! 

Izlet uključuje: povratni transfer, ulaznicu za pećinu i vodiča

Izlet organizujemo: iz Stone Town-a


8. SAFARI U MIKUMI NACIONALNOM PARKU 450/500 €*

Safari paket objedinjuje sve ono što jedan pustolov može da poželi. Doživite pravu Afriku, na putu od najvećeg grada zemlje – Dar es Salama, preko centralnog dela Tanzanije do Mikumija. Upoznajte se sa kulturom plemena Masai, njihovim običajima, ritualima i hranom. Uskočite u džipove i krenite sa nama na avanturu kroz savanu, gde nas čekaju krda gnuova, antilopa i impala. Krenimo zajedno u potragu za slonovima, žirafama, zebrama, hijenama, nilskim konjima, divljim mačkama, babunima, gnezdima termita, mungosima i hijenama, a nadamo se i susretu sa kraljem i kraljicom savane – lavovima. Safari preporučujemo svim avanturistima od 7 do 77 godina 🙂

*u zavisnosti od datuma polaska, programa putovanja i momenta prijave

 

 


Za vas možemo organizovati i privatne izlete* kao što su: Deep Sea Fishing, Diving, Tandem Parachuting, Water-skiing, Kite-Surfing, Buggy adventure

*za sve informacije, možete se obratiti vodiču ili se informisati u agenciji pre polaska na putovanje.NAPOMENA: FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI – nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za promene cena.  U slučaju odustanka putnika, nakon uplaćenog fakultativnog izleta na destinaciji, prema pravilima i uslovima ino-partnera, povraćaj novca neće biti moguć. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.