KUBA + MEKSIKO

17 dana / avio

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK

Cuba libre! Zemlja slobode, jedinstvena celina spektakularna u svojoj različitosti, koja se sigurno ne može na pravi način sagledati ako se posmatra sa terase luksuznog hotela. Doživite ovo tropsko ostrvo kojim vladaju muzika, boje, razigranost i pozitivna energija iz domova gostoljubivih i uvek dobro raspoloženih Kubanaca. Kubanska svakodnevica je toliko specifična, da i sama predstavlja atrakciju. Kuba vam daje toliko mnogo slika, osećaja,  boja, mirisa, ukusa, doživljaja da vam treba vrlo malo vremena počnete da sledite njen ritam života uz muziku i obavezan rum. Ostrvo cigara, nadaleko poznatog Havana Club ruma, starih rustičnih automobila u raznoraznim bojama i sa najrazličitijim sirenama, zemlja revolucije, čarobnog mirisa kafe, muzike, prava je destinacija za sve plesače, za buntovnike, za zaljubljene i usamljene, za one koji žele da pobegnu od „zapadne kulture“. Poslednja oaza starog svetskog poretka, mesto na kome vreme stoji, gde je stres sveden na minimum obiluje kako kulturnim i istorijskim atrakcijama, tako i prelepim karipskim plažama. Zato posetite Kubu dok se još nije promenila, jer će vas ovo putovanje naučiti da se radujete životu, važno je samo da se prepustite i preplaviće vas neverovatan osećaj vedrine.


Meksiko je deo Severnoameričkog kontinenta, zemlja u kojoj možete doživeti, videti i probati gotovo sve. Od mističnih piramida koje su kao svoje zaveštanje ostavili Asteci i Maje, kolonijalnih trgova i katedrala koji nas podsećaju na uticaj moćne španske imperije iz 19. veka, pa sve do brašnasto belog peska i tirkizno plavog mora Karipske obale kao i izuzetno ukusnih salsa soseva i guakamola umaka, enčilada, takosa, fahitasa i ostalih specijaliteta koja uvek nasmejani Meksikanci sa zadovoljstvom pripremaju. Jedina zemlja na svetu gde umetnici mogu plaćati porez svojim umetničkim delima, zemlja čija je nacionalna kuhinja proglašena za nematerijalno kulturno nasledje čovečanstva, gde marijači svojom muzikom mogu ispratiti sva vaša osećanja, a ovde će ih biti pregršt, jer je Meksiko, uzbudljiv, hedonistički i zavodljiv, kao magnet koji privlači i zadržava, čineći da želite da ostanete što duže.


Plan i program puta:

1. dan: Beograd – Havana

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let za Havanu sa usputnim presedanjima.

2. dan: Havana

Dolazak u Havanu. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme za utapanje u kubansku šarenu prestonicu. Havana vam se na prvi pogled može učiniti kao nerešiva slagalica, ali ako naučite kako da je složite, pred vama će se ukazati prelepa slika. Havanu niko nije mogao da izmisli. Suviše je neobuzdana, puna kontradiktornosti, a i pored 50 godina zapuštenosti, nestvarno je lepa. Možda je za to kriva njena turbulentna istorija koja je i dalje vidljiva duž kolonijalnih ulica punih uzavrele atmosfere. Možda je kriv pobednički duh njenih žitelja ili neumorna energija salse koja se odbija o zidove i prosto navire iz ljudi. Nemojte da dolazite u Havanu sa spiskom pitanja. Dodjite otvorenog uma i budite spremni na dugo, sporo zavodjenje. Prošetajte ulicama Stare Havane i osetićete duboku povezanost sa prošlošću u impresivnoj tvrdjavi pored obale ili na intimnim trgovima bez saobraćaja. Noćenje.3. dan: Havana

Krećemo sa upoznavanjem grada i lokalnom kulturom. Utapamo se u svet oko nas koji smo mogli da vidimo samo na TV-u… Stari američki automobili iz 50-ih godina, prodavnice sa suvenirima posvećenim kubanskoj revoluciji, nasmejani i dobroćudni ljudi, energija grada koja se rečima ne može opisati. Počinjemo šetnju i obilazimo Staru Havanu (Havana Vieja) – kulturni i istorijski centar grada: Capitolio – kapija Vašingtonskog Kapitola, Grand Teatro, kao i omiljeno šetalište lokalaca Malecon – Avenija pored mora. Kasnije zalazimo malo dublje, u srce starog grada, gde se nalazi nekoliko prelepih starih trgova: Plaza de Armas, Plaza de la Catedral, Plaza Vieja, pešačka zona Obispo. Posle ovakvog dana, najbolje se opuštamo uz mojito i obavezni tompus… Slobodno veče. Noćenje.

4. dan: Havana

Slobodan dan ili fakultativni celodnevni odlazak u dolinu Vinjales. Čekaju nas prelepi predeli Zapadne Kube. Videćemo kako žive i rade ljudi van velike prestonice i upoznati se sa pojedinostima po kojima je Kuba svetski poznata. Posetićemo pećinu sa izvorima reke San Vinsente, kroz koju prolazimo pešaka i čamcima, istražujući fantastične pećinske ukrase. Pauza za ručak, nakon koje odlazimo do  neverovatnog murala Praistorije – nasilkan 60-ih godina prošlog veka na liticama poznatih Mogotesa (džinovski ostenjaci – planine) jedan je od najvećih murala na svetu. U povratku svraćamo na plantažu duvana na kojoj ćemo videti kako se gaji, suši i ručno mota duvan od koga se proizvode čuvene kubanske cigare. Povratak u Havanu u večernjim satima. Slobodno veče. Noćenje.

5. dan: Havana – Isla Mujeres

Posle 4 dana u Havani našu karipsku avanturu nastavljamo u Meksiku! Budjenje, pakovanje stvari i napuštanje soba. Transfer do aerodroma, let za Cancun i transfer do ostrva Isla Mujeres. Dolazak na Isla Mujeres u popodnevnim satima, transfer do smeštaja i utapanje u atmosferu ovog malog karipskog raja može da počne. Noćenje.6. – 8. dan: Isla Mujeres

Imamo 3 dana za uživanje i opuštanje u još jednom tropskom raju Meksičke obale. Udaljeno oko 30-ak minuta vožnje trajektom od hotelskih resortova bučnog Cancuna, ovo ostrvce predstavlja pravo mesto za odmor i uživanje sa avanturistima iz celog sveta. Imaćemo priliku da plivamo sa delfinima, idemo na snorkeling ili dubinsko ronjenje ili samo pijuckamo šarene koktele na prelepim plažama karipskog mora – izbor je vaš! 2 noćenja

8. dan: Isla Mujeres – Playa del Carmen

Budimo se i odjavljujemo iz smeštaja. Put nas dalje vodi do Playe del Carmen. Smeštamo se u sobe i nastavljamo u opuštenom ritmu da upijamo vibracije koje nam šalje Karipsko more. Noćenje.

9. dan: Playa del Carmen – Tulum

Budjenje i fakultativan odlazak do Tuluma. Gradić udaljen oko 60km od Playe del Carmen koji svedoči o prvom susretu španskih osvajača i domorodačkih, majanskih plemena. Obići ćemo razrušeni grad Maja, a posle toga ćemo otići na jednu od najlepših plaža na svetu koja se nalazi ispod ovog grada i kojoj možete prići isključivo kroz nacionalni park. Garantujemo vam da će vam prizor koji tada budete videli oduzeti dah! Potpuno neverovatna mešavina boja karipskog mora, sitnog peska i zelenila koje nas okružuje. Ostavljamo dovoljno vremena za uživanje i kupanje u ovom raju na Zemlji. Povratak u Playu del Carmen u popodnevnim satima. Noćenje.

10. dan: Playa del Carmen – Chichen Itza

Budjenje i fakultativni, celodnevni izlet do još jednog spomenika zaštićenog od strane UNESCO-a – Chichen Itza. Upoznaćemo se sa jednom novom kulturom i nasledjem naroda sa Meksičkog poluostrva Jukatan. Uz pratnju stručnog vodiča obići ćemo i uživati u pogledu  na najbolje očuvani spomenik Majanskog naroda – čuvenu piramidu posvećenu Bogu Kukulkanu. Posle obilaska upućujemo se ka podzemnim izvorima vode nastalim za vreme velikog praska, poznatijim kao Cenotes, gde pravimo pauzu za kupanje, slikanje i uživanje u ovom nesvakidašnjem čudu prirode. U povratku u Playu del Carmen pravimo kratku puzu u kolonijalnom gradiću Valjadolidu. Povratak u Playu del Carmen u večernjim časovima. Noćenje.

 

11 – 15. dan: Playa del Carmen

Slobodno vreme za odmor i uživanje u čarima tirkizno plavog karipskog mora i fenomenalnih plaža Playe del Carmen. 4 noćenja.

15. dan: Playa del Carmen – Cancun – Havana

Pakovanje stvari. Transfer do aerodroma u Cancunu. Let za Havanu. Dolazak u Havanu. Transfer do smeštaja. Noćenje.

16. dan: Havana

Napuštanje soba. Transfer do aerodroma i let za Beograd sa usputnim presedanjima.

17. dan: Beograd

Dolazimo u Beograd nasmejani i puni energije do sledeće Manga avanture!

 

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK

 


SMEŠTAJ:

Casa particular (privatni smeštaj) – Casa partucular na Kubi je smeštajni objekat koji se nalazi u posedu kubanskih porodica. Namenjen je turistima kojima komfor nije u prvom planu i koji bi želeli da dožive Kubu na autentičan način.

HAVANA: Casa El Viajero ili sl. Case particular se nalaze u regiji Havana Centro u Havani na oko 1km udaljene od strogog centra grada (zgrade Kapitolio). Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, sa sopstvenim kupatilom i klimom. Usluga je na bazi noćenja. Postoji mogućnost doplate doručka na licu mesta (cena doručka oko 5€ po osobi, po danu). 

ISLA MUJERES – Hotel Isleno 3* ili sl. – smešteni smo u hotelu u turističkom delu Isle Mujeres, na oko 300m od plaže. Hotel poseduje dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe. Sobe su moderno opremljene, svaka soba ima zasebno kupatilo i TV. U blizini hotela nalaze se brojni restorani meksičke i internacionalne kuhinje kao i perionica veša.

PLAYA DEL CARMEN – Hotel San Vicente 3* ili sl. –  smešteni smo u hotelu u širem centru Playe del Carmen, na oko 300m od plaže. Hotel ima dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe. Sobe su moderno opremljene, svaka soba ima zasebno kupatilo i TV. U blizini hotela nalaze se brojni restorani meksičke i internacionalne kuhinje kao i perionica veša.


MANGA PROMOCIJA

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK

 

 

 

POVEZANI PROGRAMI


 

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK

 

Aranžman obuhvata :
-Avio prevoz (Beograd – Havana – Beograd) sa uključenim svim taksama
-Avio prevoz (Havana – Cancun – Havana) sa uključenim svim taksama
-Sve transfere po programu putovanja
-4 noćenja u Havani u privatnom smeštaju (Casa Particular -1/2 i 1/3 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-7 noćenja u Playi del Carmen u hotelu 3* (1/2, 1/3, 1/4 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-3 noćenja u Isla Mujeresu u hotelu 3* (1/2, 1/3, 1/4 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Vizu za Meksiko
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje 

PRIJAVI SE