ZANZIBAR

Priča o ostrvskom raju još pri samom pomenu reči Zanzibar deluje vrlo egzotično.  Zanzibar je legendarni arhipelag u indijskom okeanu, koji se sastoji se od ostrva UngujaPemba i nekoliko manjih ostrva. Nalazi se na oko 40km od obale Tanzanije, čiji je sastavni deo (poluautonomna oblast) i 6° južno od ekvatora, u istočnoj Africi. Glavni grad je Zanzibar i nalazi se na zapadnom delu ostrva Unuguja uz drevni Stone Town, najvažnijom istorijskom znamenitošću na ostrvu, koja je pod zaštitom UNESCA.

Ime Zanzibar je arapskog porekla i znači u prevodu Obala crnih ljudi jer, kako se smatra, Zanzibar su pre 4.000 godina naselili Bantu crnci.

Arhipelag ima ukupno 1500 kvadratnih kilometara, 85 km je dug i 30 km širok.

Evidentan je i dominantan arapski uticaj na meštane ostrva Unuguja i Pemba, koji su mešavina Širazia (iz Persije), Arapa, Komoriana (iz Frank ostrva) i Bantu sa kopna. Većina stanovništva pripada Bantu- Hadima etničkoj grupi. Ostale etničke grupe uključuju Tumbatu (koji žive na Tumbatu i u severnom delu Zanzibara) i migranata iz istočno afričkog kopna i  Komorskih ostrva. Azijati su značajna manjina, posebno u gradovima. Evropljana skoro i da nema.

Istorija Zanzibara, duga je i krvava. Smatra se da je Zanzibar bio dom inteligentnim ljudima (Homo sapiens) pre više od 20.000 godina.

Neke drevne iskopine otkrivene na Zanzibaru pokazuju da je to bio i glavni trgovački put za drevne Asirce.

Monsunski vetrovi koji duvaju preko Indijskog okeana omogućili su kontakt između Persije, Arabije, Indije i obale istočne Afrike još pre 2000 godina. Bio je to važan pomorski put koji je spajao Rimsko carstvo sa Indijom i Kinom. Prvi dolasci Evropljana bili su od strane portugalskih navigatora, na čelu sa Vaskom de Gamom, koji su potrazi za trgovačkim vezom sa Indijom, ustvari pokorili narod Zanzibara i učinili ga svojom kolonijom.  Na kraju 15. veka uspostavljena je trgovinska stanica na Zanzibaru i drugim tačkama na istočnoj obali Afrike. Krajem 17. veka Omanski Arapi smenili su Portugalace kada počinje period vladavine sultana, najmračniji u istoriji ovog naroda. Tokom vladavine sultana, Zanzibar je postao veliki centar kupoprodaje robova. Na mestu Anglikanske katedrale, nalaze se ćelije u kojima su čuvani robovi iz cele Afrike, uz malo hrane i vode, a zatim prodavani. Najvišu cenu dobijali su jaki i zdravi muškarci, sposobni za teške fizičke poslove i lepe, mlade žene koje su prodavane kao konkubine. Zbog zdanja koja su svedočanstvo krvave, robovlasničke istorije, UNESCO je zaštitio Stone Town kao jedan od stotinu najznačajnijih na svetu. 1840. godine, Oman Sultan je preselio svoj dvor sa Muskata na Zanzibar,  a ostrvo je postalo arapska država i važan centar trgovine i politike u regionu. U drugoj polovoni 19- og veka, mnogi evropski istraživači, uključujući  i dr. Stenlija Livingstona, počeli su ekspedicije u unutrašnjost Afrike baš iz Zanzibara. Zanzibar je bio britanski protektorat od 1890. do 1963. godine, kada je država stekla nezavisnost. Godine 1964. sultan i vlada oboreni su najkraćim ratom ikada zabeleženim, koji je trajao svega 38 minuta i zapisan je u Ginisovoj knjizi rekorda, kao Anglo- zanzibarski rat, u kome su Britanci bombardovali Beit Al Hukum Palace. Bila je to najkrvavija revolucija ikada viđena na tim prostorima. Za svega nekoliko dana ubijeno je 17.000 Arapa i Indijaca, a većina preostalih je proterana uz  konfiskovanje zemlje i imovine. Izborivši se za svoju slobodu, Zanzibar je konačno postao nezavisan. Iste godine, Zanzibar i nova nezavisna država Tanganjika ujedinjuju se formiravši Ujedinjenu Republiku Tanzaniju.

Današnja Vlada Zanzibara je samostalna unutar Ujedinjene Republike Tanzanije, kojom upravlja revolucionarni savet i Predstavnički dom koji biraju i imenuju članove. Predsednik Zanzibara je i potpredsednik Tanzanije.

Broj stanovnika Zanzibara se procenjuje na oko 900 000 a najveće naselje je grad Zanzibar sa oko 150 000 ljudi. Ostali gradovi na ostrvu Zanzibar su: Chaani, Bambi, Mahonda i Makunduchi. Izvan gradova, većina ljudi živi u malim selima baveći se poljoprivredom ili ribolovom. Sela Zanzibara su odsečena od ostatka sveta, uz odsustvo civilizacije. Žive u divljini- džunglama i šumama, na način  kako se živelo stotinama godina unazad: u kućama od kamena i blata, pokrivenim palminim lišćem, bez stakla na prozorima sa zemljanim podovima, bez struje, šporeta, telefona, televizora, prodavnica,  neretko spavajući na klupama, vodom se snabdevaju iz bunara, sami proizvodeći hranu za jelo i loveći ribu.
Sela, spojena zemljanim putevima, organizovana su kao plemena na čelu sa poglavicom – čovekom koji se pita za sve i predlaže rešenja a ukoliko nije u stanju da reši problem poziva policiju koja dalje rešava spor.
Automobila nema a “Dala-dala” kamionet (vrsta gradskog prevoza) odvozi ljude u grad i vraća ih nazad.
Svako selo ima svoju školu. Zakon obavezuje besplatno desetogodišnje obrazovanje uz izuzetnu disciplinu koja vlada u školama i obavezno nošenje uniformi. Propisuju stroge kazne za bežanje sa nastave što deci pada prilično teško obzirom da su škole u blizini obale gde deca vole da igraju fudbal, trče, vežbaju gimnastiku, igraju se. Kazne za neposlušnu decu, koju roditelji ni posle opomene nisu u stanju da vaspitaju su i zatvorske, do 3 dana.

Dominantna religija je Islam, sa oko 99% pripadnika. Većinu čine sunitski muslimani, mali broj stanovnika je tradicionalnih verovanja, a postoji i mali broj hrišćana i hindusa. Svi gradovi i sela imaju džamiju. U gradu Zanzibar postoje i crkve i hramovi za mali deo populacije. Muškarcima je dozvoljeno da imaju do četiri žene, ukoliko su u stanju da ih izdržavaju pa iz tog razloga uglavnom imaju samo jednu. U proseku, svaki muškarac ima desetoro dece, otuda i veliki broj škola na ostrvu. Mlada su populacija obzirom da je smrtnost velika i u ranim godinama, usled niskog životnog standarda i velikog broja dece.

Na Zanzibaru se zvanično govore kisvahili i engleski jezik koji se uči u školama kao drugi jezik. Engleski jezik govore mnogi ostrvljani a služe se i italijanskim i arapskim. Mnogi smatraju da je svahili jezik nastao baš na ovom ostrvu i da se na ovom podneblju govori njegovom najizvornijom verzijom. Posetioci sa osnovnim znanjem tog jezika, moći će da se sporazumeju i ako postoje mnogi dijalekti u različitim oblastima.

Sredstvo plaćanja na Zanzibaru je tanzanijski šiling (TŠ) a posetioci Zanzibara moraju da plate neke stavke, kao što su aerodromske takse, brodske karte i hotele, u stranoj valuti, obično u američkim dolarima.

Prosečna zarada stanovnika Zanzibara iznosi 35 USD.

Glavne grane privrede su ribolov i uzgoj stoke . Od početka 19. veka do sredine 1970-ih Zanzibar je izvozio veliki deo svetske proizvodnje karanfilića, a danas je najveći svetski izvoznik ovog začina. Glavni usevi Zanzibara su osim karanfilića i kokos i proizvodi od kokosa, banane, agrumi, crni biber, muskantni oraščić, cimet, kurkuma, šafran, vanila, kakao. U poslednjih nekoliko godina, morska trava je takođe postala važna izvozna roba. Kukuruz, manioka, povrće i žitarice uzgajaju za lokalnu potrošnju. Prepoznat je potencijal da turizam bude glavni izvor povećanja deviznih rezervi i iz godine u godinu se sve više razvija i ulaže u ovu granu privrede. Broj turista u poseti Zanzibaru je još uvek relativno mali, ali raste svake godine.

Klimu odlikuju vlažni i sušni periodi. Kiše padaju od sredine marta do kraja maja, a kratka kišna sezona je u novembru. Suv period je od decembra do februara i od juna do oktobra. Prosečne dnevne temperature su 26 stepeni od juna do oktobra, a 28 stepeni od decembra do februara. Zbog blizine ekvatora na Zanzibaru je toplo tokom cele godine i imaju jednake dane i noći ( po 12-sati svaki) kao i većina istočnoevropskih afričkih zemalja.

Hrana koju nude restorani na Zanzibaru je veoma raznovrsna: od morskih plodova, indijskih hlebova, tajlandskih specijaliteta, svahili jela, zanzibarskih palacinaka do raznih vrsta burgera, krompira i supa. Alkoholna pića ne služe u svakom restoranu. Neizostavno treba probati neko od južnoafričkih vina, pravu arapsku kafu u specijalizovanim restoranima ali i njihove čajeve koji su izuzetno aromatični i prirodni, bez ikakvih dodataka.

Ostrva Zanzibara su okružena stenovitim uvalama, peščanim plažama,  lagunama, mangrov močvarama i koralnim grebenima.

Ostrva su prvobitno bila prekrivena šumama, ali je ljudski boravak doveo do široke čistine uz još nekoliko izolovanih džepova autohtonih šuma koje su, između ostalog i prirodna zaštita od cunamija.

Kada je reč o životinjskom svetu na Zanzibaru, majmuni i male antilope nastanjuju šumska područja. Cibeti i razne vrste mungosa mogu se naći širom ostrva a svet ptica je raznolik i interesantan sa preko 100 uočenih vrsta .  Crvenih kolobus majmuna, endemske vrste, nastanjene u Jozani šumi, na glavnom ostrvu, Unguja – preostalo je samo 3.000 jedinki na svetu i mogu se videti još samo na Zanzibaru. U nacionalnim parkovima mogu se videti: zebre, žirafe, lavovi, gazele, antilope, majmuni, gepardi, gnuovi, slonovi i druge životinje.

Jozani šuma, prirodni rezervat  sačinjen od mangroove i mahagoni šume, prostire se na 2.512 hektara i dom je nekolicini jedinstvenih vrsta, osim crvenih kolobus majmuna u Jozani šumi živi i 50 vrsta leptira i 40 vrsta ptica. Pričinjava pravo zadovoljstvo šetnja njenim stazama.

Jedan od najpoznatijih događaja na Zanzibaru je Međunarodni filmski festival ZIFF, koji se održava sredinom jula svake godine. Smatra se najvećim kulturnim događajem u istočnoj Africi, sa 12 međunarodnih nagrada koje dodeljuje 5 međunarodnih žirija i ima veliki uticaj na privredu Zanzibara.

Zatim, muzički festival Busara, šestodnevna kulturna ekstravaganca koja se održava svake godine u Zanzibaru, sredinom februara. Izuzetno popularan od strane naroda Tanzanije, kao i posetioca u regionu. Festival nudi bogatu i živu mešavinu stilova, uključujući i tradicionalnu ngoma, taarab, kidumbak, mchiriku, rumbu, dens muziku, svahili hip-hop, bongo flavu, mističnu i religioznu muziku, pozorište, film, komediju i ples. Busara je postao jedan od čuvenih događaja na afričkom kulturnom kalendaru i jedan od najprijateljskijih festivala na planeti Zemlji koji se ne propuštaju.

Zanzibar je prva oblast u Africi koja je videla televiziju u boji (1974.godine), dok su prve televizijske usluge na kopnu Tanzaniji nisu uvedeni tek 1994. zbog protivljenja predsednika zemlje.

U Stone Town- u je rođen legendarni Fredi Merkjuri (originalno ime Faruk Bulsara), pevač grupe Kvin. Na mestu gde je rođen,  uz obalu Indijskog okeana, nalazi se kafić  „Fredijeva kuća“ sa kog se pruža impresivan pogled.

Najstarija zgrada na Zanzibaru je džamija iz 11. veka u mestu Kizimkazi.
Ovo koralno ostrvo izuzetno je  atraktivno za ronjenje zbog bogatog i još uvek neistraženog podvodnog sveta i jedna je od najatraktivnijih destinacija na svetu sa velikim brojem ronilačkih centara, svuda po ostrvu.  Osim ronjenja može se i jedriti na dasci, surfovati, ploviti tradicionalnim garaua čamcima…

Za vreme lunarnog meseca Ramazana, muslimanski vernici tokom dana ne jedu, ne piju, ne puše, nemaju seks. Izuzeti su samo bolesni, mala deca i turisti. Može se dogoditi i da su pojedini restorani zatvoreni u toku ovog praznika.

Sama pomen reči Zanzibar dovoljna je da dočara mnoštvo slika koje su i egzotične i upečatljive, uz burnu emotivnu reakciju koju izaziva, prelepe plaže i uživanje u toplom moru, zajedno čine da ovo ostrvo indijskog okeana postaje jedna od najtraženijih svetskih destinacija koju zaista vredi posetiti.

Zanzibar….samo ime zvuči egzotično ali ni približno dovoljno da otkrije misteriju, avanturu i uživanje koje vam može pružiti.

Spremite se da promenite poglede na svet nakon što samo u jednom danu vidite nezamislive različitosti koje su nerazdvojive u Afričkom svetu :  snežno bele plaže, najfinijeg, praškastog peska i u moru sve nijanse plave i zelene boje, palme i prašume, ali i ogromno siromaštvo koje kao da ne pogadja domoroce. Preživećete kulturološki šok nakon upoznavanja sa prirodom ovog druželjubivog naroda koji se brani veselim bojama i pesmom ili kada kraj puta ugledate po kojeg usamljenog pripadnika Masai plemena. Izgubljeni u svetu gde je ‘Hakuna Matata’ jedini životni moto, u skladu sa njim dožive se i najjači hedonistički užici. Gde vam, ako ne na ‘ostrvu začina’, mogu ponuditi da pojedete ukusnije morske plodove ili ribu?

Savet je da zaboravite na sve što ste čuli ili mislili da znate o Zanzibaru i Africi i dozvolite sebi luksuz da ih samo čulima upoznate.