MEKSIKO

Meksiko Siti + Merida + Playa Del Carmen 

18 dana /avio

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK

Mexico city

Uzbudljiv, hedonistički, zavodljiv. Tri reči koje možda i najbolje opisuju najveću zemlju Centralne Amerike. Ovo je priča o Meksiku!

Meksiko je zemlja u kojoj možete doživeti, videti i probati gotovo sve. Od mističnih piramida koje su kao svoje zaveštanje ostavili Asteci i Maje, kolonijalnih trgova i katedrala koji nas podsećaju na uticaj moćne španske imperije iz 19. veka pa sve do brašnasto belog peska i tirkizno plavog mora Karipske obale kao i izuzetno ukusnih salsa soseva, enčilada, takosa, fahitasa i ostalih specijaliteta koja nam nasmejani Meksikanci pripremaju.

Našu Manga Trip avanturu počinjemo u Meksiko Sitiju, urbanom čudovištu od 23 miliona stanovnika. Možete li da zamislite grad koji ima stanovnika kao 4 Srbije?! I samo sletanje na glavni gradski aerodrom Benito Huarez je šokantno – aerodrom se nalazi usred naseljene oblasti pa imate utisak da slećete na jednu od ulica dok se pred vama ne ukaže pista. Provlačimo se kroz popodnevnu saobraćajnu gužvu i dolazimo do glavnog gradskog trga Sokalo gde se i smeštamo. Meksiko Siti izgradjen je na mestu isušenog jezera, na izuzetno mekom tlu, pa iz tog razloga, ovaj megalopolis godišnje “tone” za oko 3 milimetra. Uživamo u lepoti i priči koja se krije iza glavnog gradskog trga, šetamo kroz glavnu gradsku šetačku zonu – ulicu Madero, prolazimo pored prelepe Palate lepih umetnosti i tornja Latinoamericana sa koga se pruža fantastičan pogled na Meksiko Siti, Avenijom Reforma, najvećom ulicom u gradu koja spaja uži centar grada sa periferijom dolazimo do parka Čepultepek, jednog od najvećih na zapadnoj zemljinoj hemisferi koji ima funkciju da nadoknadi kiseonik koji svakodnevne saobraćajne gužve oduzimaju, pa ga lokalci sa pravom nazivaju “pluća Meksika”. Ovde se nalaze brojna jezera, šume kao i muzeji od kojih je muzej Antropologije obavezna stanica. Dan u glavnom gradu Meksika završava se čašicom (ili dve) tekile ili meskala i ludim noćnim provodom u  barovima i klubovima četvrti Kondesa, gde noćni život traje do jutra.

Na 60km od Meksiko Sitija nalazi se Teotihuacan, arheološko nalazište na mestu nekadašnjeg glavnog grada istoimene civilizacije. Nestvarne piramide Sunca i Meseca oduzimaju nam dah dok sa njihovog vrha posmatramo dolinu u kojoj se nalaze, a lokalni umetnici nude nam suvenire karakteristične za ovaj deo Meksika. Usput svraćamo u destileriju tekile i gledamo kako se pravi ovo svetski popularno piće, a oni koji sinoć nisu preterali moći će i da degustiraju.

Obilazak Meksiko Sitija ne bi bio potpun bez posete čuvenoj Plavoj kući – domu Fride Kalo. Ova kuća – muzej govori nam o tragičnoj sudbini ove nesvakidašnje umetnice, njenoj ljubavi sa Dijegom Riverom, delima koja su iza nje ostala kao i šta je to što je inspirisalo Pedra Almodovara da o njoj snimi film koji je postao planetarni hit. Dan završavamo obilaskom plovećih pijaca Xochimilco i u miru uživamo dok plovimo kroz gustu egzotičnu vegetaciju.

Posle četiri dana u košnici glavnog grada Meksika, vreme je da se opustimo u plavetnilu Kariba. Posle 2 sata leta stižemo u Playu Del Carmen – letovalište na jugu Karipske obale Meksika. Palme, beach barovi, duboki tonovi, mohito… Sve što želite, Playa vam pruža i više od toga…

Karipski deo Meksika prigrlile su Maje, ova civilizacija postavila je temelje astronomije, a za sobom je ostavila spektakularne građevine duboko u džunglama poluostrva Jukatan. Najpoznatija je svakako Čičen Ica – piramida boga Kukulkana koja je zaštićena od strane UNESCO – a kao spomenik od izuzetne kulturne važnosti.

Manga Trip avantura se tu ne završava. Odlazimo severno, na ostrvo Isla Mujeres, mali raj za prave hedoniste. Ovo minijaturno ostrvo nalazi se nadomak bučnog i komercijalnog Kankuna i pruža utočište ljudima željnih mira i opuštanja iz celog Sveta.

Vozićemo bicikle kroz džunglu, kupati se u podzemnim pećinama, roniti na koralnim grebenima, partijati do izlaska sunca ili se samo izležavati na plaži, izbor je vaš. Meksiko je mesto za avanturiste i istinske hedoniste!


Plan i program puta:

1. dan: Beograd – Budimpešta – Meksiko Siti

Sastanak grupe u Beogradu na parkingu Beogradske arene u dogovoreno vreme. Transfer do aerodroma u Budimpešti. Let do Meksiko Sitija sa usputnim presedanjima. 

2. dan: Meksiko Siti

Sletanje u Meksiko Siti u popodnevnim časovima. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan: Meksiko Siti

Krećemo u obilazak jednog od najveći gradova na Svetu: Centro Historico, Centralni gradski trg Sokalo – mesto sa koga je pre više od 400 godina iz područja prekrivenog jezerima nastao Meksiko Siti. Gradska katedrala, Palacio Nacional, Palacio des Bellas Artes, Avenida de Reforma, Parque Chepultepec. Slobodno popodne za samostalno upoznavanje jednog od najvećih gradova na svetu. Noćenje.

4. dan: Meksiko Siti – Xochimilco

Slobodan dan ili vam možemo ponuditi poludnevni izlet do Xochimilco-a, plovećih pijaca u južnom delu Meksiko Sitija. Uživaćete dok se ploveći uskim kanalima budemo mešali sa mnoštvom boja raznovrsnog cveća, voća i povrća u ovom jednistvenom delu grada, proglašenom za deo svetskog kulturnog nasledja od strane UNESCO-a. U nastavku dana svraćamo u gradsku oblast Coyoacan gde se nalazi i čuvena Plava kuća u kojoj je veći deo svog života provela Frida Kalo. Mesto koje svedoči o životu i tragičnoj sudbini ove nesvakidašnje umetnice.  Slobodno vreme za kupovinu suvenira.  Povratak do smeštaja. Slobodno vreme. Preporučujemo isprobavanje specijaliteta meksičke kuhinje – tacos, nachos, churos, burritos. Noćenje.

5. dan: Meksiko Siti – Teotihuacan

Slobodan dan ili vam možemo ponuditi fakultativni odlazak u jedan od največih istorijskih centara Meksika i cele Latinske Amerike – Teotihuacan. U pratnji vodiča videćete i naučiti više o istoriji i nastanku meksičke države, kako su naseljavani ovi prostori i kako su lokalni narodi uspeli da izgrade dve neverovatne i do dana današnjeg očuvane piramide od kojih je jedna posvećena Suncu, a druga Mesecu. Usput ćemo obići jednu od plantaži agave u okolini i videti kako od ove biljke dobijaju tkaninu, šampon i naravno tekilu. Povratak u Meksiko Siti u večernjim časovima.  Noćenje.

6. dan: Meksiko Siti – Merida

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma i let za Meridu. Dolazak u Meridu i transfer do smeštaja. Merida je kolinijalni gradić i jedna od omiljenih turističkih destinacija u Meksiku. Arhitektura i lepota ovog grada, sa belim zgradama koje se stapaju sa šarenim pastelnim, samo su jedan od razloga zbog kojih je Merida jedini grad koji je dva puta izabran za prestonicu kulture na američkom kontinentu. Šetamo se, upoznajemo grad i srdačne i ljubazne stanovnike, uglavnom majanskog porekla… U večernjim časovima posetićemo neku od lokalnih kantina. Preporučujemo da probate lokalne specijalitete ovog dela Meksika – ćureću supu sa limunom ili mariniranu svinjetinu sa začinima (Cochinita pibil). Slobodno vreme. Noćenje.

 

7. dan: Merida – Uxmal

Slobodan dan ili vam preporučujemo fakultativnu posetu arehološkom nalazištu u mestu Uxmal (izgovara se oosh-mahl) u kome se nalazi veliki broj lokaliteta i piramida, koje su Maje ostavile u nasledju. Najimpozantnija je svakako Magična piramida, a arheološka struktura i zgrade koje se nalaze širom Uxmal-a ukrašene su geometrijskim figurama i maskama boga kiše Chaac, koga su Maje smatrale jednim od najvažnijih božanstava. Povratak u Meridu. Slobodno vreme. Noćenje.

8. dan: Merida – Chichen Itza

Budjenje i fakultativni celodnevni izlet do još jednog spomenika zaštićenog od strane UNESCO-a, Chichen Itza. Upoznaćemo se sa jednom novom kulturom i nasledjem naroda sa meksičkog poluostrva Jukatan. Uz pratnju stručnog vodiča obići ćemo i uživati u pogledu  na najbolje očuvani spomenik majanskog naroda – čuvenu piramidu posvećenu bogu Kukulkanu. Posle obilaska krećemo ka podzemnim izvorima vode – Cenotes i pravimo pauzu za kupanje, slikanje i uživanje u ovom nesvakidašnjem čudu prirode nastalom posle udara velikog asteroida. Povratak u Meridu u večernjim časovima. Noćenje.

9. dan: Merida – Playa del Carmen

Budimo se i odjavljujemo iz smeštaja. Put nas dalje vodi do Playe del Carmen. Smeštamo se u sobe i nastavljamo u opuštenom ritmu da upijamo vibracije koje nam šalje Karipsko more. Noćenje.

10. dan: Playa del Carmen – Tulum – Coba

Slobodan dan za odmor i uživanje ili vam možemo ponuditi fakultativan odlazak do Tuluma. Gradić udaljen oko 60km od Playe del Carmen koji svedoči o prvom susretu španskih osvajača i domorodačkih, majanskih plemena. Obići čemo razrušeni grad Maja, a posle toga ćemo otići na jednu od najlepših plaža na svetu koja se nalazi ispod ovog grada i kojoj možete prići isključivo kroz arheološko nalazište. Garantujemo vam da će vam prizor koji tada budete videli ostati dugo u sećanju! Potpuno neverovatna mešavina boja karipskog mora, sitnog peska i zelenila koje nas okružuje. Pravimo pauzu za uživanje i kupanje u ovom raju na zemlji. Put nas dalje vodi do još jednog majanskog grada skrivenog duboko u džungli – Cobe. Vozimo bicikle ili iznajmljujemo rikše i zujimo kroz džunglu sve do 42m visoke piramide sa koje se pruža spektakularan pogled. Povratak u Playu del Carmen u popodnevnim satima. Noćenje.

11. dan: Playa del Karmen – Rio Lagartos

Slobodan dan za individualne aktivnosti ili podjite sa nama na fakultativni izlet u mesto koje priliči bajkama i pomera granice stvarnosti – roze jezero. Las Coloradas je skup jezera koja svoju boju duguju algama koje potpomažu nastanak soli. Na jezerima Las Coloradas videćemo i flamingose koji se radjaju kao beli, a svoju roze boju dobijaju u ovom jezeru. Ova jezera su u sklopu zaštićenog parka prirode Rio Lagartos, koji čuva lagunu krokodila pa ćemo se i njom provozati i saznati ponešto o krokodilima, flamingosima i pticama koje žive ovde. Povratak u Playu del Carmen. Noćenje.

12. dan – 13 dan: Dvodnevni fakultativni izlet (1 noćenje) na ostrvo Isla Mujeres

Imamo 2 dana za uživanje i opuštanje u tropskom raju meksičke obale. Udaljeno oko 30 minuta vožnje trajektom od Kankuna, ovo ostrvo predstavlja pravo mesto za odmor i uživanje sa avanturistima iz celog sveta. Imaćemo priliku da plivamo sa delfinima, idemo na snorkling ili ronjenje ili samo pijuckamo šarene koktele na prelepim plažama karipskog mora – izbor je vaš! 

13- 16. dan: Playa del Carmen

Slobodno vreme za odmor i uživanje u čarima tirkizno plavog karipskog mora i fenomenalnih plaža Playe del Carmen. U dogovoru sa vodičem možemo organizovati odlazak na susedno ostrvo Kozumel koje je deo drugog najvećeg koralnog grebena na svetu i uživati u kupanju na jednoj od karipskih plaža. Ljubitelji ronjenja se mogu upustiti u istraživanje podzemnih pećina, jedinstvenog prirodnog fenomena gde se na oko 15 metara dubine mešaju slana morska voda i sveža prirodna voda. Za avanturiste, na raspolaganju su zabavni, akva-parkovi nadomak Playe del Carmen. 3 noćenja.


16. dan: Playa del Carmen – Kankun – Meksiko Siti – Budimpešta

Pakovanje stvari. Transfer do aerodroma u Kankunu i let za Meksiko Siti. Sletanje u Meksiko Siti i čekiranje za let za Budimpeštu. Let za Budimpeštu sa usputnim presedanjem.

17. dan: Budimpešta – Beograd

Sletanje u Budimpeštu. Transfer do Beograda. 

18. dan: Beograd

Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim časovima. Sa osmehom na licu planiramo sledeću Manga avanturu!

 

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK

 


SMEŠTAJ :

MEXICO CITY: Hotel Ibis 3* ili sl – smešteni smo u hotelu u užem centru Mexico Citija udaljenom 500 m od Palate lepih umetnosti nedaleko od strogog centra Meksika. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne, svaka poseduje zasebno kupatilo. Wi-Fi je besplatan i dostupan gostima smeštaja.

MERIDA: Casa Continental 3* ili sl. – smešteni smo u hotelu u samom centru Meride, na oko 250m udaljenosti od parka Santa Ana. Hotel poseduje dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe. Svaka soba ima zasebno kupatilo, klimu, TV .

PLAYA DEL CARMEN: Hotel San Vicente 3* ili sl. –  smešteni smo u hotelu u širem centru Playe del Carmen, na oko 300m od plaže. Hotel poseduje dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe. Sobe su moderno opremljene, svaka soba ima zasebno kupatilo i TV. U blizini hotela nalaze se brojni restorani meksičke i internacionalne kuhinje kao i perionica veša.


MANGA PROMOCIJA

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK

 


 

 

 


 

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK

 

Aranžman obuhvata:
-Transfer na relaciji Beograd – Budimpešta – Beograd
-Avio prevoz (Budimpešta – Meksiko Siti – Budimpešta) sa uključenim svim taksama
-Avio prevoz (Meksiko Siti – Merida) sa uključenim svim taksama i 15 kg prtljaga
-Avio prevoz (Kankun – Meksiko Siti) sa uključenim svim taksama i 15 kg prtljaga
-Sve transfere po programu putovanja
-4 noćenja u Meksiko Sitiju u hotelu 3* (1/2, 1/3 i 1/4 sobe)
-7 noćenja u Playi del Carmen u hotelu 3* (1/2, 1/3, 1/4 sobe)
-3 noćenja u Meridi u hotelu 3* (1/2, 1/3, 1/4 sobe)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Vizu za Meksiko
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje 

PRIJAVI SE