GRUZIJA + JERMENIJA

11 DANA / AVIO

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK

Mističnost i nestvarni predeli, drevni manastiri, gradovi u stenama, verska šarenolikost, tri priznate i četiri nepriznate republike, brojni narodi sa svojim jezicima i dijalektima, četiri različita pisma, sve spojeno i isprepletano na jednom tako malom prostoru, koji deli Evropu i Aziju. To je Zakavkazje, ili južni Kavkaz. Već sam geografski položaj na sudaru dva kontinenta odredio je svu raznolikost i kompleksnost ovog regiona. Nekada sovjetske republike, danas nezavisne države, Jermenija i Gruzija,  nastoje da promovišu svoj posebni identitet i da se uključi u svetske privredne i geopolitičke tokove. Ovde je Crno more sa jedne, a Kaspijsko sa druge strane. Ovde se nalaze najviše planine Evrope i najstarije hrišćanske države na svetu. Specifična hrana, svetski poznata vina, dodiri kultura, prirodni fenomeni. Ovde se, na jednom mestu susreću tradicije pravoslavlja, islama, zoroastrizma. Stari Grci su region Kavkaza izabrali za scene Prometejeve mitske patnje, a Argonauti su ovde tražili zlatno runo na obali Crnog mora. Podjite sa nama na ovu nesvakidašnju turu koja objedinjuje dve neobične zemlje u jedno nezaboravno putovanje i avanturu koja se pamti celog života!

Gruzija je zemlja velikih kontrasta i dobroćudnih ljudi, fantastične kuhinje, neobičnih crkava i prijatne klime. Na jednoj strani nalaze se primorski gradovi i letovališta, na drugoj su visoke planine i poznata skijališta, a na trećoj su polupustinjske oblasti i plodni vinski regioni, u kojima se vino proizvodi hiljadama godina. Glavni grad Tbilisi idealna je baza za upoznavanje ove neobične zemlje. Mesto susreta starog i modernog, pun iznenadjenja, užurban, predivne arhitekture i prava metropola.
Jermenija je jedna od najstarijih država na svetu, koja čuva svoj identitet, slavi svoju herojsku prošlost i ispreda mitove i legende, ali ne zaboravlja stradanja koja su je često stavljala na rub egzistencije. Najstarija je država na svetu koja je prihvatila hrišćanstvo. Ovde se manastiri i crkve prostiru širom zemlje, u kanjonima, pokraj jezera, na planinama, u najnepristupačnijim terenima, što našoj poseti daje posebnu draž.


Plan i program putovanja:

1. dan: Beograd – Tbilisi

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let za Tbilisi sa presedanjem. Dolazak u Tbilisi i transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

2. dan: Tbilisi

Slobodno vreme ili vam predlažemo fakultativni obilazak grada. Dan započinjemo pešačkom turom do najznačajne gruzijske pravoslavne crkve Samebe, najveće crkve u regionu, čija zlatna kupola je vidljiva iz svih delova grada. Nastavljamo ka Gruzijskom parlamentu, Rajk parku i Mostu mira vrlo neobičnog izgleda i osvetljenja. Žičarom se penjemo na tvrdjavu Narikala čiji su temelji iz IV veka, odakle se pruža veličanstven pogled na grad. Odlazimo do masivnog spomenika Majke Gruzije koja u jednoj ruci drži mač za neprijatelje, a u drugoj vino za prijatelje. Na kraju ćemo prošetati elegantnim Trgom Slobode i Rustaveli avenijom do zgrade akademije nauke. Slobodno poslepodne i prilika da se upoznaju neki od mnogobrojnih barova i restorana ili iznajmi privatno tursko kupatilo i uživa u čarima tople kupke. Noćenje.

3. dan: Tbilisi

Slobodno vreme za istraživanje grada ili vam predlažemo fakultativni obilazak gradova Gori i Vardzia, banje Borjomi, istorijskog kompleksa Rabati i tvrdjave Khertvisi. Najpre odlazimo u grad Gori, mesto Staljinovog rodjenja. Posećujemo Staljinovu rodnu kuću, lokomotivu u kojoj je putovao i muzej. U muzeju se čuvaju Staljinovi lični predmeti, fotografije, novinski članci i predstavljaju faze života i rada ovog kontroverznog sovjetskog lidera. Nastavljamo put ka čuvenoj Borjomi banji u kojoj se flašira jedna od najpoznatijih mineralnih voda na svetu pod istim imenom. Nastavak puta do grada Ahalcihe i obilazak impresivne tvrdjave i istorijskog kompleksa Rabati. Srednjovekovni grad je u potpunosti rekonstrisan i predstavlja jedan od najvećih projekata takve vrste u Gruziji. Jedinstven je po tome što se u njemu nalaze džamija, pravoslavna crkva i sinagoga, te je svojevrsni simbol verske tolerancije. Prošetajte kroz citadelu, drevnu palatu, stara kupatila, popnite se na neku od mnogobrojnih kula kuda su šetali stražari i uživajte u spektakularnom pogledu na okolinu. Zatim obilazimo Khertvisi tvrdjavu jednu od najbolje očuvanih u zemlji i naposletku idemo do impresivnog grada u stenama Vardzia. Ovaj impresivni grad u steni gradio je kralj Djordje III u XII veku i mogao je da prihvati oko 50000 ljudi. Imao je konake, trpezarije, ambare, biblioteke, vinske podrume, crkvu. Grad je potpuno opusteo u XVI veku, pod najezdom Persijanaca. Slobodno vreme do polaska za Tbilisi. Dolazak u smeštaj. Noćenje.

4. dan: Tbilisi

Slobodno vreme ili fakultativni odlazak za Kazbegi. Krećemo u ranim jutarnjim časovima i prolazimo nestvarno zelenim i snežnim predelima Kavkaskog planinskog lanca. Pravimo pauzu za fotografisanje i kupovinu gruzijskih rukotvorina. Odlazimo do gradića Stepantsminda, centar regije, poznat i kao Kazbegi. Prema legendama, titan Prometej je okovan baš ovde, kažnjen zato što je naučio ljude da pale vatru. Usput ćemo proći i pored najpoznatijeg skijališta u regiji Gudauri koje postaje sve popularnije medju iskusnim skijašima. Na kraju dana obilazimo impresivni Gergeti i crkvu svetog Trojstva, smeštenu na preko 2000 mnv. Odavde se pruža spektakularan pogled na snežni planinski masiv Kavkaza. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan: Tbilisi

Slobodno vreme ili fakultativni odlazak do nekadašnje gruzijske prestonice. Mtskheta je stara gruzijska prestonica, mesto prihvatanja hrišćanstva i sedište gruzijske pravoslavne crkve. Obilazimo crkvu koja je grobno mesto prvog hrišćanskog kralja Gruzije i mesto gde se veruje da je zakopana Isusova odora. Saznajemo o istoriji ove drevne zemlje i značaju hrišćanstva na ovim prostorima. Penjemo se do Jvari manastira odakle se pruža pogled na grad i ušće dveju reka. Sledi vožna kroz pustinjske i polupustinjske predele ka Azerbejdžanu i poseta manastiru David Gareja koji se nalazi blizu same granice, daleko od civilizacije, isklesan u steni u VI veku. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan: Tbilisi – Jerevan

Pakujemo stvari i napuštamo hotel u ranim jutarnjim satima. Nakon sat vremena vožnje dolazimo na granični prelaz, napuštamo Gruziju i nastavljamo putovanje kroz Jermeniju. Na putu ka Jerevanu obilazimo oblast Dilijan, koju zbog svoje prirodne lepote nazivaju mala Švajcarska. Put nas dalje vodi ka jezeru Sevan, drugom najvišem jezeru na svetu. Opuštamo se u predivnim pejzažima i plažama, usput obilazimo i najznačajnije crkve koje su gradjenje u vreme najranijih početaka hrišćanstva. Naposletku nastavljamo put ka prestonici Jermenije, Jerevanu. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Predlažemo zajednički odlazak do Kaskada i čašu vina u predivnom ambijentu kaskadnih fontana. Noćenje.

7. dan: Jerevan

Slobodan dan ili fakultativni obilazak Jerevana. U okolini Jerevana nalaze se mnogobrojni istorijski spomenici, arheološka nalazišta, crkve i manastiri. Upoznaćemo prvo staru prestonicu i crkvu presvete bogorodice u Etchmiadzenu podjednako važnu i katolicima i pravoslavcima. Zatim odlazimo do obližnjeg Zvartnotsa, nekada važne bazilike po čijem je uzoru gradjena i Aja Sofija. Na kratko se vraćamo do Jerevana gde obilazimo muzej genocida i saznajemo najbolnije detalje iz ne tako davne prošlosti iz mračnog vremena otomanskog carstva. Popodne provodimo u predivnim planinskim krajevima uživajući u pogledu na Ararat. Posetićemo najstariji hrišćanski manastir na svetu Geghard koji se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine i hram Garni jedan od najbolje očuvanih iz rimskog perioda. Uživaćemo u večernjem osvetljenu i imati priliku da probamo čuveni hleb Lavash. Povratak u hotel. Noćenje.

8 – 9. dan: Jerevan

Slobodno vreme u Jerevanu ili dvodnevna tura dragulji Jermenije. Polazak autobusa u ranim jutarnjim časovima i vožnja ka granici sa Turskom. Kratka foto pauza zbog spektakularnog pogleda na Ararat i manastir Khor Virap, nakon čega sledi poseta istoimenom kompleksu, mestu slavne jermenske prošlosti i neobičnim tamnicama. Nastavljamo put prema Areni – vinariji čuvenoj po svojim voćnim vinima. Imaćete priliku da okusite vina od nara, kajsije, trešnje ili neku od klasičnih sorti vina. Sledi poseta najstarijoj vinskoj pećini na svetu u kojoj su pronadjene i najstarije cipele. Odatle kreće put kroz nestvarne predele i crveni kanjon ka manastiru Noravank iz XIII veka. Otkrijte jedinstveni prikaz mističnog lika Boga i poslušajte mnoge tajne vezane za ovaj biser sakralne arhitekture. Na putu ka seocetu Tatev, gde ćemo prenoćiti, pravimo pauzu za ručak. Nastavak puta. Smeštamo se u sobe u kasnim popodnevnim satima. Noćenje. U jutarnjim satima krećemo ka žičari, najdužoj na svetu, kojom ćemo doći do najlepšeg i najmisterioznijeg manastira na Kavkazu, Tatev. Izgradjen na samoj litici, iznad kanjona, okružen planinskim pašnjacima i zelenilom, ovaj manastir nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Uživamo u prizorima, pravimo fotografije za pamćenje, a zatim odlazimo po stvari i nastavljamo put ka Jermuk parku prirode gde obilazimo vodopade. Nastavak puta ka Jerevanu. Dolazak u smeštaj u popodnevnim časovima. Slobodno vreme ili mogućnost organizovane fakultativne večere u čuvenoj taverni Jerevan uz muzički program. Noćenje.

10. dan: Jerevan – Tbilisi

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Poslednji dan vam ostavljamo priliku da se nakon odjavljivanja iz smeštaja posvetite individualnim obilascima. Predlažemo vam posetu Ararat fabrici čuvenog jermenskog konjaka, izbor mnogih svetskih vladara i lidera, ili čuvenom nacionalnom muzeju Jermenije koji čuva blago još iz praistorije. U večernjim satima polazak za Tbilisi. Noćna vožnja.

11. dan: Tbilisi – Beograd

Granične formalnosti i dolazak na aerodrom u Tbilisiju. Let za Beograd sa usputnim presedanjem. Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim časovima. Kraj putovanja. Sa osmehom na licu planiramo novo Manga putovanje.


SMEŠTAJ :

TBILISI: Tbilisi hotel 3*Nalazi se u centru grada. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. Gostima hotela dostupan je wifi.

JEREVAN: Jerevan hotel 3* – Nalazi se u centru grada. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. Gostima hotela dostupan je wifi.


MANGA PROMOCIJA

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK


Aranžman obuhvata :
-Avio prevoz na relaciji (Beograd – Tbilisi – Beograd) sa uključenim svim avio taksama
-Sve transfere po programu putovanja
-5 noćenja u Tbilisiju u hotelu 3* (1/2, 1/3 ili 1/4 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-4 noćenja u Jerevanu u hotelu 3* (1/2, 1/3 ili 1/4 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata :
-Vizu za Jermeniju (dobija se na graničnom prelazu oko 6€)
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučujeZVANIČNA PONUDA >>> LINK

PRIJAVI SE