ZAMBIJA + ZIMBABVE + NAMIBIJA + JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

22 dana – avio / Siguran polazak!
17.04 – 08.05.2020.


Viktorijini vodopadi, moćna reka Zambezi, neobuzdana i sirova divljina i sve to u jednoj prijateljskoj zemlji. Dobrodošli u Zambiju! Svojim prirodnim lepotama, svetom divljine, velikim vodenim i kopnenim prostranstvima Zambija nudi nezaboravnu avanturu i osećaj „prave Afrike“. Dobrodošlicu će vam poželeti ljudi koji žive u miru i harmoniji u vrelom srcu Afrike. Brojne aktivnosti na rekama i jezerima će vam podići adrenalin. Sedamnaest neverovatnih vodopada medju kojima je i čudo prirode – Viktorijini vodopadi, ostaviće vas bez daha. Gde god da se uputite, pratiće vas magični zalasci vrelog afričkog sunca.

Čuda prirode, prijateljski raspoloženi domaćini i fascinantno kulturno nasledje čine Zimbabve jednom od najupečatljivijih zemalja Afrike. Viktorijini vodopadi koji stoje na granici sa Zambijom su zvanično najveći vodopadi na svetu, a zvuk vode koja se survava u ponor je nezaboravno iskustvo. 

Namibija je zemlja neverovatnih geoloških predela, spektakularnih pejzaža, bogatog životinjskog sveta i još mnogo neistraženih oblasti u jednoj od nesumljivo najegzotičnijih destinacija Južne Afrike. Naša avantura se fokusira na raznovrsnost ove impresivne zemlje koja je skoro nepromenjena hiljadama godina. Upečatljiva imena poput obale Skeleton (kostur), pustinje Namib, pustinje Kalahari, opisuju ove neobične predele koji se uglavnom sastoje od peščanih prostranstava, slanih ravnica, nepristupačne obale i stenovitih ispupčenja. Potreban vam je pogled iz drugačije perspektive da biste zaista mogli da cenite ove pejzaže  tokom svog odmora u Namibiji.

Smeštena na krajnjem jugu afričkog kontinenta, ova ogromna zemlja je po mnogo čemu jedinstvena. Njenu 3000 kilometara dugu obalu zapljuskuju dva okeana – Atlantski  i Indijski. Ima tri glavna grada – Pretoriju, Kejptaun i Blumfontejn, a prirodna bogatstva i prostranstva su nesaglediva. Južnoafrička Republika će vas oduševiti svojim prirodnim lepotama. Gde god da krenete sačekaće vas neverovatna raznolikost. Kulture Afrike, Evrope i Azije ovde se prožimaju kao nigde na svetu, a rezultat toga je bogatstvo jezika, kuhinje i tradicije. Kejptaun je drugi po veličini grad u Južnoafričkoj Republici i mnogi ga smatraju jednim od najlepših na svetu. Planine koje ga okružuju gledaju na luku, bele peščane plaže i ostrvo Roben. Njegova strateška pozicija na samom jugu Afrike čini ga, od 15. veka, mestom koje su posećivali mnogi stranci. 


Plan i program putovanja:

1.dan: Beograd

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let do Lusake sa usputnim presedanjem i noćenjem u Istanbulu.

2. dan: Istanbul – Lusaka

Napuštamo sobe i slobodno vreme do transfer na aerodroma. Direktan let iz Istanbula za Lusaku.

3.dan: Lusaka

Dolazak u Lusaku. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Lusaka je prestonica Zambije, koju odlikuju živahni afrički marketi i prašnjave ulice. Upravo u Lusaki možete doživeti pravi afrički način života i jedinstvenu afričku energiju. Noćenje

4.dan: Lusaka

Slobodno vreme ili vam možemo predložiti fakultativni obilazak Lusake sa okolinom. Panoramskom vožnjom kroz Lusaku, otkrivamo kako izgleda svakodnevni urbani zambijski način života. Našu turu počinjemo kod nekadašnje rezidencije prvog predsednika republikanca koja danas predstavlja nacionalni spomenik. Nastavljamo dalje ka nacionalnom muzeju gde ćemo imati prilike da se upoznamo sa istorijom i kulturom ove nacije. Odlazimo do Kabwata, tradicionalnog sela gde ćemo upoznati tradicionalnu zambijsku umetnost i zanat. Ovde dolaze zanatlije iz cele Zambije kako bi predstavili svoje veštine. Kupujemo suvenire i družimo se sa zanatlijama koji prave skulpture, bubnjeve, maske i mnogo toga. Naša sledeća stanica je rezervat slonova, gde se čuvaju spašeni slonovi pre nego što budu pušteni u divljinu u Kafue nacionalni park. Nakon ručka odlazimo do parka gde ćemo videti nosoroge. Slobodno vreme. Noćenje

5.dan: Lusaka – Livingston

Napuštamo smeštaj i pakujemo stvari. Transfer do autobuske stanice. Vožnja do Livingstona. Dolazak u Livingston, koji je dobio ime po škotskom istraživaču doktoru Dejvidu Livingstonu. Slobodno vreme.  Kultura i istorija ovog grada su intrigantne, a tome svedoče umetničke i zanatske radnje, muzeji, kolonijalna arhitektura, lokalna hrana, tradicionalni seoski i afrički način života.  Noćenje.

6.dan: Livingston

Slobodno vreme ili fakultativni odlazak do Viktorijinih vodopada. Viktorijini vodopadi su Svetsko čudo – veličanstveni i neopisivi. Krećemo u avanturu i otkrivamo spektakularne Viktorijine vodopade. Videćemo izvanredan Viktorijin most i Djavolji bazen, naučićemo kako se formira vodopad i kako bi se to moglo promeniti u budućnosti kao i o vegetaciji koja se nalazi oko vodopada. Pravimo nezaboravne fotografije i uživamo u neverovatnoj prirodi koja nas okružuje. Povratak u Livingston. Slobodno vreme. Noćenje.

7.dan: Livingston

Slobodno vreme ili fakultativni izlet do Hwange nacionalnog parka. Hwange nacionalni park je najveći park u Zimbabveu i prostire se na 14.650 kvadratnih metara. U parku se nalazi mnoštvo divljih životinja, preko 100 vrsta sisara i oko 400 vrsta ptica. Slonovi koji se nalaze u Hwange-u su nadaleko poznati i ovde je upravo zabeležena jedna od najvećih populacija slonova. Krećemo u ranim jutarnjim časovima, dolazimo do oboda nacionalnog parka i nastavljamo našu avanturu u 4×4 džipovima. Obilazimo park i pravimo fotografije divljih životinja u njihovom prirodnom staništu. Nezaboravno iskustvo. Pravimo pauzu za ručak u nacionalnom parku okruženi fascinantnom prirodom. Nakon ručka obilazimo park. U dogovoreno vreme transfer do Livingstona. Slobodno vreme. Noćenje.

8.dan: Katima Mulilo

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Transfer do autobuske stanice i vožnja prema glavnom gradu Zambezi regiona u Namibiji, Katima Mulilo. Smeštamo se u hotel i nakon toga slobodno vreme. Katima Mulilo je grad koji se nalazi u Caprivi prevlaci i taj deo Namibije je nemački političar Leo von Caprivi dobio kao zamenu za Zanzibar koji je ustupio Britancima. Njegova ideja je bila da preko Zambezi reke dobije pristup Indijskom okeanu i Nemačkim teritorijama u Istočnoj Africi, ali je zaboravio da na tom putu stoje Viktorijini vodopadi! Noćenje.

9.dan: Vindhuk

Pakujemo stvari i krećemo prema aerodromu. Dolazak u glavni grad Namibije – Vindhuk u ranim popodnevnim satima. Smeštamo se u hotel i krećemo u fakultativni obilazak grada gde ćemo se upoznati sa istorijom i kulturno – istorijskim spomenicima i zaostavštinom nemačke kolonijalne vlasti, zatim deo grada Katutura, gde ćemo se upoznati sa Južnoafričkom vladavinom. Nakon gradske ture odlazimo na večeru u čuveni restoran Joes beerhouse, gde ćemo uživati u ambijentu i lokalnoj hrani. Noćenje.

10. i 11.dan: Sossusvlei

Slobodno vreme ili dvodnevni fakultativni izlet u Sossusvlei. Sossusvlei u pevodu znači “put bez povratka” i najpoznatija je atrakcija Namibije. Smeštena je u južnim delovima Namib pustinje i krije najlepše prirodne lepote Namibije: Deadvlei – je glinena kotlina sa tamnim, mrtvim stabilima Akacije, koja su stara oko 900 godina. Kotlina je nastala kada je bilo obilja vode i kada su drveća mogla da rastu, ali kako se klima promenila, peščane dine su okružile kotlinu i blokirale reku da stigne do tog područija; Big Daddy je najviša dina na svetu sa čijeg vrha se pruža pogled na lepote Namib pustinje koje će vas očarati i fascinirati; Dina 45 – najslikanija dina na svetu, ime je dobila po tome jer se nalazi na 45. kilometru od ulazne kapije Sesriem. Sa svojom visinom od 170 metara, sastavljena je od 5 miliona godina starog peska iz pustinje Kalahari koji je vetar doneo ovde. Prvog dana krećemo oko 10h iz smeštaja u Vindhuku i put nas vodi preko Naukluft planina do Namib pustinje gde se smeštamo u lodge i uživamo u zalasku sunca u pustinji. Posle večere rani odlazak na spavanje jer sledećeg dana krećemo u ranim jutarnjim satima prema Sossusvlei gde ćemo se prvo popeti na Dinu 45 kao neku vrstu treninga pred Big Daddy dinu i prošetati Deadvlei. Pre nego što krenemo nazad za Vindhuk upoznajemo se sa lepotama Sesriem kanjona i dolazimo u večernjim satima u glavni grad Namibije. Noćenje.

Namibija

12.dan: Swakopmund

Pakovanje stvari i napuštanje smeštaja. Transfer prema Swakopmudu, gradu na Atlanskom okeanu u zapadnoj Namibiji, koji je najbolji primer Nemačke kolonijalne arihtekture. Osnovan je krajem XIX veka kao glavna luka Nemačke jugo-zapadne Afrike, gde i danas jedan deo stanovništva čine Nemci. Njegovu kolonijalnu zaostavštinu čine svetionik i mol, Swakopmund muzej, koji sadrži dokumentovanu istoriju Namibije i nekadašnja železnička stanica koja je danas hotel, takodje iz tog kolonijalnog perioda. Smeštanje u hotel i slobodno vreme. Noćenje.

13.dan: Sandwich harbour

Slobodno vreme ili fakultativni izlet – Sandwich harbour. Prvi deo dana je rezervisan za krstarnje brodom kako bi uživali u Atlanskom okeanu i kako bi videli foke, delfine i ukoliko budemo imali sreće i kitove. Posle ručka, odlazimo da upoznamo jedino mesto na svetu gde se dine susreću sa morem, Sandwich harbour. Glavna atrakcija je neverovatan kontrast mora i dina kao i kolonija ptica pre svega flamingosa, pelikana, kormorana… Noćenje.

14.dan: Swakopmund

Slobodno vreme u Swakopmundu ili vam možemo predložiti neke od aktivnosti u Namib pustinji – vožnja kvada, jahanje kamila kroz pustinju, vožnju bicikla u pustinji, let balonom ili avionom iznad pustinje, snoubording… Noćenje.

15.dan: Kejptaun

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj.  Transfer do aerodroma u Valvis beju, gde čekamo let za Kejptaun. Dolazak u Kejptaun. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

16.dan: Kejptaun

Slobodno vreme ili pešačka tura – obilazak grada. Lutaćemo ulicama gde se nalaze intenzivno, šarene kuće koje krase deo grada Bo Kap, obilazićemo znamenitosti iz kolonijalnog doba i popećemo se na vrh Stone planine odakle se pruža prelepa panorama. Odlazimo do najpoznatijeg parka u Kejptaunu, koji potiče još iz kolonijalnog doba. Nastavljamo dalje ka zamku Dobre nade. Šetaćemo pored glavnog gradskog trga gde ćemo videti istorijski muzej, zgradu parlamenta i stablo robova – mesto gde su se nekada prodavali robovi. Slobodno vreme. Noćenje.

17.dan: Kejptaun – Rt dobre nade i Boulder plaža

Slobodno vreme  ili vam možemo ponuditi fakultativni obilazak Kejp poluostrva. Odlazimo do Kejp Pointa, rezervata prirode u okviru nacionalnog parka Stone planine. Lutamo i uživamo u očaravajućoj flori i fauni. Na rtu Dobre nade šetamo se pored fascinantnih stena i divimo moćnim talasima Atlantskog okeana koji zapljuskuju jugozapad Afrike. Odlazimo do najpoznatije plaže u Kejptaunu, Boulder plaže. Na Boulder plaži se nalazi kolonija afričkih pinvgina, imaćemo prilike da se susretnemo sa ovim fascinatnim životinjama. U dogovoreno vreme povratak u Kejptaun. Slobodno vreme. Noćenje.

18.dan: Kejptaun – Roben ostrvo

Slobodno vreme ili fakultativni odlazak do Roben ostrva. Vraćamo se u tešku prošlost Južne Afrike i obilazimo Kejptaun i Roben ostrvo gde je Nelson Mandela proveo 18 godina zatvora. Posetićemo disktrikt 6 muzeja gde ćemo naučiti problematičnu istoriju aparthejda u Južnoj Africi i videćemo kako taj sistem još uvek utiče na savremeni život u mnogim gradovima. Nakon toga odlazimo do Roben ostrva gde ćemo obići nekadašnji zatvor za političke zatvorenike. Videćemo Mandelinu zatvorsku ćeliju koja je otprilike 0,6 kvadratnih metara. U dogovoreno vreme povratak u Kejptaun. Slobodno vreme ili fakultativni izlet ronjenje sa ajkulama. Samo za najhrabrije! Da li možete da se suočite licem u lice sa ajkulama? Odlazimo do obale Gansabai gde će nam morski biolog držati predavanja o velikim belim ajkulama. Gledaćemo kako ajkule plivaju oko čamca, i nakon toga ući u veliki kavez i zaplivati sa njima. Jedinstveno i nezaboravno iskustvo. Povratak u Kejptaun. Slobodno vreme. Noćenje.

19.dan: Kejptaun – Kirstenvosch botanička bašta i Groot Constantia vinarija

Slobodo vreme ili fakultativni odlazak u botaničku baštu Kirstenbosch i najstariju vinariju Groot Constatia. Kirstenbosch botanička bašta udaljena je svega 13 kilometara od centra grada, nalazi se na obroncima Stone planine i svetski je poznata po lepoti i raznolikosti flore rta. Botanička bašta pokriva 528 hektara i u njoj se uzgajaju samo autohtone južnoafričke biljke. Izlet dalje nastavljamo odlaskom u najstariju vinariju Groot gde ćemo se upoznati sa tradicijom proizvodnje čuvenog južnoafričkog vina i naravno uživati u njegovoj degustaciji. Noćenje.

20.dan: Kejptaun – Stona planina i Kemps zaliv

Slobodno vreme ili fakultativni izlet – odlazak na Stonu planinu. Stona planina je simbol Kejptauna i dominira pejzažom Kejptauna. Žičara nas vodi na ravan vrh planine, 1086 metara nadmorske visine odakle se pruža neverovatan pogled na čitavo poluostrvo. Nakon uživanja na samom vrhu vraćamo se žičarom u podnožije i odlazimo do Kemps zaliva plaže gde uživamo u nekom od najboljih restorana uz  neverovatan zalazak sunca. Noćenje.

21.dan: Kejptaun – Beograd

Pakujemo stvari i napuštamo hotel. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. Let za Beograd sa usputnim presedanjem.

22.dan: Beograd

Dolazak u Beograd  i sa osmehom na licu planiramo novu Manga avanturu.


SMEŠTAJ :

Lusaka: Hilton Garden Inn Lusaka Society Business Park Hotel 4* ili sl.- smeštaj se nalazi u blizni centra grada. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne svaka sa sopstvenim kuatilom. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Soba poseduje klima uredjaj, sef i frižider.

Livingston: New Fairmount Hotel 3* ili sl. – smeštaj se nalazi u blizini centra grada. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. U sobi se nalazi klima uredjaj, televizor i sef. U smeštaju je dostupan besplatan wifi internet. 

Katima: Protea Hotel by Marriott 3* ili sl. – smeštaj se nalazi pored reke Zambezi. Sobe su dvokrevetne i svaka soba ima sopstveno kupatilo. U sobama se nalazi sef, klima uredjaj. Wifi internet se dodatno naplaćuje.

Vindhuk: Hilton Windhoek Hotel 5* ili sl. – smeštaj se nalazi u blizini centra. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. U sobi se nalazi klima uredjaj i sef. Gostima je dostupan besplatan wifi internet u zajedničkim prostorijama.

Svakopund: Desert Sands Boutique Hotel 3* ili  sl. – nalazi se u blizini centra grada. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. U sobama se nalazi televizor i klima uredjaj. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. Gostima je dostupan besplatan wifi internet. U okviru smeštaja nalazi se restoran.

Kejptaun: CapeTown Lodge Hotel 4* ili sl. – nalazi se u blizini centra grada. Sobe su dvokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo.  U sobi se nalazi sef i klima uredjaj. Wifi internet se dodatno naplaćuje.


MANGA PROMOCIJA

(Avio prevoz  sa taksama + smeštaj + transferi + vodič) 


2999€ 2899€

Za prijave i uplate avansa do 07.12. od min. 500€ cena je 2849€

USLOVI I PRAVILA MANGA PROMOCIJE

Zbog specifičnih uslova organizacije putovanja i komfora grupe,
broj putnika po terminu je ograničen

Kako biste osigurali vaše mesto u željenom terminu po promo uslovima potrebno je da:

– uplatom avansa od min. 100€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate za avio aranžmane i za daleka putovanja, potvrdite prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine (nakon formiranja grupe), o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti;

– potpišete ugovor o putovanju (možete potpisati i poslati putem mejla) u roku od 48 sati;

– pošaljete sliku prve strane pasoša putem mejla, vibera (na br. +381653444600) ili lično u našim prostorijama u roku od 48h.

(Napominjemo da su neki termini skoro popunjeni i da zbog komfora naših putnika i organizacije na destinaciji nismo u mogućnosti da proširujemo grupe)


Sve informacije o promociji možete dobiti u našim poslovnicama u Beogradu, Novom Sadu i Zagrebu :

Beograd, RUZVELTOVA 10; tel: +381114095295 ; +381114095296

Novi Sad, MAKSIMA GORKOG 42; tel: +381213006899; +381213825638

Zagreb, KNEZA MISLAVA 3; tel: +38515807190


Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!


Aranžman obuhvata :
-Avio prevoz (Beograd – Lusaka / Kejptaun – Beograd) sa uključenim svim taksama
-Avio prevoz (Katima – Vindhoek) sa uključenim svim taksama i prtljagom do 15kg
-Avio prevoz (Valvis Bej – Kejptaun) sa uključenim svim taksama i prtljagom do 15kg
-Sve transfere po programu putovanja
-2 noćenja u Lusaki u hotelu 4* (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-3 noćenja u Livingstonu u hotelu 3* (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-1 noćenje u Katimi u hotelu 3* (1/2 sobe sa klimom)
-3 noćenja u Vindhuku u hotelu 5* (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-3 noćenja u Svakopundu u hotelu 3* (1/2  ili 1/3 sobe sa klimom)
-6 noćenja u Kejptaunu u hotelu 4* (1/2 sobe sa klimom)
-1 noćenje u Istanbulu u hotelu 3* (1/2 sobe sa klimom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Vize i usluge viziranja
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje
FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI – nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za promene cena.

Obilazak glavnog grada Zambije – Lusaka 

Naše upoznavanje glavnog grada Zambije, započećemo posetom nacionalnom muzeju, gde ćemo se upoznati sa kulturnim nasledjem ove zemlje,  ali i njihovom borbom pre svega za nezavisnost od Britanaca. Turu nastavljamo obilaskom jedne od prvih farmi u svetu koja je počela da uzgaja reptile, Kalimba farm, gde ćete imati prilike da vidite džinovske krokodile iz Nila i veliki broj drugih gmizavaca… Po završetku obilaska farme uputićemo se prema utočištu za slonove gde različite neprofitne organizacije učestvuju u spašavanju i oporavku slonova pre njihovog puštanja u divljinu u Kafue nacionalni park. Izlet završavamo posetom  tradicionalnog sela Kabwata,  gde ćemo upoznati tradicionalnu zambijsku umetnost i zanat. Ovde dolaze zanatlije iz cele Zambije kako bi predstavili svoje veštine. Kupujemo suvenire i družimo se sa zanatlijama koji prave skulpture, bubnjeve, maske i mnogo toga.

Viktorijini vodopadi

Vode moćnog Zambezija uz gromoglasni huk survavaju se u ponor veličanstvenog prostranstva Viktorijinih vodopada, na jezicima lokalnih naroda poznatim kao “dim koji grmi”. Viktorijini vodopadi nalaze se na reci Zambezi i na samoj granici država Zambija i Zimbabve. Prvi evropski istraživač koji je ugledao vodopade je bio Dejvid Livingston i u čast engleske krajice Viktorije im je dao ime.  Nisu najviši, niti najširi vodopadi na svetu, ali su klasifikovani kao najveći, zahvaljujući kombinovanom prostranstvu delova slapova ukupnog pojasa 1708 metara i visini od 108 metara na najvišoj tački i ovi podaci čine Viktorijine vodopade najvećom vodenom zavesom na planeti. Naš obilazak započinjemo obilaskom prvo Zambijske strane vodopada, a potom ćemo pešeke preći preko mosta na Zambezi reci, koji je ujedno granica izmedju dve države kako bi videli i vodopade sa te strane tj. iz Zimbabvea.

Hwange nacionalni park

Hwange nacionalni park je najveći park u Zimbabveu i prostire se na 14.650 kvadratnih metara. U parku se nalazi mnoštvo divljih životinja, preko 100 vrsta sisara i oko 400 vrsta ptica. Slonovi koji se nalaze u Hwange-u su nadaleko poznati i ovde je upravo zabeležena jedna od najvećih populacija slonova. Krećemo u ranim jutarnjim časovima, dolazimo do oboda nacionalnog parka i nastavljamo našu avanturu u 4×4 džipovima. Obilazimo park i pravimo fotografije divljih životinja u njihovom prirodnom staništu. Nezaboravno iskustvo. Pravimo pauzu za ručak u nacionalnom parku okruženi fascinantnom prirodom. Nakon ručka obilazimo park. U dogovoreno vreme povratak prema Livingstonu.

Marina dune avantura

Marina dune avantura je kombinacija opuštenog krstarenja Atlanskim okeanom i vožnje 4×4 vozilima u oblasti Sandwich Harboura u sklopu Namib Naukluft parka.  Naš izlet započinjemo u jutarnjim satima, isplovljavamo iz Valvis zaliva i tokom krstarenje imaćemo priliku da vidimo delfine, foke, a u zavisnosti od perioda godine čak i kitove, sanfiš i morske kornjače! Po povratku sa krstarenja na šetalištu u Valvis zalivu će nas čekati naša 4×4 vozila kojima ćemo se uputiti prema Sandwich Harbouru. Na tom putu ćemo se zaustaviti u Valvis laguni kako bi uživali u posmatranju flamingosa, a dalje nas put dovodi do isušenog korita reke Kuiseb gde se nekada može videti retka i neobična vrsta južnoafričke antilope. Ukoliko vreme i plima dozvole,  odlazimo direktno u Sandwich Harbour lagunu, sa jedinstvenim močvarnim područijem u Namibiji, koje je smešteno izmedju mora i Namib dina i dom je ugroženim pticama močvaricama. Ako naša vozila ne mogu voziti po celoj plaži zbog plime, dobićete priliku da područije lagune vidite sa jednog od vidikovaca‚  gde ćete imati vremena za šetnju i istraživanje. Sendwich Harbour je jedino mesto na svetu gde se dine susreću sa morem! Povratak u Swakopmund u kasnim popodnevnim satima.

Sossusvlei dvodnevna avantura

Sossusvlei u pevodu znači “put bez povratka” i najpoznatija je atrakcija Namibije. Smeštena je u južnim delovima Namib pustinje i krije najlepše prirodne lepote Namibije: Deadvlei – je glinena kotlina sa tamnim, mrtvim stablima Akacije, koja su stara oko 900 godina. Kotlina je nastala kada je bilo obilja vode i kada su drveća mogla da rastu, ali kako se klima promenila, peščane dine su okružile kotlinu i blokirale reku da stigne do tog područija; Big Daddy je najviša dina na svetu sa čijeg vrha se pruža pogled na lepote Namib pustinje koje će vas očarati i fascinirati; Dina 45 – najslikanija dina na svetu, ime je dobila po tome jer se nalazi na 45. kilometru od ulazne kapije Sesriem. Sa svojom visinom od 170 metara, sastavljena je od 5 miliona godina starog peska iz pustinje Kalahari koji je vetar doneo ovde. Prvog dana krećemo oko 10h iz smeštaja u Vindhuku i put nas vodi preko Naukluft planina do Namib pustinje gde se smeštamo u lodge i uživamo u zalasku sunca u pustinji. Posle večere rani odlazak na spavanje jer sledećeg dana krećemo u ranim jutarnjim satima prema Sossusvlei gde ćemo se prvo popeti na Dinu 45 kao neku vrstu treninga pred Big Daddy dinu i prošetati Deadvlei. Pre nego što krenemo nazad za Vindhuk upoznajemo se sa lepotama Sesriem kanjona i dolazimo u večernjim satima u glavni grad Namibije.

Obilazak glavnog grada Namibije – Vindhuk

Vindhuk, glavni grad Namibije je mozaik Nemačkih kolonijalnih zgrada, modernih šoping centara i visokih zgrada. Tokom ture imaćemo priliku da posetimo Hristovu crkvu, koja je izgradjena početkom XX veka nakon ratova izmedju Nemaca i lokalnih plemena Koikoi, Herera i Ovamba i bila je poznata kao crkva Mira, zgradu Parlamenta koju nazivaju palata Mastila sa njenim vrtovima,  koja je izgradjena u neoklasicističkom stilu i u čijoj gradnji su učestvovali Herero i Nama plemena prisilnim putem, staru tvrdjavu koja je najstrija gradjevina u gradu i koja je danas pretvorena u nacionalni istorijski muzej. Naš obilazak ćemo nastaviti vožnjom prema naselju Katatura gde se upoznajemo sa Južnoafričkom vladavinom. U Kataturi danas živi oko dve trećine ukupne populacije Vindhuka i upravo tu ćemo imati priliku da upoznamo kulturu i tradiciju svih osam različitih kulturnih zajednica u Namibiji.

Kirstenbosch botanička bašta i Groot Constantia vinarija

Kirstenbosch botanička bašta je osnovana 1913. godine da zaštiti i unapredi floru Južne Africe i danas je proglašena za jednu od najboljih botaničkih bašta u svetu. Smeštena na istočnim padinama Stone planine pokriva 528 hektara, uključujući obradjene bašte i prirodni rezervat. Obradjene bašte (36 hektara) sadrže i mnoge retke i ugrožene vrste biljaka. Tematske bašte uključuju Fynbos baštu sa karakterističnim tipom vegetacije pronadjenom samo na južnom kraju Afrike; Mirisne bašte sa mirisnim cvećem, aromatičnim lišćem ili biljke neobične teksture; Arboretum – deo gde se nalazi preko 450 Južnoafričkih različitih vrsta drveća i preko tog dela postoji panoramski most koji pruža neverovatan pogled na celu botaničku baštu; Poluostrvo (Peninsula) bašta gde se nalazi preko 2500 različitih vrsta biljaka pronadjenih na poluostrvu Rt; Bašta izumiranja koja prikazuje oko 1500 Južnoafičkih biljaka kojima u narednom periodu preti izumiranje, ali takodje i razlozi koji dovode do tog izumiranja i šta mi kao pojedinci možemo preduzeti da to sprečimo itd.
Groot Constantia vinarija, najstarija vinarija osnovana je 1685. godine i predstavlja rodno mesto Južnoafričkih vina, u kojima su uživali Pruski kralj Frederik Veliki, Francuski kralj Luji Filip i čuveni Napoleon Bonaparte. Dodjite i budite i Vi na toj listi posetilaca! Ime Constantia za vinariju je izabrano jer na latinskom ima značenje konstantnost ili postojanost. Tokom posete imaćemo priliku da posetimo plemićku kuću i muzej sa postavkom nameštaja, slika, keramike, tekstila… koja će nam pružiti uvid u uspešan život farmera tokom XVIII i XIX veka. Obilazak ćemo nastaviti posetom podrumima gde nastaju sva ta čuvena vina, saznati više o načinima proizvodnje, sortama groždja koja se koriste, periodu sazrevanja u bačvama itd, a na kraju posete uživati  u degustaciji vina koje se i danas tu proizode.

Rt Dobre Nade i Bolders plaža

Na svega 70-ak kilometara od Kejptauna nalazi se Rt dobre nade, na krajnjem jugozapadnom delu Afričkog kontineta. Prvi istraživač koji je oplovio Rt dobre nade je bio portugalski istraživač Bartolomeo Dijaz 1488. godine i dao mu je ime Olujni rt. Nešto kasnije, portugalski kralj Džon II mu je promenio ime u Rt dobre nade. Može se reći da Rt dobre nade zapljuskuju dva okeana – Atlanski i Indijski, iako njihova granica nije precizno definisana i kreće se od Rta dobre nade do Iglenog rta, koji se nalazi na najjužnijoj tački Afrike. Tokom naše posete nacionalnom rezervatu Rt dobre nada, koji je u sklopu nacionalnog parka Stone planine,  posetićemo i Rt Point sa svetionikom. Do novog svetionika na Rt point, koji se nalazi svega na 87 metara iznad nivoa mora, a ujedno je i najjači svetionik na Afričkoj obali, dolazimo uspinjačom – Leteći Holandjanin. Sa njenog vrha ćemo uživati u spektakularnom pogledu. Posle Rta dobre nade naš dan ćemo upotpuniti posetom koloniji afričkih pingvina na Bolders plaži.

Stona planina i Kemps zaliv

Da li znate novih sedam čuda prirode? Stona planina proglašena je za jedno od novih sedam čuda prirode 2011. godine! Da li je Stona planina najstarija planina na svetu? Sastavljena od slojeva peščanika i granita, Stona planina je nastala erupcijama i glacijacijam pre 520 miliona godina i  najmanje je šest puta starija od Himalaja, što je čini jednom od najstarijih planina na svetu. Njen vrh je često prekriven oblacima kao stolnjak i to je meterološki fenomen koji izaziva pad oblaka na njene padine kao talasasta tkanina. Do njenog ravnog vrha dolazimo žičarom koja je u funkciji još od 1929. godine i koja se okreće oko svoje ose za 360 stepeni tokom tog uspona, kako bi svako od nas imao priliku da uživa u fantastičnom pogledu. Kad stignemo na vrh, obeleženim stazama ćemo se uputiti prema najvišoj tački planine, Meklirs Bikonu kako bi ga simbolično osvojili. Posle prepodnevnih aktivnosti istraživanja i uživanja na Stonoj planini vraćamo se žičarom u podnožije planine i odlazimo na najpoznatiju plažu i zaliv Kejptauna, Kemps zaliv gde uživamo u pogledu na Atlanski okean i gastronomiji mnogobrojnih restorana na samoj plaži.

Roben ostrvo i muzej Distrikt 6

Ostrvo Roben se nalazi svega 9 km od Kejptauna. Današnji muzej na ostrvu nekada je služio kao zatvor za političare i danas predstavlja internacionalnu ikonu trijumfa dobra u borbi protiv zla, tačnije simbol protiv represije. Od 1999. nalazi se na listi Svetske kulturne baštine. Južnoafrički predsednik Nelson Mandela proveo je u ovom zatvoru oko 27 godina. U muzeju ćemo se upoznati sa istorijom i borbama običnih ljudi nad užasnim zločinima protiv čovečnosti. Mračna istorija ostrva Roben je konačno završena 1990-ih godina, kada je rasformiran represivni režim Južnoafričke republike, a politički zatvorenici pušteni na slobodu. Revolucionar Nelson Mandela, koji se borio protiv aparthejda je postao prvi crni predsednik na prvim potpuno demokratskim izborima 1994. godine. Našu priču o aparthejdu nastavljamo po povratku sa ostrva Roben i odlaskom u muzej distrikt VI.


 

PRIJAVI SE