Meksiko je država koja se nalazi u južnom delu Severne Amerike, između SAD na severu, Meksičkog zaliva na istoku, Belizea i Gvatemale na jugu i jugoistoku i Tihog okeana na zapadu i jugozapadu.

Meksiko je deo Severnoameričkog kontinenta, dok se njegov južni deo smatra delom srednjoameričke prevlake. Meksiko ima površinu od 1.972.540 km², dužina morskih obala je 12.540 km. Najveći deo Meksika je visoravan oivičena visokim planinama Zapadne, Istočne i Južne Sijera Madre. Severni deo Meksika je ujedno i najširi deo teritorije Meksika. Tu se pružaju planinski lanci Zapadna Sijera Madre i Istočna Sijera Madre, koji između sebe zatvaraju središnju visoravan Mesetu. Tu se još nalaze i vulkani Nevado de Toluka (4.578 m),Popokatepetl (5.452 m), Orizaba (5.700 m) i dr. U južnom delu Meksika nalazi se dolina reke Balsas koju sa juga zatvara gorje Južna Sijera Madre i gorje Čiapas. Meksiku pripadaju dva poluostrva: Jukatan na istoku i Kalifornija na zapadu. Najveće reke u Meksiku su Santijago i Balsas. U središnjoj zavali nalazi se nekoliko jezera: Čapala, Kuiceo i druga. Najveći gradovi Meksika su Grad Meksiko sa svojim satelitom Ekatepek de Morelos, Gvadalahara, Puebla, Sjudad Huarez, Tihuana, Monterej i Leon.

 

Belize je mala tropska država u Centralnoj Americi. Glavni grad ove države, koja se nalazi na obali Karipskog mora je Belmopan sa oko 12.300 stanovnika, dok je najveći Belize Siti sa oko 50.000 stanovnika. Belize se graniči sa Meksikom na severu i Gvatemalom na zapadu i jugu, dok je na istoku zapljuskuje Karipsko more. Zauzima teritoriju od oko 22.800 km² i u njoj živi oko 334.297 stanovnika.

Belize je bivša britanska kolonija  i svoju nezavisnost je stekao 1984. godine mada se britanska vojska sa teritorije Beliza u potpunosti povukla tek 1994. godine. Kolonizacija i ropstvo su najvećim delom uticali na sastav stanovništva Belizea, zvaničan jezik je Engleski ali se pored njega govore i španski kao i jezici Maja.

 

Gvatemala se prostire između Tihog okeana na jugu i Karipskog mora na severu. Republika je sa najvećom populacijom u regionu i treća je najveća država  u Srednjoj Americi. Gvatemala Siti je glavni i najveći grad zemlje a ostali veći gradovi su Kezaltenango, Eskintla, Puerto Barios i Antigva. Gvatemala tj. grad Tikal na severu se smatra kolevkom civilizacije Maja.

Država je bila španska kolonija skoro 300 godina a svoju nezavisnost je stekla početkom 19. veka. Gvatemala je deo centralno-američke unije, zajedno sa Hondurasom, Salvadorom, Nikaragvom i Kostarikom koja podrazumeva slobodnu trgovinu i kretanje stanovništva između ovih zemalja.