RIM

“Večni grad” … Grad koji je ispisao stranice istorije koje je teško prebrojati… Jedini grad na svetu koji na svom području ima nezavisnu državu (Vatikan)… Rim… Po legendi, grad je osnovao Romul, sinReje Silvije i boga Marsa. Amulije, kralj grada Albe Longe, po svrgavanju sa prestola brata Numitora, naterao je svoju nećaku Reju da ostane devica kako novi naslednik ne bi ugrozio njegovu vlast. Mađutim, Reja se sjedinila sa bogom Marsom sa kojim je dobila blizance- Romula i Rema. Saznavši to, Amulije ih baca u Tibar, a nalazi ih vučica koja ih doji vlastitim mlekom. Pastir Flaustul se nadalje stara o njima. Kad su odrasli doneli su odluku da osnuju grad na brežuljku Palatin, ispod kog ih je vučica pronašla. U sukobu čiji je uzrok bila vlast, posledice su bile kobne po Rema. Brat ga je ubio i sebe proglasio prvim krljem Rima- 21.aprila 753. p.n.e.  koji po njemu i nosi ime.

Rim je bio centar Rimskog Kraljevstva, potom Republike i na kraju Rimskog Carstva, najveće imperije u istoriji sveta. Skoro ceo milenijum, Rim je bio politički najznačajniji, najbogatiji i najveći grad zapadnog sveta, a to je ostao i nakon propasti i podele Carstva, čak i nakon što ga je po prestižu i važnosti nadmašila istočna prestonica Carigrad. Nakon što je Pipin Mali dao papi nadležnost nad Rimom, 756.g. stvorena je Papska država. Pored Vatikana, raspravlja se o suverenitetu još jednog entiteta u oviru Rima – Malteškog reda, sklonjenog u Rima nakon Napoleonovog osvajanja Malte 1798.g.

Rim je bio domaćin najvećih muzičkih i sportskih manifestacija kao što su: “Eurosong” 1991.g, “MTV nagrade” 2004.g, Olimpijske igre 1960.g, Svetsko prvenstvo u fudbalu 1990.godine. Stadion “Olimpiko” , na kome igraju dva velikana Serije A – Roma i Lacio, je bio domaćin tog šampionata. Fasada stadiona je urađena po naredbi Musolinija kako bi oživeo Cezarovu arhitekturu. Za vreme derbija, ovaj objekat samo što ne proključa, jer rivalitet između dva kluba je nalik rivalitetu Crvene zvezde i Partizana. Jednima pripada sever (Lacio), drugima jug (Roma), ali sukobi se dešavaju sa svih strana, čak i po ulicama prestonice uoči i posle derbija.

Najizraženiji predstavnik barokne umetnosti je Fontana di Trevi koju je konstruisao arhitekta Nikolo Salvi. Jedno je od onih mesta na svetu o kojima postoje legende kako se vratiti u njih. Ovde je potrebno baciti novčić preko glave i zamisliti svoj povratak u Rim. Statue Abudance, Agrippa, Salubrity, Virgin i Neptun sa dva tritona kao da dozivaju ljude da se okupljaju oko fontane i bacaju brdo novčića. Nije potrebno baciti više od jednog, jer ne znači da ćete se sa svakim bačenim novčićem vratiti u “Večni grad”.

Nekadašnja prestonica antičkog grada – Kapitol sa Mikelanđelovim trgom del Campidoglio (dokaz superiornosti renesansnog planiranja) danas su sedište gradske vlade. Između ostalog, na ovom mestu možete posetiti Muzej Capitolini sa najvećom kolekcijom klasičnih statua na svetu. Prošetajte stazama i uživajte u predivnoj panorami Foruma i Koloseuma.

Rimski Forum (Foro romano) dugi niz godina bio je centar političkog i religioznog života antičkih Rimljana. Miris ruža i pomorandži će vas opijati dok obilazite impresivnu konstrukciju dizajniranu za proslavu Rimske pobede nad Partinijanima i bivši atrijum Vestal Virgins kuće i Vesta hrama – Slavoluk Septimus Severus kao i slavoluk izgrađen za proslavu Titusovog uništenja Jerusalima u 70. Veku(Slavoluk Titusa).

Najupečatljiviji simbol Rima, jedno od sedam svetskih čuda modernog doba – Koloseum, uzdignut na dorskim, jonskim i korintskim stubovima mesto je na kome su održavane beskrupulozne gladijatorske borbe.  Izgrađen je u vreme cara Vespazijana (Vespazijanov amfiteatar). Ono što danas možete videti, ostaci su glavne mreže, dok je originalna struktura stradala u zemljotresima ali i kroz godine haranja. Poseban doživljaj prestavlja slikanje sa mladićima obučenim u kostime gladijatora, ljudi koji su pretežno bili robovi i koji su se borili za svoj život protiv drugih gladijatora i divljih zveri (lavova, tigrova…).

Panteon – Hram svih bogova, jedan od najinspirativnijih arhitektonskih oblika, izgrađen je u vrema cara Hadrijana. Ima savršeno proporcijalan pokretni krov, oslonjen na mermerne stubove. Centralni okulus jedino je mesto gde se probija svetlost tako da su pomoću njega stari Rimljani merili vreme.

Mesto na kome se okuplja najveći broj turista ali i žitelja ovog grada je Španski trg do koga vodi predivno stepenište izgrađeno 1725.g. karakteristično po tome što se u proleće okiti rozim azalejama. Na trgu se nalazi crkva Santa Trinit dei Monti u neoklasičnom stiluU podnožju stepenica nalazi se Barcacia fontana, delo arhitekte Berninija, izgrađena u obliku broda.  Trg i stepenište su okruženi dvema ulicama Via Kondoti i Via del Korso koje su večito na meti kupaca.

Inače, Rim je poznat po poznatim robnim markama, tako da ga turisti smatraju “rajem za shopping”. Najčešće se kupuju antikviteti, kožna odeća i obuća, parfemi… Bulgari, Chanel, Armani opiće vas dok prolazite ulicama Via Frattina, Via Sistina, Via Condetti… Kao što znate, Italijani su veliki gurmani, ali možda niste znali da čak zatvaraju radnje u vreme ručka ne bi li pojeli nešto kuvano, jer izbegavaju fast-food?!  Dakle, možete pazariti u prepodnevnim satima (u 9 ili 10h se otvaraju radnje) ili posle 16h, u nekim radnjama čak do 23h. Izuzev u letnjem periodu, butici ne rade ponedeljkom ujutru, dok su u tom periodu prehrambene radnje  zatvorene utorkom ili nedeljom popodne. Marketi radi od 07:00 do 14:00 od ponedeljka do subote.

Prvo što ćete probati u italijanskom restoranu je pasta, supa, neko lagano meso na maslinovom ulju ili riba sa povrćem. Ukoliko volite da eksperimentišete sa hranom, probajte  coda alla vaccinara(goveđi rep),  trippa(crevca), carciofi alla giudia (pržena argičoka na jevrejski način) ili
carciofi alla romana (kuvana aričoka sa uljem i belim lukom). Popićete filter kafu ili kapućino (u proseku koštaju od 0.70-0.90e). Za večeru, svakako probajte picu koju većina restorana služi samo posle 20h (najjeftinija je Margarita oko 7e). Nakon tradicionalnog italijanskog jela, produžite u pub na pivo ili vino. Doduše, cene su ne tako niske. Ukoliko se odlučite da popijete naki alkohol po nižim cenama, “uhvatite”  happy hour koji je obično ujutru. Možete popiti i vodu sa neke od fontana jer je sigurna za piće (na kojima pise “il nasone”), a ne usuđujte se sa onih na kojima stoji natpis “aqua non potabile”.

Rimljani se voze metroom, koji ima dve linije (A za koju važi crvena karta i B- plava karta) koje su dopunjene autobuskim, voznim i tramvajskim linijama.

Vatikan

Najmanja država na svetu što po stanovništvu što po površini, Vatikan, se na zapadu naziva i Sveta stolica iako ona funkciniše nezavisno od države kojom upravlja. Vatikan je sedište Pape, vrhovnog poglavara rimokatoličke crkve koga bira skupština kardinala. On je apsolutni monarh što mu omogućava zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Jozef Racinger kada je proglašen za papu uzeo je ime Benedikt XVI. Inače, država Vatikanje osnovana 1929.g. Lateranskim ugovorom kao deo mnogo veće Papske države (postoji od 756.g.).  U unutrašnjosti gradskih zidina živi oko 890 stanovnikai to su uglavnom klerici, visoki službenici, monahinje, kao i Švajcarska garda koja je dobrovoljna vojna organizacija (od osnivanja je čine 4 oficira, 23 podoficira, 80 vojnika, 2 dobošara i jedan kapelan). Zbog helebarde (koplja koje ispod metalnog vrha ima sekiru s jedne, a naoštrenu kuku s druge strane) zovu ih još i helebardaši. Švajcarskoj gardi ne može prisupiti bilo ko. Vojnici moraju biti državljani Švajcarske, starosti između 19 I 30 godina, viši od 174cm, neoženjeni i katoličke vere. Potpisuju ugovor na službu u trajanju od dve godine, nakon čega 70 % njih napušta službu. Polažu zakletvu 6. maja kao podsećanje na dan opsade Rima 1527. g. kada je poginulo 147 gardista. Uniformu plavo- žuto-crvene boje osmislio je Žil Repon, iako mnogi veruju da je ona Mikelanđelovo delo. Obični vojnici nose perjanice crvene boje, dobošari crne, podoficiri bele, a oficiri ljubičaste.

Vatikan je pod velom tajni vezanih za suđenje templarima o čemu govori i knjiga “Processus contra Templarios”. Vatikanski arhiv sadrži 85 km polica prepunih dokumenata o osam vekova istorije, a prvi document koji potiče iz VII veka je o radu papske kancelarije. Stručnjaci iz grupe Skrinijum trenutno rade na projektu otkrivanja reformističkih ideja pape Aleksandra VI (Rodriga Bordžije) i smatraju da je on mogao da zaustavi prevrat protestanata pod vođstvom Martina Lutera.