Svake godine, grad Berlin nudi sve veću listu festivalaparadaproslava i godišnjihkulturnih dešavanja od značaja. Ponosan na preko 1.500 dnevnih događajaglavni grad Nemačke obećava uzbudljiv program događaja, od muzejske noći i kreativnih festivala do simfonijuma, sportskih događaja i sajmova na otvorenom.

Jedan od tih događaja je i Festival svetla koji će zablistati Berlinskim ulicama spektakularnim osvetljenjem. Najpoznatije znamenitosti i impresivne zgrade Berlina će blještati i blistati bojama i raznim vrstama svetla, projekcija i vatrometa. Brojne kulturne manifestacije, kao što su koncertižurke, kao i  specijalni meniji restorana i happy hour, pratiće ovu manifestaciju.

Većina dobro poznatih berlinskih istorijskih znamenitosti, kao što je Brandenburška kapijaTV/Radio toranj i Berlinska katedrala biće osvetljeni. Pored toga, nekoliko hotela i ambasada će imati svoje svetlosne projekcije na fasadama. Druge oblasti kulturnog interesa, kao što su muzeji, šoping centri i parkovi, takođe će učestvovati.

U toku dve nedelje svakog oktobra, Berlin se pretvara u penušavu metropolu sa vatrometom i iluminacijama tokom Festivala svetla, dajući gradu čarobni izgled. Svi se fokusiraju na temu – svetlost. Na specijalne izlete posmatranja svetla možete krenuti autobusom, brodom ili biciklom, a prve subote festivala mnoge osvetljene zgrade će biti domaćin specijalnih događaja do ponoći, u toku atrakcije Noć otvorenih vrata.

 

BERLIN

Berlin je do rušenja Zida bio simbol razdvajanja socijalizma i demokratije, odnosno istoka i zapada kako je i delio Nemačku. Danas je glavni grad jedinstvene Nemačke, a ujedno i najveći. .Leži na rekama Špreji i Hafel na severoistoku države. Grad broji 3,5 miliona stanovnika, a interesantno je da četvrtinu čine mladi do 25 godina, a skoro pola miliona stranaca iz 185 zemalja daje mu kosmopolitski karakter.

Berlin je jedan od najmlađih gradova u Evropi. Sastojao se od dva naselja Berlina i Kelna u XII veku kada je osnovan. Jedinstvo ovih gradova trajalo je četiri veka dak se nisu ujedinili 1709. pod imenom Berlin. Ostaci ovih naselja se mogu videti  u Nikolaifirtelu pored Rotes Rathaus (Crvena Skupština) i Klosterkirhe (Kloster crkve) pored Aleksanderplaca. Kralj Fridrih I je proglasio Berlin glavnim gradom Pruske 1701. Grad je postao prestonica Nemačkog carstva 1871. Bio je i glavni grad Nemačke Vajmarske Republike i kada je Nemačka bila nacistička. Tokom ovog perioda, Adolf Hitler je imao velike planove za transformaciju Belina, jer ga je mrzeo i smatraonajružnijim gradom na svetu. Arhitekti Albertu Šperu je dao zadatak da preuredi Berlin. Nakon zamišljene nacističke pobede u ratu, novi i preuređeni Berlin trebao je da dobije ime Glavni grad sveta Germanija.

Berlinski zid je napravljen 1961.g. a srušen 9.novembra 1989.g. Delići su danas turistička atrakcija i suveniri i predstavljaju najveću umetničku galeriju na otvorenom na svetu. Najduži deo zida koji je ostao očuvan i koji se nastavlja u Ostbahnhof stadion je otvoren za grafite umetnika iz celog sveta. Galerija istočne strane je mesto na kome je 118 umetnika iz 21 države iskazalo svoje veštine na 1.316 m dugačkom delu zida i ova kolekcija je postala berliski zaštitni znak.Istočni Berlin postao je glavni grad Istočne Nemačke, formirane 1949. od strane sovjetske zone. Glavni grad Zapadne Nemačke, formirane od američkih, britanskih, i francuskih zona, bio je Bon. I dalje se oseća nekadašnja podela grada i cele države tako da je u zapadnom delu moderni grad sa visokim oblakoderima i brzim razvojem dok su ostaci predratnog grada ostali na istoku. Bizu 30 godina Zid je bio pečat impozantne Brandenburške kapije na zapadnom delu grada.

Branderburška kapija jedina je preostala gradska kapija iz 18. veka koja čini ulaz na Pariski trg. Iznad 12 gigantskih dorskih stubova, nalazi se 11 m veliki bim. Muzej Haus am Checkpoint Charlie (na mestu nekadašnjeg zida) je skoro 30 godina bilo jedino mesto prelaska iz istočnog u zapadni deo Berlina.

Hamburger Bahnhof jedna od najpopularnijih galerija u Berlinu je smeštena na železničkoj stanici. Osnova izložbe je Marksova privatna kolekcija, ali ovde se održavaju povremene izložbe i prikazuju dela italijanske transavangarde i minimalističke umetnosti.

AquaDom i SeaLife centar je najveći svetski akvarijum. Ukoliko želite da ga posetite treba da izdvojite 14e.

Fantastični nightlife je i dalje stvar kojom se Berlin može pohvaliti iako su se ukusi promenili od kad su u jeku popularnosti bili kabare klubovi 20tih i 30tih godina. U gradu se održavaju brojni festivali od kojih se ističu Kristofer Ulicni Gej Dan i lezbejska parada, masovne plesne žurke kao što su Parade Ljubavi i Džez Fest Berlina. Prednost Berlina u odnosu na ostale velike evropske metropole je u pristupačnim cenama. Ulaz u klubove je 10€, a cene pića su oko 5€.

U/S Bahn je najefektivniji vid prevoza u Berlinu. U-Bahn-podzemna železnica i S-Bahn dosežu u svaki deo grada i definitvno su najbolji vid prevoza za upoznavanje grada. Jedna vrsta karte važi za sve vidove transporta a podeljena je u tri boje po zonama.

Einzelticket-pojedinačna karta u AB zoni koja košta 2€

Kurzstrecke-pojedinačna karta za kratke linije-3 stanice S/U-Bahn ili 6 bus/tramvaj stanica koja košta 1.20€

Tageskarte-dnevna karta od 5.60€ ili nedeljna karta od23.40€

Kleingruppenkarte-grupna karta za 5 ili više ljudi (14€ ukupno)

City tour card-karta za neograničenu vožnju u roku od 48 sati po ceni 14.50€ ili od 72 sata po ceni 18.50€

Berlin Welcome Card-važi 72 sata vožnje za odraslu osobu sa troje dece i obuhvata popust na ulaznice za muzeje, pozorišta itd. (21€)

Nekada simbol razdvajanja dva politička sistema, ali ne samo toga već i dva različita sveta, rušenjem berlinskog zida postaje simbol spajanja nespojivog– sa jedne strane istorijskog i umetničkog duha iskazanog kroz galerije, muzeje, arhitektonske objekte i sa druge modernog grada, punog klubova i diskoteka koji će mladima pružiti nezaboravan provod. Srušite zidove koji vas sprečavaju da krenete na put, napravite spoj lepog i korisnog, dozvolite da vas upoznamo sa Berlinom!