SINGAPUR

Iako se fizički čini maleno, Singapur je ekonomski gigant. U osvrtu na ceo prošli vek, to je najmodernija ostrvska grad-država jugoistočne Azije. Grad spaja malajsku, kinesku, arapsku, indijsku i englesku kulturu i religiju. Njegova jedinstvena etnička tepiserija pruža posetiocima širok spektar za razgledanje i kulinarske mogućnosti koje možete da birate. Pun calendar tradicionalnih festivala i praznika koji se slave tokom godine doprinose opštem utisku o nečemu sasvim novom. Osim toga, ukoliko ste turistički gurman, ovaj grad je definitivno jedno od mesta koje za života treba posetiti.

Smešten na vrhu Malajskog poluostrva, singapurska tropska klima želi dobrodošlicu tokom cele godine onima koji su došli da li zbog posla ili odmora. Ostrvo ima odličnu infrastrukturu koja omogućava posetiocima da uživaju u njegovim mnogim znamenitostima u bezbednoj, čistoj, zelenoj sredini. Dobro je povezan vazduhoplovno sa najvećim svetskim gradovima. Podzemne železnice su zvanično najefikasnije ukoliko na brzinu želite negde da stignete ili ste u žurbi.

U gradu nećete imati potrebe za automobilom. Javni prevoz je odličan, a i šetnja je najbolji način da se istraži grad. Međutim, najboljim znamenitostima se može pristupiti tour busom. Pošto je grad udaljen od ekvatora, tropske temperature ne variraju previše. Bez obzira kada odlučite da posetite Singapur, toplog vremena će biti svakako u izobilju. Posetioci obično najčešće posećuju parkove, prirodne rezervate i bujna tropska zelenila.

Singapur je bio u neverovatnom napretku u protekle tri decenije, iako samo ostrvo nije bilo preplavljeno razvojem. Posetioci će otkriti istorijsko bogatstvo u lepoti starih građevina, vrednosti i tradicije, koja je preživela susret sa dubokom socijalnom i geografskom promenom.

U nedostatku nekih značajnih prirodnih resursa napredak Singapura je bio zasnovan na slobodnoj trgovini ili trgovinskoj politici. Kasnije je masovna industrijalizacija učvrstila privredu.

Srž Singapura je kolonijalni okrug. Svaka enklava ima svoj karakterističan ukus, od prodavnica aromatičnih začina male Indije, do oronulih uličica Chinatown-a gde je još uvek moguće naći kaligrafe i vidovnjake, ili arapsku četvrt, gde u prenatrpanim prodavnicama možete naći fine tkanine i svilu.

U severnom delu grada nalaze se rezervati zajedno sa singapurskim zoološkim vrtovima. Na istočnoj obali je obilje dobrih restorana koji se prostiru duž cele peščane plaže. Pored toga, postoji 50 ostrva i ostrvaca u singapurskim vodama popularni su izleti do Santose, ostrva zabave, koje je povezano sa južnom obalom žičarom. Muzika, pozorišta, noćni život su opšte prisutni u ovom izvanrednom gradu. Singapur je ranije bio smatran usputnom stanicom na putu ka većim azijskim gradovima. Međutim, ovo više nije istina. Singapur je posećen kako zbog posla, finansija, tako i zbog fascinantnog, zadovoljavajućeg odmora.

Singapur, u isto vreme ostrvo, zemlja, ali možda najbolje opisano kao grad-država, poseduje kombinaciju zapadnjačkog i istočnjačkog stila i sadrži najbolje od obe hemisfere. To je moderni metropolis gde se možete osećati bezbedno šetajući ulicom. Takođe je i multikulturan grad i njegova populacija se pretače strancima i radnicima iz celog sveta. Teži ka tome da postane tehnološki centar Azije. To je najsnabdevenija zemlja u regionu.

Singapur deli još jednu osobinu sa drugim istorijskim gradovima. Njegove vlasti čvrsto veruju da mogu da sačuvaju status quo sa propisima protiv svega, što bi prema njihovom mišljenju moglo da ugrozi mir i blagostanje.

Pored svega što su ostali gradovi mogli da vam ponude, naći ćete se u dilemi kada je Singapur u pitanju. Nećete biti sigurni da li želite da ga napustite, ili ćete što pre želeti da se vratite.

BALI

Balibiser Indonezije, ostrvo bogova ili rajsko ostrvo je najzapadnije osrtrvo među Malim Sundskim ostrvima, izmedu Lomboka i Jave i pripada Republici Indoneziji. Planinskog i vukanskog je reljefa, okruženo koralnim grebenima. Zauzima površinu od 5,780 km2 i ima 4 miliona stanovnika koje većinom čine Indonežani i potomci doseljenika iz Indije. Bali čini deo koralnog trougla, oblasti sa najvećim biodiverzitetom morskih vrsta. U ovoj oblasti može da se nađe preko 500 koralnih vrsta (oko 7 puta više nego na celim Karibima) i jedna je od 33 provincije Indonezije. Nestvarne je lepote, spoj  savremenih turističkih objekata i bogatog istorijskog i tradicionalnog nasleđa.

Obzirom da se nalazi samo 8 stepeni južno od ekvatora, ima prilično ujednačenu klimu tokom cele godine. Prosečna temperatura je oko 30 °C, a vlažnost vazduha iznosi oko 85%.
Turizam je glavna grana privrede i čini Bali jednim od najbogatijih i najpopularnijih regiona Indonezije.

Severni deo ostrva je planinski, a južni je nizak i plodan. Čuvene plaže sa belim peskom se nalaze na jugu, dok se na severu i zapadu nalaze autentične plaže pokrivene crnim peskom.

Zbog lepote prirode, bujne vegetacije i bogatog folklora, spada među najzanimljiva ostrva na svetu.

Bali ima jedinstvenu i veoma burnu istoriju u poređenju sa ostatkom Indonezije koja potiče iz neolitskog doba. 1343. godine, javansko Majapahit carstvo osvojilo je malo ostrvo Bali i dovelo do ogromnih promena u njegovom društvu. Najuticajnija promena bila je uvođenje sistema kasti, koji je i dalje deo mentaliteta. Majapahit carstvo palo je 1515. godine pod uticaj muslimanskih osvajača. Tada je većina javanskog stanovništva pobegla na Bali. Hindu sveštenici, zanatlije, plemići, umetnici i vojnici došli su na ovo malo ostrvo kako bi mogli da nastave svoju javansku kulturu i ispovedaju svoju hinduističku veru. Kraljevi su vladali malim carstvima širom balijskog ostrva i Bali je ostao izolovan oko 400 godina, sve do dolaska Holanđana u 16. veku. Holandski uticaj bio je jak na ovom arhipelagu tokom 18. veka, kada je zemlja formalno preuzeta od strane Holanđana sve do1949. godine kada je Indonezija stekla nezavisnost.

Selo je na Baliju najvažnija socio-ekonomska i religiozna zajednica i među pripadnicima jednog sela stvara snažan osećaj zajedništva koji se u prvom redu zasniva na religiji. Pored predivnih plaža i koralnih sprudova, spomenika iz minulih vremena, vredi upoznati i duh, način života i sveobuhvatni pogled na život Balinežana koji žive jednostavno, stapajući se sa prirodom i okolinom, vodeći računa da ne naruše sklad i ravnotežu. U svakodnevnom životu Balinežana, religija (balinežanski hinduizam) igra veoma veliku ulogu zbog čega se ovo ostrvo naziva još i ostrvo 1000 hramova. Vera diktira sve: od arhitekture preko ceremonija do organizacije rada. Bila je i ostala inspiracija različitih umetnosti po kome je ovo ostrvo poznato: umetnička izrada predmeta od zlata i srebra, tkanina sa zlatnim vezom, rezbarija, građenje spomenika, kao i čuvene narodne igre. Ve­o­ma su bla­gi, ti­hi i to­le­rant­ni. Ako pokažete bes pre­ma nji­ma, pot­pu­no ćete ih zbuniti. Sa nji­ma će­te po­sti­ći najbolju komunikaciju uč­ti­vo­šću i str­plje­njem. Balinežani su tradicionalni, vrlo religiozni i svakodnevni život im je ispunjen aktivnostima kojima propovedaju svoju veru čiji se uticaj oseća i u njihovoj naravi, te svakako treba obići njihove fascinantne hramove među kojima se izdvaja hram ”Tanah Lot”, sagrađen iz jednog komada stene, na samoj obali mora i datira još iz šesnaestog veka. Balinežani smatraju da se odatle vidi najlepši zalazak sunca na celom ostrvu.

Osim pirinča, ostrvo je bogato povrćem i voćem kao što su banane, ananas, lubenice, narandže, mango, papaja, ćihu, durijan i drugo, koje predstavlja pravu poslasticu. Uzgajaju bivole, konje, koze i svinje a ribolov je veoma razvijen.

Tradicionalna kuhinja ovog vulkanskog ostrva podrazumeva neverovatan niz začina, pomešanih sa svežim povrćem, mesom i ribom uz uticaj drugih regionalnih kuhinja Indonezije, kao i kineske i indijske. Stanovnici ostrva su pretežno Hindu i kulinarske tradicije se donekle razlikuju sa ostatkom Indonezije, drugačije spremaju hranu na festivalima i verskim proslavama, uključujući mnogo hrane pripremljene za božanstva, kao i drugih jela koja služe tokom proslave. Uobičajenu, svakodnevnu hranu, koju jedu Baležani, pripremaju žene i to su veoma jednostavna jela. Za proslave i festivale pripremaju razne specijalitete koje kuvaju muškarci zajedno. Osnovni pasta začin, Basa Gede, je temelj za mnoga tradicionalna jela i čini bazu ukusa a često se i naknadno dodaje. Osnovni sastojci ove paste su biber, muskatni oraščić, orasi i semenke susama. Začini koje najčešće koriste su: galangal-kencur, aromatični đumbir, zatim vlašac, beli luk, kurkumu, kafir kreču i osnov su baležanske kuhinje.  Čuven je i Balijski 8-začin, mix belog bibera, crnog bibera, korijandera, kumina, klinčića, muškatnog oraščića, semena susama i kendlnata, oraha od cvetanja drveta vrste Aleurites moluccana.

Na Baliju se tradicionalno služi čaj i neverovatnog su ukusa i arome, neke serviraju hladne, neke će poslužiti vrele, ali uvek predstavljaju pravo osveženje. Na svakom koraku služe sokove od sveže izmiksanog tropskog voća, mlade kokose sa slamčicom kojom se pije najkvalitetnije piće- kokosova voda, a za ljubitelje alkoholnih napitaka, neizostavno je lokalno pivo Bintang ili kokteli servirani u mladim kokosima. Oni malo smeliji, na Baliju mogu popiti i najskuplju kafu na svetu, popularnog naziva Kopi Luwak, koja se dobija kada azijski ćiveti, životinje slične mački, pojedu sirove i retke bobice kafe u indonežanskim džunglama a zatim koštice izbacuju u izmetu. Unutrašnji deo zrna kafe se ne probavlja u potpunosti, a veruje se kako enzimi u želucu ovih životinja daju ukus kafi, razbijajući belančevine, koje inače jakoj kafi daju gorčinu. Posebno obučeni tragači zatim pronalaze izmet i iz njega izdvajaju zrna, isperu ih i kratko prže kako ne bi uništili kompleksnu aromu koja se dobije kroz ovaj proces.

Za ljubitelje slatkiša, neizostavni su specijaliteti kao što su puding od crnog pirinča, božanstvena kombinacija crnog pirinča, kokosovog mleka i palminog šećera, zatim palačinke punjene kokosovim i palminim šećerom kao i pržene banane servirane samostalno ili uz razne dodatke.

Najmanje dva puta godišnje se organizuju različite vrste perfomansi. Najčešće izvođene igre na Baliju su Barong igre gde centralnu figuru zauzima mitološko biće Barung koje simboliše dobro i plemenito u stalnoj borbi protiv zla koje je predstavljeno drugim mitološkim bićem koje se zove Rangda. Pored ova dva lika, postoje i mnoga druga preuzeta iz indijske Ramajane.

Balinežani u roditeljskom domu uče tri jezika. Jedan za svakodnevni razgovor, drugi za razgovor sa sveštenim licima, a treći im služi u komunikaciji sa biljkama i životinjama.

Uz jaku impresiju, poseta Baliju smatra se uspešnom ako su ljubaznost, otvorenost i skromnost plementih Balinežana, pored nestvarne i netaknute prirode samog ostrva i njegovog okruženja, ostavile snažan utisak i potvrdila pravilo da je baš Bali ostrvo mira i užitka gde pravila ne postoje, osim da uživate!