OPŠTE INFORMACIJE

Površina: Glavno ostrvo (Unguja) je 85 km dugačko i 39 km široko.
Glavni grad: Zanzibar City (oko 500.000 stanovnika). 
Stanovništvo: oko 1.600.000 stanovnika.
Glavni jezik: Swahili

Drugi jezik: Engleski 
Religija: Muslimani 99%, ostali 1%
Lokalno vreme: plus 2h u odnosu na vreme u Srbiji tokom zimskog računanja vremena, a plus 1h  tokom letnjeg računanja vremena. 
Pozivni broj: +255
Telefon: Telenor i VIP imaju roming i uglavnom nemaju problem sa signalom, dok MTS nema roming osim u većim gradovima u Tanzaniji. Po dolasku možete kupiti sim karticu lokalnog operatera, za mobilni internet.
Lokalna valuta: Tanzanijski šiling (TZS), ali je i Američki dolar  prihvaćen.  

Odnos za 1€ oko 2700 TZS, a za 1 USD oko 2300 TZS.

Kartice: Prihvaćene u većini hotela, ali ne i u mnogim prodavnicama i svakako ne na lokalnim pijacama. Budite spremni da platite proviziju od 5 – 10% ako plaćate karticom. 
Voda iz vodovoda nije za piće (bakteriološki je ispravna, ali je minerološki sastav drugačiji u odnosu na naše područje). Za piće koristite flaširanu vodu! (i to samo onu flaširanu vodu koja je zatvorena plastičnim omotačem)
Napon struje: 220 V, odnosno napon struje je isti kao kod nas ali su vam potrebni adapteri za utičnice: ulaz je kao u Velikoj Britaniji (tri pljosnata).  Adaptere možete naći i na ostrvu, mogu se kupiti na pijaci (kineski su pa nisu dobrog kvaliteta) a u radnjama se mogu naći kvalitetniji.  

 

KLIMA

Zanzibar ima dve zvanične sezone, mada to verovatno ne biste mogli da primetite, osim u manjim promenama padavina. Ostrvo se nalazi na južnoj zemljinoj hemisferi. Međutim, zbog svoje blizine ekvatoru, temperaturne razlike u godišnjim dobima su jako male. Prosečna temperatura u toku cele godine iznosi oko 26 stepeni Celzijusa. Najviše padavina se javlja u aprilu i maju. Taj deo godine naziva se Green Season, ali čak i tokom ovog perioda kiša ne pada svakog dana. 

Najviše padavina je u aprilu, a najmanje u julu, a količina ne prelazi 1cm. 

Obavezno je korišćenje krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom!

 

OBLAČENJE

Na put poneti udobnu obuću i letnju, laganu garderobu. Međutim, večeri na kopnu Tanznije mogu biti svežije pa ponesite nešto dugih rukava, kao i tanje dugačke pantalone. Na taj način ćete biti zaštićeni od komaraca u večernjim časovima i neće vam biti hladno. Na ovom putovanju vam ne treba elegantna garderoba. Zanzibar je muslimanska zemlja i treba poštovati njihove običaje.

 

KUHINJA I PIĆE

Zanzibarska kuhinja je upila najbolje od svih kuhinja (Arapske, Indijske, Britanske, Kineske, Bantu), te je spoj jela sa pirinčem, raznih začina, povrća, mesa, ribe i morskih plodova. Kao nacionalno jelo možemo navesti pilau, ali i ono nije nešto potpuno neobično za nas (slično je našem pilavu). Naravno, tu je i neizostavno voće: ananas, papaja, mango, banane, jack fruit, passion fruit, star fruit, rambutan i drugo egzotično voće. Prosečan dobar obrok iznosi 7-10€, a neke od cena su: club sendvič 5-6€, paste 7-8€, seafood 10-15€, pivo 1,5 – 2,5€, ceđeni sokovi 1,5-3€, velika flaširana voda 0,5€ u prodavnici, kafa od 1,5-2,5€. Cigarete je isplativije kupiti na freeshop-u.

 

SNALAŽENJE PO GRADU

Na Zanzibaru, tačnije u gradu Stone Town-u gde smo smešteni, nema potrebe za korišćenjem bilo kakavog prevoza. U sklopu svih izleta imate organizovan prevoz, te vam dodatni neće biti potreban. Sam grad možete obići peške, a ukoliko želite samo da istražite neku plažu ili uvalu, najbolje je koristiti taksi. Cena taksija je stvar dogovora sa vozačem, ali cena otprilike iznosi 1km – 1$. Vodič će vas već prvog dana upoznati sa time, kako sistem funkcioniše, gde i kako zaustaviti taksi. Stanovništvo je vrlo srdačno, odlično govore engleski jezik, te ukoliko njih bilo šta pitate – rado će vam pomoći. (uz neizostavni bakšiš)

 

BEZBEDNOST

 Zanzibar je bezbedno ostrvo u toku dana, naročito na lokacijama koje su turistički aktivne. Što se tiče samog Sone Town- a, potpuno je  bezbedno šetati u toku dana, dok je za veče je preporuka ići u manjim grupama. Stvari od vrednosti držati u sefovima u hotelu! (sefovi se ne plaćaju, svaka soba ima sopstveni sef)

 

OSIGURANJE / VAKCINACIJA

Preporuka je da pre puta nabavite polisu osiguranja u nekoj od osiguravajućih kompanija ili kod nas u agenciji! 

Vakcine protiv tropskih bolesti nisu obavezne, jer Zanzibar i Tanzanija nisu ugrožena područija. Ukoliko imate neku redovnu terapiju, ponesite je sa sobom kao i osnovne lekove, poput aspirina, antipiretika, probiotika, aktivnog uglja… (mada su apoteke u gradu danas dobro snabdevene)  Obavezno ponesite repelent (sredstvo protiv insekata), a može se kupiti i na ostrvu!

 

NOVAC I PLAĆANJA

Možete poneti na putovanje eure ili dolare. Na nekim mestima moguće je plaćati i u dolarima, ako na primer niste zamenili novac za lokalnu valutu, dok evre ne primaju (u većini restorana). U menjačnicama normalno možete da zamenite i dolare i evre za lokalnu valutu. Dolari ne smeju biti stariji od 2009. godine, jer ukoliko imate starije apoene od 2009. godine nećete moći da ih zamenite za lokalnu valutu. Preporuka je da ponesete dolare u apoenima od 50$ i 100$ zato što ćete dobiti bolji kurs za te apoene. Što se tiče EUR svejedno je koja je novčanica u pitanju. Viza se plaća na aerodromu u Zanzibaru. Iznosi 50$ i možete je platiti karticom ili kešom (obavezno u dolarima u većini slučajeva će vam prvo na aerodromu tražiti da platite karticom, pa tek onda ukoliko im ne radi terminal ili nemate karticu, dozvoliće vam da platite i u kešu).  

 

NE BI BILO LOŠE DA ZNATE I OVO:

  • Za svakodnevnu osnovnu potrošnju na Zanzibaru  biće Vam potrebno oko 30 – 45€ dnevno po osobi (bez fakultativnih izleta)
  • Ako kupite sveže voće ili povrće na ulici ili pijaci, perite ih flaširanom vodom
  • Nemojte da pijete vodu sa česme. Kafa i čaj su ok, jer se koristi prokuvana voda
  • Zube perite flaširanom vodom
  • Redovno perite ruke!
  • Tokom ronjenja nemojte sakupljati školjke i korale, jer time uništavate koralne grebene. Zabranjeno je iznošenje školjki, minerala, korala i drugih predmeta iz prirode i za to se može platiti kazna na samom aerodomu prilikom izlaska iz zemlje.
  • Tokom puta, naići ćete na veliki broj dece. Ponesite im bombone, bojice, olovke, sveske, bojanke, sitnije igračke. Obzirom da su vrlo siromašna nacija, deca će se vrlo obradovati. Ukoliko želite da se fotografišete sa njima, obavezno zatražite dozvolu roditelja.
  • Od 1. juna 2019. godine u Tanzaniji, a samim tim i na Zanzibaru, stupa na snagu zakon kojim se zabranjuje proizvodnja, unos i korišćenje plastičnih kesa. Ovo pravilo podrazumeva takođe da i turisti koji posećuju ovu zemlju ne smeju koristiti plastične kese tokom boravka odnosno da u svojim putnim torbama/koferima i ručnom prtljagu ne smeju imati plastične kese (takođe ni iz Duty Free prodavnica). Molimo putnike da, umesto plastičnih, za pakovanje svog prtljaga koriste platnene i papirne kese. Prema novom zakonu predviđene su visoke kazne za sve koji se ne pridržavaju ovog pravila.

 

SA SOBOM PONESITE:

– Kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom (preporuka faktor 50+),
– 1 par patika, 
– 2 para papuča (japanki) za plažu – ali ima i na ostrvu da se kupi, preporuka i 1 par obuće za vodu
– Poneti kapu ili šešir za sunce i naočare
– Ponesite peškir (ima ih u smeštaju, ali savet je poneti bar 1 od kuće)
–  Repelent (Autan) protiv komaraca
– Lekove protiv dijareje, na primer Enterofuryl, Loperamid kao i probiotike kao preventivu
– Sredstvo za dezinfekciju
– Sredstva za suvo pranje ruku
– Obične i vlažne maramice
– Kremu za smirivanje reakcija na koži – usled ujeda insekata (Synopen) ili opekotina od Sunca / gel od aloe, Jekoderm, Cortinat.
– Šminka – elegantna odeća – nakit (nisu potrebni), 
– Baterijsku lampu, eksternu bateriju za mobilni, adapter za struju i dvogled (za safari)

 

Nadamo se da smo ovim otklonili sve vaše nedoumice, a ukoliko imate još nekih pitanja, obratite nam se putem mail-a ili telefonom.