SAFARI – MIKUMI NACIONALNI PARK – DVODNEVNI PAKET

 

DVODNEVNA MANGA AVANTURA

SAFARI MIKUMI + MASAI PLEME

 

Safari paket objedinjuje sve ono što jedan pustolov može da poželi. Doživite pravu Afriku, na putu od najvećeg grada zemlje – Dar es Salama, preko centralnog dela Tanzanije do Mikumija. Upoznajte se sa kulturom plemena Masai, njihovim običajima, ritualima i hranom. Uskočite u džipove i krenite sa nama na avanturu kroz savanu, gde nas čekaju krda gnuova, antilopa i impala. Krenimo zajedno u potragu za slonovima, žirafama, zebrama, hijenama, nilskim konjima, divljim mačkama, babunima, gnezdima termita, mungosima i hijenama, a nadamo se i susretu sa kraljem i kraljicom savane – lavovima. Safari preporučujemo svim avanturistima od 7 do 77 godina 🙂

Naša avantura počinje ranom zorom, kada krećemo ka luci u Stone Town-u. Nakon završenih formalnosti u luci, ukrcavamo se na brzi brod – katamaran i koristimo dvočasovnu vožnju za dremku. Stižemo u Dar es Salam (arap. dom božanskog mira), najveći grad i nekadašnju prestonicu Tanzanije, osnovan u 19. veku od strane sultana Zanzibara. Na par minuta hoda od luke, čeka nas prevoz (bus/mini bus) kojim se vozimo prema 300 km udaljenom Nacionalnom Parku Mikumi. Tokom vožnje ćemo se upoznati sa pravom Afrikom, videti ulične pijace, divlja naselja i neplanski izgrađena predgrađa u kojima živi dve trećine gradske populacije. Oko podneva stižemo na odmorište gde ćemo zajedno ručati i iskoristiti lokalnu prodavnicu za finalno snabdevanje pred predstojeću avanturu. Ubrzo ćemo stići do predgrađa grada Morogoro, ugledati plantaže sizala-sorte agave i čuti neverovatnu priču o tome kako je ova biljka stigla u koloniju „Nemačku Istočnu Afriku“ sa dalekog Jukatana u Meksiku. Decenijama je Tanganjika bila najveći svetski proizvođač ovog “zelenog zlata”, koje se i dan danas koristi za izradu korpi, užadi, tepiha… Nakon izlaska iz grada, pažnju će nam privući veliki šumoviti planinski venac Uluguru planina, nazvan po narodu Luguru, koji naseljava oblasti oko planine i grada Morogoro a njihovih 50 klanova, po hijerarhijskom sistemu, predvode žene. Planinu nazivaju i izvorom života, jer predstavlja jedino mesto na istoku zemlje gde padavina ima svakog meseca. Ovde izvire reka Ruvu od koje zavise svi gradovi istočne Tanzanije uključujući i Dar es Salam. Primećujemo promenu pejzaža i uskoro se pred nama otvara široko prostranstvo savane okružene planinskim vrhovima. Krstareći drumom, već sada možemo uživati u bajkovitim prizorima na kojima se smenjuju divlje životinje, stabla baobaba i akacije.

Naše odredište je Masai selo, gde će nas domaćini dočekati uz karakteristične zvuke i tradicionalni ples. Pokazaće nam samo njima znanu veštinu pravljenja kuće od blata i naučiti nas brzom paljenju vatre uz pomoć drveta i svrdla. Upoznaćemo se sa istorijom i kulturom ovog autohtonog plemena, čuti neverovatne priče o ženidbi, udaji i inicijaciji ratnika. Na putu ćemo, u zavisnosti od situacije, imati priliku da na lokalnim tezgama kupimo i probamo autentični Masai specijalitet-svežu, pečenu jaretinu, nakon čega nas po dolasku u smeštaj čeka  večera i zaslužen odmor.

Pre svitanja, doručkujemo, uskačemo u džipove i sa prvim zracima sunca prolazimo kroz kapiju Nacionalnog Parka Mikumi. Učestvujemo i sami u buđenju prirode, krećući se uz krda impala, antilopa i gnuova dok nam čula upijaju novo okruženje, a pažnju privlači svaki pokret.

Džipovima istražujemo savanu u potrazi za slonovima, hijenama, žirafama, zebrama, nilskim konjima, divljim mačkama, babunima, gnezdima termita, mungosima i hijenama. Nadamo se i susretu sa kraljem i kraljicom savane – lavovima. Nakon nezaboravne prepodnevne vožnje kroz divljinu, vreme je za ručak i kratak predah, posle kojeg napuštamo Nacionalni Park Mikumi i krećemo nazad za Dar es Salam.


DVODNEVNI SAFARI – paket uključuje: feri (brod) kartu na relaciji Zanzibar-Dar, klimatizovani autobus/minibus na relaciji Dar-Mikumi-Dar, polupansion u smeštaju 3* Mikumi, 2 usputna ručka i osveženje (uglavnom 1.5l vode po putniku dnevno), off road safari džipove, game drive safari u parku po programu puta, posetu Masai selu, stručne vozače – lokalne vodiče, pratioca grupe/Manga vodiča i ulaznicu za nacionalni park.

Napomena: S obzirom na to da idemo u Nacionalni Park i da je on malo dublje u kopnu, potrebno je da sa sobom ponesete udobnu obuću i odeću jer su večeri svežije. Preporučujemo da ponesete garderobu dugih rukava, tanje dugačke pantalone i bermude. Od dodatnih stvari potrebno je da ponesete sredstvo protiv insekata(poželjno i električni aparat protiv komaraca), kačket ili šešir, maramu, naočare za sunce, dvogled, eksternu bateriju za telefon, adapter za struju sa više utičnica, fotoaparat sa što boljim objektivom i memorijskom karticom, osnovni set lekova, poklončiće za decu iz Masai plemena.