ŠRI LANKA

poslednja divlja egzotika, ostrvo cimeta, čaja i mesečevog kamena

Sri Lanka plaža

Šri Lanka ili Sveto ostrvo je država koja se nalazi na indijskoj tektonskoj ploči, unutar indo-australijske ploče. Od indijskog podkontinenta odvaja je zaliv Manar i moreuz Palk. Severozapadno od Šri Lanke nalazi se Indija a jugozapadno Maldivski arhipelag. Kako legenda kaže, ostrvo je zemljouzom bilo povezano sa Indijom koji je bilo moguće prepešačiti do 1480. godine kada je kanal produbljen u naletu ciklona.

Mnogo je imena kojim je ovo živopisno čudo opisivano tokom istorije a Serendib, Cejlon, Suza Indije, Neverovatno Ostrvo, Ostrvo Dharme, Biser Orijenta samo su neka od njih. Svoju nezavisnost je steklo 1948. godine pod tadašnjim imenom Cejlon.

Ostrvo obiluje tropskim šumama i raznovrsnim krajolikom bogate flore i faune, uz ravne i blago zatalasane ravnice, sa planinama u sredini južnog dela, prelepe tropske plaže, 103 reke na kojima 51 vodopad, jezera, beskrajne plaže sa belim peskom, džungle, rezervate biosfere, botaničke bašte, kristalno čist okean čija temperatura retko kada pada ispod 27 stepeni Celzijusa. Najviša tačka zemlje je Pidurtalagala, visine 2.524 metra.

Šri Lanka poseduje šest arheoloških nalazišta svetske baštine priznate od UNESCO-a. Svako od njih predstavlja posebnu dragocenost iz različitih perioda istorije. Među njima spada i Lavlja stena odnosno Sigiriya  koje predstavlja Osmo svetsko čudo; Stena je visoka oko 200m, a na samom vrhu se pre 15 vekova nalazio prelep kraljevski zamak. Sa ovog vrha se pruža božanstven pogled.

Po društvenom uređenju, Šri Lanka je unitarna republika sa predsedničkim sistemom a naseljava je oko 21 milion stanovnika što je čini jednom od najgušće naseljenih zemalja Azije. 73,8% od ukupnog broja stanovnika čine Šrilanci a ostatak manje etničke grupe od kojih su najbrojniji indijski i šrilankanski Tamili. Maternji jezik je sinhalski i govori ga 74% stanovništva, sledeći je tamilski sa 18% i oko 8% čine ostali jezici.

Šri Lanka je multietničko, multikonfesionalno i multikulturno društvo, odraz mešavine lokalnog stanovništva sa uzastopnim prilivom imigranata. Kulturno bogatstvo Šri Lanke može se pripisati prisustvu različitih zajednica na ostrvu. Domoroci- Vede, najstariji narod na planeti, još uvek žive duboko u oblastima džungle i veruje se da su tu već šesnaest hiljada godina, još od kasnog kamenog doba i još uvek žive po zakonima iz drevnih vremena. Bave se lovom i sakupljanjem plodova. Vede su, nažalost, u izumiranju i preostalo ih je svega oko dve hiljade.

Bez obzira na različitost u religiji i društvu, narod Šri Lanke poseduje topao i prijateljski karakter koji se može videti na nasmejanim i vedrim licima, predusretljivosti i ljubaznosti. Šrilanci su veoma gostoljubivi i poznati po tome da pozivaju ljude u svoje domove koliko god skromno živeli. Veoma su tradicionalni, za njih porodica predstavlja svetinju i imaju najnižu stopu razvoda na kontinentu.

To je vredan i radan narod koji svaki pedalj zemlje iskoristi da bi nešto proizveo.

Šri Lanka se smatra kolevkom budizma koji je glavna religija u zemlji i smatra se najvišim etničkim i filozofskim oličenjem Sinhalske  kulture i civilizacije. Ostale prisutne religije su hinduizam, hrišćanstvo i islam. Posebna atrakcija je iznošenje svetog Budinog zuba iz hrama Dalada Maligava u Kendiju. Na svečanosti koja traje nekoliko dana, mogu se videti stotine slonova iz hramova, nacionalni igrači, predvodnici i nosioci znamenja što predstavlja deo sveobuhvatnog kolorita i uzavrele atmosfere.

Usled mešanja različitih kultura, kuhinja Šri Lanke i način pripremanja hrane veoma su raznovrsni i nude preko 1000 različitih specijaliteta. Tako je moguće probati pirinač i kari spremljene u glinenim posudama u seoskoj kući, grilovane morske plodove na plaži, uživanje u meniju od pet jela pod zvezdama a sve predstavlja egzotičnu mešavinu ukusa i aroma.  Bogat je izbor malih restorana koji služe omiljenu hranu za poneti kao što je pita sa mesom ili riblje kuglice, rolnice sa jajima, rezanci od pirinča, pirinač sa bananama, tradicionalnu kotu roti i birjani.

Lepotu ovog bajkovitog ostrva čine i prelepe rajske plaže među kojima i Hikkaduwa, karakteristična po sjajnom pesku i nezaboravnim zalascima sunca, kao sa razglednica. Boemska Hikkaduwa plaža i njen bogat noćni život predstavljaju popularnu turističku atrakciju i vrlo poznata međunarodna destinacija za surfovanje. Plaža se nalazi iza koralnog grebena, te je idealna za snorkling gde porodice uživaju u posmatranju velikog broja tropskih riba i kornjača. U blizini se nalazi Hikkaduwa svetilište korala koja poseduje sedamdeset sorti šarenih korala, kao i Hikkaduwa Nacionalni park. Zanimljiv način da se otkrije bogatstvo podzemnog sveta je vožnja čamcem sa staklenim dnom. Ova rajska plaža ima najbogatiji sadržaj sa bezbroj restorana i kafića na samoj obali gde može da se uživa u ukusnoj hrani, prijatnoj muzici, šetnji, skejtbordingu, a ko bude imao sreće prisustvovaće ulegnuću kornjača!

Pored gajenja pirinča i kaučuka, Šri Lanka je poznata kao najveći svetski izvoznik čaja koji je uveden 1867. godine od strane Britanaca. Ovde se čaj proizvodi tokom cele godine, na području od gotovo dvesta hiljada hektara. Čaj sa Šri Lanke, poznat kao Cejlonski čaj, rangiran je među najboljim na svetu zahvaljujući jedinstvenim karakteristikama nastalim zbog raznolikosti klimatskih uslova. Karakterističan je po nesvakidašnjoj aromi, koja predstavlja kombinaciju oporog i svežeg ukusa, sa mirisom limuna. Postoje tri vrste čaja: crni, zeleni i beli koji je najskuplji.  Šri Lanka je značajan proizvođač čaja, kafe, dragulja, gume, kokosa a posebnu vrednost ima čuveni cejlonski cimet, najbolji na svetu (pokrivaju 90% ukupnog svetskog izvoza).

Turistička zajednica Šri Lanke može da se pohvali da je jedina zemlja na svetu u kojoj je moguće da se u jednom danu vide delfini, najveće kopnene životinje- slonovi i plavi kitovi, kao najveći morski sisari. Južni vrh je iznenađujuće blizu dubokim vodama kontinentalnog grebena, gde ti divovi plivaju. Nigde drugde u svetu se ova neverovatna stvorenja ne približavaju tako blizu niti se tako dobro vide. Ko ima dovoljno sreće, može videti desetine kitova kako se hrane, pa čak i majke uz svoje mladunce. Za raziku od drugih, plavi kitovi sa Šri Lanke ne migriraju već su tu tokom cele godine!

Svetilišta kornjača pružaju zaštitu ovih divnih stvorenja i tamo se može saznati više o životu kornjača, naporima očuvanja i opasnostima sa kojima se suočavaju da bi opstale. Deca mogu pomaziti mladunče kornjače i vratiti ga natrag u okean uz svest o spašavaju vrste koja je u izumiranju.

Arheološka čuda Šri Lanke, rudnik mesečevog kamena, hramovi i drevna carstava fasciniraju sve veći broj turista kojima se želja da se probude na ovom idiličnom ostrvu nalazi na samom vrhu liste. Svako ovde pronalazi mnogo užitaka, porodice u prirodi, slobodi i upoznavanju nove kulture, surfer ga slave a mladenci koračaju prvim zajedničkim koracima po žutom pesku i posmatraju spektakularne zalaske sunca. Vožnja vozovima i tuk- tukom kroz ovu prelepu zemlju daće poseban doživljaj ovom nezaboravnom putovanju koje toplo preporučujemo.