MALDIVI

Kada pomislite na Maldive prvo pomislite na duboka plava mora, tirkizne grebene, bele peščane plaže i palme. Maldivi su takođe mesto puno karaktera, gde su stanovnici Maldiva zavirili u suštinu života, posmatrajući mir na horizontu. Iako predstavljaju savršeno mesto za sedenje ili ležanje na plaži uz gledanje zalaska sunca sa koktelom u ruci, takođe je i geografska čudo, s obzirom da postoje na hiljade riba oko živih korala na samo nekoliko metara od mesta gde sedite.

Vreme na Maldivima je uglavnom toplo i vlažno. Sunce sija tokom cele godine. Prosečna temperatura oko 25 – 32 stepeni.

Maldivi leže u dva reda atola u Indijskom okeanu, samo preko ekvatora. Zemlja se sastoji od 1.190 koralnih ostrva formiranih oko 26 prirodnih prstena poput atola, koja se prostire na  preko 90.000 kvadratnih kilometara. Ove strukture atola se formiraju na oštrom grebenu koji se diže iz okeana. Svaki atol na Maldivima je napravljen od koralnog grebena koji čini  lagunu. Niska ostrva zauzmu svoja mesta među ovim Džonsonovim prstenjem; svako ostrvo ima svoj greben koji okružuje ostrvsku lagunu. Greben ostrva, koji predstavlja stanište velikog broja podvodnih bića i živih korala, štiti od vetra i talasa otvorenog okeana. Devedeset devet odsto površine Maldiva čini more. Stanovnici su široko rasuti širom atola, sa oko 200 naseljenih ostrva. Oko 90 ostrva su razvijena kao turističkog mesta, a ostala su nenaseljena ili se koriste za poljoprivredu i druge životne svrhe.

feridhoo-960

Odredjene oblasti mora su odabrane kao zaštićena područja, počevši od 1995. Ugrožene morske vrste poput kita ajkule, kornjače, delfina kao i korali zaštićeni su zakonom.

Maldivska ostrva su bogata mnogim turističkim atrakcijama. Neke od glavnih atrakcija koje oduzimaju dah su Narodni muzej Maldiva, Galerija Esjehi, Fish Market, Kurumba Selo, Seenu Atoll…

Maldivska kuhinja sastoji se uglavnom od jela sa morskim plodovima i priloga kao što su pirinač, slatki krompir i ljuti kari. Vidi se veliki uticaj Indije na Maldivsku kuhinju. Pored Maldivskih specijaliteta možete uživati i u internacionalnoj kuhinji koja se odomaćila kod lokalnog stanovništva.