Kuba

REPUBLIKA KUBA je država i intrigantan arhipelag u severnim Karibima, između SAD- a i Bahama na severu, Kajmanskih ostrva i Jamajke na jugu, Meksika na zapadu i Atlantskog okeana na istoku . Njen najveći deo čini Ostrvo mladosti , površine oko 111000 kvadratnih km što je otprilike 2/3 teritorije Floride. To je ujedno i najveće ostrvo u Antilskom arhipelagu. Podeljena je na 15 pokrajina i 169 opština uz jednu specijalnu opštinu- Isla de Juventud. Zvanični jezik je španski, iako većina Kubanaca koji su zaposleni u oblasti turizma veoma dobro govori engleski jezik.

HAVANA je glavni grad Kube sa 2,2 miliona stanovnika i četvrti je najveći grad na Karibima. U Staroj Havani je sačuvan veliki broj građevina iz doba španske kolonizacije, epoha baroka,neoklasicizma iart deko-a. Havana na UNESKO-voj listi Svetske baštine.

.

DEMOGRAFIJA I RELIGIJA Do prve polovine šesnaestog veka Kubu su naseljavala domorodačka plemena plemena Taino, Siboni i Ganajatabi koja su praktično istrebljena ropskim radom i bolestima iz Evrope koje su sa sobom doneli španski konkvistadori. Danas na teritoriji Kube živi oko 12 miliona stanovnika od čega oko 75% živi u urbanim područjima. Prosečna gustina naseljenosti iznosi oko 100stanovnika po km², a najgušće naseljene oblasti su ujedno i najveći gradovi (Havana, Santjago de Kuba, Holguin,..) Kuba je multirasno društvo u kojem apsolutno dominira belci sa 65%, zatim mulati i  crnci, kao i male haićanske i kineske zajednice. Pored katoličanstva, koje ima nejveći broj vernika i poklonika, posebno mesto u relegijskom miljeu Kube zauzima i tzv. Santerija- afro-kubanska religija, slična vudu-u, u kojoj su afrička magija i verovanja pomešana sa tradicijama katoličke crkve.

KLIMA Kube je tropska. Srednja godišnja temperatura je 25°C, sa ekstremnim letnjim vrućinama i visokom vlažnošću vazduha, praćena vetrovima .Veći deo godišnjih padavina izluči se tokom vlažne sezone koja traje od maja do oktobra.

ISTORIJA 27. oktobra 1492. Kristofer Kolumbo je otkrio Kubanski arhipelag dok je plovio u potrazi za Novim svetom. Nakon toga je započet proces kolonizacije Kube pod vođstvom Dijega Velaskeza koji osnovao sedam najvećih gradova po imenima svojih brodova. Španska dominacija je trajala oko četiri veka sve do okupacije SAD-a. Velika revolucija je bila 1959.godine i od tada Kubanci broje godine (na primer 2009. je kod njih 50. godina Revolucije).

KUBA JE POZNATA PO:

  • CIGARAMA, posebno markama Havana, Monte Kristo, Kohiba i Partagas
  • RUMU, od kojih je najpoznatija marka Klub Havana. Ako je star bar 7 godina, rum dobija atribut stari (añejo). Rum se proizvodi fermentacijom od sirupa šećerne trske
  • LEGENDARNIM KUBANSKIM KOKTELIMA Mohito, Pina kolada, Daiakiri,  Kuba libre, Ernest Hemingvej specijal
  • KUBANSKOJ MUZICI  koja je proizvod mešanja mnogih muzičkih žanrova, afričkih, španskih i latinoameričkih (mambo, konga, rumba, ća-ća-ća, son , nueva trova , habanera, danson i mnogi drugi). Posebnu ulogu u popularizaciji kubanske muzike igrao je muzički album i istoimeni film Klub Buena Vista (Buena Vista Social Club)
  • STARIM AMERIČKIM AUTOMOBILIMA (naročito tipa Ševrolet)
  • ERNESTU GEVARI-  argentinskom revolucionaru bolje znanom po nadimku ČE, koji se sa Fidelom Kastrom borio u Kubanskoj revoluciji

KUBANSKA HRANA Po poreklu, kubanska kuhinja je rezultat uticaja dva faktora, španskog i afričkog, iako su se u kasnijim periodima, sa dolaskom kineske emigracije krajem 19. veka, nadovezali elementi azijske kuhinje. Njihova kuhinja je uglavnom kontinentalna s jakim uticajem mora i morskih plodova. Neka jela mogu biti ljuća, sa začinima kao što su čili ili crni luk. Omiljeni specijaliteti su razne vrste omleta, pileća supa, supa od crnog pasulja, pečena svinjetina, pržena piletina s pirinčem, prženo i pečeno povrće. Nacionalno jelo zove se kreolski ahiako. To je spoj povrća i raznih vrsta mesa koje se kuva zajedno, a razlikuje se po začinima i raznovrsnosti sastojaka koji se koriste pri spremanju. Najuobičajeniji su juka, malanga, bonjato, krompir, zelene i zrele banane, kukuruz i komadi suvog i usoljenog mesa.

SAVETI ZA TURISTE

VREMENSKA RAZLIKA je -6h.

NACIONALNA VALUTA je Kubanski Konvertibilni Pesos ( CUC ). Od stranih valuta preporučujemo da ponesete EUR-e. Americki dolari se menjaju uz 20% provizije (preporuka da se ne nose ). Kreditne kartice ( osim kartica američkih banaka ) se primaju, ali ne svuda i uz obaveznu naplatu od 20% provizije na istaknutu cenu

proizvoda ili usluga koje plaćate. Najisplativije je poneti gotovinu u EUR-ima.

Kubanski Konvertibilni Pesos ili 1CUC = 1,1 EUR

CENE hrane variraju, bogat obrok  u pristojnijem restoranu je  oko 8 CUC-a.
Pivo
je 1-2 CUC-a, kokteli su 2-4 CUC-a, rum od 0,25 do 1 CUC. Zanimljivo je da je pivo u prodavnicama tek neznatno jeftinije nego u kaficima (0,90 CUC-a).

TAXI se može uzeti na svakom mestu. Taksimetri se ne koriste iako postoje, stoga se cena dogovara sa putnikom.

VODA iz slavina je obično pitka samo za lokalno stanovništvo, a ne preporučuje se

turistima. Flaširana voda je oko 1,5 CUC.

NAPOJNICE na Kubi nisu uključene u račun i podrazumevaju se. Ako ste zadovoljni

dobrom hranom i uslugom, uobičajeno je nagraditi ih sa oko 5-10% od iznosa na

računu, nosače prtljaga 1 CUC po komadu prtljaga.

SUVENIRI –na izlasku iz Kube dozvoljeno je izneti 23 cigare po osobi bez potvrde ( obavezno čuvajte svaki račun zbog carine ).Na otvorenim tezgama, zanimljive su drvene, gipsane figure, slike za koje se morate uveriti da imaju licencu , u suprotnom cete morati traziti sluzbeni sertisfikat da ih mozete izneti iz zemlje. Ne preporučujemo kupovinu starih knjiga, jer su one koje su izdate pre 1940. proglašene za nacionalno blago i ne mogu se izneti iz zemlje bez posebnog odobrenja.