Istanbul, carski grad sa istorijom dugom dva i po milenijuma, nekadašnja prestonica rimske, vizantijske i otomanske imperije, danas je moderna metropola u kojoj se prepliću burna istorija i savremeni život. Fantastično lociran na dodiru dva kontinenta, Evrope i Azije, prvobitno Vizantion, zatim Konstantinopolj, oduvek je bio u centru političkih, vojnih  i kulturnih zbivanja. Izgrađen na moreuzu Bosfor koji povezuje Mramorno i Crno more, od davnina je bio jedna od najznačajnijih luka sveta, a vekovno mešanje različitih kultura  dovelo je do stvaranja interesantnog etničkog sklopa.

Grad je podeljen na Stari grad, Evropski deo i Azijski deo.

Centar STAROG GRADA je nekadašnji veličanstveni Hipodrom, danas trg Sultanahmet, poznat i kao At Mejdani.. Centar gradskih zbivanja u rimsko doba,  projektovan je za trke dvokolica i četvoroprega i mesto je proglašenja nove prestonice rimske imperije, Konstantinopolja. Tri originalna antička spomenika još uvek stoje na trgu.

Plava Džamija,  izgrađena  u slavu Ahmeta I, jedinstvena je sa šest minareta i ogromnom kupolom visine 43m. Sedefna i pozlaćena vrata  vode u plavozelenu unutrašnjost Do 19. veka  bila je tradicionalno mesto za polazak na hodočašće u Meku.

Crkva Svete Sofije, preko puta Plave džamije, mnogo puta je pljačkana, paljena, rušena, renovirana.  Četvrta je po veličini na svetu, iza crkve Svetog Pavla u Londonu, Svetog Petra u Rimu i milanskog Duoma. Za vlažni otvor “Stuba koji plače” hrišćanska legenda kaže da je otisak prsta Sv. Grgura, a muslimanska da je odatle jedan sveti čovek islama pokušao da okrene celu građevinu prema Meki.

Ne propustite carsku palatu Topkapi sultana Mehmeda II, sa brojnim  paviljonima, državnim kancelarijama, privatnim odajama, džamijama, bibliotekom… Harem (u značenju sveti ili odvojeni) je odvojeni kompleks gde su živeli sultan, njegova majka, četiri dozvoljene žene i veliki broj konkubina. U polumračnom svetu ljubomore, zločina i spletki, glavna ambicija žena bila je da rode muško dete  koje će se popeti na carski tron. Sem sultana, jedino je crnim evnusima bio dozvoljen ulaz.

Kapali čaršija (Pokriveni bazar) je pravi mali grad iz 1001 noći, gde rade oldschool zanatlije i trgovci: zlatari, juveliri, krojači, krznari, kožari, bojadžije, tapetari, proizvođači kaiševa i torbi, prodavci fesova i marama, graveri i dr. U 65 ulica smešteni su i  džamija, 21 han, 7 fontana, preko 4.000 radnji… Kapije Bazara zatvaraju se u 7 popodne.

Džamija Sulejmanije iznad zaliva Zlatni rog, harmonična i u klasičnim proporcijama, spomenik je Sulejmanu I Veličanstvenom, sultanu koji je doveo carstvo do svog zenita i Sinanu, njegovom arhitekti. Na četiri minareta nalazi se  10 balkona,  što simbolično kazuje da je Sulejman I bio deseti sultan Osmanove dinastije.

Most Galata , dugačak 468m i širok 26m, spaja stari deo grada sa NOVIM DELOM i njime se danju odvija živ saobraćaj u oba smera. Centralni deo se u ranim jutarnjim satima otvara da bi propustio brodove u zaliv. Galata kulu u novom delu, čija su istorija i poreklo prilično nejasni, pomorske sile su koristile su kao luku i trgovački punkt, pa su zbog zaštite podigle oko nje čvrste zidine sa kulom. Nekada zatvor, onda opstervatorija, danas je mesto sa fascinantnim pogledom na Zlatni rog, Bosfor …

Posle Topkapija, palata Dolmabahče na evropskoj strani Bosfora na ulazu u Mramorno more,  postala je zvanična rezidencija otomanskih sultana.  Mešavina baroknog, rokoko i imperijalnog turskog stila, enterijer koji je delo Sešana, dekoratera pariske opere i nameštaj evropskog porekla, čine je pravom kristalnom palatom iz bajke.  Označava početak nove mode i stila života prestonice. U njoj je preminuo Kemal-paša Ataturk 10. novembra 1938. g u 9.05 h, kada su zaustavljeni svi satovi palate.

Tvrđavu Rumeli Hisar koju je podigao je Mehmed II Osvajač, nalazi se na najužem delu Bosfora, preko puta Anadolu Hisara. Po osvajanju Konstantinopolja 1453. g, bila je zatvor i stratište pobunjenih janičara, čija su pogubljenja objavljivana pucanjem topova.

Palata Bejlerbej u AZIJSKOM DELU sagrađena je u neoklasičnom stilu, sa mermernim i peščarnim fasadama i šljunkovitim alejama okruženim bujnim rastinjem. Muškoj sekciji pripada odaja sa bazenom na donjem spratu i Plava soba na prvom, sa  okolnim prostorija, a harem je nešto manji. Dekoracije i luksuzni nameštaj oslikavaju otomanski imperijalni stil XIX veka, a posebnu draž palati daju satovi, od kojih je sat u Plavoj sobi težak 60 kg.

Po legendi, vizantijski car je poslao kćer u Devojačku kulu na stenovitom ostrvcu na ulazu u Bosfor iz Mramornog mora, da bi je spasao od predskazanja da će lepa princeza umreti od ujeda zmije. Kula je nije sačuvala  – devojku je ujela zmija sakrivena u korpici sa grožđem. Druga legenda je o zabranjenoj ljubavi Leandra i sveštenice Here – plivajući svaku noć do nje, Leander se udavio a Hera se bacila za njim.

JAVNI PREVOZ u Istanbulu je malo teži za skapirati, mape su retke i često morate da presedate. Za vožnju tramvajem, metroom, busom ili brodom, treba vam token. Mali metalni tokeni koštaju YTL 1.40 i kupuju se na kisocima na svim stanicama. Kupovina  AKBİL karte je dobra ideja ako ostajete u gradu dan, dva i nameravate da koristite javni prevoz. To je mala elekronska naprava koja služi kao karta a koristi se u svim vidovima prevoza, kada ulazite u bus ili na tram/metro peronu. Možete je dopunjavati na svim stanicama, a omogućava niže cene od regularnih karata.

Postoje dva tipa buseva: državni i privatni. Razlikuju se po boji: privatni su plavo zeleni sa žutom destinacijom, a državni su crveno plavi, zeleni I crveni dabl dekeri. AKBIL važi svuda, karte koje se kupuju na trafikama važe samo u državnim, dok u privatnim važi samo keš. Najčešće ćete koristiti T4 bus – on ide od Sultanameta do Taksim trga. Poslednji bus sa Taksima ide oko 23:30, ali to nije fiksno. Postoje i dve metro linije, severna linija trenutnbo spaja Taskim I 4. levent. Taksi je jednostavan i jeftin način. prevoza Početna cena je 2.05 YTL (€1.00) a onda 0.1 YTL (€0.05) na svakih 100 m. Vožnja od Taksima do Sultanahmeta košta oko 7-10 YTL. Noćna tarifa je 50 % skuplja. Linijski taxi dolmuš prima do 8 putnika. Počinje da vozi samo kad je pun i kreće sa glavnih trgova Ako hoćete da izađete, kažite  İnecek var.(EE-neh-djek war!)

VALUTA je nova turska lira –  YTL iako su prihvaćeni i evri i dolari.

OBAVEZNO …

Posetite hamam iliti tursko kupatilo! Preporučujemo Suleymaniye, kupatilo sultana Sulejmana, delo čuvenog arhitekte Sinana– to je jedini mešani hamam u Istanbulu, za žene i muškarce. Ulaz je €31.50. Cağaloğlu, izgrađen u 18. veku ima odvojene delove, popularan je i posećen. Ulaz €20.

Probajte nargile, turski water pipe! Najviše mesta u kojima se puše nargile nalazi se u Yaniceriler Caddesi, blizu Velikog Bazara.

Čekirajte ćilime, posetite prodavnicu Mevlana Rug na Sultanahmetu, preporučuje je The New York Times.

…PROBAJTE… tusku poslasticu Lokum iliti ratluk J – kupite svež pre nego upakovan, postoji mnogo različitih ukusa! Preporučujemo pistaće. Izbegavajte Veliki Bazar, ukoliko nemate veštine cenkanja. Elma Çay – čaj od jabuke, kao topli sok, jedan od omijenih domaćih napitaka. Lokalni sladoled, Dondurma – dodatak ekstrakta korena orhideje daje mu žvakaću teksturu. Ayran, lokalno piće bazirano na jogurtu, ali gorče i ređe.

Tipični turski doručak menemen – omlet sa sirom i paradajzom u Fermentasyon, Küçükparmakkapı Sok. No:6Doner je uvek dobar izbor, preporučujemo Karadeniz u kraju Besiktas blizu riblje pijace, nema turista a meso je vrhunsko. 8 lira za porciju. Kosebasi Kebap služi tradicionalni kebab u modernoj atmosferi. Balik-Ekmek su sendviči sa ribom, paradajzom i lukom koji se služe na malim brodovima i restoranima u Eminonu. Jednostavni, ali ukus je iznad očekivanja. Cena oko 2-3 YTL. (blizuTaksima), jedan od lepših kafiča sa pristojnim cenama.

U RESTORANU Vivaldi, Mustafa Kemalpasa Cad. No 52/A, Yenikapi klopajte za YTL 10.  Sultana’s Dinner and 1001 Nights Show u  Elmadag, Taksim, služi tradicionalnu tursku kuhinju – meze, kebab, desert, sa trbušnim plesom svaku noć Zencefil je vegetarijanski restoran Beyoglu, a 360 –fensi restoran i klub u Beyoglu, u potkrovlju, sa prelepim pogledom. Tiha večera pa žurka uz DJ-a

Beyoğlu je poznat po NOĆNOM ŽIVOTU, pun kafea, barova sa živom muzikom, gde izlaze ljudi svih klasa i nacionalnosti. Crystal, Muallim Naci Caddesi 109 je jedan od najvećih underground klubova, pušta se house I techno vikendom a  garage i jazzy sredom. Reina, Muallim Naci Caddesi 10 otvoreno igralište sa barovima, restoranima i podijumina. Dulcinea, Meselik Sokak 20 je popularan bar, kafe, restoran i galerija preko nedelje, a vikendom klub sa trance i techno muzikom. Riddim, blizu Taksima je kompleks na tri sprata, uključujući alternativni rok i pop, konceptualne žurke i R&B-HipHop žurke.

U kafeu Cheers, Akbiyik Caddesi 20, na Sultanahmetu – možete piti najjeftinije pivo u gradu.Cagaloglu Hamami Café, Prof. K.I. Gurkan Caddesi, Gagaloglu, je kafić u hamamu sa živom turskom muzikom. U Babylon, Seyhbender Sokak slušajte Jazz i world music, a u Mojo, Buyukparmakkapi Sokak 25 –rock. Melekler Kahvesi Ayhan Işık Sk No:36 Taksim, veoma popularan među mladima. Možete igrati društvene igre dok pijete tursku kafu, a posle će vam vračare gledati u šolju. Pierre Loti je kafić na otvorenom na brdu koje gleda na Zlatni Rog. Poznati pisac  je voleo ovaj kafić za vreme boravka u Istanbulu. Postoji žičara sa prelepim pogledom. Možete se  popeti peške ili taksijem.