BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

MANASTIR MESIĆ

Smešten je istočno od Vršca i po predanju osnovan je u XV veku u vreme srpskih despota. Često je rušen i obnavljan, a sadašnji izgled dobila je crkva posvećena rođenju sv. Jovana Preteče, krajem XVIII veka. Izgled hrama je u obliku slobodnog krsta i podseća na tradiciju ra{ke škole. Crkva je podignuta prema nacrtu A. Blobergera. Unutrašnjost crkve su 1743. godine oslikali majstori Petar, Andrej i Jovan. Ikonostas su četrdesetih godina XIX veka oslikali Vasilije Janković i Fridrih Kajning. Konaci su dograđivani 1841-43. godine u stilu poznog klasicizma i nalaze se zapadno od hrama.

Devojački bunar

Devojački bunar je glavni turistički centar Deliblatske peščare. Nalazi se desetak kilometara od Alibunara. Pored bazena, izgrađena je crkva brvnara, a postoji i nekoliko kafana.

 

Vršac

Vršac, jedan od najlepših banatskih gradova, nalazi se u severoistočnom delu Srbije, odnosno jugoistočnom delu Vojvodine uz rub Panonske nizije. Deo teritorije opštine Vršac zauzima prostor prirodnog rezervata Deliblatske peščare, poznate kao “Evropska Sahara”.  Ovaj grad je očovečen bogatom istorijom i tradicijom, optočen lepotom raznovrsne prirode, osmišljen delima umetničke vrednosti i svim onim što čini smisao svakodnevice, života i življenja. Vršac je jedan od onih gradova koji svojom patinom i slikovitošću podseća na proteklo doba, ali zato mnogim novim blokovima kuca, ulica i industrijskim zonama naglašava da ovde buja život novog vremena. Smešten u podnožju i na padinama Vršačkih planina, sa kojih se spušta svež vazduh šuma i dah vinograda, ovaj grad lepotan u sebi slikovito održava i prošlost i savremenost. Ova oblast bila je raskršće mnogih puteva, nedaleko od Vršca prolazio je i rimski put, koji je vezivao Viminacijum (današnji Kostolac), Lederatu (na ostrvu Sapaji, kod Banatske Palanke), Aggidavu (sada Varadija) sa limesom u Pomorišju.

Posebne spomenike istorije i kulture predstavljaju vrednosti arhitekture. Vršac ima sačuvane pojedine građevine i čitave komplekse ambijentalne celine što predstavlja lepe primerke raznih stilova, posebno barokne i secesijske epohe. Rekonstrukcijom fasada sačuvana je njihova autohtonost i potencirane su njihova inventivna bogatstva, čime i sam grad dobija svoje posebno obeležje. Među ovim zgradama su i objekti koji imaju svoj istorijski, privredni, etnografski i arhitektonski značaj.  Trg Save Kovačevića, apoteka na stepenicama, Crkva Svetog Spasa, Vladičanski dvor, Konkordija, Vršačka kula, samo su neke od znamenitosti koje će Vas u ovom gradu ostaviti bez daha. Pored njih, Vršac svoje gradjane I turiste zabavlja raznim manifestacijam, kao što su Groždjebal, Vinofest, Jazztronic I Vršačka jesen.