VIMINACIUM

U okolini Požarevca nalaze se ostaci Viminaciuma, glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije i legijskog logora. Značaj Viminaciuma poticao je iz povoljnog geografskog položaja u sistemu odbrane severnih granica Rimske imperije, mnoštvu saobraćajnih komunikacija i trgovačkom prometu. Najznačajniji ostaci grada nalaze se na desnoj obali Mlave, gde su se nalazili vojni logor i naselje izgrađeni u drugoj polovini 1. veka. Uz logor su bila formirana manja naselja trgovaca i zanatlija. Svoj gradski status Viminacijum je dobio u prvoj polovini 2. veka, u vreme Hadrijanove vladavine, a status kolonije dobija za vreme cara Gordijana III. Ovde je počelo i kovanje bakarnog novca početkom 239. godine. U svojoj burnoj istoriji, Viminacijum beleži podatak da ga je 441. godine hunski kralj Atila opljačkao i zauzeo, da bi ga u 6 veku obnovio car Justinian, izgradivši i manje vojno utvrđenje. U 19. veku još su se jasno nazirali obrisi ovog naselja: široke ulice koje se seku pod pravim uglom, trgovi, pozorišta, kupatila, vodovod, i gradski bedemi. Ipak danas se većina ostataka (mermerne skulpture, nadgrobne ploče i sarkofazi, nakit i posuđe) nalazi u Narodnim muzejima u Požarevcu i Beogradu.

SREBRNO JEZERO

U severoistočnom delu Srbije, nedaleko od ušća Peka u Dunav, nalazi se Srebrno jezero. Zahvaljujući blizini Beograda (129 km), jezero je jedno od omiljenih turističkih destinacija. Hladovina bagremove šume, neverovatni zalasci sunca i dobra lokacija, čine da boravak na jezeru bude nezaboravan. U popodnevnim satima, kada sunce zađe iza Karpata, pojavljuje se neverovatni srebrni odsjaj, po kome je jezero i dobilo ime Srebrno. S obziom da je voda besprekorno čista i bistra, jezero je bogato ribom i predstavlja pravi raj za pecaroše.
U blizini jezera nalazi se: srednjovekovni Golubački grad sa zanimljivim istorijatom i legendama, Ramska tvrđava, Viminacijum, Smederevska tvrđava, Trajanova tabla, Lepenski vir, Nacionalni park Đerdapn itd. Na putu od Gradišta do Srebrnog jezera je takođe i Obilićeva zadužbina – manastir Tumane.  Ovako povoljno locirano na jednom od najlepših delova Dunavskog basena, Srebrno jezero je zaista dragulj kontinentalnog turizma. Nije ni čudo što je onda ovo omiljeno izletište i okosnica turizma često zvano i srpsko more.