BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

VIMINACIUM

U okolini Požarevca nalaze se ostaci Viminaciuma, glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije i legijskog logora. Značaj Viminaciuma poticao je iz povoljnog geografskog položaja u sistemu odbrane severnih granica Rimske imperije, mnoštvu saobraćajnih komunikacija i trgovačkom prometu. Najznačajniji ostaci grada nalaze se na desnoj obali Mlave, gde su se nalazili vojni logor i naselje izgrađeni u drugoj polovini 1. veka. Uz logor su bila formirana manja naselja trgovaca i zanatlija. Svoj gradski status Viminacijum je dobio u prvoj polovini 2. veka, u vreme Hadrijanove vladavine, a status kolonije dobija za vreme cara Gordijana III. Ovde je počelo i kovanje bakarnog novca početkom 239. godine. U svojoj burnoj istoriji, Viminacijum beleži podatak da ga je 441. godine hunski kralj Atila opljačkao i zauzeo, da bi ga u 6 veku obnovio car Justinian, izgradivši i manje vojno utvrđenje. U 19. veku još su se jasno nazirali obrisi ovog naselja: široke ulice koje se seku pod pravim uglom, trgovi, pozorišta, kupatila, vodovod, i gradski bedemi. Ipak danas se većina ostataka (mermerne skulpture, nadgrobne ploče i sarkofazi, nakit i posuđe) nalazi u Narodnim muzejima u Požarevcu i Beogradu.

SREBRNO JEZERO

U severoistočnom delu Srbije, nedaleko od ušća Peka u Dunav, nalazi se Srebrno jezero. Zahvaljujući blizini Beograda (129 km), jezero je jedno od omiljenih turističkih destinacija. Hladovina bagremove šume, neverovatni zalasci sunca i dobra lokacija, čine da boravak na jezeru bude nezaboravan. U popodnevnim satima, kada sunce zađe iza Karpata, pojavljuje se neverovatni srebrni odsjaj, po kome je jezero i dobilo ime Srebrno. S obziom da je voda besprekorno čista i bistra, jezero je bogato ribom i predstavlja pravi raj za pecaroše.
U blizini jezera nalazi se: srednjovekovni Golubački grad sa zanimljivim istorijatom i legendama, Ramska tvrđava, Viminacijum, Smederevska tvrđava, Trajanova tabla, Lepenski vir, Nacionalni park Đerdapn itd. Na putu od Gradišta do Srebrnog jezera je takođe i Obilićeva zadužbina – manastir Tumane.  Ovako povoljno locirano na jednom od najlepših delova Dunavskog basena, Srebrno jezero je zaista dragulj kontinentalnog turizma. Nije ni čudo što je onda ovo omiljeno izletište i okosnica turizma često zvano i srpsko more.