BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

OBEDSKA BARA

 Obedska bara, mit i legenda, poznata je širom sveta još od sredine XIX veka, od kada se o njoj ispredaju priče kao o “raju” za ptice. Nekada čuveni ornitološki rezervat, a danas specijalni rezervat prirode, ovaj prostrani močvarno-šumski kompleks nalazi se na samo 40 km od Beograda, uz reku Savu u jugoistočnom delu Srema. Područje Obedske bare sa svojim specifičnim prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima predstavlja značajno turističko područje. Ovaj kompleks pruža sve uslove za pasivan i aktivan odmor u prirodi, za izlete i šetnje oko same Obedske bare kod Obreža ili Kupinova, dok obala Save na prilazu od Kupinova pruža lepa mesta za izlete i bavljenje sportovima na vodi. Veliki šumski kompleksi i ribolovno područje na Savi i Obedskoj Bari predstavljaju takođe izvesnu turističku atrakciju. Na području Obedske bare postoji i veći broj arheoloških lokaliteta i objekata, počev od praistorije preko doba Rimskog carstva do srednjeg veka. Najznačajnija su tri lokaliteta vezana za srednji vek i to su crkva Svetog Luke, koja predstavlja najstariju pravoslavnu crkvu severno od Save i Dunava, sa etno parkom, zatim ostaci srednjovekovne tvrđave Kupinik i nešto dalje lokalitet manastira Obeda i crkva majke Angeline. Ukupno dokazano bogatstvo faune sisara je 50 vrsta, ptica 219, gmizavaca 11, riba 16, insekata preko 1. 200, zooplanktona preko 200, gljiva oko 180, biljaka 500 i mahovina 50 vrsta.

DIVČIBARE

Dovoljno daleko od gradske buke i smoga, a opet dovoljno blizu Beograda nalazi se prelepa planina Divčibare. Nakon samo sat i po vremena vožnje, možete otkriti tajne očuvane prirode i uživati u ovoj pitomoj planini.
Divčibare se nalazi na nadmorskoj visini od 1000 metara i ovde se ukrštaju morske, karpatske i panonske klime. Na planini postoji nekoliko obeleženih planinarskih staza koje vode kroz prekrasnu prirodu i četiri stroga rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražiji vir. Ova planina je poznata po livadama sa lepom, mekom travom, oivičenim četinarskom i listopadnom šumom i prepuna je rečica, izvora, potoka i vodopada. Ovde je možda najinteresantnija reka Manastirica koja pravi vrlo lep vodopad visok oko 20 metara, koga meštani zovu Skakalo. Na planini postoje tereni za razne sportove, a zimi je idealno jer postoje ski liftovi i staze za skijanje.
Osim što Divčibare imaju blagu klimu, bogat biljni i životinjski svet, u njihovoj nepostrednoj blizini se nalazi izletište Petnica i Petnička pecina. kao I Manastir pustinja, crkva Uspenje Bogorodice i selo Brankovina.
Bekpekeri ce vas rado povesti na ovu prostranu visoravan prepunu blagih i zatalasanih brežuljaka, i gotovo netaknutog mira.

MANASTIR KAONA

Manastir Kaona je pravoslavni manastir iz davnih vremena. Manastir je zadužbina sestre Miloša Obilića. Manastir je više puta rušen, obnavljan, dograđivan, napuštan i ponovo nastanjivan. Mnogi putopisci ga pominju i kao zaboravljeni posavsko-tamnavski manastir. Tačnije je, međutim, reći da je vekovima delio sudbinu naroda ovoga kraja, seobe i razaranja, ali i svu lepotu radosti duhovnog života i verovanja. O nastanku manastira Kaona postoji više predanja, po jednom, crkva potiče iz vremena Nemanjića. Drugo predanje postanak vezuje za za Ikoniju, sestru Miloša Obilića. Kaže se da je Ikonija sagradila ovu crkvu, a druga sestra Miloševa, Vida, neki manastir u Vidojevici. U pisanim dokumentima crkva se pominje prvi put 1548. godine.