SEVEROISTOČNA TURSKA 10 DANA 29.04.

SEVEROISTOČNA TURSKA 10 DANA

TRABZON – ERZURUM – KARS – ISTANBUL 

29.04 – 08.05.2022. 

10 DANA / 9 NOĆI

Trabzon, bivša vizantijska prestonica nalazi se na svega 200 km od Gruzije, na strmoj litici iznad obala Crnog mora i najveća je luka u tom delu Turske. Nekada poznat pod nazivom Trapezunt, ovaj fantastični grad okružen nestvarnim prirodnim lepotama Kačkar planina, danas predstavlja jedan od centara turizma u severoistočnom delu Turske, koji svojim znamenitostima, restoranima tradicionalne turske kuhinje i sokacima oduševljava turiste iz celog sveta. Posetićemo i Erzurum, najviši grad Turske sa sedlžučkim nasleđem i najpoznatije tursko skijalište, zatim maleni Kars, grad iz romana Orhana Pamuka u čijoj se neposrednoj blizini nalazi bivša jermenska prestonica Ani. U povratku posećujemo nekadašnju prestonicu Rimskog, Vizantijskog i Osmanlijskog carstva Istanbul koji je jedini grad na svetu koji se prostire se na dva kontinenta, mesto gde se susreću zapad i istok, raskršće civilizacija i religija.  


Plan i program putovanja:

1. dan (29.04.): Beograd – Trabzon

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let za Istanbul u 09:15h, broj leta TK 1082. Sletanje u Istanbul 12:05h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 1h i 50 minuta. Nastavak leta za Trabzon u 13:55h, broj leta TK 2840. Sletanje u Trabzon u 15:30h po lokalnom vremenu. Transfer od aerodroma do hotela, slobodno vreme za šetnju i upoznavanje sa gradom. Trabzon je nekadašnja prestonica srednjovekovnog Vizantijskog carstva dinastije Komnina (XIII vek)  i  sadašnji centar čitave severoistočne oblasti  Turske. Nalazi se na obronku strme litice iznad obala Crnog mora, smešten kaskadno na obronku brda sa koga se pruža nezaboravni panoramski pogledi na Crno more i zelene Kačkar planine u zaleđu. Slobodno vreme. Noćenje. 

2. dan (30.04.): Trabzon – Kačkar planine

Nakon doručka sledi slobodno vreme ili vam predlažemo fakultativni izlet ka najlepšim delovima Kačkar planina. Krećemo se širokim autoputem duž obala Crnog mora, sa pogledom na usputna mesta – sela u brdu, nepregledne plantaže čaja i lešnika. Stajemo kraj jedne od plantaža i pravimo pauzu za slikanje, nakon čega prateći dolinu jedne od rečica započinjemo uspon ka planinama Kačkar gde ćemo imati prilike da vidimo autentična sela sa kamenim mostovima. U jednoj od čajdžinica pijemo čaj pored samih plantaža, a zatim u jednom od najslikovitijih mesta pravimo pauzu za ručak, slikanje i uživanje u pogledu koji neopisivo podseća na Alpe. Na kraju, sledi poseta jednom od srednjovekovnih utvrđenja u Kačkar planinama. U kasnim popodnevnim časovima sledi povratak u Trabzon. Slobodno vreme. Preporučujemo da u nekoj od mnogobrojnih poslastičarnica probate lokalni slatkiš, turski retki “sutlijaš“ , koji se služi posut mrvljenim lešnicima sa najvećih plantaža lešnika na svetu na crnomorskoj obali Turske. Noćenje.

3. dan (01.05.): Trabzon – Manastir Sumela – Boztepe

Doručak. Slobodno vreme za obilazak grada ili možete krenuti sa nama na izlet za Manastir Sumelu, jedan od najstarijih vizantijskih pravoslavnih manastira koji datira iz 4. veka, a nalazi se duboko u zelenilu planina Kačkar, uklesan u nepristupačnoj steni. Videćemo njegov spoljni deo i kamene monaške zgrade, uz sjajan pogled na okolne planine. U dogovoreno vreme sledi povratak za Trabzon i odlazak u predgrađe do čuvene trabzonske Aja Sofije, crkve koju je u 13. veku podigao car Manojlo Komnin kada je nakon venecijanskog napada na Konstantinopolj, deo vizantijske vlastele izbegao na ove prostore. Povratak u hotel. Slobodno vreme možete iskoristiti za šoping ili posetu malog Etnografskog muzeja. U kasnim popodnevnim časovima odlazimo na vrh brda iznad centra grada, odakle se pruža fantastičan pogled na grad gde ćemo uživati u zalasku sunca dok ispijamo čaj iz velikih samovara. Noćenje.

4. dan (02.05): Trabzon – Uzungol

Doručak. Slobodno vreme ili odlazak na fakultativni izlet ka zelenom jezeru Uzungol gde ćemo imati prilike da uživamo u prelepom pejzažu, šetnji pored jezera i odmaramo u nekom od mnogobrojnih restorana i kafića. U dogovoreno vreme povratak u Trabzon nakon čega sledi pešačka tura po gradu i šetnja duž čuvene trgovačke ulice. Posetićemo najstariju crkvu Trabzona i zidine vizantijske tvrdjave (Ortahisar), i proći pored bivše crkve Panaghia Chrysokefalos koja je sada Ortahisar džamija, gde ćemo napraviti kratkotrajnu pauzu za čaj. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Preporučujemo da probate poznati specijal koji se pravi u regiji oko Crnog mora – pilav sa inćunima. Noćenje.

5. dan (03.05.): Trabzon – Erzurum

Nakon doručka pakujemo stvari, napuštamo hotel i krećemo za Erzurum, grad koji se nalazi na anadloskoj visoravni od 1890 m nadmorske visine, a krasi ga izuzetno lepa seldžučka arhitektura. Dolazak u hotel i smeštanje u sobe nakon čega sledi razgledanje grada: Ulu Camii iz 12. veka, zatim prelepa Ćifte Minareli Medresa koja je zaštitni znak grada i datira iz 13. veka i tri kumbeta (Uč Kumbetler) iz 11. veka koje su podigli saltukidski emiri. Slobodno vreme za istraživanje grada. Noćenje.

6. dan (04.05.): Erzurum – “Gruzijska dolina“

Doručak. Slobodno vreme za istraživanje grada ili možete krenuti sa nama na fakultativnin izlet u „Gruzijsku dolinu“ – kanjon predivne prirode neobičnih stena nalik čuvenom američkom Grand kanjonu, sa voćnjacima duda,  koja je naziv dobila zbog prisustva nekoliko gruzijskih crkvi i manastira koji se nalaze u njoj. Obići ćemo jedan od manastira iz 10. veka i posetiti najviši vodopad u Turskoj, nakon čega pauzu za ručak pravimo u skrivenom selu u samom dnu kanjona, u restoranu poznatom po uzgajanju pastrmke. U dogovoreno vreme povratak u Erzurum. Slobodno vreme. Noćenje.

7. dan (05.05.): Erzurum – Kars

Nakon doručka napuštamo sobe i nastavljamo sa obilaskom centra grada: Jakutije Medrese iz 14. veka koja je danas Etnografski muzej, Erzurumska tvrdjava, Rustem-pašin bedesten – danas bazar srebrnog nakita i “Ulica zlata“, pešačka zona u kojoj se može kupiti zlatni nakit. U dogovoreno vreme polazak za Kars. Proći ćemo pored najpoznatijeg turskog  skijališta Palandoken koje se nalazi na 3200m nadmorske visine i do sada je ugostilo nekoliko međunarodnih takmičenja. U kasnim popodnevnim časovima dolazak u Kars. Smeštanje u hotel. Noćenje.

8. dan (06.05.): Kars -Ani

Doručak. Slobodno vreme za odmor ili fakultativni odlazak na izlet u arheološko nalazište Ani, srednjovekovnu jermensku prestonicu koja se nalazi na ivici kanjona na samoj granici sa Jermenijom i od 2016. godine je pod zaštitom UNESCO. Nakon završenog razgledanja put nas vodi nazad u Kars, mesto u kojem se dešava radnja čuvenog romana „Sneg“ Orhana Pamuka. Poznat je kao poslednja stanica voza na severoistoku Anadolije, a jedno vreme bio je pod ruskom okupacijom i u gradu postoji značajno arhitektonsko nasledje iz ovog perioda. Tokom pešačke ture videćemo ruske kuće iz perioda ruske okupacije, tvrdjavu od crnog vulkanskog kamena, srednjovekovnu jermensku crkvu koja je sada džamija i rusku crkvu, sadašnju Fetije džamiju. Slobodno vreme. Noćenje.

9. dan (07.05.): Kars – Istanbul

Doručak. Pakujemo stvari i napuštamo sobe. U dogovoreno vreme polazak na aerodrom. Let za Istanbul u 15:20h, broj leta TK 2715. Sletanje u Istanbul 17:35h po lokalnom vremenu. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme za istraživanje čari Istanbula uz piće i neizbežnu nargilu u nekom zabačenom kutku starog gradskog jezgra ili odlazak u neki od mnogobrojnih restorana podno Galata mosta, gde možete uživati u ribljim specijalitetima. Noćenje. 

10. dan (08.05.): Istanbul – Beograd

U ranim jutarnjim časovima napuštamo sobe i krećemo put aerodroma. Let za Beograd je u 07:40h, broj leta TK 1081. Sletanje u Beograd u 08:20h po lokalnom vremenu. Kraj putovanja.


SMEŠTAJ:

TRABZON  od 29.04. do 03.05.2022.

TS Park Hotel 3* ili sl. –  Hotel se nalazi u centru grada, na nekoliko minuta hoda od glavnog gradskog trga. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, peškire i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

ERZURUM  od 03.05. do 05.05.2022.

Saltuk Hotel 3* ili sl. –  Hotel se nalazi u centru grada u neposrednoj blizini supermarketa i restorana. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, peškire i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

KARS od 05.05. do 07.05.2022.

Kars Konak Hotel 2* ili sl. –  Hotel se nalazi u centru mesta Kars. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, peškire i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

ISTANBUL od 07.05. do 08.05.2022.

Hotel Zagreb 4* ili sl. – nalazi se u turističkom centru Istanbula (kvart Laleli) na 300 od Laleli džamije i oko 10 minuta hoda od Grand Bazara. Hotel je nedavno potpuno renoviran. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, svaka soba je moderno opremljena sa zasebnim kupatilom i  TV-om. Bežični internet je dostupan u čitavom hotelu besplatno. U blizini hotela nalazi se supermarket i mnoštvo kafea.Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).


MANGA PROMOCIJA

Za prijave i uplate u celosti do 10.04. cena je

1399€ 1149

Za prijave i uplate avansa od min. 500€ do 10.03. cena je 1199


Manga PROMO + ponuda:
Za sve Manga putnike koji se tokom promo perioda odluče i prijave za sve fakultativni izlete odobravamo dodatni Promo plus – popust od 50€ na ukupnu cenu izleta i tom prilikom od Mange dobijate na poklon vaučer u iznosu od 50€ koji možete iskoristiti prilikom prijave za naredno Mangino putovanje!


Krenite sa nama u nove Manga egzotične avanture i osvajanje sveta!


VAŽNE INFORMACIJE I PRIJAVA
PRIJAVI SE
DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:

1. Pri prijavi se plaća avans od 100€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.
2. Iznos novca za aviokartu (cena zavisi od destinacije – proveriti u agenciji) plaća se do 2 meseca pred put a minimum jednom mesečno u iznosu koji putniku odgovara.
3. Ostatak novca koji se plaća u zemlji treba uplatiti u agenciji najkasnije 20 dana pred put a minimum jednom mesečno u iznosu koji putniku odgovara.

Napomena:
U zavisnosti od datuma prijave – potpisivanja ugovora o putovanju i blizine datuma polaska na putovanje, iznos avansa prilikom prijave može varirati.

NAČINI PLAĆANJA:
Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)

Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
Kreditnim karticama Intesa moguće je plaćati do 6 mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa): važi za poslovnicu u Beogradu
Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 3 meseca nakon završetka putovanja)
Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

Za detaljnije kliknite OVDE


Aranžman obuhvata:
-Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd-Trabzon sa presedanjem u Istanbulu / Istanbul-Beograd – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom
-Avio prevoz redovna linija (Kars-Istanbul – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom

-Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus minibus, kombi, auto)
-Smeštaj u Trabzonu u hotelu 3* na bazi 4 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u Erzurmu u hotelu 3* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u Karsu u hotelu 2* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u Istanbulu u hotelu 4* na bazi 1 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta/predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Vizu za Tursku (Državljanima Republike Srbije vlasnicima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za boravak do 90 dana u Turskoj)
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit

-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu

-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje


COVID NAPOMENE: Za putovanje u Tursku neophodno je isputniti jedan od sledećih uslova:
  • Posedovati sertifikat o potpunoj vakcinaciji protiv Covid-19 virusa (min. 2 doze; poslednja doza minimum 14 dana pred put). Izuzeti su putnici uzrasta do 12 godina starosti i osobe koje poseduju potvrdu o preležanoj bolesti Covid-19 ( ne starija od 6 meseci računajući od 28. dana nakon prvog pozitivnog testa).

  • Potvrda o negativnom  testu na Covid-19 (PCR test ne stariji od 72h  ili brzi antigenski test ne stariji od 48h pre započinjanja putovanja).

  • Od gorenavedenih uslova izuzeti su putnici uzrasta do 12 godina starosti i osobe koje poseduju potvrdu o preležanoj bolesti Covid-19 ( ne sme biti starija od 6 meseci računajući od 28. dana nakon prvog pozitivnog testa).

VAŽNA NAPOMENA: Sve navedene informacije su trenutne i podložne promeni u svakom trenutku bez prethodne najave.


NAPOMENA: Tura: TURSKA – SEVEROISTOČNA ANADOLIJA (i delovi ture), sa idejnim konceptom ture i listom posete, zaštićeni su autorskim pravima od kopiranja i preuzimanja u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije, pod reg. brojem A-090/2021, od 26.03.2021. godine, red. br. evidencije: 7778. Autor ture je Ivana Dukčević. Zainteresovane turističke agencije koje žele ovu turu ili delove ture u svojoj ponudi, kao i pojedinci koji samostalno organizuju ture za grupe i plasiraju ih na društvenim mrežama, mogu to učiniti uz prethodni kontakt info@umetnostputovanja.rs, radi regulisanja korišćenja autorskih prava. U slučaju povrede autorskih prava – bespravnog preuzimanja ture ili delova ture i postavljanja iste (ili delova) na društvenim mrežama, nadležna je advokatska kancelarija Živković-Samardžić u Beogradu.


FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI


Kačkar planine - 40€

Tokom ovog celodnevnog izleta kretaćemo see širokim autoputem duž obala Crnog mora, sa pogledom na usputna mesta – sela u brdu, nepregledne plantaže crnog čaja i lešnika. Stajemo kraj neke od plantaže i pravimo pauzu za slikanje, nakon čega prateći dolinu jedne od rečica započinjemo uspon ka planinama Kačkar gde ćemo imati prilike da vidimo autentična turska sela sa kamenim mostovima sa pogledom koji neopisivo podsećaju na Alpe i posetimo fascinantnu srednjovekovnu tvrđavu.

Izlet obuhvata: Transfer, ulaznicu za tvrdjavu,lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

Manastir Sumela i brdo Boztepe - 35€

Ovaj izlet sastoji se iz dva dela – posete manastira Sumela,jednog od najstarijih vizantijskih pravoslavnih manastira koji datira iz 4. veka, a nalazi se duboko u zelenilu planina Kačkar, uklesan u nepristupačnoj steni. Videćemo njegov spoljni deo i kamene monaške zgrade, uz sjajan pogled na okolne planine. Drugi deo izleta je popodnevna poseta brda Boztepe u Trabzonu, gde čemo uživati u zalasku sunca dok budemo ispijali čuveni turski čaj.

Izlet obuhvata: Transfer, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

Uzungol  jezero - 25€

Dan provodimo na zelenom jezeru Uzungol gde ćemo imati prilike da uživamo u prelepom pejzažu, šetnji pored jezera i odmaramo u nekom od mnogobrojnih restorana i kafića.

Izlet obuhvata: Transfer,lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

Gruzijska dolina - 35€

Izlet u Gruzijsku dolinu“ obuhvata posetu kanjona predivne prirode neobičnih stena nalik čuvenom američkom Grand kanjonu, sa voćnjacima duda. Dolina je naziv dobila zbog prisustva nekoliko gruzijskih crkvi i manastira koji se nalaze u njoj. Obići ćemo jedan od manastira iz 10. veka i posetiti najviši vodopad u Turskoj.

Izlet obuhvata: Transfer,lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

Arheološko nalazište Ani - 40€

Tokom prepodneva posetićemo mesto Anii, srednjovekovnu jermensku prestonicu koja se nalazi na ivici kanjona na samoj granici sa Jermenijom i od 2016. godine je pod zaštitom UNESCO. U 10. veku ovo mesto brojalo je oko 100 hiljada stanovnika i po lepoti parirala čuvenom Konstantinopolju.

Izlet obuhvata: Transfer,lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku, ulaznicu za arheoološko nalazište.

NAPOMENE

Fakultativni izleti i obilasci nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa ino-partnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, datumu realizacije izleta, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za gorenavedene promene. Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.


Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!