MESOPOTAMIJA 9 DANA

MARDIN – ŠANLIURFA – GAZIANTEP

22.10 – 30.10.2021. 

9 DANA / 8 NOĆI

 

Istočna Anadolija, jedna od sedam geografskih regija Turske, na zapadu je omedjena Centralnom Anadolijom, Crnomorskom regijom na severu, Jugoistočnom Anadolijom i Irakom na jugu, Iranom, Azerbejdžanom, Jermenijom i Gruzijom na istoku. Ako želite da vidite i osetite pravu Tursku, da jedete, uživate i na život gledate kao stanovništvo te zemlje, onda obavezno morate da obidjete ovu regiju u kojoj turska kultura vekovima živi netaknuta. Istražite Mardin, gradić na brdu sa kojeg se pruža pogled na Siriju, poznat po arapskoj arhitekturi sa žutim prizemnim kućicama, po proizvodnji srebra i zlata od kojeg spretne zanatlije prave nakit na vrlo specifičan način, kao i velikom broju prodavnica sapuna koji se upravo ovde ručno prave. Otkrijte grad Šanliurfa, lokalnom stanovništvu poznatiji kao Urfa. Stare kamene kuće, uske ulice, tradicionalni bazari, veliki broj manastira i džamija,  gradske fontane i druge znamenitosti nemi su svedoci bogate istorije Urfe, grada koji zbog svoje istorije, umetnosti i bogatstva mnogi doživljavaju kao muzej pod otvorenim nebom. Uživajte u prestonici baklave, plantažama pistaća i najvećem muzeju rimskih mozaika na svetu u Gaziantepu. Nemojte propustiti da obidjete Haran, grad u kojem je po Bibliji živeo Avram i mesto u kojem su utočište nakon progona iz raja pronašli Adam i Eva. Žute niske kuće u obliku košnice, konji i koze koji šetaju slobodno uskim vijugavim ulicama, bez sumnje će vas vratiti vekovima unazad do arheološkog nalazišta Gobeklitepe u kojem je pronadjen najstariji hram na svetu na čijim se stubovima mogu videti izdubljeni reljegi koje je napravio čovek još pre 110 vekova. U Istočnoj Anadoliji očekuju vas i asirski/sirijski manastiri iz V veka, seldžučke srednjovekovne medrese, vožnja drevnom rekom Eufrat i zalazak sunca u čuvenom arheološkom nalazištu na vrhu planine Nemrut…Jedan odlazak u Istočnu Anadoliju,  gde se prema legendi o Velikom Potopu, nakon povlačenja vode Nojeva Barka nasukala na planinu Ararat,  neće biti dovoljan da obidjete i spoznate sve čari ove regije.


Plan i program putovanja:

1. dan (22.10.): Beograd – Mardin

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let za Istanbul u 09:10h, broj leta TK 1082. Sletanje u Istanbul 12:00h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 3h i 50 minuta. Nastavak leta za Mardin u 15:50h, broj leta TK 2676. Sletanje u Mardin u 17:55h po lokalnom vremenu. Transfer od aerodroma do hotela, slobodno vreme za šetnju…Bajkoviti Mardin, gradić smešten na oko 1100 m nadmorske visine u jugoistočnoj Anadoliji, smatra se jednim od najlepših u čitavoj Turskoj. Prostire se na strmoj litici velikog brda, sa nezaboravnim panoramskim pogledom na beskrajne zelene žitnice drevne Mesopotamije, ka granici sa Sirijom. Mardin i okolina poznati su po jedinstvenoj obradi srebrnog nakita (nalik srmi), arapskoj kafi i jedinstvenom ratluku od nara i pistaća – najčešćih voćki ovog kraja. Noćenje.

2. dan (23.10): Mardin – Manastir Šafrana – Dara – Mardin

Nakon doručka slobodno vreme za obilazak Mardina ili predlažemo da krenete na fakultativni izlet u posetu Manastiru šafrana, jednog od dva najznačajnija asirska pravoslavna manastira u jugoistočnoj Turskoj koji datira iz V veka, i nekadašnje je sedište Sirijske episkopije. Služba u manastiru se obavlja na aramejskom jeziku kojim je pre 2000 godina govorio Hrist. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Dari, koju nazivaju i malom Kapadokijom. U njoj ćemo pronaći ostatke akvadukta i ogromne podzemne prostorije sa stubovima, u kojima se u rimskom dobu skladištila voda i namirnice. Nakon završene posete, sledi povratatk u Mardin, obilazak Kasimije medrese i cvetne bašte, i u centru Mardina Crkve Četrdesetorice velikomučenika. Po završenom razgledanju, slobodno vreme. U večernjim časovima preporučujemo posetu Zindžirije medrese iz 14. veka, sa čijeg se krova pruža prelep pogled na Mardin i zalazak sunca. Noćenje.

3. dan (24.10.): Mardin – Midjat – Mardin

Nakon doručka slobodno vreme ili možete krenuti sa nama na fakultativni izlet u Manastir Mor Gabriel, najstariji postojeći i jedan od najlepših asirskih pravoslavnih manastira iz IV veka, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom u okerastom kamenu. Manastir se nalazi na visoravni Tur Abdin, u čijoj okolini se nekadala nalazilo čak 80 manastira. Do XII veka, manastir je bio sedište episkopije, a njegovo podizanje pomoglo je i nekoliko vizantijskih careva. Slobodno vreme, nakon čega krećemo u 16 km udaljeni Midjat, gde obilazimo stari deo grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu tačku grada. Slobodno vreme za ručak i odmor. Povratak u Mardin. Noćenje.

4. dan (25.10.): Mardin – Šanliurfa

Nakon doručka, polazak autobusa za Šanliurfu. Dolazak u hotel i smeštanje u sobe. Nakon kratkotrajnog odmora sledi obilazak svetog jezera u Golbaši parku i pećine u kojoj je prema legendi rodjen i živeo prorok Avram, kao i dva sjajna novootvorena muzeja: Muzej mozaika rimske vile i Arheološki muzej, u kojem se nalaze artefakti iz obližnjeg, najstarijeg hrama na svetu. Slobodno vreme. Noćenje. 

5. dan (26.10.): Šanliurfa – Haran – Gobeklitepe – Šanliurfa

Nakon doručka slobodno vreme ili predlažemo odlazak na  fakultativni izlet u Haran, gde ćemo videti ostatke najstarijeg arapskog univerziteta na svetu, koji potiče iz IX veka i obići seoske kuće od pečenog blata u obliku košnica. Odlazimo na arheološko nalazište Gobeklitepe, gde se nalazi najstariji hram ikada podignut na svetu koji je u julu 2018. uvršten na listu UNESCO-ve svestke kulturne baštine. Slobodno vreme za razgledanje i pravljenje fotografija. Povratak u Šanliurfu – slobodno vreme za bazar i obilazak tvrdjave. Noćenje.

6. dan (27.10.): Šanliurfa – Gaziantep

Nakon doručka napuštamo hotel i krećemo put grada Gaziantepa, autoputem kraj nepreglednih plantaža pistaća. Po stizanju, prvo svraćamo u obilazak velikog Zeugma muzeja – najvećeg muzeja mozaika na svetu. Po završenom razgledanju, smeštamo se u sobe. Slobodno  popodne za šetnju, razgledanje bazara, ručak, kupovinu suvenira… Gaziantep je turska prestonica kulinarstva i centar proizvodnje baklave, na listi UNESCO-a kao grad gastronomije. Noćenje.

7. dan (28.10.): Gaziantep – Eski Halfeti – Biredžik – Zeugma – Gaziantep

Nakon autentičnog turskog doručka, sledi obilazak proizvodnje Imam Čagdaš, najčuvenije baklavdžinice Turske. Po završenom razgledanju, sledi odlazak na jednodnevni fakultativni izlet u Eski Halfeti kraj reke Eufrat i plovidba rekom. Tu ćemo videti plastenik crnih ruža, rimsku tvrdjavu i potopljeno selo, nakon čega sledi vožnja autobusom do Biredžika, rezervata endemske vrste ptice – bliskoistočnog ćelavog ražnja koji živi samo ovde, u jednom delu Maroka i nigde više na svetu. Na kraju posećujemo antičko arheološko nalazište Zeugmu – rimske vile čiji se mozaici nalaze u muzeju u Gaziantepu. Povratak u Gaziantep. Preporučujemo posetu nekom od mnogobrojnih restorana. Slobodno vreme. Noćenje.

8. dan (29.10.): Gaziantep  (Izlet Nemrut Dagi / 1. dan)

Slobodan dan za istraživanje Gaziantepa ili vam možemo ponuditi dvodvnevni fakultativni odlazak na planinu Nemrut gde nas očekuje višečasovna vožnja i obilasci nakoliko lokaliteta antičkog rimskog i Komagenskog kraljevstva po planini, kao i nezaboravni zalazak sunca na vrhu fantastičnog arheološkog nalazišta Nemrut Dagi koji je pod zaštitom UNESCO-a. Transfer do smeštaja u podnožju planine. Noćenje.

9. dan (30.10.): Gaziantep (Izlet Nemrut Dagi / 2. dan) – Beograd

Nakon doručka izlazimo iz soba i ostavljamo stvari u prostoriji za prtljag. Slobodno vreme do polaska na aerodrom provodimo u šopingu i kupovini suvenira. Putnici koji su se odlučili za fakultativnu posetu planine Nemrut Dagi nakon doručka kreću put aerodroma. Let za Istanbul u 14:50h, broj leta TK2223. Sletanje u Istanbul u 16:45h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 2h. Poletanje aviona za Beograd je u 18:45h, broj leta TK 1083. Sletanje u Beograd u 19:30h po lokalnom vremenu. Kraj putovanja.


SMEŠTAJ:

MARDIN  od 22.10. do 25.10.2021.

Merdin Boutique hotel 3* ili sl. –  Hotel se nalazi u mestu Mardin u širem centru grada. Sobe su 1/2 i 1/3. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, peškire i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

ŠANLIURFA  od 25.10. do 27.10.2021.

Elci Konagi hotel 3* ili sl. – nalazi se u mestu Šanliurfa u centru starog dela grada. U svom sklopu poseduje baštu, veliku terasu sa pogledom na grad i minibar. Sobe su 1/2 i 1/3. Svaka soba ima sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, peškire, garderober i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

GAZIANTEP od 27.10. do 30.10.2021.

Anadolu Evleri hotel 3* ili sli. – nalazi se u centru starog dela Gaziantepa. Krasi si ga neverovatna arhitektura. Sobe su 1/2 ili 1/3, u tradicionalnom stilu, sa autentičnim izgledom. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, fen, sef, peškire i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).


MANGA PROMOCIJA

PERIOD PROMOCIJE: od 12.08. do 01.09.2021.

Za prijave i uplate u celosti

1149€ 899

Avans od min. 500€ cena je 949

Avans od min. 100€ cena je 999

Manga PROMO PLUS ponuda paketa: Za sve Manga putnike koji se tokom promo perioda odluče i prijave za sve fakultativni izlete odobravamo dodatni Promo plus – popust od 50€ na ukupnu cenu izleta i tom prilikom od Mange dobijate na poklon vaučer u iznosu od 50€ koji možete iskoristiti prilikom prijave za naredno Mangino putovanje!


Krenite sa nama u nove Manga egzotične avanture i osvajanje sveta!


VAŽNE INFORMACIJE I PRIJAVA
PRIJAVI SE
DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:

1. Pri prijavi se plaća avans od 100€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.
2. Iznos novca za aviokartu (cena zavisi od destinacije – proveriti u agenciji) plaća se do 2 meseca pred put a minimum jednom mesečno u iznosu koji putniku odgovara.
3. Ostatak novca koji se plaća u zemlji treba uplatiti u agenciji najkasnije 20 dana pred put a minimum jednom mesečno u iznosu koji putniku odgovara.

Napomena:
U zavisnosti od datuma prijave – potpisivanja ugovora o putovanju i blizine datuma polaska na putovanje, iznos avansa prilikom prijave može varirati.

NAČINI PLAĆANJA:
Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)

Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
Kreditnim karticama Intesa moguće je plaćati do 6 mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa): važi za poslovnicu u Beogradu
Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 3 meseca nakon završetka putovanja)
Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

Za detaljnije kliknite OVDE


Aranžman obuhvata :
-Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd-Mardin (sa presedanjem u Istanbulu) / Gaziantep-Beograd (sa presedanjem u Istanbulu) – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom

-Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus minibus, kombi, auto)
-Smeštaj u mestu Mardin u hotelu 3* na bazi 3 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u mestu Šanliurfa u hotelu 3* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u mestu Gaziantep u hotelu 3* na bazi 3 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta/predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Vizu za Tursku  (Državljanima Republike Srbije nosiocima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za Tursku za turistički boravak u trajanju od 90 dana)
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit

-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu

-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Osiguranje od otkaza putovanja
-Putno zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju kovida na destinaciji / osigurana suma 15000€

NAPOMENA: U ovom trenutku u Republiku Tursku može se ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za promene cena. U slučaju odustanka putnika, nakon uplaćenog fakultativnog izleta na destinaciji, prema pravilima i uslovima ino-partnera, povraćaj novca neće biti moguć. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.


Manastir šafrana i arheološko nalazište Dara – 25€

Tokom ovo celodnevnog izleta prvo ćemo posetiti Manastir šafrana, jedan od dva najznačajnija asirska pravoslavna manastira u jugoistočnoj Turskoj, koji datira iz V veka, i nekadašnje je sedište Sirijske episkopije. Služba u manastiru se obavlja na aramejskom jeziku kojim je pre 2000 godina govorio Hrist. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Dari, koga nazivaju i malom Kapadokijom. U njemu ćemo pronaći ostatke akvadukta i ogromne podzemne prostorije sa stubovima, u kojima se u rimskom dobu skladištila voda. Nakon završene posete, sledi povratak u Mardin i obilazak Kasimije medrese i cvetne bašte, centra Mardina i crkve 40 velikomučenika.

Izlet obuhvata: Transfer, sve ulaznice za kulturno istorijske spomenike, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.


Midjat – 30€

Izlet započinjemo posetom manastira Mor Gabriel, najstarijeg postojećeg i jednog od najlepših asirskih pravoslavnih manastira iz 4. veka, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom u okerastom kamenu. Manastir se nalazi na visoravni Tur Abdin, u čijoj okolini se nekada  nalazilo čak 80 manastira. Do 12. veka, manastir je bio sedište episkopije, a njegovo podizanje pomoglo je i nekoliko vizantijskih careva. Nakon završenog obilaska, krećemo u 16km udaljeni Midjat, gde obilazimo stari deo grada i Konuk Evi, najvišu tačku grada.

Izlet obuhvata: Transfer, sve ulaznice za kulturno istorijske spomenike, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.


Haran – 30€

U jutarnjim časovima krećemo prema mestu Haran, gde ćemo videti ostatke najstarijeg arapskog univerziteta na svetu, koji potiče iz 9. veka, i obići seoske kuće od pečenog blata u obliku košnica. Po završenom razgledanju, posetićemo arheološko nalazište Gobeklitepe, gde se nalazi najstariji hram ikada podignut na svetu, koji je nedavno uvršten na listu UNESCO-ve svestke kulturne baštine.

Izlet obuhvata: Transfer, sve ulaznie za kulturno istorijske spomenike, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.


Plovidba Eufratom, Biredžik i Zeugma – 40€

Ovaj jednodnevni izlet obuhvata plovidbu rekom Eufrat, odakle ćemo videti plastenik crnih ruža, rimsku tvrdjavu, potopljeno selo, nakon čega sledi vožnja autobusom do Biredžika, rezervata endemske vrste ptice – bliskoistočnog ćelavog ražnja, koji živi samo ovde i u jednom delu Maroka, i nigde više na svetu. U nastavku dana sledi poseta rimskog arheološkog nalazišta Zeugma –  rimskih vila čiji se mozaici nalaze u muzeju u Gaziantepu.

Izlet obuhvata: Transfer, ulaznicu za brod, sve ulaznice za kulturno istorijske spomenike, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.


Nemrut Dagi – 75€

Dvodvnevni fakultativni odlazak na planinu Nemrut, gde nas očekuje višečasovna vožnja, obilasci po planini i zalazak sunca na vrhu fantastičnog arheološkog nalazišta Nemrut Dagi, koji je pod zaštitom UNESCO-a. U ovoj višesatnoj turi po planini Nemrut posetićemo Karakuš Tumulus, veštačko brdo-mauzolej, zatim lučki kameni most rimskog cara Septimija Severa, Seldžučki most, Arsamejsku tvrdjavu i grobnicu komagenskog kralja Antioha I. Po završenom razgledanju odlazimo u pansion u podnožju planine Nemrut gde će nas doćekati srdačni domaćini sa kojima ćemo imati prilike da kroz razgovor upoznamo sa njihovom kulturom, navikama i običajima.

Izlet obuhvata: Transfer, ulaznicu za brod, sve ulaznice za kulturno istorijske spomenike, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku, 1 noćenje u pansionu(tradicionalna turska kuća) u podnožju planine Nemrut sa uključenim doručkom i večerom.


Sve informacije možete dobiti putem telefona i maila:

Beograd, RUZVELTOVA 10; tel: +381114095295 ; +381114095296

office@mangatrip.rs


Novi Sad, MAKSIMA GORKOG 42; tel: +381213006899 ; +381213825638

office.ns@mangatrip.rs


Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!

PRIJAVI SE