MESOPOTAMIJA 9 DANA

MARDIN – ŠANLIURFA – GAZIANTEP

13.08 – 21.08.2021. 

9 DANA / 8 NOĆI

 

Istočna Anadolija, jedna od sedam geografskih regija Turske, na zapadu je omedjena Centralnom Anadolijom, Crnomorskom regijom na severu, Jugoistočnom Anadolijom i Irakom na jugu, Iranom, Azerbejdžanom, Jermenijom i Gruzijom na istoku. Ako želite da vidite i osetite pravu Tursku, da jedete, uživate i na život gledate kao stanovništvo te zemlje, onda obavezno morate da obidjete ovu regiju u kojoj turska kultura vekovima živi netaknuta. Istražite Mardin, gradić na brdu sa kojeg se pruža pogled na Siriju, poznat po arapskoj arhitekturi sa žutim prizemnim kućicama, po proizvodnji srebra i zlata od kojeg spretne zanatlije prave nakit na vrlo specifičan način, kao i velikom broju prodavnica sapuna koji se upravo ovde ručno prave. Otkrijte grad Šanliurfa, lokalnom stanovništvu poznatiji kao Urfa. Stare kamene kuće, uske ulice, tradicionalni bazari, veliki broj manastira i džamija,  gradske fontane i druge znamenitosti nemi su svedoci bogate istorije Urfe, grada koji zbog svoje istorije, umetnosti i bogatstva mnogi doživljavaju kao muzej pod otvorenim nebom. Uživajte u prestonici baklave, plantažama pistaća i najvećem muzeju rimskih mozaika na svetu u Gaziantepu. Nemojte propustiti da obidjete Haran, grad u kojem je po Bibliji živeo Avram i mesto u kojem su utočište nakon progona iz raja pronašli Adam i Eva. Žute niske kuće u obliku košnice, konji i koze koji šetaju slobodno uskim vijugavim ulicama, bez sumnje će vas vratiti vekovima unazad do arheološkog nalazišta Gobeklitepe u kojem je pronadjen najstariji hram na svetu na čijim se stubovima mogu videti izdubljeni reljegi koje je napravio čovek još pre 110 vekova. U Istočnoj Anadoliji očekuju vas i asirski/sirijski manastiri iz V veka, seldžučke srednjovekovne medrese, vožnja drevnom rekom Eufrat i zalazak sunca u čuvenom arheološkom nalazištu na vrhu planine Nemrut…Jedan odlazak u Istočnu Anadoliju,  gde se prema legendi o Velikom Potopu, nakon povlačenja vode Nojeva Barka nasukala na planinu Ararat,  neće biti dovoljan da obidjete i spoznate sve čari ove regije.


Plan i program putovanja:

1. dan (13.08.): Beograd – Mardin

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let za Istanbul u 09:10h, broj leta TK 1082. Sletanje u Istanbul 12:00h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 3h i 50 minuta. Nastavak leta za Mardin u 15:50h, broj leta TK 2676. Sletanje u Mardin u 17:55h po lokalnom vremenu. Transfer od aerodroma do hotela, slobodno vreme za šetnju…Bajkoviti Mardin, gradić smešten na oko 1100 m nadmorske visine u jugoistočnoj Anadoliji, smatra se jednim od najlepših u čitavoj Turskoj. Prostire se na strmoj litici velikog brda, sa nezaboravnim panoramskim pogledom na beskrajne zelene žitnice drevne Mesopotamije, ka granici sa Sirijom. Mardin i okolina poznati su po jedinstvenoj obradi srebrnog nakita (nalik srmi), arapskoj kafi i jedinstvenom ratluku od nara i pistaća – najčešćih voćki ovog kraja. Noćenje.

2. dan (14.08.): Mardin – Manastir Šafrana – Dara – Mardin

Nakon doručka slobodno vreme za obilazak Mardina ili predlažemo da krenete na fakultativni izlet u posetu Manastiru šafrana, jednog od dva najznačajnija asirska pravoslavna manastira u jugoistočnoj Turskoj koji datira iz V veka, i nekadašnje je sedište Sirijske episkopije. Služba u manastiru se obavlja na aramejskom jeziku kojim je pre 2000 godina govorio Hrist. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Dari, koju nazivaju i malom Kapadokijom. U njoj ćemo pronaći ostatke akvadukta i ogromne podzemne prostorije sa stubovima, u kojima se u rimskom dobu skladištila voda i namirnice. Nakon završene posete, sledi povratatk u Mardin, obilazak Kasimije medrese i cvetne bašte, i u centru Mardina Crkve Četrdesetorice velikomučenika. Po završenom razgledanju, slobodno vreme. U večernjim časovima preporučujemo posetu Zindžirije medrese iz 14. veka, sa čijeg se krova pruža prelep pogled na Mardin i zalazak sunca. Noćenje.

3. dan (15.08.): Mardin – Midjat – Mardin

Nakon doručka slobodno vreme ili možete krenuti sa nama na fakultativni izlet u Manastir Mor Gabriel, najstariji postojeći i jedan od najlepših asirskih pravoslavnih manastira iz IV veka, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom u okerastom kamenu. Manastir se nalazi na visoravni Tur Abdin, u čijoj okolini se nekadala nalazilo čak 80 manastira. Do XII veka, manastir je bio sedište episkopije, a njegovo podizanje pomoglo je i nekoliko vizantijskih careva. Slobodno vreme, nakon čega krećemo u 16 km udaljeni Midjat, gde obilazimo stari deo grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu tačku grada. Slobodno vreme za ručak i odmor. Povratak u Mardin. Noćenje.

4. dan (16.08.): Mardin – Šanliurfa

Nakon doručka, polazak autobusa za Šanliurfu. Dolazak u hotel i smeštanje u sobe. Nakon kratkotrajnog odmora sledi obilazak svetog jezera u Golbaši parku i pećine u kojoj je prema legendi rodjen i živeo prorok Avram, kao i dva sjajna novootvorena muzeja: Muzej mozaika rimske vile i Arheološki muzej, u kojem se nalaze artefakti iz obližnjeg, najstarijeg hrama na svetu. Slobodno vreme. Noćenje. 

5. dan (17.08.): Šanliurfa – Haran – Gobeklitepe – Šanliurfa

Nakon doručka slobodno vreme ili predlažemo odlazak na  fakultativni izlet u Haran, gde ćemo videti ostatke najstarijeg arapskog univerziteta na svetu, koji potiče iz IX veka i obići seoske kuće od pečenog blata u obliku košnica. Odlazimo na arheološko nalazište Gobeklitepe, gde se nalazi najstariji hram ikada podignut na svetu koji je u julu 2018. uvršten na listu UNESCO-ve svestke kulturne baštine. Slobodno vreme za razgledanje i pravljenje fotografija. Povratak u Šanliurfu – slobodno vreme za bazar i obilazak tvrdjave. Noćenje.

6. dan (18.08.): Šanliurfa – Gaziantep

Nakon doručka napuštamo hotel i krećemo put grada Gaziantepa, autoputem kraj nepreglednih plantaža pistaća. Po stizanju, prvo svraćamo u obilazak velikog Zeugma muzeja – najvećeg muzeja mozaika na svetu. Po završenom razgledanju, smeštamo se u sobe. Slobodno  popodne za šetnju, razgledanje bazara, ručak, kupovinu suvenira… Gaziantep je turska prestonica kulinarstva i centar proizvodnje baklave, na listi UNESCO-a kao grad gastronomije. Noćenje.

7. dan (19.08.): Gaziantep – Eski Halfeti – Biredžik – Zeugma – Gaziantep

Nakon autentičnog turskog doručka, sledi obilazak proizvodnje Imam Čagdaš, najčuvenije baklavdžinice Turske. Po završenom razgledanju, sledi odlazak na jednodnevni fakultativni izlet u Eski Halfeti kraj reke Eufrat i plovidba rekom. Tu ćemo videti plastenik crnih ruža, rimsku tvrdjavu i potopljeno selo, nakon čega sledi vožnja autobusom do Biredžika, rezervata endemske vrste ptice – bliskoistočnog ćelavog ražnja koji živi samo ovde, u jednom delu Maroka i nigde više na svetu. Na kraju posećujemo antičko arheološko nalazište Zeugmu – rimske vile čiji se mozaici nalaze u muzeju u Gaziantepu. Povratak u Gaziantep. Preporučujemo posetu nekom od mnogobrojnih restorana. Slobodno vreme. Noćenje.

8. dan (20.08.): Gaziantep  (Izlet Nemrut Dagi / 1. dan)

Slobodan dan za istraživanje Gaziantepa ili vam možemo ponuditi dvodvnevni fakultativni odlazak na planinu Nemrut gde nas očekuje višečasovna vožnja i obilasci nakoliko lokaliteta antičkog rimskog i Komagenskog kraljevstva po planini, kao i nezaboravni zalazak sunca na vrhu fantastičnog arheološkog nalazišta Nemrut Dagi koji je pod zaštitom UNESCO-a. Transfer do smeštaja u podnožju planine. Noćenje.

9. dan (21.08.): Gaziantep (Izlet Nemrut Dagi / 2. dan) – Beograd

Nakon doručka izlazimo iz soba i ostavljamo stvari u prostoriji za prtljag. Slobodno vreme do polaska na aerodrom provodimo u šopingu i kupovini suvenira. Putnici koji su se odlučili za fakultativnu posetu planine Nemrut Dagi nakon doručka kreću put aerodroma. Let za Istanbul u 14:50h, broj leta TK2223. Sletanje u Istanbul u 16:45h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 2h. Poletanje aviona za Beograd je u 18:45h, broj leta TK 1083. Sletanje u Beograd u 19:30h po lokalnom vremenu. Kraj putovanja.


SMEŠTAJ:

MARDIN  od 13.08. do 16.08.2021.

Merdin Boutique hotel 3* ili sl. –  Hotel se nalazi u mestu Mardin u širem centru grada. Sobe su 1/2 i 1/3. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, peškire i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

ŠANLIURFA  od 16.08. do 18.08.2021.

Elci Konagi hotel 3* ili sl. – nalazi se u mestu Šanliurfa u centru starog dela grada. U svom sklopu poseduje baštu, veliku terasu sa pogledom na grad i minibar. Sobe su 1/2 i 1/3. Svaka soba ima sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, peškire, garderober i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

GAZIANTEP od 18.08. do 21.08.2021.

Anadolu Evleri hotel 3* ili sli. – nalazi se u centru starog dela Gaziantepa. Krasi si ga neverovatna arhitektura. Sobe su 1/2 ili 1/3, u tradicionalnom stilu, sa autentičnim izgledom. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, fen, sef, peškire i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).


MANGA PROMOCIJA

Usled velikog broja vaših zahteva
Promo period se produžava do 15.maj 2021.
Period putovanja: od 30.apr do 31.dec 2021.

Za prijave i uplate u celosti
1099€ 899€

Za prijave i uplate avansa od min. 500€ cena je 949€
Za prijave i uplate avansa od 100€ cena je 999€


Manga PROMO + ponuda:
Ukoliko se tokom promo perioda prijavite za putovanje u Mesopotamiju i aranžman isplatite u celosti, Manga Vam poklanja vaučer u iznosu od 111€ koji možete iskoristiti pri prijavi za naredno daleko putovanje u našoj realizaciji


Krenite sa nama u nove Manga egzotične avanture i osvajanje sveta!

DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:
Pri prijavi plaća se iznos od min. 100€ po osobi u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Preostali iznos aranžmana potrebno je isplatiti u jednakim mesečnim ratama najkasnije 20 dana pred polazak na put, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine (nakon formiranja grupe) o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti.

Napomena:
U zavisnosti od datuma prijave – potpisivanja ugovora o putovanju i blizine datuma polaska na putovanje, iznos avansa prilikom prijave može varirati. 

NAČINI PLAĆANJA:
Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
Kreditnim karticama Intesa moguće je plaćati do 6 mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa): važi za poslovnicu u Beogradu
Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)
Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 3 meseca nakon završetka putovanja)


Aranžman obuhvata :
-Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd-Mardin (sa presedanjem u Istanbulu) / Gaziantep-Beograd (sa presedanjem u Istanbulu) – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom

-Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus minibus, kombi, auto)
-Smeštaj u mestu Mardin u hotelu 3* na bazi 3 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u mestu Šanliurfa u hotelu 3* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u mestu Gaziantep u hotelu 3* na bazi 3 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta/predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Vizu za Tursku  (Državljanima Republike Srbije nosiocima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za Tursku za turistički boravak u trajanju od 90 dana)
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit

-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu

-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje

NAPOMENA: Za putovanje u Tursku neophodan je negativan PCR test na Covid-19 ne stariji od 72h od započinjanja putovanja.FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za promene cena. U slučaju odustanka putnika, nakon uplaćenog fakultativnog izleta na destinaciji, prema pravilima i uslovima ino-partnera, povraćaj novca neće biti moguć. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.


Manastir šafrana i arheološko nalazište Dara – 20€

Tokom ovo celodnevnog izleta prvo ćemo posetiti Manastir šafrana, jedan od dva najznačajnija asirska pravoslavna manastira u jugoistočnoj Turskoj, koji datira iz V veka, i nekadašnje je sedište Sirijske episkopije. Služba u manastiru se obavlja na aramejskom jeziku kojim je pre 2000 godina govorio Hrist. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Dari, koga nazivaju i malom Kapadokijom. U njemu ćemo pronaći ostatke akvadukta i ogromne podzemne prostorije sa stubovima, u kojima se u rimskom dobu skladištila voda. Nakon završene posete, sledi povratak u Mardin i obilazak Kasimije medrese i cvetne bašte, centra Mardina i crkve 40 velikomučenika.

Izlet obuhvata: Transfer, sve ulaznice za kulturno istorijske spomenike, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.


Midjat – 25€

Izlet započinjemo posetom manastira Mor Gabriel, najstarijeg postojećeg i jednog od najlepših asirskih pravoslavnih manastira iz 4. veka, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom u okerastom kamenu. Manastir se nalazi na visoravni Tur Abdin, u čijoj okolini se nekada  nalazilo čak 80 manastira. Do 12. veka, manastir je bio sedište episkopije, a njegovo podizanje pomoglo je i nekoliko vizantijskih careva. Nakon završenog obilaska, krećemo u 16km udaljeni Midjat, gde obilazimo stari deo grada i Konuk Evi, najvišu tačku grada.

Izlet obuhvata: Transfer, sve ulaznice za kulturno istorijske spomenike, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.


Haran – 25€

U jutarnjim časovima krećemo prema mestu Haran, gde ćemo videti ostatke najstarijeg arapskog univerziteta na svetu, koji potiče iz 9. veka, i obići seoske kuće od pečenog blata u obliku košnica. Po završenom razgledanju, posetićemo arheološko nalazište Gobeklitepe, gde se nalazi najstariji hram ikada podignut na svetu, koji je nedavno uvršten na listu UNESCO-ve svestke kulturne baštine.

Izlet obuhvata: Transfer, sve ulaznie za kulturno istorijske spomenike, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.


Plovidba Eufratom, Biredžik i Zeugma – 30€

Ovaj jednodnevni izlet obuhvata plovidbu rekom Eufrat, odakle ćemo videti plastenik crnih ruža, rimsku tvrdjavu, potopljeno selo, nakon čega sledi vožnja autobusom do Biredžika, rezervata endemske vrste ptice – bliskoistočnog ćelavog ražnja, koji živi samo ovde i u jednom delu Maroka, i nigde više na svetu. U nastavku dana sledi poseta rimskog arheološkog nalazišta Zeugma –  rimskih vila čiji se mozaici nalaze u muzeju u Gaziantepu.

Izlet obuhvata: Transfer, ulaznicu za brod, sve ulaznice za kulturno istorijske spomenike, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.


Nemrut Dagi – 65€

Dvodvnevni fakultativni odlazak na planinu Nemrut, gde nas očekuje višečasovna vožnja, obilasci po planini i zalazak sunca na vrhu fantastičnog arheološkog nalazišta Nemrut Dagi, koji je pod zaštitom UNESCO-a. U ovoj višesatnoj turi po planini Nemrut posetićemo Karakuš Tumulus, veštačko brdo-mauzolej, zatim lučki kameni most rimskog cara Septimija Severa, Seldžučki most, Arsamejsku tvrdjavu i grobnicu komagenskog kralja Antioha I. Po završenom razgledanju odlazimo u pansion u podnožju planine Nemrut gde će nas doćekati srdačni domaćini sa kojima ćemo imati prilike da kroz razgovor upoznamo sa njihovom kulturom, navikama i običajima.

Izlet obuhvata: Transfer, ulaznicu za brod, sve ulaznice za kulturno istorijske spomenike, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku, 1 noćenje u pansionu(tradicionalna turska kuća) u podnožju planine Nemrut sa uključenim doručkom i večerom.


Sve informacije možete dobiti putem telefona i maila:

Beograd, RUZVELTOVA 10; tel: +381114095295 ; +381114095296

office@mangatrip.rs


Novi Sad, MAKSIMA GORKOG 42; tel: +381213006899 ; +381213825638

office.ns@mangatrip.rs


Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!

PRIJAVI SE