ISTOČNA ANADOLIJA 15.08.

ISTOČNA ANADOLIJA

SEVERNA MESOPOTAMIJA – JEZERO VAN

15.08 – 21.08.2022.

7 DANA / 6 NOĆI


Oblast oko najvećeg turskog jezera Van na krajnjem istoku zemlje, jedan je od najfascinantnijih delova Turske. Mesečev pejzaž prostrane, istočne anadolske visoravni, nadmorske visine između 1500 i 2200 metara, sa golim, okerastim i sivkastim brdima, crveno-crnim nijansama planina vulkanskog porekla i nestvarno tirkiznim, gotovo beživotnim vulkanskim jezerom koje meštani nazivaju „morem“, veoma su drugačiji od onog što možete videti u turistički poznatim delovima Turske. Tokom posete oblasti Van, posetićemo srednjovekovne jermenske crkve (IX – X vek), ranu seldžučku arhitekturu tvrđava i nekropola (X – XIII vek), arheološke ostatke Urartu civilizacije severozapadne Mesopotamije (IX – VI vek p. n. e), videti vanske mačke (vrstu koja slobodno živi samo ovde i nigde više na svetu), podnožje legendarne planine Ararat, bajkovitu palatu kurskog Ishak-paše, i videti sela u zaleđu jezera sa arhitekturom kuća koja je još zastupljena u selima severnog Irana. Probaćemo vrstu ribe iz porodice lososa, jedinog bića koje živi u slanom i alkalnom jezeru Van, i čuveni začinski sir, specijalitet ovog kraja.


Plan i program putovanja:

1. dan (15.08.): Beograd – Istanbul – Van

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let za Istanbul u 09:15h, broj leta TK 1082. Sletanje u Istanbul 12:05h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 2h i 45 minuta. Nastavak leta za Van u 14:50h, broj leta TK 2750. Sletanje u Van u 16:50h po lokalnom vremenu. Transfer od aerodroma do hotela i check in u sobe. Slobodno vreme za šetnju i upoznavanje sa gradom. Noćenje. 

2. dan (16.08.): Van: Obilazak Vana

Nakon doručka sledi slobodno vreme ili vam predlažemo fakultativni obilazak Vana. Popećemo se na vrh Vanske tvrđave – Van Kalesi, koja potiče još iz perioda Mesopotamije, a zatim se spustiti na plato sa seldžučkim nasledjem, koje je uništeno za vreme ruske okupacije. U dogovoreno vreme nastavljamo dalje i posećujemo Arheološki i etnografski muzej Vana, i Peynirciler çarşisi, pijacu gde ćemo videti kace sa vanskim sirom. Pravimo pauzu za ručak u nekom od obližnjih restorana, nakon čega odlazimo u predgradje Vana i posećujemo Kuću vanskih mačaka, gde živi endemska vrsta mačke sa različitom bojom očiju, koja potiče sa ovih prostora.  U dogovoreno vreme povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.3. dan (17.08.): Van: Sever Jezena Van – Dogubejazit – podnožje Ararata – Palata Ishak paše

Slobodno vreme ili nakon doručka možete krenuti sa nama u celodnevni izlet na sever jezera Van, i još dalje, na neke od najviših delova anadolskog platoa u Turskoj. Prvo ćemo posetiti Muradije, vodopade koji se nalaze na najvišoj nadmorskoj visini u Turskoj. Blizu vodopada videćemo stari Djavolji most (Şeytan Köprüsü) za koji je vezana lokalna legenda. Nastavljamo dalje ka Dogubejazitu, pograničnom mestu blizu tromedje Turske, Jermenije i Irana, kako bismo videli podnožje Ararata. U dogovoreno vreme pravimo pauzu za ručak. U nastavku izleta vozimo se na brdo nadomak grada i posećujemo čuvenu Palatu Ishak paše, osim kompleksa Topkapi u Istanbulu, najveći istorijski palatni kompleks u Turskoj. Povratak u Van. Slobodno vreme. Noćenje.4. dan (18.08.): Van: Tvrdjave Hošap i Čavuštepe

Doručak. Slobodno vreme ili odlazak na celodnevni izlet tokom kojeg ćemo posetiti seldžučku tvrđavu Hošap i mesopotamsku tvrđavu Čavuštepe. Povratak u Van. Slobodno popodne. Preporučujemo da tokom obilaska  Vana posetite dva bazara sa suvenirima i predmetima za kuću: Rus Pazari i Avrupa Halk Pazari. Noćenje.  

5. dan (19.08.): Van – Tatvan

Nakon doručka pakujemo stvari, napuštamo sobe  i krećemo na dvodnevni obilazak južne i zapadne strane jezera Van. Vozimo se duž jezera do sela Gevaš, gde ćemo posetiti jedno od dva najčuvenija, istorijska seldžučka groblja u selu Gevaš i videti kumbet iz XIII veka. Zatim ćemo nedaleko od Gevaša ući na brod i otploviti do ostrva Akdamar, gde ćemo posetiti zaštitni znak jezera – jermensku crkvu Svetog krsta iz X veka. U povratku, na obali ćemo napraviti pauzu za ručak u restoranu restoranu gde je u ponudi riba indži kefali, jedino biće koje živi u najvećem turskom, slanom i alkalnom jezeru. U dogovoreno vreme Nnastavljamo dalje i stižemo u Tatvan. Smeštaj u hotel. Slobodno veče. Noćenje.6. dan (20.08.): Tatvan: Ahlat

Doručak. Slobodno vreme ili možete sa nama krenuti i fakultativni obilazak Ahlata. Obići ćemo najveće i najočuvanije tursko (seldžučko) groblje na svetu, sa bezbroj srednjovekovnih nadgrobnih spomenika u reljefu (UNESCO). Vraćamo se na jezero i vozimo na obronke planine gde ćemo kratko prošetati Bitlisom i u kojem ćemo napraviti pauzu za ručak. Iz Bitlisa, odlazimo do sela Hizan, čuvenog po kućama kaskadno postavljenim na obronku brda, arhitekture koja je osim na ovom mestu zastupljena još na severozapadu Irana. Selo je poznato kao mesto gde dolaze profesionalni fotografi i u njemu se snimaju filmovi i serije. U dogovoreno vreme povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

7. dan (21.08.): Tatvan – Van – Ankara – Beograd

U ranim jutarnjim časovima napuštamo sobe i krećemo na dvočasovnu vožnju do aerodroma Van. Po dolasku sledi check in i let za Istanbul  u 13:10h, broj leta TK 7083. Sletanje u Ankaru u 14:50h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 3h i 15min. Nastavak leta za Beograd u 18:05h, broj leta TK7834. Sletanje u Beograd u 19:05h po lokalnom vremenu. Kraj putovanja.


SMEŠTAJ:

VAN od 15.08. do 19.08.2022.

Sahmaran hotel 4* ili sl. – Hotel se nalazi na oko 1km od centra Vana, na samoj obali jezera. Hotel poseduje bar, zajedničke prostorije i menjačnicu. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, peškire i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).


TATVAN  od 19.08. do 21.08.2022.

Tasar hotel Tatvan 4* ili sl. – Hotel se nalazi na samoj obali jezera, na oko 10 minuta hoda od centralnog dešavanja u mestu Tatvan. Hotel poseduje restoran, bar, spa i teretanu. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, peškire i besplatan WiFi. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).


PROMO AKCIJA


Za prijave i uplate u celosti
1499€ 1199– Hot!

Za avans od min. 500€ cena je 1299€

Za avans od 100€ cena je 1349€


Manga PROMO + ponuda paketa

Za sve Manga putnike koji se tokom promo perioda odluče i prijave za sve fakultativni izlete odobravamo dodatni Promo plus – popust od 35€ na ukupnu cenu izleta i tom prilikom od Mange dobijate na poklon vaučer u iznosu od 50€  koji možete iskoristiti prilikom prijave za naredno Mangino putovanje!USLOVI I PRAVILA PROMOCIJE
Kako biste osigurali vaše mesto u željenom terminu po promo uslovima potrebno je da:

– uplatom avansa od min. 100€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije za avio aranžmane i za daleka putovanja, potvrdite prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine, o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti;

– potpišete ugovor o putovanju (možete potpisati i poslati putem mejla) u roku od 48 sati;

– pošaljete sliku prve strane pasoša putem mejla, vibera (na br. +381653444600) ili lično u našim prostorijama u roku od 48h.

Instrukcije za rezervaciju i prijavu za putovanje nalaze se na linku Uputstvo


NAPOMENE:

1.  Za stalne Manga putnike obračunava se najniža cena aranžmana bez obzira na visinu uplaćenog avansa za putovanje!

2.  Neki od termina su skoro popunjeni i zbog komfora naših putnika i same organizacije na destinaciji nismo u mogućnosti da proširimo grupe!

3. Zbog novonastale situacije u svetu koja utiče na sve češća poskupljenja roba i usluga, kako u avio sektoru, smeštaja na destinacijama i uslova ino partnera, savetujemo da iskoristite ovaj promo period i uplatom aranžmana u celosti, osigurate Vaše mesto za željeni termin putovanja po najnižoj ceni, bez obzira na promene cena usluga na tržištu!

4. Savetujemo Vam da za putovanje obezbedite:
– Putno zdravstveno osiguranje / osigurana suma 15000€ ili 30000€ (cena: – raspitati se kod agenta agencije)
– Putno zdravstveno osiguranje sa dodatnim pokrićem u slučaju kovida na destinaciji / osigurana suma 15000€ ili 30000€ (cena: – raspitati se kod agenta agencije)
– Osiguranje od otkaza aranžmana / osigurana suma 1000€ (cena: zavisi od broja dana na putovanju itd. – raspitati se kod agenta agencije)
*Napomena: važi za državljane Republike Srbije

5. Sve programe prilagodili smo novim uslovima putovanja, uz najviše bezbednosne standarde, kako biste tokom puta bili sigurni i bezbrižni!


Za sve informacije možete nas kontaktirati:

Beograd, RUZVELTOVA 10 (u pasažu); tel: +381114095295 ; +381114095296 ; viber: +381653444600
office@mangatrip.rs


VAŽNE INFORMACIJE I PRIJAVA
PRIJAVI SE
DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:

1. Pri prijavi se plaća avans od 100€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.
2. Iznos novca za aviokartu (cena zavisi od destinacije – proveriti u agenciji) plaća se do 2 meseca pred put a minimum jednom mesečno u iznosu koji putniku odgovara.
3. Ostatak novca koji se plaća u zemlji treba uplatiti u agenciji najkasnije 20 dana pred put a minimum jednom mesečno u iznosu koji putniku odgovara.

Napomena:
U zavisnosti od datuma prijave – potpisivanja ugovora o putovanju i blizine datuma polaska na putovanje, iznos avansa prilikom prijave može varirati.

NAČINI PLAĆANJA:
Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)

Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
Kreditnim karticama Intesa moguće je plaćati do 6 mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa): važi za poslovnicu u Beogradu
Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 3 meseca nakon završetka putovanja)
Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

Za detaljnije kliknite OVDE


Aranžman obuhvata:
-Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd-Van-Beograd sa presedanjem u Istanbulu i Ankari- ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom
-Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus minibus, kombi, auto)
-Smeštaj u Vanu u hotelu 4* na bazi 4 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u Tatvanu u hotelu 4* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta/predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Vizu za Tursku (Državljanima Republike Srbije vlasnicima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za boravak do 90 dana u Turskoj)
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučujeNAPOMENA: Tura: TURSKA – ISTOČNA ANADOLIJA (i delovi ture), sa idejnim konceptom ture i listom posete, zaštićeni su autorskim pravima od kopiranja i preuzimanja u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije, pod reg. brojem A-090/2021, od 26.03.2021. godine, red. br. evidencije: 7778. Autor ture je Ivana Dukčević. Zainteresovane turističke agencije koje žele ovu turu ili delove ture u svojoj ponudi, kao i pojedinci koji samostalno organizuju ture za grupe i plasiraju ih na društvenim mrežama, mogu to učiniti uz prethodni kontakt info@umetnostputovanja.rs, radi regulisanja korišćenja autorskih prava. U slučaju povrede autorskih prava – bespravnog preuzimanja ture ili delova ture i postavljanja iste (ili delova) na društvenim mrežama, nadležna je advokatska kancelarija Živković-Samardžić u Beogradu.


FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI

Obilazak Vana - 40€

Obilazak započinjemo penjanjem na vrh Vanske tvrđave – Van Kalesi, koja potiče još iz perioda Mesopotamije, a zatim se spuštamo na plato sa seldžučkim nasleđem. Nastavljamo dalje i posećujemo Arheološki i etnografski muzej Vana, i Peynirciler çarşisi, pijacu gde ćemo videti kace sa vanskim sirom. Na kraju dana odlazimo u predgrađe Vana i posećujemo Kuću vanskih mačaka.

Izlet obuhvata: Transfer, ulaznice ,lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

Sever Jezena Van - Dogubejazit - podnožje Ararata - Palata Ishak paše - 40€

Krećemo na sever jezera Van na neke od najviših delova anadolskog platoa u Turskoj. Posetićemo Muradije, vodopade koji se nalaze na najvišoj nadmorskoj visini u Turskoj, videćemo stari Đavolji most (Şeytan Köprüsü) za koji je vezana lokalna legenda. Nastavljamo dalje ka Dogubejazitu, pograničnom mestu blizu tromeđe Turske, Jermenije i Irana, kako bismo videli podnožje Ararata, i gde ćemo praviti pauzu za ručak. Nakon ručka, penjemo se na vrh brda do čuvene Palate Ishak paše, koja je – osim Topkapi palate u Istanbulu, najveći istorijski palatni kompleks u Turskoj.

Izlet obuhvata: Transfer, ulaznice, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

Tvrđave Hošap i Čavuštepe - 25€

Tokom ovog poludnevno izleta ćemo posetiti seldžučku tvrđavu Hošap i mesopotamsku tvrđavu Čavuštepe.

Izlet obuhvata: Transfer, ulaznice, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

Ahlat - 30€

Tokom ovog izleta obići ćemo najveće i najočuvanije tursko (seldžučko) groblje na svetu, sa bezbroj srednjovekovnih nadgrobnih spomenika u reljefu (UNESCO). Nakon obilaska vraćamo se na jezero i vozimo na obronke planine gde ćemo kratko prošetati Bitlisom, nakon čega odlazimo do sela Hizan, čuvenog po kućama kaskadno postavljenim na obronku brda, arhitekture koja je osim na ovom mestu zastupljena još na severozapadu Irana. 

Izlet obuhvata: Transfer,lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

NAPOMENE

Fakultativni izleti i obilasci nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa ino-partnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, datumu realizacije izleta, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za gorenavedene promene. Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.


Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!