TURSKA 7 DANA

ISTANBUL – KAPADOKIJA

04.10 – 10.10.2021.

7 DANA / 6 NOĆI

Nekadašnja prestonica Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog carstva Istanbul je jedini grad na svetu koji se prostire se na dva kontinenta, mesto gde se susreću zapad i istok, raskršće civilizacija i religija.  Istovremeno, nalazi se i na sudaru različitih kultura i uticaja – evropskih i azijskih, što mu je i dalo unikatni šarm. Kroz istoriju nosio je različita imena – Bizantion, Konstantinopolj, Carigrad, Stambol. Tokom svoje bogate prošlosti bio je u više navrata slavljen, paljen, prekrštavan i osvajan. Nakon osnivanja moderne republike Turske, Ankara je proglašena njenim glavnim gradom, ali Istanbul je i dalje ostao njen centar. Grad na sudaru dve civilizacije i religije oduvek, grad koji je ispisao stranice istorije, najveći grad u Turskoj i njeno kulturno i privredno središte, centar trgovine i centar sveta više od jednog milenijuma ostaviće na vas utisak kao nijedan drugi. Dobrodošli na vrata Orijenta!

Oblast Kapadokija, jedinstvena u svetu, predstavlja čudo prirode koje se nalazi u oblasti centralne Anadolije u Turskoj. Smeštena na svega 200 km od Antalije, ova čudesna pokrajina neopisive lepote, šarenih balona, kamenih dimnjaka, pećina i podzemnih gradova, predstavlja čudesan spoj prirode i istorije. Šetaćemo tunelima unutar podzemnih gradova, posetiti mnoštvo manastira i crkvi, uživati u neverovatnim pejzažima i tradicionalnoj turskoj kuhinji. Muzeji na otvorenom i prostrane doline su same neke od stvari koje ćemo posetiti, uz nezaobilaznu vožnju balonom, tokom koje ćemo na pravi način i iz potpuno drugo ugla, spoznati lepote ove fenomenalne regije.


Plan i program putovanja:

1. dan (04.10.): Beograd – Istanbul

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme(ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let za Istanbul u 09:10h, broj leta TK 1082.  Sletanje u Istanbul u 12:00h po lokalnom vremenu. Transfer do smeštaja. Nakon kratkotrajnog odmora, krećemo u obilazak dela grada u kome se nalazimo i upoznajemo se sa okolinom – Aksaraj, Laleli džamija, trg Beyazit. Po završenom razgledanju, preporučujemo odlazak do Kapali čaršije i obilazak tog ogromnog i specifičnog turskog bazara uz obavezno cenkanje pri kupovini. Degustirajte turski fast-food specijalitet kebab i sok od sveže cedjenog nara. Uveče slobodno vreme za istraživanje čari Istanbula uz piće i neizbežnu nargilu u nekom zabačenom kutku starog gradskog jezgra. Noćenje. 

2. dan (05.10.): Istanbul

Doručak.Slobodan dan ili vam možemo ponuditi fakultativni obilazak grada: Aja Sofija, zdanje impresivne veličine, prepuna mozaika i fresaka, koja je u XV veku posle osvajanja grada od strane Mehmeda II pretvorena u džamiju, iako je pre toga skoro devet vekova bila najposećenija hrišćanska crkva, zatim Plava džamija, najdominantnija gradjevina u Istanbulu, sagradjena da bi parirala Aja Sofiji sa svojih 6 minareta. Pravimo kratku pauzu, kako bismo probali kuvani djevrek ili sok od nara kod nekog od mnogobrojnih uličnih prodavaca na Sultanahmet trgu, sa starim hipodromom, koji je nekada bio središte vizantijskog Konstatinopolja. Za kraj, posećujemo čuvenu Topkapi palatu, nekadašnju palatu sultana Mehmeda Osvajača i njegove porodice, sultanovih žena i konkubina. Služila je kao harem i administrativno mesto u kome se moglo okupiti 3000 ljudi. Po završenom razgledanju, slobodno vreme. Preporučujemo odlazak u neki od mnogobrojnih restorana podno Galata mosta, gde možete uživati u ribljim specijalitetima. Noćenje.

3. dan (06.10.): Istanbul – Kapadokija

Nakon doručka napuštamo sobe. Slobodno vreme za šoping i kupovinu suvenira ili možete sa nama krenuti na fakultativni izlet plovidbu Bosforom – doživljaj Istanbula koji ne smete propustiti. Dok brodić lagano krstari smenjivaće se pogled na stare džamije i nove četvrti, evropski i azijski deo. Shvatićete zašto je Bosfor jedan od simbola ovog grada i razlog zbog koga je unikatan. Nakon završene plovidbe Bosforom, u dogovoreno vreme sledi  transfer do aerodroma i check in za let za Kapadokiju. Let za Nevsehir u 17:45h, broj leta TK 2008. Sletanje u Nevsehir u 19:10h po lokalnom vremenu. Transfer do smeštaja i ulazak u sobe. Slobodno vreme za istraživanje i uživanje u nestvarnom okruženju u kome se nalazimo. Očaraće vas autentičnost Kapadokije, njeni pejzaži i krajolici. Noćenje.

4. dan (07.10.): Kapadokija

Doručak. Slobodno vreme ili predlažemo fakultativni obilazak severnog dela regije Kapadokija. Krećemo u obilazak vulkanskog područja čiji se geografski oblik formirao pre 10 miliona godina. Neverovatne prirodne lepote, dimnjaci, šareni baloni i pejzaži od kojih zastaje dah. Oduševiće vas umetnost i arhitektura ovog regiona. Prvo posećujemo Goreme – Muzej na otvorenom, u kome se nalazi mnoštvo manastira i crkvi, unutar kojih možemo videti freske koje datiraju iz 10. veka i opisuju život Isusa Hrista. Po završenom razgledanju, put nas dalje vodi ka napuštenom selu Cavusin gde ćemo posetiti tradicionalne grčke kuće unutar pećina. Slikamo se i uživamo u pogledu. Slobodno vreme za ručak, nakon čega ćemo posetiti lokalnu zanatsku radnju i naučiti kako se pravi grnčarija. Sledi poseta dolini Pasabag i magičnim ˮtroglavim’’ dimnjacima. Nestvaran prizor ostavlja nas bez daha. Nakon toga, sledi obilazak još jedne zanatske radnje, gde ćemo videti kako se ručno prave tepisi i ćilimi, a zatim i poseta dolini Devrent, poznatoj i kao ˮDolina mašte’’, zbog kamenih formacija koje liče na životinje. Pre povratka u smeštaj, pravimo kratku pauzu nadomak doline Ljubavi, a zatim posećujemo i mesto gde se nalaze tri vilinska dimnjaka, sa svojim predivnim šeširima, koji predstavljaju simbol Kapadokije. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

Kapadokija

5. dan (08.10.) : Kapadokija

Doručak. Dan predvidjen za slobodne aktivnosti ili fakultativni obilazak južnog dela regije Kapadokija. Izlet započinjemo obilaskom zamka Uchisar, najviše tačke regije. Nakon toga, put nastavljamo do podzemnog grada Derinkuju, nestvarnog mesta iz 7 veka p.n.e. u kome je sklonište pronalazilo oko 20.000 ljudi. Ovo je najveći otkopani podzemni grad u Turskoj, otvoren za posetioce davne 1969. godine, čija dubina doseže 55 metara. Šetamo tunelima i divimo se arhitekturi grada koji je preživeo napade Rimljana, Grka, Vizantije. Slobodno vreme za pauzu za ručak. Put nastavljamo ka dolini Golubova, gde ćemo uživati u pogledu, slikati se i napraviti pauzu za kupovinu suvenira, nakon čega odlazimo do obližnje juvelirnice u kojoj ćete moći da čujete priču o poludragom kamenu oniks, jednom od simbola regije Kapadokija. U dogovoreno vreme povratak u smeštaj. Slobodno vreme za obilazak lokalnih restorana i kafića  ili vam preporučujemo fakultativnu posetu tradicionalnoj turskoj večeri. Noćenje.

6. dan (09.10.): Kapadokija 

Doručak. U ranim jutarnjim časovima preporučujemo fakultativnu vožnju balonom. Ovo je nešto što ne smete propustiti. Nestvarni pejzaži vulkanskih stena i priroda Kapadokije ostaviće vas bez daha. Gledamo izlazak sunca i pravimo nestvarne fotografije. Povratak u smeštaj. Slobodno vreme za istraživanje Kapadokije i njenih predela, finalni šoping i kupovinu suvenira. Preporučujemo da probate vožnju ATV vozila, i da vozeći kroz slikovite predele i doline Kapadokije sačekate zalazak Sunca. Slobodno veče. Noćenje.

7. dan (10.10.): Kapadokija – Beograd

U dogovoreno vreme napuštamo sobe i krećemo put aerodroma u Nevsehiru. Let za Istanbul u 15:05h, broj leta TK2005. Sletanje u Istanbul u 16:35h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 2h i 10 minuta. Poletanje aviona za Beograd je u 18:45h, broj leta TK 1083. Sletanje u Beograd u 19:30h po lokalnom vremenu. Kraj putovanja.


SMEŠTAJ:

ISTANBUL od 04.10. do 06.10.2021.

Hotel Zagreb 4* ili sl. – nalazi se u turističkom centru Istanbula (kvart Laleli) na 300 od Laleli džamije i oko 10 minuta hoda od Grand Bazara. Hotel je nedavno potpuno renoviran. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, svaka soba je moderno opremljena sa zasebnim kupatilom i  TV-om. Bežični internet je dostupan u čitavom hotelu besplatno. U blizini hotela nalazi se supermarket i mnoštvo kafea.

GOREME  od 06.10. do 10.10.2021.

Hotel Goreme House 3* ili sl. – nalazi se u mestu Goreme, na svega 2 minuta hoda od centra. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, TV, sef, minibar i Wi-Fi. U neposrednoj blizini hotela nalazi se mnoštvo restorana tradiconalne turske kuhinje, prodavnica i suvenirnica. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).


 

MANGA PROMOCIJA

(Avio prevoz  sa taksama + smeštaj + transferi + vodič)

699€
za prijave i uplate avansa od min. 50€

649€
za prijave i uplate avansa od min. 250€

DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:
Pri prijavi plaća se iznos od min. 50€ po osobi u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Preostali iznos aranžmana potrebno je isplatiti u jednakim mesečnim ratama najkasnije 20 dana pred polazak na put, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine (nakon formiranja grupe) o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti.

Napomena:
U zavisnosti od datuma prijave – potpisivanja ugovora o putovanju i blizine datuma polaska na putovanje, iznos avansa prilikom prijave može varirati.

NAČINI PLAĆANJA:
Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
Kreditnim karticama Intesa moguće je plaćati do 6 mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa): važi za poslovnicu u Beogradu
Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)
Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 3 meseca nakon završetka putovanja)


Aranžman obuhvata :
-Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd-Istanbul-Beograd – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom
-Povratni avio prevoz redovna linija (Istanbul-Nevsehir-Istanbul – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom

-Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus minibus, kombi, auto)
-Smeštaj u Istanbulu u hotelu 4* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)

-Smeštaj u mestu Goreme u hotelu 3* na bazi 4 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta/predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata :
-Vizu za Tursku  (Državljanima Republike Srbije nosiocima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za Tursku za turistički boravak u trajanju od 90 dana)
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu koja nije obuhvaćena programom
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje
-Testiranje na Covid-19 (PCR test)

NAPOMENA: Za putovanje u Tursku neophodan je negativan PCR test na Covid-19 ne stariji od 72h od započinjanja putovanja.FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI – nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za promene cena. U slučaju odustanka putnika, nakon uplaćenog fakultativnog izleta na destinaciji, prema pravilima i uslovima ino-partnera, povraćaj novca neće biti moguć. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.


Razgled Istanbula – 55€

Fakultativno razgledanje Istanbula obuhvata posetu Topkapi palate sa ulaznicama i vodičem. Tokom ovog razgledanja takodje ćemo imati priliku da vidimo Aja Sofiju, Plavu džamiju i Sultanahmet trg sa starim hipodromom, koji je nekada bio središte vizantijskog Konstantinopolja.

Izlet uključuje: kartu za gradski prevoz,  ulaznicu za Topkapi palatu, lokalnog vodiča, predstavnika agencije na srpskom jeziku.


Vožnja Bosforom – 30€

Vožnja Bosforom je jedna od glavnih i nezaobilaznih atrakcija tokom boravka u Istanbulu. Dok brodić lagano krstari smenjivaće se pogled na stare džamije i nove četvrti, evropski i azijski deo grada, i shvatićete zašto je Bosfor jedan od simbola Istanbula i razlog zbog koga je unikatan. Videćemo i doživeti Istanbul iz potpuno drugog ugla i perspektive. 

Izlet uključuje: Kartu za gradski prevoz, ulaznicu za brod, predstavnika agencije na srpskom jeziku.


Tursko veče – 50€

Tursko veče organizuje se u lokalnom restoranu gde ćete prisustvovati večeri turske muzike, praćenu senzualnim trbušnim plesom. Program počinje desetominutnim performansom muzičara koji sviraju tradicionalnu tursku muziku , nakon čega će se tokom večeri smenjivati nekoliko različitih izvodjača, koji će nam kroz plesne performanse predstaviti razne delove Turske, iz kojih ti plesove potiču. Za kraj večeri, uživaćemo u orijentalnom plesu devojaka obučenih u autentičnu nošnju u pratnji tradiconalne turske muzike uživo.

Izlet uključuje: Transfer, večeru, neograničeno alkoholno i bezalkoholno piće, ulaznicu za show u trajanju od 3h.


Severni deo regije  Kapadokija – 50€

Izlet počinje u ranim jutarnjim časovima obilaskom vulkanskog područja čiji se geografski oblik formirao pre 10 miliona godina. Neverovatne prirodne lepote, dimnjaci, šareni baloni i pejzaži od kojih zastaje dah. Oduševiće vas umetnost i arhitektura ovog regiona. Prvo posećujemo Goreme – Muzej na otvorenom, u kome se nalazi mnoštvo manastira i crkvi, unutar kojih možemo videti freske koje datiraju iz 10. veka i opisuju život Isusa Hrista. Po završenom razgledanju, put nas dalje vodi ka napuštenom selu Cavusin gde ćemo posetiti tradicionalne grčke kuće unutar pećina. Slikamo se i uživamo u pogledu. Slobodno vreme za ručak, nakon čega ćemo posetiti lokalnu zanatsku radnju i naučiti kako se pravi grnčarija. Sledi poseta dolini Pasabag i magičnim ˮtroglavim’’ dimnjacima. Nestvaran prizor ostavlja nas bez daha. Nakon toga, sledi obilazak još jedne zanatske radnje, gde ćemo videti kako se ručno prave tepisi i ćilimi, a zatim i poseta dolini Devrent, poznatoj i kao ˮDolina mašte’’, zbog kamenih formacija koje liče na životinje. Pre povratka u smeštaj, pravimo kratku pauzu nadomak doline Ljubavi, a zatim posećujemo i mesto gde se nalaze tri vilinska dimnjaka, sa svojim predivnim šeširima, koji predstavljaju simbol Kapadokije.

Izlet uključuje: Transfer, ručak, lokalnog vodiča, ulaznicu za Goreme muzej na otvorenom, predstavnika agencije na srpskom jeziku.


Južni deo regije  Kapadokija – 55€

U ranim jutarnjim časovima krećemo u obilazak južnog dela oblasti Kapadokija. Izlet započinjemo obilaskom zamka Uchisar, najviše tačke regije. Nakon toga, put nastavljamo do podzemnog grada Derinkuju, nestvarnog mesta iz 7 veka p.n.e. u kome je sklonište pronalazilo oko 20.000 ljudi. Ovo je najveći otkopani podzemni grad u Turskoj, otvoren za posetioce davne 1969. godine, čija dubina doseže 55 metara. Šetamo tunelima i divimo se arhitekturi grada koji je preživeo napade Rimljana, Grka, Vizantije, posle čega imamo slobodno vreme za pauzu za ručak. Put nastavljamo ka dolini Golubova, gde ćemo uživati u pogledu, slikati se i napraviti pauzu za kupovinu suvenira, nakon čega odlazimo do obližnje juvelirnice u kojoj ćete moći da čujete priču o poludragom kamenu oniks, jednom od simbola regije Kapadokija. 

Izlet uključuje: Transfer, ručak, lokalnog vodiča, ulaznicu za podzemni grad, predstavnika agencije na srpskom jeziku.


Vožnja balonom (Hot air baloon) – 120€

U ranim jutarnjim časovima krećemo put doline nadomak mesta Goreme gde ćemo gledati kako se priprema balon za let i imati lagan doručak. Dok polako sviće  od pilota koji upravlja balonom kojim ćemo leteti, dobijamo instrukcije kojih se moramo pridržavati radi bezbednosti svih putnika. U jednom balonu, u zavisnosti do broja zainteresovanih, može leteti izmedju 16 i 24 osobe. Tokom vožnje koja traje 60 minuta, uživaćemo u nestvarnom pogledu na unikatna sela, dimnjake, tornjeve, doline i vinograde oblasti Kapadokija.. 

Izlet uključuje:  Transfer, vožnju balonom u trajanju od 1h, lagani doručak (keks, kafa, čaj).


Sve informacije možete dobiti putem telefona i maila:

Beograd, RUZVELTOVA 10; tel: +381114095295 ; +381114095296

office@mangatrip.rs


Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!

PRIJAVI SE