NEPAL – BUTAN 12 DANA

KATMANDU – TIMPU – PUNAKA – PARO

05.04 – 16.04.2021.

12 DANA / 9 NOĆI

 

Zvanično najviša država na svetu, Nepal je opšte poznat kao „krov sveta“. Sasvim opravdani nadimak za ovu himalajsku zemlju, gde visoke, snegom prekrivene planine nestaju u oblacima. Nepal nudi mnogo više od planina. Kao mesto rodjenja Bude, Nepal je važno mesto hodočašća za milione budista koji dolaze sa raznih strana sveta. Gde god da krenete dočekaće vas širokim osmesima. Nepalci spadaju u najdruželjubivije ljude na svetu i nemojte se iznenaditi ukoliko vas pozovu u svoj dom na šoljicu čaja. Smešten na vrhu sveta, Nepal je na samom koraku od raja, a oni koji su otkrili njegove čari sigurno se tako i osećaju. Katmandu, prestonica Nepala, okružena je lancima visokih planina. Ovaj prelepi užurbani grad nalazi se na kulturnoj raskrnici izmedju Indije i Kine, a njihove uticaje videćete u arhitekturi i osetiti u lokalnoj kuhinji.

nepal katmandu

Butan je mala, pretežno budistička država, ušuškana izmedju Kine i Indije u srcu Himalaja. Ova azijska država, bogata brojnim netaknutim pejzažima i prirodnim lepotama, i dalje uspešno odoleva masovnom turizmu. Butan je država koja pridaje veliki značaj očuvanju svoje tradicije i kulture, ali iako ponosno ističe i neguje svoju budističku tradiciju, Butan nije zemlja koja je zamrznuta u vremenu. Ovo poslednje veliko himalajsko kraljevstvo je mesto u kojem tradicionalna budistička kultura pažljivo i polako prihvata globalno razvijanje. Upravo ta mešavina starog i novog jeste ono što Butan čini beskrajno fascinantnim i jedinstvenim. Butan je zemlja gde je pirinač crven, a čili nije sezonski već svakodnevni i glavni sastojak. Butan je država u kojoj su školovanje i zdravstveno osiguranje besplatni i na koje svako ima pravo. Država u kojoj nema semafora. Država u kojoj su pušenje i svi nikotinski proizvodi ilegalni, kao i lov i ribolov. Država u kojoj je zabranjeno da se planinari na najviše vrhov planina, jer na njima po verovanju žive duhovi. Poznat i pod nazivom „srećna država“, Butan je jedina država na svetu koja stavlja sreću svojih stanovnika ispred bruto društvenog proizvoda.


Plan i program puta:

1. dan (05.04.): Beograd – Doha

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let za Dohu u 12:05h, broj leta QR 232. Sletanje u Dohu u 18:00h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 7h i 40 minuta.

2. dan (06.04.): Doha – Katmandu

Poletanje aviona iz Dohe u 01:40h, broj leta QR 652. Dolazak u Kathmandu u 09:15h po lokalnom vremenu, glavni grad Nepala. Nakon dobijanja vize na aerodromu i pasoške kontrole, transfer do smeštaja u Thamelu, turističkom delu Kathmandua. Nakon odmora, šetnja po Thamelu. Prvi susret sa uzavrelim ulicama ovog grada… Noćenje.

Kathmandu

3. dan (07.04.): Kathmandu

Kathmandu se nalazi u Kathmandu dolini okruženoj Himalajima na severu i visokim brdima sa ostale tri strane. U njoj se nalaze ostaci još dve prestonice srednjevekovnih kraljevstava, mnogobrojni hinduistički hramovi, stare palate, budistički manastiri i stupe… Većina ovih spomenika pod zaštitom je UNESCO-a. Slobodan dan ili fakultativni obilazak: Durbar square – centralni trg Kathmandu-a sa mnogim hramovima i velikom palatom iz srednjeg veka u sred gradske gužve, bez šminke, za prvo upoznavanje sa duhom ovog grada. Ako budemo imali sreće, videćemo i živu boginju Kumari, devojčicu koja se bira na svakih nekoliko godina kao otelotvorenje boginje iz Hindu mitologije. Zatim obilazimo Boudhanath stupu, drugu najveću budističku stupu na svetu i centar tibetanske zajednice Katmandua.  Nakon toga spuštamo se do svete reke Bagmati i posećujemo Pashupatinath – najznačajniji hinduistički hram u Nepalu, gde se na gatovima obavljaju ceremonijalne kremacije. Možda sretnemo i slikovite Sadhu-e, svete hindu ljude koji su se odlučili na asketski život zarad vere. Povratak u Thamel. Slobodno vreme. Noćenje.

Nepal

4. dan (08.04.): Kathmandu

Slobodan dan ili fakultativno razgledanje: Swayambhunath stupa (popularno nazvan Hram majmuna) nalazi se na brdu iznad Katmandu-a, a pored nje nalazi se nekolicina hindu hramova. U gužvi budističkih hodočasnika, koji ritualno obilaze oko stupe, i hinduističkih vernika, koji izvode ritual odmah u hramu pored, gde se može videti savršen sklad hindu i budističke religije i kulture koji vlada u Nepalu. Nakon toga obilazimo Patan i Baktahpur, male gradove koji su nekada bili prestonice zaraćenih kraljevstava u Kathmandu Dolini. Danas, oni su gradovi-muzeji, centri zanatstva i umetnosti, svaki unikatan i specifičan na svoj način. Slobodno veče. Noćenje.

5. dan (09.04.): Katmandu – Paro – Timpu

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Paro. Sletanje u Paro i transfer do glavnog grada Butana, Timpu. Ulazak u sobe. Timpu, glavni i najveći grad kraljevine Butan sa otprilike 100 000 stanovnika, nalazi se na obroncima brda istočno od Paro doline. Ovaj mali užurbani grad je glavni centar administracije, trgovine i religije. Usklađenost drevne tradicije i modernog načina života je ono što Timpu čini idealnom lokacijom za sve posetioce koji žele da se opuste i upoznaju svakodnevni život Butana. Kultura Butana – sa aspekata religije, običaja, narodnje nošnje, plesa, književnosti i medija – u potpunosti je oslikana u Timpuu. Jedno od najkarakterističnijih obeležja ovog grada jeste to što je u pitanju jedini glavni grad na svetu koji ne koristi uličnu i saobraćajnu rasvetu. Nakon odmora i ručka krenućemo u obilazak grada. Videćemo Memorial Chorten, stupu posvećenu trećem kralju Jigme Dorji Wangchuck, Buda Dordenma statuu koja se nalazi na brdu, odakle se pruža pogleda na dolinu Timpu. Visina statue je 51,5 metara i predstavlja jednu od najviših statua Bude u svetu. Nakon toga odlazimo do Dechen Phodrang budističkog manastira, čije ime u prevodu znači “ mesto velikog blaženstva“. 1971 godine manastir je postao škola u kome trenutno živi oko 450 studenata monaha. Nakon obilaska manastira odlazimo do Tashichho Dzong sedišta vlade i tvrdjave koji se nalazi na severnom obodu grada i na obali reke Wang Chu. Nakon obilaska odlazak do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

6. dan (10.04.): Timpu – Punaka

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Nakon doručka krećemo ka Punaki. Na putu do Punake posetićemo Dochula prolaz, odakle se pruža panoramski pogled na planinski lanac Himalaja. Nastavljamo dalje put ka Punaki i prolazimo kroz šume. Napravićemo još jednu pauzu u Lobesi gde ćemo krenuti na treking kroz pirinčana polja sve do hrama Chimi Lhakhang. Hram je posvećen tibetanskom madjioničaru Drukpa Kuenley, za koga se verovalo da blagosilja žene koje žele da zatrudne. Stižemo u Punaku i pravimo pauzu za ručak. Nakon odmora posetićemo Punaka Dzong tvrdjavu smeštenu izmedju Pho Chhu (muške) i MoChhu (ženske) reke. Videćemo i najduži viseći most u Butanu koji povezuje Dzong Punaku sa sa susednim selom. Transfer do smeštaja. Ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.

7. dan (11.04.): Punaka – Paro

Nakon doručka napuštamo smeštaj. Odlazimo severno od Punake i krećemo na jednočasovni treking do Khamsum Yulley Namgyuel stupe odakle se pruža predivan pogled na dolinu Punaka. Uživamo u mirnom okruženju. Nakon obilaska stupe vratićemo se pešaka do vozila i nastaviti put ka gradu Paro. Dolina Paro se pruža od ušća reka Paro Ču i Vang Ču sve do planine Jomolhari kod tibetanske granice na severu zemlje. Ova regija je jedna od najslikovitijih i najplodonosnijih regija u čitavoj kraljevini, prekrivena poljima riže sa kristalno bistrom rekom koja protiče kroz nju. Tradicionalne kućice koje prekrivaju dolinu i okolna brda još više naglašavaju lepotu prirode. Stižemo u Paro i krećemo u obilazak grada. Posetićemo Ta Dzon (Nacionalni muzej), Rinpung Dzon budistički manastir i tvrdjavu koji predstavljaju tradicionalnu butansku arhitekturu i Kichu Lhakhang jedan od najstarijih i najlepših hramova u Butanu. Nakon obilaska odlazak do hotela. Ulazak u sobe. U dogovoreno vreme prošetaćemo gradom sa vodičem i posetiti lokalni market gde ćemo imati priliku da vidimo svakodnevnicu lokalaca. Slobodno vreme. Noćenje.

8. dan (12.04.): Paro – Tiger’s Nest manastir

Nakon doručka krećemo na fakultativni treking (od 3h do 4h) do Taktsang manastira poznatijeg i kao Tiger’s Nest (tigrovo gnezdo). Hram je jedan od najpoznatijih u Butanu i nalazi se na litici na visini od 3,120 metara odakle se pruža prelep pogled na dolinu Paro. Prema legendi guru Riponče je doleteo na ledjima leteće tigrice koja je jednom bila njegova ljubavnica na Tibetu. Smatra se da je upravo njegov dolazak doneo budizam u Butan. Nakon obilaska manastira vratićemo se u Paro. Nakon pauze odlazimo do tradicionalne seoske kuće gde ćemo se upoznati sa lokalnim načinom života i isprobati specijalitete Butana. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

9. dan (13.04.): Paro – Katmandu

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Katmandu. Sletanje u Katmandu i transfer do smeštaja. Ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje

10.dan (14.04.): Katmandu – Nagarkot

Slobodan dan za individualne aktivnosti u Katmanduu ili odlazak na fakultativni izlet. U ranim jutarnjim časovima krećemo iz smeštaja. Vozimo se do vidikovca Nagarkot. Nagarkot je brdo poznato po fantastičnom pogledu pri izlasku i zalasku sunca i prelepom panoramskom prizoru koji se pruža s njega. Uživaćemo u magičnom izlasku sunca nad visokim Himalajima. Videćemo kako sjajni sunčevi zraci dodiruju vrh planina, pretvarajući ih od jarkonarandžastih i crvenih do snežnobelih. Takodje, odavde se pruža fantastičan pogled na dolinu i reku Indravati. Krećemo na treking i prolazimo kroz borovu šumu sve dok ne stignemo do lokalnih sela. Stižemo do malog, prelepog mesta koje se zove Budin park mira, u kome se nalazi statua Bude u prelepo uredjenoj bašti, odakle se pruža pogled na džunglu. Nastavljamo dalje ka hramu Changunarayan, koji je jedan od najstarijih hramova u Nepalu. Napravljen je uglavnom od izrezbarenog drveta i kamena, dizajniran je u tradicionalnom nepalskom stilu, koji se može opisati kao stil pagode, i okružen je statuama Višne. Nakon obilaska hrama odlazimo do mesta gde nas čeka kombi. Povratak u Katmandu. Slobodno vreme. Noćenje.

11.dan (15.04.): Katmandu

Slobodan dan za indivdiualno istraživanje grada i kupovinu suvenira. U večernjim časovima napuštamo smeštaj i u dogovoreno vreme transfer do aerodroma. Čekiranje na let za Beograd.

12. dan (16.04.): Kathmandu – Doha – Beograd

Let za Dohu u 02:10h, broj leta QR645. Sletanje u Dohu u 04:50h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 2h i 5 minuta. Poletanje aviona iz Dohe u 06:55h, broj leta QR231. Dolazak u Beograd u 11:05h po lokalnom vremenu. Sa osmehom na licu planiramo sledeće Manga putovanje.


SMEŠTAJ:

KATHMANDU od 06.04. do 09.04. i od 13.04. do 15.04.2021.

Hotel Ruza 3* ili sl. – hotel se nalazi u centru turističkog dela Kathmandu-a (kvart Thamel). U okviru hotela nalazi se restoran. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa sopstvenim kupatilom i klimom. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

TIMPU od 09.04. do 10.04.2021.

Hotel 3* – hotel se nalazi u centru grada. U okviru hotela nalazi se restoran. Sobe su dvokrevetne sa sopstvenim kupatilom. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: polupansion.

PUNAKA od 10.04. do 11.04.2021.

Hotel 3* – nalazi se na 4km od centra grada. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Sobe su dvokrevetne. Svaka sobe poseduje sopstveno kupatilo. Usluga: polupansion.

PARO od 11.04. do 13.04.2021.

Hotel 3* – nalazi se na 4km od centra grada. Sobe su dvokrevetne sa sopstvenim kupatilom. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: polupansion.


USLOVI I PRAVILA MANGA PROMOCIJE

Manga Trip Akcija

Oživimo svoje snove!!!

Rezervišite bilo koje daleko putovanje u našoj organizaciji do 01.09. i ostvarite popust od 100€ po osobi!

Period akcije: od 27.07. do 01.09.2020.
Za putovanja: od 01.08. do 01.06.2021.

U zavisnosti od visine avansne uplate zavisi i cena aranžmana na koju se i primenjuje ovaj popust.


Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!

MANGA PROMOCIJA

Cene na koje se primenjuje popust:


2399€ 100€
~za prijave i uplate avansa~
do 01.09. od min. 50€


2349€ 100€
~za prijave i uplate avansa~
do 01.09. od min. 500€

DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:
Pri prijavi plaća se iznos od min. 50€ po osobi u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Preostali iznos aranžmana potrebno je isplatiti u jednakim mesečnim ratama najkasnije 20 dana pred polazak na put, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine (nakon formiranja grupe) o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti.

Napomena:
U zavisnosti od datuma prijave – potpisivanja ugovora o putovanju i blizine datuma polaska na putovanje, iznos avansa prilikom prijave može varirati. Postoji mogućnost da deo aranžmana u iznosu od 250€ po osobi platite na destinaciji za usluge izvršene od strane inopartnera.

NAČINI PLAĆANJA:
Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
Kreditnim karticama Intesa moguće je plaćati do 6 mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa): važi za poslovnicu u Beogradu
Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)
Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 3 meseca nakon završetka putovanja)


Aranžman obuhvata:
Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd – Katmandu – Beograd sa presedanjem u Dohi – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom
-Povratni avio prevoz redovna linija (Katmandu – Paro – Katmandu- ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i 15kg prtljaga
Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus minibus, kombi, auto)
-Smeštaj u Katmandu-u u hotelu 3* na bazi 5 noćenja sa doručkom  (1/2 ili 1/3 sobe)
-Smeštaj u Timpi u hotelu 3* na bazi 1 noćenja sa doručkom i večerom (1/2 sobe)
-Smeštaj u Punaki u hotelu 3* na bazi 1 noćenja sa doručkom i večerom (1/2 sobe)
-Smeštaj u Paru u hotelu 3* na bazi 2 noćenja sa doručkom i večerom (1/2 sobe)
Troškove organizacije putovanja
Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
Vizu za Nepal (35$ – podložno promeni)
-Vizu za Butan 
Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuFAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za promene cena. U slučaju odustanka putnika, nakon uplaćenog fakultativnog izleta na destinaciji, prema pravilima i uslovima ino-partnera, povraćaj novca neće biti moguć. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.


Durbar square,  Pashupinat temple, Boudhanat stupa

Palate iz srednjeg veka u sred gradske gužve, najsvetiji hramovi glavnog grada Nepala su početak našeg obilaska. Nastavljamo ka jednoj od najvećih stupa (pagoda) na svetu, Budanat stupi, koja je ujedno i centar tibetanskog budizma i zajednice tibetanaca u egzilu. Za kraj tu je Pashunpati, glavni hindu hram Nepala. Odmah pored, na svetoj reci Bagmati, nalaze se gatovi gde se i danas po starom običaju vrše ceremonijalne kremacije. U blizini srešćemo i sadhu-e, hindu askete koji su svoj život posvetili veri.  Neverovatni i jedinstveni prizori.

Izlet uključuje: povratni transfer kombijem/autobusom, ulaznice za lokalitete, lokalni vodič, pratilac grupe.


Swayambu stupa (Monkey temple), Patan i Bhaktapur

Swayambu stupa i kompleks hramova predstavljaju pravu fuziju religija i običaja, i na pravi način oslikavaju harmoniju u kojoj se hinduizam i budizam prepliću u Nepalu i njegovim mnogim etničkim grupama. Prestonice drugih dveju starih kraljevina u Katmandu dolini, Patan i Baktapur, odišu duhom nekih davnih vremena, a u današnje vreme predstavljaju centre zanatstva i umetnosti!

Izlet uključuje: povratni transfer kombijem/autobusom, ulaznice za lokalitete, lokalni vodič, pratilac grupe.


Tiger’s Nest manastir

Hram je jedan od najpoznatijih u Butanu i nalazi se na litici na visini od 3,120 metara odakle se pruža prelep pogled na dolinu Paro. Prema legendi guru Riponče je doleteo na leđima leteće tigrice koja je jednom bila njegova ljubavnica na Tibetu. Smatra se da je upravo njegov dolazak doneo budizam u Butan. Nakon obilaska manastira vratićemo se u Paro. Nakon pauze odlazimo do tradicionalne seoske kuće gde ćemo se upoznati sa lokalnim načinom života i isprobati specijalitete Butana.

Izlet uključuje: povratni transfer, ulaznicu za lokalitet, lokalnog vodiča, pratilac grupe.


Nagarkot 

Nagarkot je brdo poznato po pogledu na izlazak sunca i prelepim panoramskim prizorom. Uživaćemo u veličanstvenom izlasku sunca nad visokim Himalajima. Videćemo sjajne sunčeve zrake koji dodiruju vrh planina pretvarajući ih od jarko narandžaste i crvene boje do snežno bele. Nakon vidikovca krećemo na treking stazom koja nas vodi do lokalnih sela. Posetićemo i prelepo mesto pod nazivom Budin park mira u kome se nalazi statua Bude u lepo uredjena bašta odakle se pruža fascinantan pogled na džunglu. Naša sledeća stanica je hram Changunarayan koji je jedan od najstarijih hramova u Nepalu i sačinjen je od rezbarenog drveta i kamena.

Izlet uključuje: povratni transfer, ulaznicu za vidikovac Nagarkot, ulaznicu za hram Changunarayan, lokalnog vodiča, pratilac grupe.


Sve informacije možete dobiti putem telefona i maila:

Beograd, RUZVELTOVA 10; tel: +381114095295 ; +381114095296

office@mangatrip.rs

Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!

PRIJAVI SE