KINA  TIBET  NEPAL 15 DANA

PEKING – SIAN – LASA – KATMANDU

18.09 – 02.10.2020.

15 DANA / 12 NOĆI

Spremite se za jedno veliko putovanje – jednim delom turističko, a drugim delom i duhovno. U kineskoj i istočnjačkoj kulturi, jedno od najpoznatijih i najvećih književnih dela je roman iz 16. veka pod nazivom “Putovanje na zapad” u kome budistički monah Hsuancang putuje na zapad prema centralnoj Aziji i Indiji u potrazi za budističkim svetim skriptama i mudrošću. Mi u ovoj avanturi prvo letimo na krajnji istok, u današnju prestonicu Kine i odande započinjemo naše moderno putovanje na zapad. Kao jedna od najstarijih civilizacija na planeti, Kina nije imala ništa manji uticaj na tok istorije i razvoj ljudskog roda kroz nauku, filozofiju ili umetnost od Rima ili stare Grčke. Prvo ćemo upoznati kinesku kulturu i tradiciju kroz tekovine ove velike civilizacije – veličanstveni Zabranjeni grad, Veliki Zid i vojnici od terakote ispričaće nam svoju priču… Nakon toga idemo još dalje u daleke visoravni Tibeta, gde nas čeka nestvarno okruženje i jedan specifičan i spiritualan narod.

Tibetanski budizam propagira smirenost i svedenost, a neka posebna aura kao da vlada iznad ovog područja… Posetićemo Potala palatu, budističke manastire i škole. Svako će imati priliku da pronadje svoj mir, svoj trenutak… Poslednji deo avanture vodi nas jugoistočno, preko Himalaja, u Nepal! Zvanično najviša država na svetu, Nepal je opšte poznat kao “krov sveta”. Sasvim opravdani nadimak za ovu himalajsku zemlju, gde visoke, snegom prekrivene planine nestaju u oblacima. Nepal nudi mnogo više od planina. Kao mesto rodjenja Bude, Nepal je važno mesto hodočašća za milione budista koji dolaze sa raznih strana sveta. Haotični i neodredjeni Kathmandu će vas iznenaditi, sa nečim opet drugačijim i sebi svojstvenim. Nepal ima preko 80 etničkih grupa, a njegovi stanovnici ne vole da ih povezuju ni sa indusima ni sa tibetancima… Oni su posebni. 


Plan i program putovanja:

1. dan (18.09.): Beograd – Istanbul

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme. Let za Istanbul u 20:20h, broj leta TK1084. Sletanje u Istanbul u 23:05h po lokalnom vremenu. 

2. dan (19.09.): Istanbul – Peking

Let iz Istanbula za Peking u 01:25h, broj leta TK 20. Sletanje u Peking u 15:35h po lokalnom vremenu. Nakon graničnih formalnosti transfer do smeštaja. Ulazak u sobe. Nakon kraćeg odmora prošetaćemo sa vodičem. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan (20.09.): Peking

Budimo se u prestonici Srednjeg kraljevstva odmorni, uzbudjeni zbog onoga što ćemo videti i iskusiti u periodu pred nama. Avantura počinje! Doručkujemo i izlazimo na haotične ulice Pekinga! U pratnji vodiča krećemo na faklutativnu pešačku turu najvećih znamenitosti: Trg Tijananmen – najveći trg na svetu, Zabranjeni grad – mistična rezidencija kineskih careva skoro pet stotina godina, od dinastije Ming do poslednjeg kineskog cara iz dinastije Ćing. Nastavljamo obilazak i posećujemo Beihai park – nekadašnji imperijalni vrt, a danas prelep javni park. Slobodno veče. Noćenje.

4. dan (21.09.): Peking

Budjenje. Celodnevni fakultativni izlet – Kineski zid. Ne idemo na klasičan obilazak na mesto pretpano turistima već vas vodimo u avanturu. Poludnevno pešačenje (treking) Kineskim zidom. Obilazimo deonicu koja je najsvežije rekonstruisana i uz pratnju vodiča pešačimo i uživamo u predelima. Prelep planinski krajolik i Zid koji je načeo zub vremena. Zamišljamo vojnike koji stražare i poimamo veličinu i grandioznost ove gradjevine. Povratak u Peking u večernjim časovima. Noćenje.

5.dan (22.09.): Peking – Sian

Budjenje. Pakujemo stvari i napuštamo sobe. Transfer metroom do železničke stanice gde hvatamo brzi voz i nastavljamo naše putešestvije! Jurimo neočekivanom brzinom kroz ravnice severne Kine…U popodnevnim časovima stižemo u Sian. Po dolasku transfer do smeštaja. Slobodno veče koristimo za šetnju uskim uličicama Muslimanske četvrti, poznate po gužvi, raznim specijalitetima ovog dela Kine, kao i zanimljivim suvenirima. Ovde se nalazi najveća muslimanska zajednica u Kini a ovaj kvart predstavlja posebnu atrakciju! Noćenje.

6. dan (23.09): Sian 

Slobodno vreme ili faklutativni odlazak do najveće atrakcije ovog dela Kine. Čeka nas Armija ratnika od terakote koja čuva mauzolej Prvog kineskog cara! Kada su lokalni zemljoradnici 1974. godine otkrili prve figure, arheolozi nisu ni sanjali da se ispod zemlje nalazi čitava armija od preko 7000 ratnika, konja, kočija… Svaka figura je unikatna, ne postoje dve iste! Vraćamo se u Sian u popodnevnim časovima. Slobodno popodne i veče.  Noćenje.

7. dan (24.09.): Sian – Lasa

Budjenje. U prepodnevnim časovnima hvatamo voz za Lhasu, najveći i glavni grad Tibeta. Čeka nas put od nekoliko hiljada kilometara prugom koja predstavlja jedno od velikih inženjerskih dostignuća modernog vremena i koja će nas voditi preko planinskog prevoja na više od 5000 metara nadmorske visine… Neverovatni krajolik… Noćenje u vozu u spavaćim kolima – kupei su četvorokrevetni i moderni, sa posteljinom.

8. dan (25.09.): Lasa

Stižemo u Lhasu u popodnevnim časovima. Transfer do smeštaja i slobodno vreme. Biće nam potreban taj dan da se aklimatizujemo na nadmorsku visinu kako bi odmorni krenuli u obilaske narednog dana. Noćenje.

9. dan (26.09.): Lasa

Slobodno vreme ili fakultativni izlet: Obilazimo simbol Tibeta i nekadašnje sedište Dalaj Lame – Potala palatu. Nakon toga posećujemo centralno mesto Tibetanskog budizma – hram Jokhang gde ćemo sresti monahe i hodočasnike koji ovde dolaze iz svih krajeva Tibeta, ali i raznih delova sveta… Noćenje.

10.dan (27.09.): Lasa

Slobodno vreme ili fakultativni izlet: Udaljavamo se iz Lhase i upućujemo se prvo u manastir Drak Yerp – najveću školu tibetanskog budizma na svetu, gde ćemo sresti veliki broj monaha koji ovde započinju svoj spiritualni put. Popodne posećujemo manastir Sera, još jedno uticajno religiozno mesto, gde ćemo prisustvovati debatama monaha oko tumačenja različitih budističkih skripti i čak se uključiti u debatu uz pomoć našeg lokalnog vodiča! Slobodno veče. Noćenje.

11. dan (28.09.): Lasa

Dan rezervisan za individualno istraživanje glavnog grada ili se možemo uputiti na još jedno nestvarno mesto – jezero Jomdrok (fakultativno, zavisi od vremenskih uslova). Nestvarna priroda i neopisivi mir Tibeta nas okružuju… Povratak u Lhasu. Noćenje.

12. dan (29.09.): Lasa – Katmandu

Ujutru se budimo i napuštamo sobe. Transfer do aerodroma i let za Kathmandu – glavni grad Nepala. Letimo preko Himalaja… Čeka nas drugi svet sa druge strane… Potpuno novo okruženje, nova priroda, novi ljudi i kultura! Transfer do smeštaja u Thamel-u, turističkom delu glavnog grada. Noćenje.

Tibet

13. dan (30.09.): Katmandu

Kathmandu se nalazi u Kathmandu dolini okruženoj Himalajima na severu i visokim brdima sa ostale tri strane. U njoj se nalaze ostaci još dve prestonice srednjevekovnih kraljevstava, mnogobrojni hinduistički hramovi, stare palate, budistički manastiri i stupe… Većina ovih spomenika pod zaštitom je UNESCO-a. Slobodan dan ili fakultativni obilazak: Durbar square – centralni trg Kathmandu-a sa mnogim hramovima i velikom palatom iz srednjeg veka u sred gradske gužve, bez šminke, za prvo upoznavanje sa duhom ovog grada. Ako budemo imali sreće, videćemo i živu boginju Kumari, devojčicu koja se bira na svakih nekoliko godina kao otelotvorenje boginje iz Hindu mitologije. Zatim obilazimo Boudhanath stupu, drugu najveću budističku stupu na svetu i centar tibetanske zajednice Katmandua.  Nakon toga spuštamo se do svete reke Bagmati i posećujemo Pashupatinath – najznačajniji hinduistički hram u Nepalu, gde se na gatovima obavljaju ceremonijalne kremacije. Možda sretnemo i slikovite Sadhu-e, svete hindu ljude koji su se odlučili na asketski život zarad vere. Povratak u Thamel. Slobodno vreme. Noćenje.

14.dan (01.10.): Katmandu

Slobodan dan ili fakultativno razgledanje: Swayambhunath stupa (popularno nazvan Hram majmuna) nalazi se na brdu iznad Katmandu-a, a pored nje nalazi se nekolicina hindu hramova. U gužvi budističkih hodočasnika, koji ritualno obilaze oko stupe i hinduističkih vernika, koji izvode ritual odmah u hramu pored, gde se može videti savršen sklad hindu i budističke religije i kulture koji vlada u Nepalu. Nakon toga obilazimo Patan i Baktahpur, male gradove koji su nekada bili prestonice zaraćenih kraljevstava u Kathmandu Dolini. Danas, oni su gradovi-muzeji, centri zanatstva i umetnosti, svaki unikatan i specifičan na svoj način. Slobodno veče. Noćenje.

15.dan (02.10.): Katmandu – Istanbul – Beograd

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma. Let za Istanbul u 07:40h, broj leta TK 727. Sletanje u Istanbul u 12:55 po lokalnom vremenu. Poletanje aviona iz Istanbula za Beograd u 18:45h, broj leta TK 1083. Sletanje u Beograd u 19:25h po lokalnom vremenu. Kraj prorgrama sa osmehom na licu planiramo novo Manga putovanje.


SMEŠTAJ:

PEKING od 19.09. do 22.09.2020.

Ming Courtyard Hotel 3* ili sl. – smešteni smo u užem centru grada, na pešačkoj udaljenosti od Tjananmen Trga. Smeštaj je mali i udoban, uredjen po modernim kineskim trendovima. Smešteni smo u dvokrevetnim i trokrevetenim sobama, svaka sa svojim kupatilom i klimom. Besplatan Wi-Fi.

SIJAN od 22.09. do 24.09.2020.

Campanille Xian hotel 4* ili sl. – nalazi se na 650 metara od centra grada. Sobe su dvokrevetne sa sopstvenim kupatilom i klimom. U okviru hotela nalazi se bar. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet.

LASA od 25.09. do 29.09.2020.

Yak hotel 3* ili sl. – smešteni smo u hotelu u užem centru grada u 1/2 sobama. Sobe su jednostavne i čiste. Svaka soba ima svoje kupatilo.

KATMANDU od 29.09. do 02.10.2020.

Hotel Jampa 4* ili sl. – hotel se nalazi u centru turističkog dela Kathmandua (kvart Thamel). Poseduje jednostavne i čiste dvokrevetne i trokrevetne sobe, svaka sa kupatilom, toplom vodom klimom i grejanjem. 


MANGA PROMOCIJA

(Avio prevoz  sa taksama + smeštaj + transferi + vodič) 


2599€ 2399€

Za prijave i uplate avansa do 25.03. od min. 250€ cena je 2349€
Za prijave i uplate u celosti do 25.03. cena je 2299€


Zbog specifičnih uslova organizacije putovanja i komfora grupe,
broj putnika po terminu je ograničen

DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:

Pri prijavi plaća se iznos od 100€ po osobi u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.
Preostali iznos aranžmana potrebno je isplatiti u jednakim mesečnim ratama najkasnije 20 dana pred polazak na put. 

Napomena:
U zavisnosti od datuma prijave – potpisivanja ugovora o putovanju i blizine datuma polaska na putovanje, iznos avansa prilikom prijave može varirati. Postoji mogućnost da deo aranžmana u iznosu od 250€ po osobi platite na destinaciji za usluge izvršene od strane inopartnera.

NAČINI PLAĆANJA:

Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.
Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
Kreditnim karticama banke Intesa moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa, Maestro): važi za poslovnicu u Beogradu
Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)
Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 2 meseca nakon završetka putovanja)


Aranžman obuhvata:
-Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd – Peking / Katmandu – Beograd) sa presedanjem u Istanbulu (ekonomska klasa) sa uključenim taksama i prtljagom
-Avio prevoz redovna linija (Lasa – Katmandu – ekonomska klasa) sa uključenim taksama i prtljagom do 15kg
-Prevoz vozom na relaciji Pekin – Sian
-Prevoz votom na relaciji Sian – Lasa
-Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus minibus, kombi, auto)
-Smeštaj u Pekingu u hotelu 3* na bazi 3 noćenja (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u Sianu u hotelu 4* na bazi 2 noćenja (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u Lasi u hotelu 3* na bazi 4 noćenja (1/2 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-Smeštaj u Katmandu u hotelu 4* na bazi 3 noćenja (1/2 sobe)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
Vizu za Kinu ( Državljanima Republike Srbije vlasnicima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za boravak do 30 dana u Kini)
Vizu za Nepal (35$)
Dozvolu za boravak na Tibetu  (100€)
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučujeFAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCInisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za promene cena. U slučaju odustanka putnika, nakon uplaćenog fakultativnog izleta na destinaciji, prema pravilima i uslovima ino-partnera, povraćaj novca neće biti moguć. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.


Hram Neba – Tjananmen trg – Zabranjeni grad – Beihai park 

Budimo rano se i krećemo u obilazak grada. Prvo posećujemo Hram Neba i kompleks koji ga okružuje. Ovaj simbol Pekinga gradjen je u isto vreme kada i Zabranjeni grad i bio je najznačajniji religiozni i ritualni objekat u dinastijama Ming i Ćing. Nakon toga šetamo Trgom Tijananmen – najvećim trgom na svetu, i obilazimo Zabranjeni grad – mističnu rezidenciju kineskih careva skoro pet stotina godina, od dinastije Ming do poslednjeg kineskog cara iz dinastije Ćing. Nastavljamo obilazak i posećujemo Beihai park – nekadašnji imperijalni vrt, a danas prelep javni park. 

Izlet uključuje: prevoz metroom, ulaznice i uslugu vodiča.


Kineski zid pešačenje Kineskim zidom – celodnevni izlet 

Obilazimo deonicu koja je najsvežije rekonstruisana i uz pratnju vodiča pešačimo i uživamo u predelima. Prelep planinski krajolik i Zid koji je načeo zub vremena. Zamišljamo vojnike koji stražare i poimamo veličinu i grandioznost ove gradjevine. Oni najsmeliji popeće se do kraja rekonstruisane deonice i videće stari zid, u svom izvornom obliku koji stoji od poslednje rekonstrukcije za vreme dinastije Ming pre više od 400 godina… Povratak u Peking u večernjim časovima.

Izlet uključuje: povratni prevoz autobusom, žičara jedan smer, šatl bus u povratku, ulaznice i vodiča.


Armija ratnika od terakote

Armija koja čuva mauzolej Prvog kineskog cara dinastije Ćin. Kada su lokalni zemljoradnici 1974. godine otkrili prve figure, arheolozi nisu ni sanjali da se ispod zemlje nalazi čitava armija od preko 7000 ratnika, konja, kočija… Svaka figura je unikatna, ne postoje dve iste, što je UNESCO prepoznao i zaštitio! Vraćamo se u Sian u popodnevnim časovima.

Izlet uključuje: prevoz autobusom, ulaznice i uslugu vodiča.


Potala palata, hram Jokhang

Obilazimo simbol Tibeta i nekadašnje sedište Dalaj Lame – Potala palatu. Nakon toga posećujemo centralno mesto Tibetanskog budizma – hram Jokhang gde ćemo sresti monahe i hodočasnike koji ovde dolaze iz svih krajeva Tibeta, ali i raznih delova sveta.

Izlet uključuje: autobuski prevoz – povratak, ulaznice, lokalni vodič i predstavnik agencije.


Manastir Drak Yerp i manastir Sera 

Udaljavamo se iz Lhase i upućujemo se prvo u manastir Drak Yerp – najveću školu tibetanskog budizma na svetu, gde ćemo sresti veliki broj monaha koji ovde započinju svoj spiritualni put. Popodne posećujemo manastir Sera, još jedno uticajno religiozno mesto, gde ćemo prisustvovati debatama monaha oko tumačenja različitih budističkih skripti, i čak se uključiti u debatu uz pomoć našeg lokalnog vodiča.

Izlet uključuje
: autobuski prevoz, ulaznice, lokalni vodič i predstavnik agencije.


Jezero Jamdrok 

Kao planine, jezera se smatraju svetom prirodom Tibeta, i smatraju se se naseljima zaštitničkih božanstava i kao takva poseduju posebne duhovne moći. Jamdrok jezero je jedno od četiri posebno sveta jezera, koje se smatraju mestima hodočašća, svaki čovek počev od Dalaj Lame do običnih meštana bio je na hodočašću na ovom mestu. Najveće je jezero u južnom Tibetu i legenda kaže da ako voda jezera presuši, Tibet više neće biti pogodan za naseljavanje i stanovanje. Priroda je nestvarna i u njoj ćete zasigurno uživati.

Izlet uključuje: autobuski prevoz, ulaznice, lokalni vodič i predstavnik agencije.


Durbar square, Pashupinat temple, Boudhanat stupa 

Palate iz srednjeg veka u sred gradske gužve, najsvetiji hramovi glavnog grada Nepala su početak našeg obilaska. Nastavljamo ka jednoj od najvećih stupa (pagoda) na svetu, Budanat stupi, koja je ujedno i centar tibetanskog budizma i zajednice tibetanaca u egzilu. Za kraj tu je Pashunpati, glavni hindu hram Nepala. Odmah pored, na svetoj reci Bagmati, nalaze se gatovi gde se i danas po starom običaju vrše ceremonijalne kremacije. U blizini srešćemo i sadhu-e, hindu askete koji su svoj život posvetili veri.  Neverovatni i jedinstveni prizori.

Izlet uključuje: povratni transfer kombijem/autobusom, ulaznice za lokalitete, lokalni vodič, pratilac grupe.


Swayambu stupa (Monkey temple), Patan i Bhaktapur 

Swayambu stupa i kompleks hramova predstavljaju pravu fuziju religija i običaja, i na pravi način oslikavaju harmoniju u kojoj se hinduizam i budizam prepliću u Nepalu i njegovim mnogim etničkim grupama. Prestonice drugih dveju starih kraljevina u Katmandu dolini, Patan i Baktapur, odišu duhom nekih davnih vremena, a u današnje vreme predstavljaju centre zanatstva i umetnosti!

Izlet uključuje: povratni transfer kombijem/autobusom, ulaznice za lokalitete, lokalni vodič, pratilac grupe.


Sve informacije možete dobiti u našim poslovnicama u Beogradu i Novom Sadu:

Beograd, RUZVELTOVA 10; tel: +381114095295 ; +381114095296

Novi Sad, MAKSIMA GORKOG 42; tel: +381213006899; +381213825638

Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!

 

PRIJAVI SE