IRAN 12 DANA

TEHERAN – KOM – KASHAN – ISFAHAN – JAZD – SHAHDAD PUSTINJA – BAVANAT – PERSEPOLIS – ŠIRAZ

12.09 – 23.09.2020.

12 DANA / 9 NOĆI

Iran – zemlja čarobnog sjaja, drevne arhitekture i orijentalnog gostoprimstva, bezvremena i očaravajuća, zemlja plavih džamija, bazara, krivudavih ulica, drevnih zigurata, mauzoleja, palata, tepiha, snežnih planina, vrelih pustinja, ruševina… Odbacite sve predrasude i započnite svoju avanturu u zemlji iz „Priča iz 1001 noći”. Otkrijte pravi Iran – Iran koji će vas inspirisati da sami ispričate još mnogo njih. Iranci su izuzetno otvoreni, gostoljubivi i radoznali – ako prošetate nekim bazarom, ponudiće vas šoljicom čaja, na trgu će vam spontano prići i započeti razgovor, a u hotelu u kojem ste odseli učiniće sve da se osećate kao u najraskošnijoj palati. Ne propustite da probate preukusno vino čuvene sorte groždja Širaz. Opijeni njegovim ukusom uputite se do bazara prepunog trgovaca koji prodaju lekovito bilje i začine. Svratite do skrivene čajdžinice, gde je vazduh ispunjen energičnim razgovorom meštana i slatkim mirisom nargila i u potpunosti se prepustite i upijte energiju koja vas okružuje.

Teheran – smešten na obroncima veličanstvene planine Alborz, čiji su vrhovi uvek prekriveni snegom. Na prvi pogled deluje kao haotičan grad prepun betonskih zgrada i ludog saobraćaja, ali ako  pogledate samo malo dublje, shvatićete da je pred vama jedna dinamična prestonica i najliberalniji iranski grad. Put kroz njegovu bogatu istoriju i kulturu svakako je vredan istraživanja.

Širaz – ovaj slavni grad predstavlja srce persijske kulture već više od 2000 godina. Širaz, grad učenosti, poezije i vina, vekovima je bio jedan od najznačajnijih gradova islamskog sveta, a u 18. veku i prestonica Persije. U tom periodu su izgradjene neke od njegovih najlepših gradjevina. U Širazu ćemo posetiti fantastične vrtove i izuzetne džamije, a njegova atmosfera će nas izmestiti u neka davno prohujala vremena.

Jazd – pustinjski grad smešten u dolini i potpuno okružen planinama. Kada se nadjemo na njegovim vijugavim uličicama, okruženi kućama od blata, osetićemo se kao da prolazimo kroz vekove njegove istorije. Lutajući gradom kroz lavirint uskih prolaza i uličica, nailazićemo na tradicionalne čajdžinice i biti očarani ornamentima od keramike koji ukrašavaju zidove starih gradjevina. Jazd je grad koji postoji više od 5000 godina. Medju njegovim interesantnim stanovnicima nalaze se i pripadnici drevne religije zoroastrijanstva.

Isfahan – grad zelenih bulevara, bujnih vrtova i monumentalnih gradjevina koji mu daju izgled neuporediv sa bilo kojim drugim iranskim gradom. Njegove zanatlije i njihove radionice predstavljaju živi muzej tradicionalne kulture. Prošetajte krcatim bazarima, živopisnim mostova i centralnim trgom koji je zbog svoje kulturno-istorijske vrednosti upisan na listu svetske baštine UNESCO-a.


Plan i program putovanja:

1. dan (12.09.): Beograd – Istanbul

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let za Istanbul u 20:20h, broj leta TK 1084. Sletanje u Istanbul u 23:05h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 2h i 20 minuta.

2. dan (13.09.): Istanbul – Teheran

Poletanje aviona iz Istanbula u 01:25h, broj leta TK878. Dolazak u Teheran u 06:05h po lokalnom vremenu i transfer do smeštaja. Nakon kraćeg predaha krećemo u obilazak iranske prestonice. Počećemo sa posetom Nacionalnog muzeja, u kojem ćemo imati priliku da se upoznamo se bogatom istorijom persijske civilizacije, zatim sledi razgledanje palate Golestan, a videćemo i Tabi most, arhitektonsko remek-delo. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Ukoliko budemo imali slobodnog vremena, u dogovoru sa vodičem možemo posetiti teheranski bazar, koji predstavlja poseban doživljalj i koji po izuzetno niskim cenama nudi raznovrsnu robu, za koju se, kao i svuda na Orijentu, mora cenkati… Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan (14.09.): Teheran – Kom – Kashan

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme za istraživanje Teherana do polaska za Kashan. Na putu do Kashana svratićemo u grad Kom, gde ćemo posetiti drugi najveći harem u Iranu – svetilište Ma’soomeh. Put nastavljamo dalje ka Kashanu. Kashan je dragulj Irana, grad u kojem ćete uživati. Dolazimo u Kashan i smeštamo se u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.

4. dan (15.09.): Kashan – Isfahan

Nakon doručka pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Krećemo u obilazak grada. Naša prva stanica su Sialk brda. Ova brda predstavljaju jedan od četiri zigurata koji su izgradjeni u vreme elamske civilizacije. Potom odlazimo do istorijskog persijskog vrta Fin, najstarijeg i najznačanijeg vrta u Iranu. Posetićemo i neke od najlepših istorijskih kuća, poput Tabatabayi i Boroojerd, kao i tradicionalna kupatila Irana – Amir Ahmad Soltan, koja su stara 400 godina. Nakon kraće pauze za odmor posetićemo Agha Bozorg džamiju, poznatu po svojoj preciznoj, simetričnoj arhitekturi i atraktivnom izgledu. U dogovoreno vreme krećemo za Isfahan. Dolazak u Isfahan i smeštanje u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.

5. dan (16.09.): Isfahan

Slobodno vreme u Isfahanu ili vam možemo ponuditi fakultativnu celodnevnu turu predivnim Isfahanom, koji je bio prestonica dinastije Safavida u 17. veku i koga su često nazivali i Nasf-e-Džahan (u značenju „pola sveta“). Tokom obilaska, posetićemo jedan od najgrandioznijih trgova sveta – Maidan-e-Nakš-e-Džahan (u značenju „slika sveta“), kao i nekoliko znamenitih mesta u njegovoj okolini – Ali Kapu palatu, njene muzičke sobe i balkon sa kojeg se pruža sjajan pogled na trg i impozantnu džamiju Šeik Lotfolah. U dogovoru sa vodičem možemo otići do Keiserah bazara, na kojem se mogu naći stotine zanatskih radnjica, po kojima je Isfahan poznat u svetu. Slobodno vreme. Noćenje.

6. dan (17.09.): Isfahan – Jazd

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Krećemo u obilazak grada. Imaćemo priliku da vidimo Chehel palatu, kao i palatu Hasht Beshet, jednu od najlepših palata u Iranu. Videćemo i Sabornu džamiju, koja predstavlja ilustraciju evolucije džamija u Iranu,  a osim toga posetićemo i Vank crkvu, prelepu jermensku crkvu u Iranu. U dogovoreno vreme krećemo ka Jazdu. Dolazimo u Jazd. Transfer do smeštaja. Ulazimo u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.

7. dan (18.09.): Jazd – Zein-o-din 

Pakujemo stvari i napuštamo sobe. Krećemo u obilazak grada. Jazd je nekadašnji centar male iranske zaratustranske zajednice, koja je tražeći utočište od najezde Arapa osnovala ovaj utvrdjeni grad. Posetićemo jedan zaratustrijski vatreni hram, čija vatra gori bez prekida već 1500 godina, kao i glavnu gradsku džamiju iz 14. veka sa najvišim minaretom i vratima u celom Iranu. Videćemo i kompleks Amir Chakhmagh, koji je star oko 700 godina, kao i Dolat Abad baštu. Nakon toga sledi šetnja kroz staru četvrt Fahadan. Slobodno vreme za istraživanje grada i kupovinu suvenira. U dogovoreno vreme krećemo ka Zein-o-dinu, gde ćemo noćiti u Zein-o-din konačištu, mestu koje je pomoglo u stvaranju puta svile. Noćenje.

8. dan (19.09.): Zein-o-din – Shahdad pustinja – Kerman

Nakon doručka krećemo u novu avanturu. Put nas odvodi do Shahdad pustinje, gde ćemo napraviti nezaboravne uspomene i nestvarne fotografije, uživati u miru koji nam pustinja nudi i sabirati utiske o dosadašnjem putovanju. U dogovoreno vreme krećemo ka Kermanu. Dolazak u Kerman i transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

9. dan (20.09.): Kerman – Bavanat

Nakon doručka pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Krećemo u obilazak grada. Obilazimo kompleks Ganjali Khan, koji se nalazi u starom delu grada i prostire se na oko 1100 kvadratnih metara. Kompleks datira još iz vremena persijske dinastije Safavid. Nastavljamo dalje ka Gonbad E Jabaliye – reč je o prelepoj gradjevini od istorijske važnosti, koja je okružena planinama. Naša sledeća stanica je Moayedi Ice-House, kružna struktura napravljena od opeke koja podseća na veliku kupolu. U dogovoreno vreme krećemo ka mestu Bavanat, gde ćemo imati priliku da noćimo u tradicionalnim seoskim kućama. Dolazak u smeštaj u Bavanatu. Noćenje.

10. dan (21.09.): Bavanat – Persepolis – Širaz

Pakujemo stvari i krećemo ka Persepolisu. Persepolis je jedan od najznačajnijih gradova antičkog sveta. Bio je prestonica kraljeva iz dinastije Ahemenida. Posećujemo ostatke palata Darija Velikog, Kserksa i Atrakserksa, istražujemo poznate reljefe koji ih ukrašavaju i koji prikazuju persijske kraljeve, dvorjane, poklonike… Odlazimo u persijsku „dolinu kraljeva“ Nakš-e-Rostam, u kojoj se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahemenida, Ka’be-Zardošt (vatreni hram/svetilište) i još sedam čuvenih sasanidskih kamenih reljefa… U neposrednoj blizini nalazi se i Nakš-e Radžab, takodje poznat po kamenim reljefima. U dogovoreno vreme krećemo za Širaz. Dolazimo i smeštamo se u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.  

11. dan (22.09.): Širaz 

Nakon doručka krećemo u obilazak grada. Videćemo džamiju Nasir Al Mulk, popločanu ružičastim pločicama, koja predstavlja pravo arhitektonsko remek-delo. Posetićemo i Naranjestan baštu, Zinat Al Molk kuću, koja prikazuje jedinstvenu arhitekturu iz kajarskog doba, Karim Kan dvorac i prelepu Vakil džamiju ukrašenu cvetnim pločicama. Pravimo pauzu kod bazara u blizini džamije. Nakon pauze nastavljamo do svetilišta Šah-e-Čerag. Videćemo i Hafezove grobnice kao i botaničku baštu Eram. Slobodno vreme. U kasnim večernjim časovima napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma i čekiranje za let za Beograd.

12. dan (23.09.): Širaz – Istanbul – Beograd

Let iz Širaza za Istanbul u 03:10h, broj leta TK 885. Sletanje aviona u Istanbul u 05.40h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 2h. Let za Beograd u 07:40h, broj leta TK 1081. Dolazak u Beograd u 08:20h po lokalnom vremenu. Sa osmehom na licu planiramo novo Manga putovanje.


SMEŠTAJ:

TEHERAN od 13.09. do 14.09.2020.

Hotel 3* – nalazi se u centru Teherana. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo, klimu, mini bar i frižider i Tv uredjaj. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. U okviru hotela nalazi restoran lokalne i internacionalne kuhinje. Gostima hotela dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

KASHAN od 14.09. do 15.09.2020.

Hotel 3* – Izgradjen u tradicionalnom stilu. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. Gostima je dostupan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

ISFAHAN od 15.09. do 17.09.2020.

Hotel 3*– Nalazi se u starom delu grada. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. U okviru hotela nalazi se restoran. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

JAZD od 17.09. do 18.09.2020.

Hotel 3* – nalazi se u starom gradu. U okviru hotela nalazi se restoran i kafić. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Zein o din konak od 18.09. do 19.09.2020.

KERMAN od 19.09. do 20.09.2020.

Hotel 3* – Izgradjen u tradicionalnom stilu. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo.

BAVANAT od 20.09. do 21.09.2020.

Tradiocionalne seoske kuće

ŠIRAZ od 21.09. do 22.09.2020.

Hotel 3* – nalazi se u blizini centra Širaza. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa sopstvenim kupatilom. U okviru hotela nalazi se kafić i restoran. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).


MANGA PROMOCIJA

(Avio prevoz  sa taksama + smeštaj + transferi + vodič) 


1649€ 1499€

Za prijave i uplate avansa do 25.03. od min. 500€ cena je 1449€
Za prijave i uplate u celosti do 25.03. cena je 1399€

DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:

Pri prijavi plaća se iznos od 100€ po osobi u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.
Preostali iznos aranžmana potrebno je isplatiti u jednakim mesečnim ratama najkasnije 20 dana pred polazak na put. 

Napomena:
U zavisnosti od datuma prijave – potpisivanja ugovora o putovanju i blizine datuma polaska na putovanje, iznos avansa prilikom prijave može varirati. Postoji mogućnost da deo aranžmana u iznosu od 250€ po osobi platite na destinaciji za usluge izvršene od strane inopartnera.

NAČINI PLAĆANJA:

Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.
Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
Kreditnim karticama banke Intesa moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa, Maestro): važi za poslovnicu u Beogradu
Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)
Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 2 meseca nakon završetka putovanja)


Aranžman obuhvata:
-Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd-Teheren / Širaz-Beograd sa presedanjem u Istanbulu – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom
-Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus minibus, kombi, auto)
-Smeštaj u Teheranu u hotelu 3* na bazi 1 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe klimom)
-Smeštaj u Širazu u hotelu 3* na bazi 1 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe klimom)
-Smeštaj u Kashanu u hotelu 3* na bazi 1 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u Jazdu u hotelu 3* na bazi 1 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe)
-Smeštaj u Isfahanu u hotelu 3* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe)
-Smeštaj u distriktu Bavanat ili Pasargad u tradicionalnim kućama ili u šatorima na bazi 1 noćenja (1/2 ili 1/3 sobe)
-Smeštaj u Zein-o-din-u konačištu na 1 noćenja
-Smeštaj u Kermanu u hotelu 3* na bazi 1 noćenja (1/2 ili 1/3 sobe)
Fakultativne izlete i obilaske koji su obuhvaćeni planom i programom puta
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
Vizu za Iran (100€)
Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
Individualne troškove
Hranu koja nije obuhvaćena planom i programom puta
Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije kojom se leti – cena na upit)
Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja (koje se preporučuje)

Napomena: Putnicima koji imaju vizu ili pečat Izraela u svom pasošu imigracioni organi Irana neće dozvoliti ulaz u zemlju.
Sve informacije možete dobiti u našim poslovnicama u Beogradu i Novom Sadu:

Beograd, RUZVELTOVA 10; tel: +381114095295 ; +381114095296

Novi Sad, MAKSIMA GORKOG 42; tel: +381213006899; +381213825638

Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!

PRIJAVI SE