AZERBEJDŽAN – GRUZIJA – JERMENIJA 15 DANA 24.04.

AZERBEJDŽAN – GRUZIJA – JERMENIJA
15 DANA / 13 NOĆI
BAKU – ŠEKI – TBILISI – JEREVAN
24.04 – 08.05.2024.

Mističnost i nestvarni predeli, drevni manastiri, gradovi u stenama, verska šarenolikost, tri priznate i četiri nepriznate republike, brojni narodi sa svojim jezicima i dijalektima, četiri različita pisma, sve spojeno i isprepletano na jednom tako malom prostoru, koji deli Evropu i Aziju. To je Zakavkazje, ili Južni Kavkaz. Već sam geografski položaj na sudaru dva kontinenta odredio je svu raznolikost i kompleksnost ovog regiona. Ovde je Crno more sa jedne, a Kaspijsko sa druge strane. Ovde se nalaze najviše planine Evrope i najstarije hrišćanske države na svetu. Specifična hrana, svetski poznata vina, dodiri kultura, prirodni fenomeni. Ovde se, na jednom mestu, susreću tradicije pravoslavlja, islama, zoroastrizma. Stari Grci su region Kavkaza izabrali za scene Prometejeve mitske patnje, a Argonauti su ovde tražili zlatno runo na obali Crnog mora. Nekada sovjetske republike, danas nezavisne države, Azerbejdžan, Gruzija i Jermenija nastoje da istaknu svoju posebnost i da se uključe u svetske privredne i geopolitičke tokove. 

Pođite sa nama na ovu nesvakidašnju turu koja objedinjuje tri neobične zemlje u jedno nezaboravno putovanje i avanturu koja se pamti celog života!



Gruzija je zemlja velikih kontrasta i dobroćudnih ljudi, fantastične kuhinje, neobičnih crkava i prijatne klime. Na jednoj strani nalaze se primorski gradovi i letovališta, na drugoj su visoke planine i poznata skijališta, a na trećoj su polupustinjske oblasti i plodni vinski regioni, u kojima se vino proizvodi hiljadama godina. Glavni grad Tbilisi idealna je baza za upoznavanje ove neobične zemlje. Mesto susreta starog i modernog, pun iznenadjenja, užurban, predivne arhitekture i prava metropola.
Jermenija je jedna od najstarijih država na svetu, koja čuva svoj identitet, slavi svoju herojsku prošlost i ispreda mitove i legende, ali ne zaboravlja stradanja koja su je često stavljala na rub egzistencije. Najstarija je država na svetu koja je prihvatila hrišćanstvo. Ovde se manastiri i crkve prostiru širom zemlje, u kanjonima, pokraj jezera, na planinama, u najnepristupačnijim terenima, što našoj poseti daje posebnu draž.
Azerbejdžan je izrazito muslimanska zemlja, „zemlja vatre“, predusretljivih ljudi, čuvar tradicije i svoje islamske prošlosti. Poznata kao zemlja nafte, njena moderna istorija direktno je vezana za naftnu industriju, usled čega je Baku izrastao u grad modernih građevina neobičnih arhitektonskih stilova. 


PLAN I PROGRAM PUTA:

1.dan (24.04.): Beograd – Varšava – Baku

Sastanak grupe na aerodromu “Nikola Tesla” u dogovoreno vreme. Let za Varšavu u 13:55h, broj leta LO572, sletanje u 15:35h po lokalnom vremenu. Pauza između letova je 4h i 40 minuta. Nastavak leta za Baku u 20:15h, broj leta LO719.


2.dan (25.04.): Baku

Sletanje u Baku u 02:25h po lokalnom vremenu. Transfer do smeštaja. Ulazak u sobe. Slobodno vreme ili fakultativni izlet razgledanje Bakua. 

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>RAZGLEDANJE BAKUA

Upoznajemo se sa najvećim atrakcijama ovog modernog grada koji leži na obalama Kaspijskog jezera. Obilazak započinjemo u starom gradu Ićerišeheru, koji je na listi Svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKO-a. Posećujemo srednjovekovnu Širvanšahovu palatu, centar slavnog Širvanšahovog kraljevstva, dvorište Divanhanu, sa starim džamijama, minaretima, karavansarajima i kupatilima. Istražujemo orijentalnu stranu ovog velelepnog grada i saznajemo o bogatoj istoriji islamske civilizacije Azerbejdžana. Posećujemo čuvenu Devojačku kulu, koja je obavijena velom misterije i slušamo o brojnim legendama preislamskog i islamskog perioda. Pazarimo kod lokalnih prodavaca orijentalne predmete i suvenire. Slobodno vreme za ručak. Nakon toga, ulazimo u novi deo grada, gde će nam postati jasno zašto Baku nazivaju „Dubaijem Kavkaza“. Prošetaćemo Primorskim bulevarom, koji je izgrađen uz Kaspijsko more, gde ćemo videti najmodernije poslovne i kulturne zgrade neobičnih arhitektonskih oblika. Videćemo „Malu Veneciju Bakua“, Muzej ćilima, Trg nacionalne zastave, Kristalnu halu koja je izgrađena specijalno za Evroviziju 2012. godine i druga inovativna arhitektonska ostvarenja modernog Bakua.

Izlet obuhvata: transfer, ulaznice, usluge predstavnika agencije
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Baku



3.dan (26.04.): Baku

Slobodno vreme ili fakultativni izlet Blatni vulkani Gobustan i večna vatra Azerbejdžana. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>BLATNI VULKANI GOBUSTAN I VEČNA VATRA AZERBEJDŽANA

Na ovom izletu posećujemo Gobustan i poluostrvo Abšeron sa Hramom vatre. Gobustan je region jugozapadno od Bakua, poznat po praistorijskim petroglifama. Obilazak započinjemo u muzeju Gobustana gde se mogu videti prastare ljudske kosti i oruđe koje su koristili ljudi iz mezolitskog perioda. Nakon toga, odlazimo do brda gde ćemo imati priliku da na stenama vidimo prave crteže praistorijskih ljudi. Obilazak nastavljamo posetom jedne od najvećih atrakcija Azerbejdžana – blatnih vulkana! Azerbejdžan je na prvom mestu u svetu po broju blatnih vulkana, koji se nalaze širom ove zemlje. Na ovoj turi imaćemo priliku da izbliza vidimo ovaj prirodni fenomen. Drugi deo ture posvećen je obilasku mistične palate Atešgaha, „Vatrenog hrama“ koji se smatra najstarijim verskim objektom Azerbejdžana, izgrađenim za potrebe stare istočnjačke religije koja je bila dominantna na ovom prostoru – zoroastrizma. Turu završavamo na najpoznatijem mestu „večne vatre“, na “gorućoj planini” Janardagu gde vatra ne prestaje i prirodni gas gori još od davnina. Na ovom mestu osetićemo svu mističnost ove zemlje, koja s razlogom nosi epitet „zemlja vatre“. 

Izlet obuhvata: transfere, ulaznice, usluge lokalnog turističkog vodiča i predstavnika agencije
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Baku


4.dan (27.04.): Baku – Šamaki – Lahid – Šeki

Opraštamo se sa glavnim gradom „zemlje vatre“ i krećemo ka unutrašnjosti države, ka planinskim predelima Azerbejdžana. Na putu ka Šekiju, zaustavljamo se u Šamaki regionu, poznatom po bogatoj istoriji i tradicionalnim Šamaki plesačima. Najpre obilazimo mauzoleje čuvenih sufija Diri Baba i Pirsaat Pir, a zatim istoimeni stari grad – Šamaki, nekadašnju rezidenciju Širvan-šaha i jedan od ključnih na Putu svile, gde odlazimo do stare Džuma džamije, mauzoleja Jedi Gumbez i grobnog mesta porodice Širvanšaha. Nakon pauze za ručak, idemo ka gradu Ismailu, odakle prolazimo kroz kanjon i brdovite predele da bismo stigli do Lahiđa, izolovanog sela iz V veka koje i dalje čuva nekadašnji izgled i tradiciju lokalnog naroda specifičnog jezika. Selo ima kamene kuće i prodavnice, uske popločane ulice, zanatske radnje i suvenirnice. Nekada je imalo oko 200 zanatlija, čiji proizvodi su bili izuzetno cenjeni na bazarima u Bagdadu. Čuveno je po nakitu, tepisima, keramičkim, gvozdenim i bakarnim predmetima koji se prave na tradicionalan način. U ovom kamenom planinskom selu osetićete kao da je vreme stalo, dok će se marljivi trgovci dovijati na razne načine da kupite bas njihove proizvode. Nakon obilaska, nastavljamo ka Šekiju, prelepom istorijskom gradiću u planinama. Ulazak u sobe. Noćenje.


5.dan (28.04.): Šeki

Šeki je mali ali važan istorijski grad lociran duž drevnog Puta svile. Poznat je po lokalnoj kuhinji i slatkišima, ali i šarmantnoj arhitekuri i ostacima nekada prosperitetnog grada na važnoj trgovačkoj ruti. Slobodno vreme ili fakultativno razgledanje Šekija. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>RAZGLEDANJE ŠEKIJA

Izlet započinjemo obilaskom Gornjeg grada, sa starim kućama i Šeki tvrđavom, unutar koje se nalazi i neobična kavkasko-albanska crkva Tri svetitelja. Zatim odlazimo do impozantne Palate Šeki kanova. Kanat Šeki je bio nekada najmoćniji kanat u regionu Kavkaza, a palate su jedan od poslednjih ostataka iz tog vremena. Bogata dekoracija spoljašnjosti i unutrašnjosti jedne od najlepših starih građevina u čitavom Azerbejdžanu, sa vidnim persijskim uticajem, ostaviće vas bez daha. Otići ćemo i do Posećujemo i radionicu halve, popularnog slatkiša iz Šekija. Odlazimo i do malog mesta Kiš, severno od grada, u kome se nalazi srednjovekovna crkva Kavkaskih Albanaca, drevnog naroda koji je naseljavao zapadne delove Azerbejdžana pre dolaska Turaka i Azera. Sama crkva je izgrađena na temeljima mnogo starijeg paganskog hrama, gde su iskopani posmrtni ostaci stari oko 5000 godina. Nakon obilaska, povratak u hotel.

Izlet obuhvata: transfere, ulaznice, usluge lokalnog turističkog vodiča i predstavnika agencije
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Šeki



6.dan (29.04.): Šeki – Signaghi – Tbilisi

Opraštamo se od Azerbejdžana i krećemo ka granici sa Gruzijom. Uz granične formalnosti i pasošku kontrolu, menjamo vozilo i lokalnog vodiča. Nadalje naši domaćini su Gruzini! Ulazimo u istočnu Gruziju i čuvenu vunsku regiju Kakheti. Gruzija je poznata po dobrim vinima, a ovo je prilika da se upoznate sa njenim drevnim vinskim tradicijama. Posećujemo domovinu gruzijskog vina, koje se ovde spravlja od najstarijih vremena. Naše putovanje nas vodi u mali ali šarmantan grad Signaghi. Šetnjom kroz popločane ulice ovog nedavno obnovljenog baroknog gradića otkrivamo zašto on nosi epitet “grad ljubavi”. Posećujemo lokalnu vinariju radi degustacije vina. Postajemo kuvari i zajedničkim snagama pravimo tradicionalne gruzijske specijalitete. Pre polaska dalje, pravimo kratku pauzu kod manastira Bodbe gde se sveta Nina zaustavila da odmori tokom širenja hrišćanstva po Gruziji. Ova poseta omogućiće nam da saznamo ponešto o ovoj svetiteljki ravnoapostolnoj, veoma važnoj figuri gruzinske religije. Nakon obilaska, nastavljamo ka glavnom gradu Gruzije. Stižemo u Tbilisi u predvečernjim časovima. Smeštaj u hotel. Noćenje.


7.dan (30.04.): Tbilisi

Slobodno vreme ili vam predlažemo fakultativno razgledanje Tbilisija. Nakon toga, slobodno poslepodne i prilika da se upoznaju neki od mnogobrojnih barova i restorana ili iznajmi privatno tursko kupatilo i uživa u čarima tople kupke. Naš predlog je i da se popnete uspinjačom do brda Mtatsminda. Uz piće ili gruzijski hačapuri možete uživati u prelepom pogledu na milionsku prestonicu iz ptičje perspektive. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>TBILISI - RAZGLEDANJE GRADA

U dogovoreno vreme krećemo u organizovani obilzak grada. Započinjemo pešačkom turom kroz stari deo Tbilisija. Upoznajemo se sa istorijom i lepotom ovog drevnog grada na raskršću puteva. Odlazimo do Metekhi crkve I spomenika gruzijskom kralju Vahtangu Gorgasalu koji je osnovao Tbilisi u V veku. Nastavljamo ka modernom Evropskom parku i prelazimo preko intrigantnog Mosta mira, vrlo neobičnog izgleda i osvetljenja. Žičarom se penjemo na tvrdjavu Narikala čiji su temelji iz IV veka, odakle se pruža veličanstven pogled na grad. Odlazimo do masivnog spomenika Majke Gruzije koja u jednoj ruci drži mač za neprijatelje, a u drugoj vino za prijatelje. Razgled završavamo u modernom delu Tbilisija. Obići ćemo elegantni Trg Slobode i videti važne državne institucije u čuvenoj Rustaveli aveniji.

Izlet obuhvata: transferi (žičara), predstavnik agencije
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Tbilisi



8.dan (01.05.): Tbilisi

Slobodan dan ili fakultativni izlet Drevna prestonica Gruzije, Staljin i pećinski grad. Noćenje. 

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>DREVNA PRESTONICA GRUZIJE, STALJIN I PEĆINSKI GRAD

Mtskheta je stara gruzijska prestonica, mesto prihvatanja hrišćanstva u IV veku i sedište Gruzijske pravoslavne crkve. Obilazimo jednu od najvećih gruzijskih crkava – Svetitskhoveli, koja je grobno mesto prvog hrišćanskog kralja Gruzije i mesto gde se veruje da je ukopan deo Hristovog plašta. Saznajemo o istoriji ove drevne zemlje i značaju hrišćanstva na ovim prostorima. Penjemo se do Jvari manastira odakle se pruža pogled na grad i ušće dveju reka. Zatim nastavljamo prema centralnom delu Gruzije, ka gradu Gori – rodnom mestu Josipa Staljina. Posećujemo Staljinov muzej sa njegovom rodnom kućom i lokomotivom u kojoj je putovao. Tu se čuvaju Staljinovi lični predmeti, fotografije, novinski članci i prezentuju faze života i rada ovog kontroverznog sovjetskog lidera poreklom iz Gruzije. Na kraju odlazimo do drevnog pećinskog grada Uplistsikhe – Gospodnje tvrđave. Pećinski kompleks jedan je od najstarijih urbanih centara Gruzije i celog Zakavkazja, sa građevinama, otvorima i tunelima različite namene uklesanim u stene.

Izlet obuhvata: transferi, ulaznice, lokalnog vodiča i predstavnika agencije
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Tbilisi


9.dan (02.05.): Tbilisi

Slobodno vreme ili fakultativni izlet do srednjovekovne tvrđave i impresivnog grada u stenama – Rabati i Vardzia. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>RABATI I VARDZIA

U ranim jutarnjim satima polazimo ka aridnim i danas retko naseljenim predelima južne Gruzije. Najpre stižemo u gradić Ahalcihe i obilazimo impresivnu tvrđavu i istorijski kompleks Rabati. Srednjovekovni grad je u potpunosti rekonstruiisan i predstavlja jedan od najvećih projekata takve vrste u Gruziji. Jedinstven je po tome što se u njemu nalaze džamija, pravoslavna crkva i sinagoga, te je svojevrsni simbol verske tolerancije. Nakon obilaska tvrđave Rabati, nastavljamo ka Vardziji i prolazimo pored Hertvisi tvrđave. Stižemo u jedan od najimpresivnijih gradova u steni na svetu. Ovaj mistični grad u kamenu gradio je gruzijski kralj Đorđe III u XII veku i mogao je da prihvati oko 50000 ljudi. Imao je konake, trpezarije, ambare, biblioteke, vinske podrume, tunele i crkvu. Grad je potpuno opusteo u XVI veku, pod najezdom Persijanaca. Nakon obilaska, povratak u Tbilisi u večernjim satima.

Izlet obuhvata: transfere, ulaznice, usluge lokalnog turističkog vodiča i predstavnika agencije
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Tbilisi



10.dan (03.05.): Tbilisi 

Slobodan dan ili fakultativni izlet Kazbegi – gruzijski Kavkaz. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>KAZBEGI

Krećemo u ranim jutarnjim časovima i prolazimo nestvarno zelenim i snežnim predelima kavkaskog planinskog lanca. Pravimo pauzu za fotografisanje i kupovinu gruzijskih rukotvorina. Odlazimo do gradića Stepantsminda, centar regije poznat i kao Kazbegi. Prema legendama, titan Prometej je okovan baš ovde, kažnjen zato što je naučio ljude da pale vatru. Usput ćemo proći i pored najpoznatijeg skijališta u regiji Gudauri koje postaje sve popularnije među iskusnim skijašima. Na kraju dana džipovima obilazimo impresivni Gergeti i crkvu svetog Trojstva, smeštenu na preko 2000 m n.v. Odavde se pruža spektakularan pogled na snežni planinski masiv Kavkaza

Izlet obuhvata: transfere, ulaznice, vožnju džipovima, usluge lokalnog turističkog vodiča i predstavnika agencije
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Tbilisi


11.dan (04.05.): Tbilisi – Dilijan – Sevan – Jerevan

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Opraštamo se od gruzijske prestonice i započinjemo potpuno novu avanturu. Polazimo ka biblijskoj Jermeniji i pravimo pauze za fotografisanje, prolazeći kroz predivne pejzaže severnog dela zemlje. Zaustavićemo se u oblast Dilijan, koju zbog svoje prirodne lepote nazivaju “Mala Švajcarska”, a zatim svraćamo do jezera Sevan, drugog najvišeg jezera na svetu, gde ćemo posetiti čuveni jermenski manastir Sevanavank, da bismo u predvečernjim satima stigli u jermensku prestonicu. Smeštaj u hotel. Noćenje.


12.dan (05.05.): Jerevan

Slobodno vreme u Jerevanu ili fakultativni izlet razgledanje Jerevana. U poslepodnevnim časovima preporučujemo posetu fabrike jermenskog konjaka, gde se možete upoznati sa istorijatom proizvodnje ovog jermenskog brenda i imati priliku za degustaciju istog. Živeli! Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>JEREVAN - RAZGLEDANJE GRADA

Obilazak glavnog grada Jermenije koji postoji preko 2000 godine započinjemo šetnjom kroz najuži gradski centar. Odlazimo do Trga Republike i upoznajemo se sa velelepnim građevinama koje su planski građene u neobičnoj roze boji vulkanskog tufa. Posećujemo Narodni muzej Jermenije i upoznajemo se sa istorijom ovog drevnog naroda koji vekovima živi podno Ararata. Videćemo i čuvenu Gradsku operu, jezero Svam i stepeničaste Kaskade iznad kojih se pruža pogled na grad. Obilazak završavamo posetom Muzeja genocida, upoznajući se sa najbolnijim detaljima iz ne tako davne prošlosti osmanske vladavine, koji i dalje opterećuju odnose Jermena i njihovih najbližih suseda.

Izlet obuhvata: transfere, ulaznice, usluge vodiča/predstavnika agencije
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Jerevan



13.dan (06.05.): Jerevan

Slobodno vreme u Jerevanu ili vam možemo ponuditi fakultativni izlet Drevne tradicije Jermenije. U večernjim časovima predlažemo zajednički odlazak do Kaskada i čašu vina u predivnom ambijentu kaskadnih fontana. Noćenje. 

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>DREVNE TRADICIJE JEREVANA

Istočno i zapadno od Jerevana nalaze se neka od najvrednijih ostvarenja jermenske arhitekture i duhovnosti koja su deo Svetske kulturne baštine. U jutarnjim časovima upoznajemo najpre staru prestonicu Jermenije u Ečmijadzinu sa katedralnom crkvom gde je sedište Jermenske apostolske crkve. U autentičnom ambijentu upoznajemo se sa tradicijom najstarije hrišćanske zemlje na svetu i njenim vrednim relikvijama. Zatim odlazimo do obližnjeg Zvartnotsa, ruševina nekada važne bazilike koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Nastavljamo vožnju predivnim planinskim krajevima i posećujemo nekadašnje mesto čuvanja svetog Longinovog koplja kojim je proboden Isus – Geghard, manastir u steni koji se takođe nalazi na listi Svetske kulturne baštine. Nastavljamo ka paganskom hramu Garni, jedinom očuvanom rimskom hramu na prostoru nekadašnjeg Sovjetskog saveza, gde se mogu videti i rimska kupatila sa mozaicima. Na kraju dana imaćemo priliku da vidimo kako se tradicionalno pravi čuveni jermenski hleb lavaš i da ga probamo čim izađe iz vrele pećnice.

Izlet obuhvata: transfere, ulaznice, prezentaciju i degustaciju lavaša, usluge lokalnog turističkog vodiča i predstavnika agencije
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Jerevan


14.dan (07.05.): Jerevan

Slobodno vreme u Jerevanu ili fakultativni izlet Biblijski Ararat i najstarije vino na svetu. Nakon izleta, povratak u Jerevan i opraštanje sa jermenskom prestonicom. Postoji mogućnost organizovane večere u tipičnoj gradskoj taverni uz muzički program. Noćenje.

<b>FAKULTATIVNI IZLET: </b>BIBLIJSKI ARARAT I NAJSTARIJE VINO NA SVETU

Polazak u ranim jutarnjim časovima i vožnja do doline Ararata ka granici sa Turskom. Sledi kratka foto pauza zbog spektakularnog pogleda na planinu Ararat i manastir Khor Virap nakon čega posećujemo manastirski kompleks sa neobičnim kraljevskim tamnicama, obavijen velom misterije i legendama. Ovo je tačka Jermenije najbliža Araratu, svetoj ali nedostižnoj planini jermenskog naroda. Nastavljamo put prema Areni, do vinarije u kojoj ćemo probati lokalna vina. Sledi poseta najstarijoj vinskoj pećini na svetu u kojoj su pronađene i najstarije cipele na svetu, a zatim vožnja kroz nestvarne predele i crveni kanjon ka manastiru Noravank iz XIII veka, sa jedinstvenim prikazom mističnog lika Boga.

Izlet obuhvata: transfere, ulaznice, prezentaciju i degustaciju lokalnih vina, usluge lokalnog turističkog vodiča i predstavnika agencije
Izlet ne obuhvata: Napojnice (bakšiš), obroke i individualne troškove.
Izlet se realizuje iz mesta: Jerevan



15.dan (08.05.): Jerevan – Varšava – Beograd

Napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Varšavu u 04:20h, broj leta LO728. Sletanje u Varšavu u 06:15h po lokalnom vremenu. Pauza između letova je 5h i 20 minuta. Nastavak leta za Beograd u 11:35h, broj leta LO571. Sletanje u Beograd u 13:15h. Kraj programa.


SMEŠTAJ

SMEŠTAJ: BAKU
BAKU, AZERBEJDŽAN od 25.04. do 27.04.2024.

Liman Hotel Baku 4* – Hotel se nalazi na oko 800 metara od centra grada. Hotel poseduje besplatan Wi Fi. Sobe u hotelu su: jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room), trokrevetne sobe sa francuskim ležajem i jednim zasebnim ležajem. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: ŠEKI
ŠEKI, AZERBEJDŽAN od 27.04. do 29.04.2024.

Yaffle Inn Shaki Boutique Hotel 4* – Hotel se nalazi na oko 150 metara od centra grada. Hotel poseduje besplatan Wi Fi i restoran. Sobe u hotelu su: jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room), trokrevetne sobe sa francuskim ležajem i jednim zasebnim ležajem. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: TBILISI
TBILISI, GRUZIJA od 29.04. do 04.05.2024.

Brosse garden 4* – Hotel se nalazi na oko 1km od centra grada. Hotel poseduje bar, restoran i besplatan Wi Fi. Sobe u hotelu su: jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room), dvokrevetne sobe sa pomoćnim ležajem (double room with extra bed). Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.

SMEŠTAJ: JEREVAN
JEREVAN, JERMENIJA od 04.05. do 08.05.2024.

Holiday Inn Express Yerevan, an IHG Hotel 3* – Hotel se nalazi na 1km od gradskog trga. Hotel poseduje restoran i bar. Sobe u hotelu su:  jednokrevetne, dvokrevetne sobe sa francuskim ležajem (double room) ili dva odvojena ležaja (twin room). Sobe poseduju sopstveno kupatilo, klima uređaj i sef. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

Napomena: Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.


NAPOMENE ZA SMEŠTAJ
NAPOMENE ZA SMEŠTAJ:
– Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta (ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja…) ne rade.
– Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrdjena i važeća na dan zaključenja ugovora izmedju organizatora putovanja i inopartnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.
– Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.
– U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel – smeštaj iz ponude organizatora putovanja registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici. 
– Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uredjaj…).
– Usluga bežičnog interneta WIFI ne podrazumeva obavezno i dobar signal u sobama i svim delovima hotela. Moguće je da je signal odgovarajući samo u odredjenim delovima hotela, obično oko recepcije ili baru. Takodje, brzina protoka može biti brža ili sporija u zavisnosti od tehničke opremljenosti. Oznaka WiFi ne podrazumeva BESPLATAN INTERNET nego način korišćenja interneta bežično.
– Postoji mogućnost spajanja putnika u sobama i u tom slučaju organizator putovanja zadržava pravo na razmeštaj putnika po sobama, vodeći računa o uzrastu putnika, kao i o polu. Organizator ne može garantovati ovu uslugu, iako će nastojati da izadje u susret željama putnika. U slučaju spajanja, putnik deli sobu (dvokrevetnu sobu – sa (twin) zasebnim krevetima ili (double) francuskim ležajem / trokrevetnu sobu – sa tri zasebna kreveta ili sa francuskim ležajem i jednim zasebnim krevetom) sa osobom/ama koju/e mu organizator dodeli, ukoliko nije platio privatnu sobu.
– Zahtevi za twin ili double sobe, konektovane sobe, family sobe i sl., uzeće se u razmatranje, ali grupni aranžmani ne podrazumevaju potvrdu ovakve vrste smeštaja, niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, spratnost, francuski ležajevi i sl.). Agencija organizator ne može obećavati ovakve usluge.
– Proverite dostupnost željenog tipa sobe prilikom rezervacije putovanja.


NOVOGODIŠNJA PROMOCIJA

~ PROMOCIJA ~
Pozivamo Vas da iskoristite novogodišnju Manga promociju i da rezervacijom do 08.03.2024. po najpovoljnijoj ceni osigurate vaše mesto na željenom putovanju uz brojne pogodnosti i popuste prilikom prijave!


~ CENA ARANŽMANA ~
(po osobi u dvokrevetnoj ili trokrevetnoj sobi)
~ za prijavu i
za uplatu u celosti do 08.03. ~

2199€ 1799€

~ za uplatu od 500€ prilikom prijave: 1899€ ~
~ za uplatu od 100€ prilikom prijave: 1999€ ~


Manga PROMO + ponuda:
Putnici koji se odluče i prijave za putovanje u toku promotivnog perioda dobijaju na poklon vaučer u iznosu od 100€ koji mogu iskoristiti prilikom prijave za naredno Manga putovanje!


~ Broj putnika po terminu je ograničen ~


DODATNE INFORMACIJE
CENA ARANŽMANA - DODATNE INFORMACIJE

DODATNE INFORMACIJE:
Cena aranžmana po osobi u jednokrevetnoj sobi uvećava se za: 650€
Cena aranžmana za dete od 2 do 11.99 godina, sa jednom odraslom osobom u dvokrevetnoj sobi, umanjuje se za: 260€
Cena aranžmana za dete od 2 do 11.99 godina, sa dve odrasle osobe u dvokrevetnoj sobi – u ležaju sa roditeljima, umanjuje se za: 650€
Cena aranžmana za dete od 2 do 11.99 godina, sa dve odrasle osobe u sobi – u sopstvenom ležaju, umanjuje se za: 390€


NAPOMENE: 
1. Za stalne Manga putnike obračunava se najniža cena aranžmana bez obzira na visinu uplaćenog avansa za putovanje!
2. Neki od termina su skoro popunjeni i zbog komfora naših putnika i same organizacije na destinaciji nismo u mogućnosti da proširimo grupe!
3. U narednom periodu sve izvesnije je da će doći do poskupljenja cena usluga u avio sektoru, prema najavama vodećih avio kompanija, kao i cena smeštaja na destinacijama i samnih usluga ino partnera, na koje mi kao agencija nemamo uticaj, te Vas savetujemo da iskoristite ovaj promo period i uplatom aranžmana u celosti, osigurate Vaše mesto za željeni termin putovanja po najnižoj ceni, bez obzira na promene cena usluga na tržištu!
4. Savetujemo Vam da za putovanje obezbedite:
– Putno zdravstveno osiguranje / osigurana suma 15000€ ili 30000€ (cena: – raspitati se kod agenta agencije)
– Putno zdravstveno osiguranje sa dodatnim pokrićem u slučaju kovida na destinaciji / osigurana suma 15000€ ili 30000€ (cena: raspitati se kod agenta agencije)
– Osiguranje od otkaza aranžmana – od strane putnika/ osigurana suma do 1000€ (cena: zavisi od broja dana na putovanju itd. – raspitati se kod agenta agencije)
*Napomena: važi za državljane R. Srbije koji poseduju pasoš R. Srbije
5. Svi programi prilagodjeni su aktuelnim uslovima putovanja, uz najviše bezbednosne standarde, kako biste tokom puta bili sigurni i bezbrižni!

DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:
– uplatom avansa od min. 100€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate za avio aranžmane i za daleka putovanja, potvrdite prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine, o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti;
– potpišete ugovor o putovanju (možete potpisati i poslati putem mejla) u roku od 48 sati;
– pošaljete sliku prve strane pasoša putem mejla, vibera (na br. +381653444600) ili lično u našim prostorijama u roku od 48h.

Napomena: Postoji mogućnost da za odredjene objavljene ponude, a u zavisnosti od sezone i uslova ino partnera, visina avansne uplate prilikom prijave bude viša u odnosu na onu na koju se i primenjuju uslovi i dinamika plaćanja.

NAČINI PLAĆANJA:
– Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.
– Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
– Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
– Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
– Kreditnim karticama banke Intesa moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa, Maestro): važi za poslovnicu u Beogradu
– Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)
– Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 2 meseca nakon završetka putovanja)

ŠTA JE UKLJUČENO U CENU ARANŽMANA?

ARANŽMAN OBUHVATA:

– Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd – Baku / Jerevan – Beograd sa presedanjem u Varšavi- ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama, čekiranim prtljagom 20kg i ručnim prtljagom 7kg
– Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus, minibus, kombi, auto)
– Sve obilaske po planu i programu puta
– Smeštaj u Bakuu u hotelu 4* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2, 1/2+1 ili 1/3 sobi)
– Smeštaj u Šekiju u hotelu 4* na bazi 2 noćenja sa doručkom (1/2, 1/2+1 ili 1/3 sobi)
– Smeštaj u Tbilisiju u hotelu 4* na bazi 5 noćenja sa doručkom (1/2, 1/2+1 ili 1/3 sobi)
– Smeštaj u Jerevanu u hotelu 3* na bazi 4 noćenja sa doručkom (1/2 sobi)
– Troškove organizacije putovanja
– Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije


ARANŽMAN NE OBUHVATA:

– Viza za Gruziju nije potrebna za vlasnike crvenih biometrijskih pasoša za turistički boravak do 90 dana.
– Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, mogu putovati u Jermeniju bez vize za boravak do 180 dana unutar jedne godine
– Individualne troškove
– Fakultativne izlete i obilaske
– Obroke koji nisu obuhvaćeni planom i programom puta
– Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
– Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje

FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI

NAPOMENA: Fakultativni izleti i obilasci nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa ino-partnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, datumu realizacije izleta, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za gorenavedene promene. Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.

BAKU: BAKU RAZGLEDANJE – 45€
BAKU:
BLATNI VULKANI GOBUSTAN I VEČNA VATRA AZERBEJDŽANA – 70€
ŠEKI:
ŠEKI RAZGLEDANJE – 80€
TBILISI: TBILISI RAZGLEDANJE – 15€
TBILISI: DREVNA PRESTONICA GRUZIJE, STALJIN I PEĆINSKI GRAD – 70€
TBILISI: KAZBEGI – 75€
TBILISI: RABATI I VARDZIA – 80€
JEREVAN: JEREVAN RAZGLEDANJE – 45€
JEREVAN: DREVNE TRADICIJE JEREVANA – 50€
JEREVAN: BIBLIJSKI ARARAT I NAJSTARIJE VINO NA SVETU – 70€

VIZE I USLOVI ZA PUTOVANJE - OBAVEZE PUTNIKA
NAPOMENE U VEZI SA VIZAMA:

NAPOMENE U VEZI SA VIZAMA:

GRUZIJA

Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, mogu putovati u Gruziju bez vize za boravak do 90 dana.

Potrebna dokumentacija:

1) Minimum 2 slobodne strane u pasošu
2) Pasoš koji mora biti važeći najmanje 6 meseci nakon povratka sa putovanja

COVID-19 uslovi ulaska

Počev od 16.06.2022. ukunute su sve mere ulaska u zemlju vezane za Covid-19.

JERMENIJA

Državljani Republike Srbije, vlasnici crvenih biometrijskih pasoša, mogu putovati u Jermeniju bez vize za boravak do 180 dana unutar jedne godine.

Potrebna dokumentacija:

1) Minimum 2 slobodne strane u pasošu
2) Pasoš koji mora biti važeći najmanje 6 meseci nakon povratka sa putovanja

COVID-19 uslovi ulaska

Počev od 01.05.2022.  ukunute su sve mere ulaska u zemlju vezane za Covid-19.

ZDRAVSTVENE OBAVEZE PUTNIKA:

Vakcinacija protiv žute groznice nije obavezna za ovo putovanje. Uslovi u pogledu vakcinacije se mogu promeniti i zavise od epidemiološke situacije u svakoj od zemalja. Savetujemo da za detaljnije informacije kontaktirate Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ili nadležni institut u vašoj zemlji.

NAPOMENE: 

  • Sve navedene informacije su trenutne i podložne promeni u svakom trenutku bez prethodne najave. 
  • Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami informišu o viznom režimu zemlje u koju putuju i kroz koju prolaze.


OPŠTE NAPOMENE

– Organizator putovanja je TA „SONIC – TOURS“ d.o.o. MB 20662913, sa sedištem u Beogradu,  stalna članica YUTA-e / Licenca br. OTP 193/2021 od 23.11.2021./ kategorija licence A i za putovanja važe opšti uslovi putovanja od 01.10.2023.
– Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja jer svojim potpisom na Ugovor dajete i saglasnost o tome da ste sa istima u potpunosti upoznati i saglasni.
– Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.
– Za sve informacije date usmenim ili telefonskim  putem koje nisu u skladu ili su u suprotnosti sa objavljenim programom putovanja, ne mogu biti predmet prigovora putnika za neispunjenje obaveze organizatora. Validan je samo pisani program putovanja koji je sastavni deo ugovora o putovanju.
– Uplatom paket aranžmana, prevoza ili ponudjene turističke usluge smatra se da je putnik pročitao navedene napomene i izvode i da prihvata sve navedeno, bez prava na naknadni prigovor i žalbu.  
– Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u državu u koju putuju (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…) informišu pre polaska na putovanje u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju i kroz koje prolaze. Organizator putovanja ne snosi bilo kakvu odgovornost zbog neispravnog pasoša ili vize, niti je odgovoran ako pogranične ili imigracione vlasti ne odobre ulazak, tranzit ili dalji boravak putnika. Sve posledice gubitka ili kradje pasoša tokom putovanja, kao i troškove izdavanja nove putne isprave, snosi putnik. Refundiranje uplaćenog iznosa za putovanje koje nije realizovano zbog neispravne putne isprave nije moguće.
– Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
– Potpisnik ugovora o putovanju je dužan da pismenim putem (putem maila) obavesti organizatora putovanja ukoliko dodje do promene putne isprave bilo kog putnika sa ugovora o putovanju. U suprotnom, smatraće se da je putna isprava koju agencija ima u svojoj evidenciji važeća i agencija neće snositi odgovornost izdavanja aviokarte ili vize sa pogrešnim podacima.
– Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator putovanja, niti prevoznik, niti hotel odgovara za iste! U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredvidjenih okolnosti.
– U slučaju bilo kakve incidentne situacije (kradja, tuča, saobraćajna nezgoda,….)potrebno je da se obratite nadležnim organima domicilne zemlje. Organizator putovanja je jedino ovlašćen da Vam pomogne u posredovanju izmedju Vas i nadežnih organa.
– U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana je 20 dana pre datuma polaska.
– Agencija zadržava pravo da obavesti putnike o imenu hotela, opremljenosti soba i cenama fakultativnih izleta do 5 dana pred put.
– Za realizaciju bus aranžmana potrebno je minimum 45 putnika, dok je za realizaciju avioaranžmana potrebno minimum 10 putnika.
– Putnik je dužan da se raspita o tačnom vremenu i mestu polaska najranije 2 dana pre puta.
– Kod avio aranžmana moguće je blago pomeranje datuma putovanja u zavisnosti od trenutka formiranja grupe kao i od raspoloživosti mesta na letovima.
– U slučaju promene cene avio prevoza od strane avio kompanije, agencija zadržava pravo da promeni cenu aranžmana. Cena je garantovana samo kada se uplati celokupan iznos cene avio karte. U bilo kom slučaju odustanka putnika od putovanja, a nakon potvrde rezervacije ili kupovine avionskih karata, novčani iznos uplaćen za aviokartu/e se ne vraća (avio karte su nerefundabilne).
– Putna dokumenta: Sva dokumenta aerodromski predstavnik agencije predaje putnicima 2h pre zakazanog vremena poletanja. Po preuzimanju dokumenata potrebno je obaviti čekiranje, predaju prtljaga i pasošku kontrolu. Planirajte vreme za put do aerodroma, zbog mogućih zakašnjenja (saobraćajne gužve, radova na putu i sl.). Agencija neće snositi odgovornost ukoliko putnik nije stigao zbog zakašnjenja u dolasku na aerodrom da se prijavi za let. Za te putnike primenjivaće se otkazne uzanse iz OPŠTIH USLOVA PUTOVANJA – kao da su odustali na dan polaska.
– Predstavnik agencije – je obavezan da dočeka i isprati putnike i obilazi goste prema rasporedu koji se dostavlja putnicima po dolasku radi dodatnih informacija, mogućih fakultativnih izleta ili eventualne pomoći (usluge predstavnika ne podrazumevaju celodnevno ili svakodnevno prisustvo).
– Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredvidjenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predvidjenog za obilazak…)
– Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi.
– Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta (ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja…) ne rade.
– Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrdjena i važeća na dan zaključenja ugovora izmedju organizatora putovanja i inopartnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.
– Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.
– U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel – smeštaj iz ponude organizatora putovanja registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici. 
– Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uredjaj…).
– Usluga bežičnog interneta WIFI ne podrazumeva obavezno i dobar signal u sobama i svim delovima hotela. Moguće je da je signal odgovarajući samo u odredjenim delovima hotela, obično oko recepcije ili baru. Takodje, brzina protoka može biti brža ili sporija u zavisnosti od tehničke opremljenosti. Oznaka WiFi ne podrazumeva BESPLATAN INTERNET nego način korišćenja interneta bežično.
– Organizator putovanja zadržava pravo na razmeštaj putnika po sobama, a ukoliko putnici nisu uplatili privatnu sobu (doplatu za jednokrevetnu sobu) – bez praznog kreveta u njoj. Postoji mogućnost spajanja putnika u sobama, kako bi se izbegla doplata za jednokrevetnu sobu. Trudimo se da putnike spojimo u sobu, vodeći računa o uzrastu putnika, kao i o polu, ali organizator ne može garantovati ovu uslugu, iako će nastojati da izadje u susret željama putnika. Putnik će prihvatiti da deli sobu (čak i dvokrevetnu sobu sa twin ili double krevetom) sa osobom koju mu organizator dodeli, ukoliko nije platio doplatu za jednokrevetnu – privatnu sobu.
– Zahtevi za twin ili double sobe, konektovane sobe, family sobe i sl., uzeće se u razmatranje, ali grupni aranžmani ne podrazumevaju potvrdu ovakve vrste smeštaja, niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, spratnost, francuski ležajevi i sl.). Agencija organizator ne može obećavati ovakve usluge.
– Kod autobuskih aranžmana predvidjene su pauze radi usputnog odmora na oko 3 do 4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu i raspoloživosti kapaciteta stajališta. WC-i u turističkim autobusima nisu u upotrebi.
– U prevoznim sredstvima je zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
– Organizator putovanja zadržava pravo na razmeštaj putnika u prevoznom sredstvu. Putnik će prihvatiti bilo koje sedište u prevoznom sredstvu koje mu organizator dodeli. Organizator će nastojati da izadje u susret željama putnika, ali ne može garantovati ovakvu uslugu.
– Agencija organizator ili inopartner odredjuje mesta polaska i dolaska prevoznog sredstva, mesta za pauze i njihovu dužinu. Uobičajena mesta za pauze u zemlji i inostranstvu su neke od pumpi sa odmorištima na maršuti, kao i motel, u trajanju od 20 – 60 minuta. Ukoliko pratilac grupe proceni da je transfer u zakašnjenju ili je gužva na graničnim prelazima veća od uobičajne, može doneti odluku, a u vezi sa Zakonom propisanim uslovima prevoza putnika u drumskom saobraćaju, da ne napravi, ili skrati, predvidjene pauze.
– Agencija prevozi putnike do objekta smeštaja onoliko koliko je to fizički moguće. Prenos prtljaga do smeštajne jedinice putnici obavljaju sami.
– Napominjemo da su u pitanju grupna putovanja, i tome je sve podredjeno. Prema tome potrebno je jasno sagledavanje situacije da u vozilu muzika i filmovi koji se puštaju zavise isključivo od organizatora i predstavnika agencije u prevoznom sredstvu kao i atmosfere koja se želi postići, a sve zavisno od destinacije koja se posećuje (želimo vam skrenuti pažnju da su putovanja prevashodno namenjena mladima i onima koji se tako osećaju, tako da su muzika i filmovi prilagodjeni našoj ciljnoj grupi). Temperatura u vozilu ne može se podešavati individualno za svako sedište, jer ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno, i sl. Za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje medju putnicima i osećaj kolektivizma.
– Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Organizator putovanja i organizator izleta na putovanju (inopartner) zadržavaju pravo izmene termina i uslova izvodjenja fakultativnih izleta predvidjenih programom, kao i redosleda razgledanja usled objektivnih okolnosti. Za realizaciju fakultativnih izleta (Daleke destinacije i avio aranžmani) je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz korekciju cene – cene mogu biti više). Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika, a može doći i do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili usled nepredvidjenih okolnosti na koje organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije ni odgovoran za realizaciju fakultativnih izleta, kao ni za eventualnu promenu cena poslatih pre započinjanja putovanja.
– Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu).
– Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da provere na internetu radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom na putovanju.
– Upozoravaju se putnici da zbog poštovanja satnica predvidjenih programom putovanja, ne postoji mogućnost zadržavanja autobusa na graničnom prelazu radi regulisanja povraćaja sredstava po osnovu “tax free”, pa Vas molimo da to imate u vidu.
– Putnik je dužan da poštuje satnice odredjene od strane predstavnika agencije na putovanju. Ukoliko putnik ne poštuje satnicu i ne pojavi se na dogovorenom mestu polaska u dogovoreno vreme polaska,  predstavnik agencije će smatrati da je putnik svojevoljno odlučio da ostane na destinaciji, što mu daje za pravo da isključi putnika sa putovanja i nastavi sa realizacijom programa, ne snoseći nikakvu odgovornost za taj potez.
– U slučaju nedoličnog ponašanja putnika,  ometanja vodiča ili vozača u obavljanju posla ili uznemiravanja drugih putnika, vodič ili predstavnik agencije ima pravo da tog putnika isključi sa putovanja bez prava žalbe ili povraćaja novca.


Za sve informacije možete nas kontaktirati:
Beograd, RUZVELTOVA 10 (u pasažu); tel: +381114095295 ; +381114095296 ; viber: +381653444600
office@mangatrip.rs