KUBA

kuba-plaze

Ulaz u Havanu po prvi put je idealan filmski set: nostalgični svet klasičnih automobila, krckanje tranzistora, zveckanje domina i deca koja se igraju ručno-pravljenim igračkama na ulici; na selu farmeri sa kaubojskim šeširima, jašu na konjima kroz šume i volovskim zapregama obrađuju polja, kolica prepuna domaćeg povrća a domaćini ušuškani u stolice za ljuljanje, piju rum na svojim verandama. Gotovo šest decenija komunizma, možda oduzima Kubi njeno materijalno bogatstvo; sistem ostavlja mnogo gladnh i eho kroz prazne radnje. Ali zemlja je kulturnog bogatstva  – od salse do baleta, džeza do opojne udaraljke afro-kubanske religije – sačuvane u vremenu, kao i momenat kada se Kastro i Obama rukuju po prvi put, te postoji hitnost posetiti ovo ostrvo u svojim poslednjim danima izolacije, dok i dalje nastavlja da pulsira sopstvenim, jedinstvenim ritmom. Kuba je i dalje Karipsko ostrvo, a plaže i uvale su praznik mora.

I nemojte pomisliti da je to sve što postoji – jer Manga Trip vam pokazuje čitav jedan svet izvan odmarališta.

Kuba

Kuba je najveće karipsko ostrvo locirano između Karipskog mora i severnog Atlantskog okeana. Nalazi se 145 km južno od Floride, između Kajmanskih ostrva i Bahama, zapadno od Haitija i severozapadno od Jamajke. Poznata po cigarama, rumu, vrelim kubanskim ritmovima, pesmi GuantanameraBuena Vista Social Clubu, starim ševroletima, Če Gevari koji se sa Fidelom Kastrom borio u Kubanskoj revoluciji…Kuba je jedna od najpoželjnijih destinacija za posetu koja će vas razdrmati zauvek!

Fidel Kastro je 1959.god organizovao pobunjeničku armiju i preuzeo vlast na Kubi.

KaribiNajbolje vreme za posetu Kubi je između novembra i aprila, da biste izbegli uragane i oluje na jesen i lepljivu vrućinu leti. Zvanični jezik je španski, ali Kubanci malo gutaju slogove. Engleski se priča svuda. Tradicionalno, Kuba je katolička, ali ima mnogo religija miksovanih sa afričkim – najčešća je Santeria čiji sveštenici su obučeni u belo. Pozivni broj je  53, broj za hitne intervencije je 116 a za informacije je 113.

U opticaju su dve valute: lokalni kubanski pezos CUP i kubanski konvertibilni pezos CUC. CUC koriste turisti za plaćanje hotela, taksija, muzeja, hrane, cigara, ruma… 1 CUC = 28.62 CUP. Roba koja se može kupiti za lokalni pezos je ograničena – voće, povrće, brza hrana na ulici, lokalne cigare. USD više nije u upotrebi na Kubi. U Banco Metropolitano možete zameniti sve strane valute. Većina turista ne koristi nacionalnu valutu, a bekpekeri i posetioci nižeg budžeta mogu da uštede kupovinom hrane za lokalne pezose ako su voljni da jedu pizzu i kajganu. Visa & Mastercard kreditne kartice, ako nisu američke, uglavnom su u upotrebi. Ne oslanjajte se na bankomate kao u drugim zemljama.

KubaNajpopularnija lokalna roba  i suveniri su rum, cigare i kafa, dostupni u radnjama po celom gradu, ali i po ulici. Kupujte cigare sa računom, u legalnim radnjama, jer ako se budete pogađali na ulici, velike su šanse da će vam uvaliti fejk. Kubanci su dobri i u muzici – salsa, son i Afro Cubano. Kuba je popularna po medicinskom turizmu – tretmani raka, operacije oka, plastična hirurgija i bolesti zavisnosti su 60-80 posto jeftinije nego u US.

Víazul je najbolja BUS linija za obilazak ostrva koja vozi na sve zanimljive tačke. Komforni su, sa klimom i toaletom ali ponesite svoju hranu i nešto garderobe, jer klima nekad prejako duva. Astro je linija koju koristi najviše Kubanaca, ali je strancima onemogućeno da kupe kartu. Do popularnih destinacija moguće je putovati minibusevima, nekoliko dolara skuplje. Kao alternativa, tu su collectivos – jeftiniji, voze tačno gde želite i stanu gde želite ako ste gladni. Razdaljina  Santa Clara-La Habana: Viazul košta 18 CUC, collectivos košta 40-50 CUC (što je 10-12 CUC po čoveku). Taxi je najzgodniji način transporta u velikim gradovima. Postoji nekoliko vrsta: zvanični, privatni I potencijalno nelicencirani yank tanks i mali trotočkaši coco-taxi. Najviše ih ima ispred velikih hotela, ali jeftiniji su ako ih uhvatite na nekom drugom mestu. Primetićete neobično mnogo  US oldtajmera na ulicama. Popularno zvani yank tanks, to su ostaci uvoza iz 50-ih koji su i posle pola veka I dalje u upotrebi. Vozi se desnom stranom. Cena RENT-A-CAR je od 65 CUC dnevno. Ako budete umešani u saobraćajnu nezgodu, ostaćete u pritvoru dok se proces ne okonča, što može trajati mesecima, zato se ne prepopručuje rentiranje kola na Kubi. Glavni putevi su prohodni, ali su slabo obeleženi, ponesite mapu. Sistem koji ima objekte za autostopere  je najekonomičniji način za putovanje na Kubi, iako su obavezni fleksibilnost u rasporedu i dobro poznavanje španskog jezika. Poznat kao El Amarillo,  po žutim uniformama saobraćajaca, sastoji od tačaka po glavnim rutama gde vozila treba da stanu i pokupe stopere. To je često full service sa vodom, hranom i čekaonicom. Plaćate mu oko 20 pesosa kad nađete vožnju od jednog grada do drugog. Novac ide državnoj kasi, pa je zato mnogo lakše naći prevoz noću kad nema Amarila, tada vozači mogu da uzmu neke pare. Naravno, uvek je moguće uhvatiti prevoz van ovih pointa, ali onda treba dati vozaču 20-50 pezosa. Jedini pouzdan VOZ na Kubi je noćni Tren Francés  koji vozi između Havane i Santiago de Cuba. Ostali se često otkazuju,  neudobni su, nema hrane, prtljag se krade…bolje stopirajte. Mirni putevi i prelepi pejzaži su idealni za BICIKLISTE, ali ponesite svoj bajk, po mogućnosti mountain sa rezervnim delovima. Nipošto ne iznajmljujte bajk jer ćete dobiti kineski krš!

KubaHrana u restoranima je preterano blaga, ako očekujete ljute papričice kao na drugim karipskim ostrvima, imajte u vidu da je nacionalno jelo pirinač i pasulj. Najbolja hrana je u casa particular ili u PALADARES – restorani u privatnim kućama. Crni pasulj je glavna hrana mnogih domaćinstava, a jedu prasetinu i piletinu. Možete naći i meso kornjače na meniju Paladaresa, ali one su ugrožene pa je ovo ilegalno! PALADARES su brojni, čak i u malim gradovima, ali broj mesta je ograničen. Jedite samo u onima koji imaju jelovnike sa cenama,  u suprotnom možete platiti mnogo više. Ako vas Kubanac odvede u paladares, moraćete da platite i njemu što vas je doveo. Obrok košta 7-10 CUC po osobi. Obrok u hotelima i restoranima je 20-30 CUC po osobi. Teško je naći objekat koji služi doručak, osim u casas particulares koji služe obilan doručak za 4 CUC po osobi, ako se dogovorite. Ukusan obrok od pirinča, povrća i mesa – CAJITA – mala kutija – je prihvatljiva opcija, košta oko 1 US$ i prodaje se ispred kuća. Male tezge po gradu prodaju sendviče i pizzu za cenu od 2 do12 CUP. Kvalitet varira, kad nađete dobru, upamtite je. Kupovina od njih je podrška kubanskim porodicama.

KubaNacionalni kokteli su Cuba Libre – rum + cola i Mojito – rum, limeta, šećer, list sveže nane, soda i led. Ako tražite rum u malom restoranu, nemojte se začuditi ako imaju samo na flašu. Najpopularniji je Havana Club –  cena  je $4 za svetli rum star tri godine i $8 za tarmni rum star sedam godina. Cristal je svetlo pivo dostupno u dollar prodavnicama gde se prodaje i roba za CUC. Kubanci vole Bucanero Fuerte, koje ima 5.5% alkohola,  jako je i tamno, a postoji još jača varijanta, Bucanero Max. Brendovi Hatuey i Corona del Mar – prodaju se i za CUP.

BUDITE OPREZNI kada koristite novac. Pre ulaska u taksi, raspitajte se kod nekog pouzdanog kolika je realna cena, da vam ne bi naplatili mnogo više. Insistirajte na taksimetru. Prodavci često ne vraćaju kusur nego odmah usluže sledećeg, pod pretpostavkom da turisti ne znaju španski da ih pitaju štA se dešava.  Takođe, nekad ne stoji da li su cene u CUC ili CUP, pa vam mogu uzeti CUC umesto CUP. Posmatrajte šta radi onaj ispred vas. Prevare sa kreditnim karticama su česte, ne dajte karticu nikom u ruke!Ima mnogo jineteros – pokušaće da diluju štagod do droge. Ignorišite.

Varadero

Pijte flaširanu vodu, ali ako ostajete duže, ponesite dodatne filtere jer njihova voda je bogatija mineralima. Kubansko mleko nije pasterizovano i možete odreagovati. Kuba ima najveći broj doktora po glavi stanovnika na svetu, ali. teško je naći lekove, opskrbite se pre nego krenete. Šamponi, brijači, tamponi, kondomi su preskupi, ponesite od kuće.

Kubanci su jako druželjubivi I voljni da pomognu! Imajte u vidu da zarađuju oko US$15 mesečno, ako mogu da pomognu, sigurno hoće, ali očekuju da im platite uslugu. Ako vas pozovu na večeru, obavezno prihvatite. Jedan od načina da pomognete lokalnom stanovnišvu je da ostanete u casas particulares i jedete u paladares. Mnogo je zanimljivije a i činite dobro delo. Izbegavajte da ulazite u političke diskusije, iako su mnogi opušteni da pričaju iskreno sa strancima o politici. Nikad ne pričajte loše o zvaničnicima ili Kastrovom režimu! Kastro je i dalje popularan među stanovništvom, naročito starijim i kritika bi mnoge uvredila!

HAVANA

havanaHavana je prestonica Kube i jedna od njenih 14 provincija. Pedesetih, pre komunističke revolucije, Havana je bila jedna od najposećenijih tačaka Kariba, a otkako se Kuba opet otvorila za turizam devedesetih, ponovo je postala popularna. Uvek je krcata turistima, spremite se za gužve i redove.

Najzgodniji način transporta je taxi –  stari ševroleti, lade, ali i pežoi, škode i mercedesi. U gradu, vožnja ilegalnim taksijem nije problem, ali od ili do aerodroma, može da privuče pažnju policije. Najjeftinije taxi udruženje je Panataxi – bele ili žute lade sa crvenim znakom, kao i žuti pežoi. Do aerodrome stižete za 12 CUC iz centra. Coco Taxi i žuti trotočkaši su jeftin način vožnje po centru. Šetnja je daleko najbolji način da se iskusi grad. Mapu u ruke i uživajte!

NE PROPUSTITE: Muzej Revolucije i  Capital building. Posetite FABRIKU CIGARA po kojima je Kuba čuvena,  jedna postoji tačno iza Capital Buidling. U FABRICI RUMA Havana Club, jednog od najpoznatijih kubanskih rumova –  Većina izložbi je prevedena na engleski i dovoljno jasna. Šetajte ULICOM PRADO uveče, osvetljena  je i vrvi od uličnog života, kafića i šarma. Omiljeno šetalište turista i lokalaca je EL MALECON, sa očaravajućim pogledom na Zaliv. Vikendom mnogi lokalci ovde dolaze da se zabavljaju, ponesite flašu i pridružite im se. Uživajte u nepomračenoj slavi LA HABANA VIEJA- starog grada. PLAZA DE LA REVOLUCION  je ogroman trg kojim dominira statua i spomenik Jose Marti i slika Che Guevare koja ukrašava Ministrastvo unutrašnjih poslova. Dođite rano ujutro ili kasno uveče jer je tokom dana preplavljeno turistima i jako je vruće. PARK JOHN LENNON-A u Vedado sadrži jedinu statuu zapadnjačkog muzičara u Havani. Cvikeri su bili ukradeni pa zamenjeni. U HOTELU HABANA LIBRE u Vedado  bili su smešteni Kastrovi vojnici nekoliko dana po osvajanju Havane. Sadrži sjajan izbor fotografija u holu, kao i jedini 24h fast food restoran u gradu. KATEDRALA DE SAN CRISTOBAL u starom gradu, primer je barokne arhitekture sa asimetričnim figurama. Jedan od tornjeva je širi od ostalih. PLAZA DE ARMAS  je prostran i elegantan trg,  okružen baroknim konstrukcijama koje daju autentični kolonijalni šmek. Podignut 1600, zamenivši stari trg koji je bio centar religijske, administrativne i vojne aktivnosti, do 18. veka korišćen je za vojne smotre i parade. Danas je poznata i kao Cespedes Park, u čast osnivača države, čiji spomenik stoji u centru. Ovaj trg je često pominjan u knjigama istorije, atrakcije velike istorijske važnosti nalaze se oko trga, kao Capok drvo –  Ceiba. Latino američki FESTIVAL NOVOG FILMA u decembru sa internacionalnim filmovima na repertoaru, privlače oko pola miliona ljudi. TROPICANA SHOW je najpoznatiji kabare koji košta 90 CUC, ne propustite dok ste u Havani! Provozajte se u stilu, vožnja OLDTAJMEROM košta 20-30CUC na sat za 4 osobe.

Havana je iznenađujuće skupa ako spavate u hotelima i jedete u restoranima, kao bilo koja druga popularna destinacija. Problem je što Kuba ima dvojnu ekonomiju, ako biste živeli tu i koristili pezose, bila bi neverovatno jeftina. Na žalost, za turiste je ovo skoro nemoguće. Većina hotela gde se plaća pezosima ne primaju strance ili ako primaju, morate platiti CUC-om. Ako ste u low budget fazonu, spavajte u pansionima, mnogo je jeftinije a i hrana je bolja. Bankomata ima u centru, ali američke kreditne i debitne kartice ne mogu da se koriste. Uvek proverite sa svojom bankom da li vaša kartica važi na Kubi. Možete podići novac sa MasterCard u nekoliko menjačnica – npr Hotel Nacional, ali očekujte veliku proviziju

Dok restorani koji primaju konvertilni pezos mogu biti vrlo skupi za prosečnu hranu, Café de Oriente ima predivan ambijent. Prosečna cena večere je oko US$20 za dvoje. Neki restorani kao Hanoi u Calle Brasil, nude velike obroke za 5 CUC. Nacionalnim pezosima možete kupiti sladoled za 1 pezos (US$0.04) na malim tezgama po gradu. Bocadito – mali sendvič sa šunkom ili Cajita – mali obrok u kartonskoj kutiji za manje od 20 pezosa (US$0.80), ili parče pizze za 7-10 pezosa (US$0.40). Terminal de Omnibus pored Plaze de la Revolucion ima dobar peso café gde je piletina 25 pesosa – ($1.00 USD). Ako dobro otvorite oči, naći ćete ceo meni za 6-10 CUC. U starom gradu ih ima u manjim ulicama. Interesantan je restoran Bavaria u kineskoj četvrti, ako možete da zamislite kineski ambijent, a služe se pizza i špageti! Restorani u hotelima sa 5 zvezdica služe osrednju hranu za velike pare. Najinteresantniji restoran u zemlji je La Guarida. Nalazi se u stanu, do kog morate proći staru zgradu. Hrana je najbolja u Havani, enterijer je nadrealan. Oko $20 po osobi, rezervacije su obavezne, dva tri dana ranije. Doručak se retko gde služi osim u Chan Li Po u centru Havane, blizu kineske četvrti

La Bodeguita del Media je BAR gde je visio Ernest Hemingvej. U El Floridita, probajte daiquiri ilio Hemingway Special.

havana