KOSTARIKA 11 DANA

SAN HOSE – LA FORTUNA – MONTEVERDE

12.12 – 22.12.2020.

11 DANA / 9 NOĆI


Plan i program puta:

1.dan (12.12.): Beograd – Pariz – San Hose

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let do Pariza u 06.40h, broj leta JU310. Sletanje u Pariz u 09:20h po lokalnom vremenu. Pauza između letova je 4h i 20 minuta. Nastavak leta za San Hose u 13:40h, broj leta AF430. Sletanje u San Hose u 18:30h po lokalnom vremenu. Dolazak u San Hose, prestonicu Kostarike. Transfer do smeštaja. Ulazak u sobe. Slobodno vreme. San Hose, smešten u srcu Kostarike, je dom izvrsne arhitekture, uzbudljivog noćnog života i prijateljskih meštana. Grad prestavlja mešavinu tradicionalnog i urbanog, prošaran je muzejima, restoranima, umetničkim galerijama i parkovima. Noćenje.

2. dan (13.12.): San Hose

Nakon doručka obilazak San Hosea. Prolazimo kroz La Sabana Metropolitan park, najveći gradski park Kostarike, u kome se lokalno stanovništvo bavi rekreacijom. Nastavljamo dalje ka delu grada Rohmoser gde se nalaze moderne kuće i prodavnice. Obilazimo Nacionalni teatar gde ćemo imati prilike da naučimo nešto više o kulturi i istoriji Kostarike pre nego što zakoračimo u prošlost i posetimo Predkolumbijski muzej zlata. Prolazimo kroz trg Plaza de la Democracia i dolazimo do zgrade Vrhovnog suda. Videćemo Nacionalnu biblioteku, kulturno nasledje Kostarike, koja sadrži kopiju svake knjige koja je izdata u zemlji, Casa Amarilla – kolonijalni žuti dvorac u kome se nalazi Ministarstvo spoljnih poslova kao i Nacionalnni park. Prolazimo kroz istorijske četvrti  Otoya, Amon i Toumon gde ćemo imati prilike da vidimo kako je nekada izgledao San Hose. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan (14.12.): San Hose – La Fortuna

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme krećemo za La Fortunu, poznato turističko mesto pod vulkanom Arenal, oko koga se nalazi veliki nacionalni park i mnoštvo termalnih izvora. Slobodno vreme. Noćenje.

4. dan (15.12.): La Fortuna – Rio Celeste

Slobodno vreme ili fakultativni izlet u nacionalni park Tenorio – u planinskim krajevima ruralne Kostarike nailazimo na jedno prirodno čudo od kojeg zastaje dah. Šetajući kroz nacionalni park prolazimo kroz gustu kišnu šumu i dolazimo do rečnog korita Nebeske reke tako nazvane zbog svoje magične plave boje koja nastaje na mestu spajanja dve naizgled potpuno obične reke čije različite fizičke karakteristike doprinose tome da pomešana voda dobije ovu nestvarnu boju… hajking nas vodi uzbrdo i nizbrdo uz manje ili više utabane staze, te je preporučljivo propremiti udobnu i izdržljivu obuću… usput sa vodičem upoznajemo raskošni biodiverzitet Kostarike, razgledamo plavu lagunu, sumporoviti izvor i impozantni vodopad… obilazak traje oko 3h. Potom pravimo pauzu za ručak, a u povratku za La Fortunu odlazimo u neku od lokalnih toplica – kupanje u bazenima sa termalnom vodom iz vulkanskih izvora pod Arenalom… opuštanje i uživanje, sabiranje utisaka… slobodno vreme. Povratak u smeštaj. Noćenje.

5. dan (16.12.): La Fortuna – Arenal

Slobodno vreme ili vam predlažemo fakultativni obilazak nacionalnog parka vulkana Arenal – šetnje putevima lave koje je poslednji put tekla 2008. godine, uspon na najbliži vidikovac podno same vulkanske kupe, uživanje u divnoj panorami najvećeg kostarikanskog jezera… nakon pauze odlazimo do poznatog vodopada La Fortuna u čijem se prirodnom bazenu možemo okupati – silazak niz oko 500 stepenica vodi nas do samog vodopada koji je više nego vredan uloženoga truda. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

6. dan (17.12.): La Fortuna – Monteverde

Pakujemo stvari i odjavljujemo se iz smeštaja. Polazimo u avanturistički prelazak za Monteverde. Prvo nas očekuje vožnja do jezera Arenal, a potom ćemo brodićem preći na drugu obalu i autobusom preći u gradić ušuškan u oblačne šume. Čekiranje u smeštaj i slobodno vreme. Za putnike željne adrenalina preporučujemo  jednu od najuzbudljivijih avantura – fakultativno, koja se krije u šumama Monteverdea. Vodimo vas na  najduži zip line u Latinskoj Americi. Imaćete priliku da vidite džunglu iz drugačije perspektive i da osetite neverovatnu slobodu letenja. Po završenim letovima povratak.  Slobodno vreme. Noćenje.

7. dan (18.12.): Monteverde

Slobodno vreme ili fakultativni obilazak oblačnih šuma u okolini Monteverdea – u jutarnjim satima uz pratnju lokalnog vodiča odlazimo u rezervat prirode Monteverde – obilazak neobičnih šuma – fenomen karakterističan za tropske i suptropske predele u kojima je konstantno prisustvo niskih oblaka oko krošnja drveća – šuma je katalizator kondenzacije te u njenim niskim predelima često pada kiša koja hrani bujnu floru i faunu.  Nakon pauze za ručak odlazimo i u park Selvatura – imaćemo priliku da se upoznamo sa šumom iz drugog ugla, sa vrha krošanja – stau u ovom parku spaja 8 mostova koji se nalaze na različitim visinama od šumskog poda, negde čak i do 35m, i sa njih se može sagledati najrazličitije drveće od fikusa do raznih drvenastih paprati i lijana… slobodno vreme nakon posete parku. Noćenje.

8. dan (19.12.): Monteverde – San Hose

Pakujemo stvari i krećemo ka San Hoseu – prestonici Kostarike. U popodnevnim satima se upoznajemo sa centrom San Hosea. Preporučujemo šetnju krajem Amon, poznatom po letim i zanimljivim dizajnerskim radnjama, restoranima, kafićima, mnoštvu grafita i šarenih fasada koji će izmamiti dosta fotografija. Slobodno vreme. Noćenje.

9. dan (20.12.): San Hose – Poas vulkan

Slobodno vreme ili vam predlažemo odlazak na obližnju 2700m visoku planinu koja sadrži jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova Kostarike, a čija je kruna jedan od najaktivnijih vulkana na celom svetu – Poas. Posetićemo aktivni krater (razgledanje sa bezbedne razdaljine – panoramska platforma) i razgledati takozvanu Toplu lagunu, jedno od najkiselijih jezera na svetu. Potom se vozimo oko vulkana (usputno stajanje na vodopadu La Paz) do jednog od najlepših vodopada na Kostariki – Bikov vodopad… povratak u San Hose. Slobodno vreme. Noćenje.

10.dan (21.12.): San Hose – Pariz

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Pariz u 22:15h, broj leta AF431.

11.dan (22.12.): Pariz – Beograd

Sletanje u Pariz u 15:50h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 4h i 45 minuta. Nastavak leta za Beograd u 20:35h, broj leta JU315. Sletanje u Beograd u 22:55h po lokalnom vremenu. Kraj programa. Sa osmehom na licu planiramo novo Manga putovanje.


SMEŠTAJ:

SAN HOSE od 12.12. do 14.12. i od 19.12. do 21.12.2020.

Hotel Kekoldi 2* ili sl. – nalazi se na 1.5 km od centra grada. U okviru smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne.  Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. U blizini smeštaja nalazi se dosta restorana i barova. Usluga noćenje sa doručkom (kontinentalni).

FORTUNA od 14.12. do 17.12.2020.

Hotel La Fortuna 3* ili sl. – nalazi se na 300 metara od centra grada. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa sopstvenim kupatilom i klimom. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. U okviru hotela nalazi se restoran.

MONTEVERDE od 17.12. do 19.12.2020.

Camino verde B&B Monteverde Costa Rica Hotel 3* ili sl. – nalazi se u delu Monteverdea koji se naziva Santa Elena, na 2 km od centra. U okviru smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. 


MANGA PROMOCIJA

(Avio prevoz  sa taksama + smeštaj + transferi + vodič) 

1699€ 1549

Za prijave i uplate avansa do 25.03. od min. 500€ cena je 1499€
Za prijave i uplate u celosti do 25.03. cena je 1449€

DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:

Pri prijavi plaća se iznos od 100€ po osobi u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.
Preostali iznos aranžmana potrebno je isplatiti u jednakim mesečnim ratama najkasnije 20 dana pred polazak na put. 

Napomena:
U zavisnosti od datuma prijave – potpisivanja ugovora o putovanju i blizine datuma polaska na putovanje, iznos avansa prilikom prijave može varirati. Postoji mogućnost da deo aranžmana u iznosu od 250€ po osobi platite na destinaciji za usluge izvršene od strane inopartnera.

NAČINI PLAĆANJA:

Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.
Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
Kreditnim karticama banke Intesa moguće je plaćati do 6 jednakih mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa, Maestro): važi za poslovnicu u Beogradu
Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)
Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 2 meseca nakon završetka putovanja)


Aranžman obuhvata:
-Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd – San Hose – Beograd sa presedanjem u Parizu – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom
-Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus minibus, kombi, auto)
-Smeštaj u La Fortuni u hotelu 3* na bazi 3 noćenja (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u Monteverdeu (Santa Elena) u hotelu 3* na bazi 2 noćenja (1/2 ili 1/3 sobe sa ventilatorom)
-Smeštaj u San Hoseu u hotelu 2* na bazi 4 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe sa ventilatorom)
-Stručno vodjstvo puta / predstavnik agencije
-Troškove organizacije

Aranžman ne obuhvata:
-Vizu za Kostariku (Državljanima Republike Srbije vlasnicima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za boravak do 90 dana u Kostariki)
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Fakultativne izlete i obilaske
-Individualne troškove
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučujeFAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI – nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredviđenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za promene cena. U slučaju odustanka putnika, nakon uplaćenog fakultativnog izleta na destinaciji, prema pravilima i uslovima ino-partnera, povraćaj novca neće biti moguć. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.


Nacionalni park vulkan Arenal / Vodopad La Fortuna

U jutranjim satima transfer  iz La Fortune do obližnjeg vizitorskog centra NP vulkan Arenal – 1968. – mesto na kome cemo imati priliku da uz lagani hajk (oko 2h) obidjemo najznačajnije tokove lave koje je poslednji put tekla iz vulkana ne tako davne 2008. godine – približicemo se vulkanskoj kupi (najbliži vidikovac) i imati priliku da pored samog vulkana posmatramo i veštačko jezero Arenal – najveće u državi. Nakon posete i hajka privatnim transferom odlazimo oko vulkana u podnožije uspavane kupe (Cerro Chato) ispod koje izvire reka Fortuna koja u svom gornjem toku pravi jedan od najpoznatijih vodopada u celoj Kostariki – oko 500 redenih stepenika vode nas od baze na dole prema samom vodopadu ispod koga je moguce kupati se! Vodopad Fortuna jedan je od najposecenijih prirodnih fenomena u Kostariki i svakako njen najpoznatiji vodopad. Nakon kupanja i šetnje kroz zašticenu zonu predviden je povratak u La Fortunu, u kasnim popodnevnim satima. 

Izlet uključuje: privatni transferi tokom čitavog dana na svim relacijama po programu izleta, ulaznicu u NP vulkan Arenal, lokalnog vodiča, ulaznicu u zaštićenu zonu vodopada Fortuna. Izlet ne uključuje ručak.


Monteverde – adrenalinska šuma!

Transfer iz smeštaja  u Monteverdeu do centra za ljubitelje adrenalinskih avantura, letenja, slobodnog pada i mnogih drugih doživljaja od koji ce vam se zavrteti u glavi i koje cete zasigurno pamtiti za ceo život – samo za najodvažnije… i oni koji žele da postanu odvažni. Nakon opremanja ucesnika u avanturi o instruktaže koja traje oko 15 minuta kao i ispitivanja fizickog stanja ucesnika programa – stanje skeleta/muskulature – spremni krecemo na doživljaj iz više etapa: 9 obicnih zip lajnova, 2 supermen zip lajna (od kojih jedan apsolutno najduži u celoj Latinskoj Americi – 1600m!), jedan viseci most, jedan kabl spust, vožnja terenskim bugi džipom i za najodvažnije (opciono) mega Tarzan ljuljaška – visoka oko 50 metara izazov je za one koji žele da iskuse kako izgleda skakati sa lijane na lijanu… nezaboravna avantura od koje zastaje dah! Nakon završenog programa povratak u hotel.

Izlet uključuje : povratni transfer, ulaznicu i program u avantura parku – 9 obicnih zip lajnova, 2 supermen ziplajna, 1 viseci most, 1 kabl spust, vožnja bugi terencem, 1 megatarzan ljuljaška.


Monteverde – oblačna šuma i viseći mostovi Monteverdea

U jutarnjim satima odlazak u zašticenu zonu oblacnih šuma Monteverdea – u konstantnom oblaku na oko 1500mnv ove šume se nalaze na sudaru dve vlažne vazdušne mase (atlantske i pacificke) pri vrhovima planina koje ih odvajaju i prikojima se stalno formiraju oblaci  u kojima bujaju visoka stabla konstantno zelenih šuma u kojima kako mnogi tvrde život nikada ne prestaje vec se samo transformiše iz jednog oblika u drugi… šetacemo do viših delova šume u kojima duvaju konstantni vetrovi koji lagano kotrljaju oblake preko vrhova planina Monteverdea koji svoje ime upravo dobija po ovim zelenim šumama u planini. Neobicni prizori u magli daju šumi nesvakidašnji izgled koji ce vas kompletno izmestiti iz sadašnjeg vremena i odvesti u doba kada je planeta bila znacajno mlada, kada je zelenilo vladalo nesputano od strane coveka… treking u pratnji lok. vodica/rendžera koji ce nam približiti lokalnu floru i faunu… cca. 2,5-3h trekinga, nakon koga imamo pauzu za rucak (nije ukljucen u cenu izleta). Po završenoj pauzi za rucak odlazimo do Selvatura centra – najveci kompleks visecih mostova nad šumom koji ce vam dati kompletno drugaciji pogled na vrhove stabala oblacne šume koja ce se tada naci ispod vaših nogu – u ovom vizitorskom centru opciono možete posetiti i baštu kolibrija (nije ukljuceno u cenu izleta) u kojoj možete videti izbliza mnoštvo slobodnih kolibrija na hranilicama punih socnog i slatkog nektara kome kolibriji ne mogu odoleti – jedinstveno iskustvo za sve ljubitelje ptica. Poseta Selvatura centru traje cca. 1,5-2h. Povratni transfer do hotela u popodnevnim satima.

Izlet uključuje: privatni transfer, ulaznicu u NP Monteverde, lokalnog vodiča, ulaznicu u vizitorski centar Selvatura. Izlet ne uključuje ručak.


NP vulkan Poas

U jutarnjim satima polazimo ka najpoznatijem i jedinom konstantno aktivnom vulkanu Kostarike – Poas se nalazi na oko 50km od glavnog grada Kostarike, San Hosea, a na njegovom samom vrhu (oko 2700mnv) nalaze se panoramske paltforme za razgledanje vulkana u cijem se aktivnom krateru nalazi Topla laguna – jedno od najkiselijih jezera na svetu, na cijem dnu se nalazi usijani tecni sumpor – razgledanje vulkana sa bezbedne razdaljine – maksimalni ostanak u zoni razgledanja je 20 minuta i obavezno je nošenje zaštitnih šlemova. Nakon posete vulkanu krivudamo oko planine i posecujemo dva lepa vodopada – La Paz i Bikov vodopad, za mnoge najlepši u Kostariki. U vecernjim satima povratak u San Hose.

Izlet uključuje: privatni transfer, ulaznicu i rezervacije za NP Poas, ulaznicu u zonu Bikovog vodopada. Izlet ne obuhvata ručak.


Sve informacije možete dobiti u našim poslovnicama u Beogradu i Novom Sadu:

Beograd, RUZVELTOVA 10; tel: +381114095295 ; +381114095296

Novi Sad, MAKSIMA GORKOG 42; tel: +381213006899; +381213825638

Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!

PRIJAVI SE