MAROKO – TURSKA 13 DANA

ISTANBUL – MARAKEŠ – FES

09.04 – 21.04.2021.

13 DANA / 11 NOĆI

Kraljevina Maroko – zemlja mora, planina, pustinja, začina, kamila, ljubaznih ljudi, neprestanog sunca, jedinstvene tradicije, berberskih plemena, bogate istorije i kulture. Smeštena na sudaru Evrope i Afrike, Maroko je zemlja kontrasta, u kojoj u istom vidnom polju imate palme koje se njišu na pustinjskom pesku i snežne vrhove planine Atlas. Maroko je zemlja koja odvajkada predstavlja nepresušnu inspiraciju. Ova ponosna zapadna kraljevina (kako glasi prevod sa arapskog naziva) nikako vas neće ostaviti ravnodušnim. Moćne srednjovekovne dinastije koje su ostavile neizbrisiv pečat na tlu Španije, Portugalije i na severu Afrike i dalje evociraju uspomene na slavna vremena. Moderni gradovi i luke, nastali pod uticajem Evrope, samo su dodatno ulepšali sve ono što Maroko ima da ponudi: moćni, snegom prekriveni Atlas, mistične drevne gradove, egzotične berberske kasabe, dine i oaze usred beskrajne Sahare, opuštajuću atmosferu Atlantika. Nikada kolonizovan, pod kratkim francuskim protektoratom, Maroko je danas jedna od najvećih tajni i misterija sveta.


Plan i program puta:

1.dan (09.04.): Beograd – Istanbul 

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme. Let za Istanbul u 09:10 h, broj leta TK1082. Sletanje u Istanbul u 12:00 h po lokalnom vremenu. Transfer do hotela i smeštaj, nakon čega krećemo u šetnju gradom, gde ćemo videti Aja Sofiju – zdanje impresivne veličine, prepuno mozaika i fresaka, koje je u XV veku posle osvajanja grada od strane Mehmeda II pretvoreno u džamiju, iako je pre toga skoro devet vekova bilo najposećenija hrišćanska crkva. Zatim obilazimo Plavu džamiju, najdominantniju gradjevinu u Istanbulu, koja je sagradjena kako bi parirala Aja Sofiji sa svojih 6 minareta. Pravimo kratku pauzu kako bismo probali kuvani djevrek ili sok od nara kod nekog od mnogobrojnih uličnih prodavaca na Sultanahmet trgu, koji je sa svojim starim hipodromom nekada bio središte vizantijskog Konstatinopolja. Po završenom razgledanju sledi slobodno vreme. Preporučujemo odlazak u neki od mnogobrojnih restorana podno Galata mosta, u kojima možete uživati u vrlo ukusnim ribljim specijalitetima. Noćenje.

2.dan (10.04.): Istanbul – Marakeš

Odjavljivanje iz smeštaja, transfer do aerodroma u jutarnjim časovima i let za Marakeš u 11:30 h, broj leta TK619. Sletanje u Marakeš u 14:55 h po lokalnom vremenu. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme za odmor i pripreme za prvi dodir s gradom. U večernjim satima odlazak do trga Jemaa-El-Fnaa, najvećeg trga Afrike, koji je pod zaštitom Uneska. Postoji mogućnost organizovanja zajedničke večere u nekom od brojnih lokalnih štandova sa hranom, po kojima je trg opštepoznat, gde se spajaju svi ukusi Maroka na jednom mestu. Noćenje.

3.dan (11.04.): Marakeš – Bahia palata  – Saadijske grobnice – Majorel bašte

Nakon doručka krećemo u fakultativni obilazak znamenitosti starog grada – medine: džamija Kutubija iz XII veka, poznata kao arhitektonski uzor za sve ostale džamije gradjene u Maroku; Saadijske grobnice sakrivene iza Mulaj Jazidove džamije, poznate po neverovatnom enterijeru uradjenom u otmenom kararskom mermeru; palata Bahia – najlepše sačuvano marakeško zdanje iz doba marokanskog sultanata, u kome danas poznate ličnosti neretko slave rodjendne, poput Šon Kombsa aka Paf Dedija i drugih. Sve vreme prolazimo uličicama i sukovima (tržnice) medine, istražujemo berberske rukotvorine, tekstil, začine, zanatlijske radnje, nakon čega sledi pauza za ručak i predah. U popodnevnim satima odlazimo u skriveni raj u novom delu grada (Gueliz) – Majorel bašte, koja predstavlja čudesno delo pejzažne arhitekture u kojem je živeo i stvarao čuveni Iv Sen Loran. Slobodno vreme. Noćenje.

4.dan (12.04.): Marakeš – Esauira

Nakon doručka, pakovanje i polazak za Esauiru. Prolazimo kroz dolinu argana, u kojoj ćemo posetiti jednu od mnogobrojnjih uljara u kojima se preradjuje najpoznatija marokanska biljka. Saznaćemo mnogo toga o procesu njene prerade, upoznati se sa svojstvima jestivog i kozmetičkog arganovog ulja i mnogih drugih preradjevina, koje ćemo moći i da kupimo. Na kraju puta nas čeka Esauira – „Biser Maroka“, beli grad i luka na obalama Atlantika, koja će vas očarati svojim posebnim šarmom i opuštajućom atmosferom. Nakon dolaska u smeštaj sledi slobodno vreme za uživanje na plaži, a u popodnevnim satima šetnja unutar zidina starog grada. Jedinstvenost Esauire je to što se obala menja usled čudnog delovanja struja tokom noći, pa plaža svakog dana izgleda drugačije. Tu je i čuveni vetar – alize, koji privlači veliki broj kajtsurfera i vindsurfera! Slobodno vreme za obilazak medine, galerija i umetničkih radnji, po kojima je ovaj grad nadaleko poznat. Noćenje.

5.dan (13.04.): Esauira – Marakeš

Nakon doručka odlazimo u neko od lokalnih preduzeća za preradu argana, koji prirodno raste samo u Maroku, gde ćemo svedočiti procesu pravljanja kozmetičkog i jestivog ulja, te imati priliku da kupimo neke od najkvalitetnijih organskih proizvoda od argana. Nakon obilaska transfer do Marakeša. Dolazak u Marakeš. Ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.

6.dan (14.04.): Marakeš – Fes

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. U dogovoreno vreme polazak za Fes. Dolazak u Fes i transfer do smeštaja. Ulazak u sobe. Nakon kraćeg odmora prošetaćemo gradom u pratnji vodiča. Fes je jedinstven i drevan grad, svima dopadljiv. Izgubiti se u Fesu je prava čarolija, slepe ulice će vas dovesti do trgova sa nestvarno lepim fontanama i brojnim radnjama u kojima se nalazi pregršt rukotvorina. Slobodno vreme. Noćenje.

7.dan (15.04.): Fes

Slobodno vreme ili fakultativni obilazak grada: odlazak do muslimanske škole Bou Inania, koja je jedan od retkih verskih objekata u gradu u koji mogu ući i oni koji nisu muslimanske veroispovesti. Škola predstavlja i raskošan arhitektonski dragulj i jedan od najveličanstvenijhih objekata Maroka. Potom odlazimo do Bab Boujiloud kapije koja nas uvodi u Fes el Bali, odnosno stari deo grada, koji nam pruža priliku da istražimo i doživimo autentičnu lokalnu atmosferu. Fes el Bali je raj lokalnih zanatlija. Posetićemo čuvene štavionice, gde ćemo imati priliku da prisustvujemo procesu obrade kože. Slobodno vreme. Noćenje.

8.dan (16.04.): Fes – Volubilis –  Šefšauen

Slobodno vreme u Fesu ili dvodnevna fakultativna poseta Volubilsu i Šefšauenu. U dogovoreno vreme polazak za Volubilis. Volubilis je jedno od najznačajnijih nalazišta iz rimskog perioda u celoj severnoj Africi, koje je za Rimljane predstavljalo centar proizvodnje žita, vina i maslina. Grad je prestao da živi, medjutim njegovi ostaci i danas svedoče o bogatom životu iz minulih vremena, a posebno se izdvajaju najbolje sačuvani primerci rimskog mozaika u celom Maroku, koji su krasili nekadašnje patricijske vile, po kojima je nalazište danas poznato u svetu. Nakon završene posete sledi transfer do Šefšauena. Dolazimo do čuvenog plavog grada i smeštamo se u sobe. U dogovoreno vreme krećemo u istraživanje grada. Napravićemo nezaboravne fotografije, kupovati suvenire, jesti marokanske slatkiše i otkriti zbog čega je ovaj grad obojen baš u plavo. Slobodno vreme. Noćenje.

9.dan (17.04.): Šefšauen – Fes

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme za individualno istraživanje grada. Predlažemo vam obilazak utvrdjenja Kasbe, koje se nalazi u centru medine i koje je gradjeno u andaluzijskom stilu. Ono ponekad ima zanimljive umetničke izložbe koje se mogu posetiti, dok se sa njegovog tornja uvek pruža fantastičan pogled na celu medinu. Možete se prošetati mnoštvom plavih ulica i uličica i napraviti nesvakidašnje fotografije fasada i prolaza. U Šefšauenu možete kupiti kvalitetne boje za dekoraciju prostora, kao i mnoge druge lokalne suvenire sa Rifa. Takodje, mnoštvo ugostiteljskih lokala ima terase sa sjajnim pogledom na okolinu, u koje možete svratiti i uživati u jelu i piću s nestvarnim pogledom. U dogovoreno vreme transfer do Fesa. Dolazak u Fes i slobodno vreme. Noćenje.

10.dan (18.04.): Fes – Rabat

Slobodan dan u Fesu ili fakultativni odlazak do Rabata. U dogovoreno vreme polazak za Rabat. Stižemo i krećemo u obilazak Rabata, grada koji nudi potpuno uživanje. Naša prva stanica biće kraljevska palata, zvanična rezidencija marokanskog kralja – razgledanje bašti i monumentalnog glavnog ulaza u sam kompleks. Zatim nas Bab Oudaia uvodi u jedinstvenu i karakterističnu četvrt Kasbah, koju sigurno nikada nećete zaboraviti. Videćemo i andaluzijsku baštu iz perioda francuske kolonizacije. Potom obilazimo blistavi mauzolej kralja Muhameda V, a upravo se na tom mestu na hiljade Marokanaca zahvaljivalo za nezavisnost Maroka. Obilazimo i Hasan toranj, kao i medinu izgradjenu u andaluzijskom stilu. Slobodno vreme. U dogovoreno vreme povratak u Fes. Dolazak u smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

11.dan (19.04.): Fes – Marakeš

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Čeka nas celodnevni transfer kroz piktoreskne predele Srednjeg Atlasa na putu od Fesa do Marakeša, sa usputnim pauzama za predah, jelo i relaksaciju. U večernjim satima stižemo u Marakeš. Smeštamo se u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.

12.dan (20.04.): Marakeš – Istanbul

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj u dogovoreno vreme. Slobodno vreme za kupovinu suvenira i individualne aktivnosti do polaska na aerodrom. U dogovoreno vreme transfer do aerodroma i let za Istanbul u 15:55 h, broj leta TK620. Sletanje u Istanbul u 22:55 h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 8 h i 45 minuta.

13.dan (21.04.): Istanbul – Beograd

Nastavak leta za Beograd u 07:40 h, broj leta TK1081. Sletanje u Beograd u 08:20 h po lokalnom vremenu. Kraj programa. Sa osmehom na licu planiramo novo Manga putovanje.


SMEŠTAJ:

ISTANBUL od 09.04 do 10.04.2021.

Hotel City Hall 3* ili sl. – nalazi se u delu grada Fatih, na 900m od Aja Sofije i trga Sultanahmet. Bežični internet je dostupan u čitavom hotelu besplatno. Sobe su dvokrevetne, svaka soba je moderno opremljena sa zasebnim kupatilom i  TV-om. U blizini hotela nalazi se mnoštvo restorana.

MARAKEŠ od 10.04. do 14.04. i od 19.04. do 20.04.2021.

Hotel Lawrence D’Arabia 3* ili sl. – nalazi se na 20 min pešice od trga Jemaa-El -Fnaa. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, svaka sa sopstvenim kupatilom. U sobi se nalazi klima uredjaj, sef, tv uredjaj. U okviru hotela nalazi se kafić, bazen i restoran. Gostima je dostupan besplatan Wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom (kontinentalni).

FES od 14.04. do 19.04.2021.

Riad – Nalazi se u medini. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, svaka soba ima sopstveno kupatilo. Wifi je dostupan gostima hotela. U neposrednoj blizini nalaze se kafići i restorani u kojima možete uživati. Usluga noćenje sa doručkom (kontinentalni).


USLOVI I PRAVILA MANGA PROMOCIJE

Manga Trip Akcija

Oživimo svoje snove!!!

Rezervišite bilo koje daleko putovanje u našoj organizaciji do 01.09. i ostvarite popust od 100€ po osobi!

Period akcije: od 27.07. do 01.09.2020.
Za putovanja: od 01.08. do 01.06.2021.

U zavisnosti od visine avansne uplate zavisi i cena aranžmana na koju se i primenjuje ovaj popust.


Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!

MANGA PROMOCIJA

Cene na koje se primenjuje popust:


999€ 100€
~za prijave i uplate avansa~
do 01.09. od min. 50€


949€ 100€
~za prijave i uplate avansa~
do 01.09. od min. 500€

DINAMIKA I NAČINI PLAĆANJA

DINAMIKA PLAĆANJA:
Pri prijavi plaća se iznos od min. 50€ po osobi u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Preostali iznos aranžmana potrebno je isplatiti u jednakim mesečnim ratama najkasnije 20 dana pred polazak na put, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu, pre njene kupovine (nakon formiranja grupe) o čemu ćemo Vas blagovremeno obavestiti.

Napomena:
U zavisnosti od datuma prijave – potpisivanja ugovora o putovanju i blizine datuma polaska na putovanje, iznos avansa prilikom prijave može varirati. Postoji mogućnost da deo aranžmana u iznosu od 250€ po osobi platite na destinaciji za usluge izvršene od strane inopartnera.

NAČINI PLAĆANJA:
Gotovinski u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Putem tekućeg računa sa teritorije Republike Srbije (instrukcije putem elektronske pošte)
Putem deviznog računa iz inostranstva (instrukcije putem elektronske pošte)
Platnim karticama u prostorijama agencije (Master, Visa, Maestro i Dina)
Kreditnim karticama Intesa moguće je plaćati do 6 mesečnih rata, bez kamate (Master, Visa): važi za poslovnicu u Beogradu
Online platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina): putem elektronske pošte (sigurni link WSPay)
Deponovanim čekovima gradjana do 6 mesečnih rata (poslednja rata do max. 3 meseca nakon završetka putovanja)


Aranžman obuhvata:
-Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd-Marakeš-Beograd sa presedanjem u Istanbulu – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i prtljagom
-Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus, minibus, kombi, auto)
-Smeštaj u Marakešu u hotelu 3* na bazi 5 noćenja sa doručkom (1/2 ili 1/3 sobe)
-Smeštaj u Istanbulu u hotelu 3* na bazi 1 noćenja (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Smeštaj u Fesu u riadu na bazi 5 noćenja sa doručkom (1/2 sobe sa klimom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata:
-Vizu i uslugu viziranja za Maroko ( državljani Srbije – 25€ )
-Vizu za Tursku ( Državljanima Republike Srbije vlasnicima crvenog biometrijskog pasoša nije potrebna viza za boravak do 90 dana u Turskoj)
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučujeFAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI – nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa ino-partnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, datumu realizacije izleta, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za gorenavedene promene. Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu pokriveni garancijom putovanja organizatora putovanja, obzirom da se realizuju od strane lokalnih partnera.


Bahia palata – Saadijske grobnice – Majorel bašte 

Ovom celodnevnom pešačkom turom upoznaćemo Marakeš i njegove tajne na najbolji mogući način. Šetaćemo uskim ulicama medine, preko manjih i većih trgova do velelepnih zdanja, iz jedne epohe u drugu, iz bajkovitih ruševina do nestvarno lepih palata mavarske arhitekture. Posle pauze za ručak (ručak nije uključen u cenu izleta) posetićemo magične Majorel bašte (bus transfer) i upoznati se sa životom i delom modnog maga Iv Sen Lorana. Sve ulaznice po programu ulaze u cenu.

Izlet obuhvata: pratnju predstavnika agencije – vodje puta, lokalnog vodiča (na engleskom jeziku, sa prevodom na srpski), privatni transfer od hotela do centra grada, spoljni obilazak džamije Kutubije, privatni transfer iz centra grada do Kasbe, ulaznicu za Saadijske grobnice, ulaznicu za palatu Bahia, privatni transfer iz centra grada do Majorel bašti, ulaznicu u Majorel bašte i privatni transfer od Majorel bašte do hotela.


Esauira / 2 dana

Čuveni beli grad i luka na obalama Atlantika očaraće vas svojim posebnim šarmom i opuštajućom atmosferom. Smeštaj u riad/hotel. U popodnevnim satima šetamo unutar zidina starog grada. Jedinstvenost Esauire je u tome što se obala stalno menja usled čudnog delovanja struja tokom noći, pa plaža svakog dana izgleda drugačije. Tu je i čuveni vetar – alize, koji privlači veliki broj kajtsurfera i vindsurfera. Sutradan je predvidjena poseta jednom od mnogobrojnih lokalnih preduzeća za proizvodnju arganovog ulja, u kojem ćete imati priliku da se upoznate sa posebnim procesima obrade argana, kao i da probate jestivo arganovo ulje, kupite lokalne proizvode i vidite kako lokalno stanovništvo preradjuje ovu biljku. Odlazimo i do surferskog sela Sidi Kauki, u kom odmaramo pored obale, ili odlazimo do nekog od surferskih barova, uživamo u suncu, fotografišemo malu ribarsku citadelu… U povratku se zaustavljamo na šoljicu čaja u kafiću koji je bio omiljeno mesto Džimija Hendriksa tokom njegovog boravka u Esauiri.

Izlet uključuje: privatni transfer na relaciji Marakeš-Esauira-Marakeš, pratnja vodiča – predstavnika agencije, poseta preduzeću za preradu argana i proizvodnju arganovog ulja, obilazak medine u Esauiri. (Cena ovog izleta umanjena je za cenu smeštaja koji je plaćen kroz aranžman).


Fes – razgledanje grada 

Krećemo sa obilaskom muslimanske škole Bou Inania, koja je jedan od retkih verskih objekata u gradu u koji mogu ući i oni koji nisu muslimanske veroispovesti. Škola predstavlja i raskošan arhitektonski dragulj i jedan od najveličanstvenijhih objekata Maroka. Potom odlazimo do Bab Boujiloud kapije koja nas uvodi u Fes el Bali, odnosno stari deo grada, koji nam pruža priliku da istražimo i doživimo autentičnu lokalnu atmosferu. Fes el Bali je raj lokalnih zanatlija. Posetićemo čuvene štavionice, gde ćemo imati priliku da prisustvujemo procesu obrade kože.

Izlet obuhvata: lokalne transfere u gradu (privatni kombi/bus), lokalni vodič na engleskom jeziku (prevod na srpski), pratnja vodiča – predstavnika agencije, pešačka tura novom i starom medinom – Fes Ždid i Fes Bali, spoljno razgledanje kraljevske palate – glavna vrata, poseta sinagogi u Jevrejskoj četvrti, panorama grada sa utvrdjenja Borž Sud, poseta tkačnici tepiha, poseta sukovima Fesa, poseta medresi u Starom Fesu, spoljno razgledanje mauzoleja Mulaj Idrisa II – osnivača grada, spoljno razgledanje Keruanske džamije i poseta štavionicama kože.


Volubilis i Šefšauen

Volubilis je jedno od najznačajnijih nalazišta iz rimskog perioda u celoj severnoj Africi, koji je za Rimljane predstavljao centar proizvodnje žita, vina i maslina. Grad je prestao da živi, medjutim njegovi ostaci i danas svedoče o bogatom životu iz minulih vremena, a posebno se izdvajaju najbolje sačuvani primerci rimskog mozaika u celom Maroku, koji su krasili nekadašnje patricijske vile, po kojima je nalazište danas poznato u svetu. 

Šefšauen je jedno od najposećenijih mesta u Maroku, poznato po svom plavetnilu. Šetaćemo gradom i istraživati medinu. Uživaćemo u lokalnoj kuhinji i napraviti nezaboravne fotografije.

Izlet obuhvata: povratni transfer na relaciji Fes – Volubilis – Šefšauen – Fes, pratnja vodiča – predstavnika agencije, lokalni vodič na engleskom jeziku (prevod na srpski) u Volubilisu, ulaznica u arheloški kompleks, jedno noćenje u riadu u Šefšauenu.


Rabat

Rabat je prestonica Maroka i grad koji nudi potpuno uživanje. Naša prva stanica biće kraljevska palata, zvanična rezidencija marokanskog kralja – razgledanje bašti i monumentalnog glavnog ulaza u sam kompleks. Zatim nas Bab Oudaia uvodi u jedinstvenu i karakterističnu četvrt Kasbah, koju sigurno nikada nećete zaboraviti. Videćemo  i andaluzijsku baštu iz perioda francuske kolonizacije. Potom obilazimo blistavi mauzolej kralja Muhameda V, kao i Hasan toranj i medinu izgradjenu u andaluzijskom stilu.

Izlet obuhvata: povratni transfer na relaciji Fes – Rabat – Fes, pratnja vodiča – predstavnika agencije, lokalni vodič na engleskom jeziku (prevod na srpski).


Sve informacije možete dobiti putem telefona i maila:

Beograd, RUZVELTOVA 10; tel: +381114095295 ; +381114095296

office@mangatrip.rs

Pozivamo Vas da se priključite Manga avanturama i osvajanju sveta!

PRIJAVI SE