BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899


ZAGREB

Kneza Mislava 3

+385 (1) 5807190


 

Instagram

Želite li primati Manga Trip novosti?

Saznajte prvi o Manga Trip akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

OSTRVO PUKET

Na koja mesta pomisli turista kada govorimo o egzotičnom odmoru, tirkiznom moru, Suncu i pesku? Jedan od odgovora na ovo pitanje mora biti Phuket. Ostrvo Phuket nalazi se na  jugu Tajlanda i okružuje ga Andamansko more.  Bilo  je poznata luka još u ranim danima regionalne pomorske trgovine, stecište trgovaca iz Indije, Persije, Burme, Kine, rudarski region, a danas je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija koja nudi mnogo više od  predivne i izuzetno bogate prirode. Phuket vam pruža ne samo impresivne plaže, more, šume, raznoliki životinjski svet,već i mogućnost za istraživanje kulture i života. Druga istorija ovog kraja, periodi rata i periodi mira,  oblikovali su današnji Phuket. U njemu ćete primetiti varitet etničkih grupa, stilova i kuhinja.  Kinesko – portugalski uticaj u arhitektri stvorio je zanimljiv i jedinstven prostor koji okupira maštu, dok  istovremeno gostoprimstvo lokalnog stanovništva impresionira njegove posetioce. Uživajte u ovom rajskom mestu, okruženom  nestvarnim predelima, bujnom vegetacijom i posmatrajte spektakularne zalaske sunca uz ispijanje egzotičnih koktela od tropskog voća. Odmor na Puketu predstavljaće pravo zadovoljstvo svim članovima porodice, bez obzira na uzrast.

Gde otići i šta raditi dok ste na ostrvu ?

Muzej Phuket Thaihua – nalazi se u starom gradu Phuketa. Ranije je bio prva štkola kineskog jezika u provinciji Phuket koju je je osnovala prva generaija Kineza koja je imigrirala i trajno se naselila u gradu. Ovaj muzej omogućitće vam saznanje o istoriji Phuketa od davnina pa sve do današnjih dana. Sama zgrada muzeja primer je kinesko – portugalske arhitekture. U muzeju ćete naići na 13 sekcija izložbe a neke od njih su: istorija kineskih imigranata, životni stil i običaji, kinesko – tajlandski odnosi, istorija škole i druge.  Ovaj muzej je jedna od najznačajnijih ustanova culture u provinciji Phuket.

Vidikovac Khao-Khad  je popularno mesto među turistima pre svega zbog izuzetnog krajolika i pogleda koji se pruža sa ovog tornja.  Fotografisaćete okolinu, a ukoliko budete imali sreće iskusićete i maglu. Do same kule potrebno je doći peške. Hiljade stepenica čeka na Vas. Moguć je i prilaz kolima, a parking je obezbeđen.

Phromthep Cape – je drugi najjužniji rt ostrva.  Između litice rta i njegove padine nalaze se redovi palmi kroz koje turisti mogu šetati posmatrajući smaragdno  zeleno more. Ovde se nalazi i  svetinik izgrađen u čast 50-te godišnjice od stupanja kralja na presto. Putnici mogu da posete izložbu o njegovoj izgradnji a na vrhu se nalazi vidikovac.

Hat Kata je plaža zlatnog peska koja je poznata po odmaralištu  Club Med.  Stenama i liticama je odvojena od plaže Kata Noi koja je kompaktnija i mirnija.

Surin Beach je jos jedna poznata plaža Phuketu. Beli pesak i smaragdna čista voda. Ona se nalazi u podnožju brda, okružena zelenilom palmi. Na severu plaže je golf teren a pogodna je i za one koji vole surfovanje i to u sezoni monsuna.  Reč je o veoma popularnoj plaži punoj barova, restorana, hotela i bungalova.

Ne tako daleko od plaže Surin nalazi se od nje po mnnogo čemu različita plaža Kamala Beach. Atmosfera na ovoj plaži je mirnija, savršena za ove koji žele da pobegnu iz grada i osveže se. Zbog toga se za odmor na njoj odlučuju najčešće porodice.

Ostrva Koh Racha –  Racha Yai and Racha Noi su dva sestrinska ostrva južno od Phuketa. Obale ostrva Racha Yai pokrivene su belim peskom i okupane kristalno čistom vodom. Ukoliko se popnete na najvišu tačku ovog ostrva uživaćete u panoramskom pogledu na ostrvo. Ao Siam, Ao Tue and Khon Kae plaže pogodne su za ronjenje, a ukoliko svojim kamerama želite da zabeležite savršen zalazak Sunca, odlučite se za plaže na zapadu ostrva.  Ostrvo Racha Noi na deset je kilometara od ostrva south if Racha Yai, kamenito je i nije idealno za plivanje ali zato možete razgledati, iznajmiti brod ili pecati.

Koralno ostrvo (Coral Island/Koh He) – Ovo ostrvo je prosto stvoreno za uživanje, plivanje, ronjenje i druge vodene sportive ti to tokom cele godine. Zbog svoje lokacije na njemu se najmanje osećaju efekti monsuna. Odlazak na ovo ostrvo je popularan jednodnevni izlet za koji se odlučuju brojni turisti zbog njegove lepote i blizine.

Spomenik Dve heroine – U čast i sećane na dve žene koje su se istakle u sukobima sa Burmom i pokazale svoju hrabrost i patriotizam, Thao Thep Kasattri and Thao Sri Sunthon, izražen je ovaj istorijski spomenik koji se nalazi 12 km od samog centra grada Phuketa.

Religijski spomenici i svetilišta – Ukoliko želite osetite duhovni aspect ovih prostora postoji nekoliko mesta koja biste mogli da posetite. Jedno od njih je Chalong Temple, drevni hram monaha sa Phuketa koji su pomagali ljudima tokom kineske pobune. Zatim, možete otići do velike mermerne statue Bude na vrhu planine Naka Kerd i imati pogled na celu istočnu obalu Phuketa. Half-buried golden Buddha statue is the main attraction of Wat Phra Thong budistički hram svakako je vredno posetiti. Nije velik, ali je zanimljiv zbog starue do pola ukopanog Bude i legende o kletvi i nesreci koja se dešava onima koji probaju da ga otkopaju.

Ukoliko volite da posmatrate životinje sledeće aktivnosti na Phuketu vam se mogu učiniti zanimljivim i upotpuniti vaš odmor: za ribolovce tu je Phuket Fishing Park – opremu dobijate na licu mesta i krećete u lov na brojne vrste; možete posetiti i farmu, ali ne običnu. Krokodilska farma  da, i to postoji na Phuketu. Za one koji možda ne smeju da zarone, ali bi da vide stanovnike morskog dna tu je Phuket akvarium. Ostale opcije su vam: Phuket Ostale opcije su vam: Phuket Zoo i Bašta leprita i insekata (Phuket Butterfly Garden and Insect World)

Baan Teelanka & A-Maze-in-Phuket ili jednostavnije rečeno naopaka kuća – Izgrađena potpuno “naglavačke” i jedna je od novijih atrakcija na Phuketu. Zanimljiva za fotografisanje.

Kažu da tajlandske porodice retko možemo videti na plažama ukoliko je vreme lepo i Sunce sija. Gde onda odlaze? Odgovor je parkovi i vodopadi. Provedite se i kao lokalac! Tri najpoznatija vodopada koja možete posetiti na Phuketu su  Bang Pae, Ton Sai and Kathu vodopad.

Eko tura Flying Hanuman –  klizite 40 metara iznad džungle. Ovo je jedinstvena šansa da upoznate kišne šume Phuketa iz jednog zaista specionalnog ugla. Svakog puta izgledaće vam drugačije kako se boje i period godine budu menjale. Bezbedno je. Najpre se upoznate sa svim sigurnostim aspektima i opremom, a onda niz žicu, pa u avanturu.

Jahanje slonova je popularna aktivnost na Phuketu. Iako slonovi nisu specifična vrsta za ovo ostrvo, već žive u severnijim krajevima Tajlanda, između 15 i 20 kampova ovde nudi turu jahanja slonova. Danas se može reći da većina kampova za slonove na Phuketu adekvatno vodi računa o ovim životinjama.Za sigunost ovakve “vožnje” nije neophodno brinuti. Činjenica je da su je više slonica nego slonova i da su one stabilnije i poslušnije. Najveći broj kampova lociran je u blizini odmarališta Patong i plaže Kata Beaches.