Zakintos

Zakintos je najjužnije od Jonskih ostrva sa obalom dugom 123 km, poznato po dugim peščanim plažama, blagoj klimi, zelenilu, kao i gostoljubivim domaćinima i bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu.

Istočna obala, na čijoj sredini se nalazi grad Zakintos obiluje peščanim plažama. Grad Zakintos je u zemljotesu 1953.g. srušen do temelja, ali je na istom mestu za kratko vreme podignut grad u istom stilu. Danas ga zovu “Venecija juga”. Tsilivi se nalazi na istočnoj obali, 5km od glavnog grada Zakintosa. Karakteriše ga 4km duga peščana plaža sa kristalno čistom vodom. Turisti se u ovo malo, lepo mesto uvek vraćaju, zbog njegove lepe plaže i prirode koja ga okružuje.

Južni deo ostrva je primorski nacionalni park- rezervat za mediteransku vrstu kornjača Caretta-Caretta. Kornjače su retke i zaštićene grčkim zakonom. Otud je Zakintos poznat kao Ostrvo kornjača. Sa zapadne strane ostrva, duž kamenitih obala, razmnožavaju se foke Monachus Monachus.

Najpoznatija turistička mesta su Laganas, Kalamaki, Argasi, Tsilivi i Alykes. Obavezno posetite plažu Navagio, koja se pojavljuje na svim slikama i zaštitni je znak ostrva. Ukoliko ste se odlučili za odličan noćni provod, plaža Argasi je pravo mesto za vas, na 4 km od Zakintosa. Mesta Kalamaki i Laganas se nalaze na udaljenosti 6-8 km južno od glavnog grada i povezuje ih duga peščana plaža, predstavljaju centar turističkih dešavanja na ostrvu i prepuna su restorana,kafića i taverni.

Zakintos je postao neverovatno aktuelan kod mladih turista iz Srbije. U Laganasu ćete osetiti čari burnog noćnog života. Ludilo u diskotekama do zore, noćna kupanja, izlazak sunca sa ekipom na plaži, zahtevaju od vas da se dobro pripremite za letovanje. Cene pića su slične kao i u ostalim turističkim mestima u Grčkoj: pivo 2-3e, kokteli oko 5e, gazirani sokovi 1.5… Mada možete se odlučiti za varijantu kupovine pića u supermarketima (kao što je Dia, sa najširim asortimanom i najpovoljnijim cenama) i pripreme za kasniji provod u diskotekama.

Od grada Zante, autobuski prevoz vozi do skoro svakog grada na ostrvu. Lokalna transportna organizacija nudi organizovane ture za obilaske celog ostrva. U gradu postoji I taksi služba. Svakodnevno polaze I brodići Alykesu, Limini Keroi(keri Beach) I Laganasu. Možete koristiti rent-a-car po ceni 30eur/dan, ali ako uzimate na više pokušajte sa cenjkanjem jer su često raspoloženi da spuste cene.

Prepuno maslinjaka, sa prelepim plažama i mogućnošću za ekstremne sportove(ronjenje u pećinama), ali i sa obiljem dobrih žurki i provoda, ostrvo je meta turista najrazličitijih starosnih doba. Hoćete li se kao kornjača zavući u svoj oklop ili se otvoriti za nova poznanstva i provod kakav ćete dugo pamtiti, odlučite sami?!

 

 

 

* NAPOMENA: cene proizvoda i usluga su postavljene na osnovu prošlogodišnjih

podataka