Tunis

“Neko bi mogao da se zaboravi i da mu se učini da je neobično plavo-belo mesto Port el Kantaui izgrađeno kao holivudska pozornica i jednostavno izmešteno i postavljeno na tunižanskoj obali, obuhvaćeno sa dugačkim, savršeno čistim peščanim plažama. El Kantaui je šik, planski izgrađeno mesto, koje nema nekih istorijskih korena ali je snabdeveno svim onim što je neophodno turistima koji traže lagano uživanje u zanosnoj okolini. Grad je nazvan “turistički geto”, doduše izvrstan i uspešno uređen sa svojom mediteranskom lokacijom i mavarskom aromom.”

El Kantaui je načičkan odličnim restoranima koji služe jela svih kuhinja. Najbolji restorani su ispred luke, kao što je sofisticirani La Daurade ili Les Emirs koji poslužuje tradicionalne specijalitete, a tu je i poznati Le Meditere. Cene su prilagođene evropskim standardima ali su više nego bilo gde u Tunisu.

Ovde nema mogućnosti za povoljnije letovanje jer su svi hoteli vrhunskog renomea, a cene su prilagođene kvalitetu. Sve to i još mnogo više, u savršenoj organizaciji agencije Manga Trip koju toplo preporučujemo svima koji žele pravi odmor… Sigurno ćemo se vratiti još jednom i ponoviti sve to…

A sad –  kako smo mi to doživeli…

Boravili smo u PORT EL KANTAUI – u početkom maja i odmor je bio kao iz bajke. Mesto je božanstveno, sa mnoštvom zelenila i puno lepih hotela. To je malo, isključivo turističko mesto sa malom lukom u kojoj se nalaze jahte i brodići. U neposrednoj blizini luke smeštena je šoping trasa sa bezbroj malih prodavnica suvenira, kože, satova, nakita (oprezno prilikom kupovine – sve je pozlata!:))… Trg krasi prelepa fontana sa svetlosnim efektima koji se noću smenjuju u ritmu Vivaldijeve muzike, u kombinaciji sa mirisom vanile svugde oko vas. Tu se nalaze i mnogobrojni restorani, kafići, luna park za decu… Gradić je izuzetno čist i “umiven” u svako doba dana. Malobrojni meštani su jako ljubazni i učiniće sve da se osećate bezbedno i kao kod kuće. Bili smo smešteni u hotelu Club El Cantui 4*,  koji je 2 km udaljen od luke i centra Porta gde se uvek nešto dešava i gužva je. Sam hotel je savršen u svakom pogledu, turista se jednostavno u njemu oseća kao kralj. Ima sopstvenu plažu i predivni park u sklopu hotela. Ležaljke, sunđeri, peškiri za plažu i suncobrani na plaži se ne naplaćuju. Besplatno je i korišcenje jakuzzi – a, otvorenih i zatvorenih bazena. Restoran ima najbolju i najobimniju ponudu slanih i slatkih jela koje smo ikada videli! Na 20-ak minuta hoda ili 2 minuta taxi vožnje od hotela, nalazi se CENTAR PORTA u koji smo išli radi šetnje i radi šopinga. U prodavnicama je obavezno cenkanje, jer prva cena koju traže je i do deset puta viša od cene koju platite na kraju cenkanja! Postoje prodavnice (obično su to supermarketi) sa fiksnim cenama pa preporučujemo da prvo vidite, radi poređenja, kakve su cene u njima. Hotelska plaža je velika, uredna, uvek čista sa, poput brašna belim peskom, koji je u svako doba dana prijatno mlak i nikada ne leti u oči bez obzira na vetar. Pre podne more je mirno a popodne se zbog jačeg vetra stvaraju prelepi talasi. Na plaži možete upražnjavati sve vrste sportskih aktivnosti – vrlo povoljno: paraglajding, skuteri, banane, skijanje na vodi, vožnja gusarskim brodom… Nenametljivi konobari služe osvežavajuća pića, voćem, kolačima…. .

Noćni izlasci su opuštajući, u sklopu hotela postoje organizovane tematske večeri sa animatorima koji se trude da vas što pre opuste i što više nasmeju. Uživajući u ispijanju omiljenog pića i pušenju nargile, možete slušati karaoke, gledati trbušne plesačice i domaći folklor… Od izleta posetili smo SAHARU koja je na nas ostavila najjači utisak i koja je nešto što se prilikom posete Tunisu ne sme propustiti! Uživali smo u svakoj sekundi tog putovanja po pustinji koje je trajalo dva dana a prošlo je za tren! Sve je bilo savršeno izorganizovano i bukvalno uštimano u minut, što je na takvom putu najvažnije. Mislim da do sada nije prošao dan a da se nisam setila Sahare i tog divnog izleta ( Koloseum u El Jemu, Plantaže maslina i urmi, nepregledna prostranstva pod peskom, oaze, Berberske kuće, vožnja džipovima, jahanje kamila, isušena korita reka, kanjoni, slana jezera, fatamorgana, kristalna pustinja, bajkovita oaza gde smo noćili poput one iz 1001 noći, scenografija iz filma Rat zvezda, tepisi i džamija u Keruanu…) slike koje ćemo pamtiti do kraja života. A sada se vraćamo u stvarnost J…

Jedan dan smo odvojili za posetu Susu. SUS je ogroman grad, koji ne možete obići za jedan dan, kako smo mi planirali J U njemu se nalaze novi i stariji deo grada, gde možete zateći i ljude kako prose na sred ulice. Posetili smo Medinu koja je fascinantna za ljubitelje istorije. Tu se nalazi i šoping zona, za koju preporučujemo vrhunsko cenkanje, jer ste Vi šef i sami određujete cenu… Vratili smo se u Port, kako bismo iskoristili ostatak dana za uživanje i kupanje. Te iste večeri smo opet otisli u Sus taxijem koji nije uopšte skup, negde oko 5 tunižanskih dinara (1 din-1.7 eu). Naravno možete ići i autobusom, koji liče na nače, samo bez gužve, a cena je oko 1 dinar. To veče smo posvetili noćnom zivotu Susa. Prvo smo obišli Club Bonaparte, gde se isključivo sluša rnb muzika. Negde oko 2 posle ponoći pešaka smo se spustili do njihovog najpoznatijeg cluba Banana, gde na plafonu  i na zidovima možete videti slike i postere Če Gevare, što veoma dobro izgleda. Muzika je bila super, tehno, house, dance…. što odgovara većini ukusa… Međutim, sve sto je lepo kratko traje, već je svanulo i morali smo da se vratimo u hotel…

Ostale slobodne večeri provodili smo u hotelskoj diskoteci, uvek punoj, i sa dosta animatora koji se trude da vam ulepšaju veče.

Naš aranžman je trajao 8 dana, ali za ovako nešto, potrebno je 15 dana, da biste stigli da sve obiđete i vidite sve što vas interesuje.

Nadam se da sam ovim kratkim putopisom iz Tunisa, uspela da Vam dočaram zašto vredi otići u najsigurniju zemlju Afrike – Tunis.

Ana Blagojević