Tignes

L’Espace Killy (Tignes i Val D’Isere)

Bilo da ste apsolutni početnik, skijaš rekreativac, snowboarder ili takmičar ovde ćete svakako naći nešto za svoj ukus. L’Espace Killy s pravom nosi naziv jednog od najlepšeg skijališta na svetu.

L’ Espace Killy je kompleks skijališta u Savojskim alpima koji obuhvata staze Val d’Isere-a i Tignes-a, a proteže se na nadmorskoj visini od 1550m do 3450m. Ova visina omogućuje skijanje svih 365 dana u godini, a samo skijalište obuhvata i dva glečera – Grande Motte (3656 m) iznad Tignes-a i Pissaillas (3488m) iznad Val D’Isere-a. Od kada je skijaška legenda Jean Claude Killy (osvajač 3 zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1968. godine) preuzeo vođenje kompleksa L’ espace Killy, ono je postalo jedno od najposećenijih skijališta u Evropi. Prepoznatljivo svim ljubiteljima filmova po velikoj brani na samom dnu skijališta na kojoj je nacrtan sam J.C. Killy, zatim po zaleđenom jezeru u samom Tignes-u, a koje smo imali prilike da gledamo u nedavnim hitovima „Dobar posao u Italiji“, „Taxi 3“ i legandarno „Veliko plavetnilo“.

Skijalište u brojkama deluje zaista impresivno:

300 km staza koje povezuje 90 modernih liftova (2 kabinske žičare, 8 gondola, 44 sedešnice, 36 ski liftova),

131 staza (16 crnih, 35 crvenih, 60 plavih, 20 zelenih),

2 snowpark-a, a o svemu se brine 61 ratrak, 109 ski patrola, 300 žičara i 331 top za veštački sneg.

Teško je izdvojiti šta je na ovom skijalištu najveća poslastica.

-Možda sama činjenica da na skijama možete proći preko 1600 m nadmorske visine spuštajući se s Grande Mottea u Val D’Isere…

-Možda odlično pripremljene staze koje su toliko dugačke da vam ponekad treba i oko sat vremena za jednu stazu…

-Možda markirana i nemarkirana off-piste područja za koje neki kažu da su najbolja u Evropi i posebna edukativna SPOT zona u kojoj pod posebnim uslovima možete vežbati skijanje van staza.

-Možda i vest za početnike kojima su neki liftovi na raspolaganju besplatno.

-Ili možda činjenica da su ovde apres-ski partiji za vreme i nakon skijanja najluđi, a koje možete pronaći na izlazu iz Daille gondole, u dolini između Val D’Isera i Tignesa.  Odmora jednostavno nema…

Tignes

Skijaški i snowboard centar Tignes u Francuskim Alpima čini 5 sela: Val Claret, Tignes le Lac, Le Lavachet, Tignes Les Boisses i Tignes-les-Brévières. Prva tri nalaze se jedno pored drugog na 2100 m nadmorske visine dok su Les Boisses i Les Brevieres niže u dolini, prvo iznad, a drugo ispod brane hidrocentrale. Les Brevieres je najstarije od 5 sela koja čine skijaški centar. Smešteno na 1560m u dolini Tarentaise tradicionalno savojsko selo datira iz 13. veka kada je nosilo ime ‘Les Brenieres’.

Originalno selo Tignes bilo je u dolini Isere ispod Val d’Isere-a. Nakon II svetskog rata Francuskoj je bila neophodna električna energija i odlučeno je da se izgradi hidrocentrala u dolini Isere. S jedne strane to je trebalo da bude veliko dostignuće francuskog inženjerstva i veliko dobro za Francusku, a sa druge to je nažalost značilo potapanje sela Tignes. Centrala je završena i selo je uronulo u vodu 1952 godine.

Nakon potapanja starog sela odlučeno je da se izgradi skijaški centar na višem jezeru (Le Lac) koje je okruženo planinskim masivom na čijem se vrhu nalazi Grand Motte glečer (3656 m). Ski centar je izgrađen uglavnom 60-ih godina s arhitekturom koja je u ono vreme predstavljala vrhunac.

Skijaški kompleks Espace Killy koji danas nudi preko 10.000 ha skijaških površina koje su međusobno povezane najveći je u svetu. Skijanje je ovde moguće 365 dana u godini. Pored epiteta najveći, Espace Killy nosi i epitet jednog od najlepših skijaških kompleksa, a otkad ga vodi francuska skijaška legenda Jean Claude Killy to je i jedno od najposećenijih skijališta u Evropi.

Skijaški kompleks ima

300 km staza i jedan od najvećih snowparkova u svetu 2.4 km

1 voz

2 kabinske žičare

39 gondola

68 sedešnica

85 ski liftova