Thailand

Thailand (Prathet Thai) doslovce znaci „zemlja slobodnih“.
Glavni grad je Bangkok (Krung Thep) sto znači“ grad andjela „.
Tajlandska kraljevina
leži u srcu jugo-istočne Azije graniči se na severu i severo- istoku sa Laosom,Burmom na severo-zapadu, Andamanskim morem na zapadu,Kambodžom i Tajlandskim zalivom na istoku i Malezijom na jugu. Thai zauzima površinu od 513.115 kvadratnih kilometara,slično kao i Francuska, i proteze se 1.620 km od severa do juga i 775 km od istoka na zapad.
PRESTONICA

Fascinantan, zaprepašćujuci sa ekslpozijom svetlosti i boja, smatra se najkosmopolitskim gradom jugo-istočne Azij. Bangkok je istovremno i najveća tajlndska riznica, centar duhovnih i kulturnih vrednosti, politički, komercijalni, obrazovni i diplomatski centar Kraljevstva. Grad je proglašen za prestonicu Tajlanda 1782. godine od strane prvog monarha iz Dinastije Chakri, kralja Rama I. Smešten u srcu Tajlanda, ispresecan kanalima i tokom reke Chao Phraya – Kraljevska Reka – Bangkok se lagodno širi po Centralnoj ravnici. Sa preko 10 miliona stanovnika, Bangkok je metropola u kojoj se harmonično sreću tradicionalno i moderno, grad sa mnoštvom pagoda pored kojih izrastaju elegantni neboderi od čelika i stakla.
Mnogo toga treba videti u Bangkoku; palate, svetilišta, muzeje…Jedna poseta ovom gradu nikako nije dovoljna, ali omadjijan njegovim čarima, večno ćeš želeti da ponovo dodješ.

KLIMA

U Tajlandu vlada tropska klima sa tri godisnja doba: leto, koje traje od marta do maja, kisni period od juna do septembra i prohladni period od oktobra do februara. Prosečna godišnja temperatura u Tajlandu je 28 stepeni C, varirajuci u Bangkoku od 30 stepeni u aprilu, do 25 stepeni u decembru.

STANOVNIŠTVO

Tajland ima preko 60 miliona stanovnika.Pored Thai naroda koji čini 80% stanovništva prisutni su Kinezi sa oko 10%, Malajci sa oko 4% kao i manje laoske, monske, kmerske I indijske etničke grupe.

RELIGIJA

U Tajlandu budizam je više od religije i u stvari predstavlja način života. Budina učenja su sa svetošću poštovana od strane 93% stanovnika, a budistički kaludjeri uživaju bezgranično poštovanje. Pored propovedanja budine doktrine , kaludjeri su i savetnici onima koji im se obraćaju tražeći pomoć u razrešavanju svakodnevnih problema.
Jedino vlasništvo kaludjera je njihova mudrost, posuda za jelo koje primaju od vernika, kaludjerska odeća i igla za njeno održavanje, filter za vodu i odeća za kišni period. Poštovanje prema kaludjerima ne dozvoljava ženama da ih dotaknu ili pak lično daruju. Uobičajeno je da žene, poklone namenjene kaludjerima, ostavljaju na zemlji u njihovoj blizini. Ženama je dozvoljeno da se mole u svetilištima, da učestvuju u procesijama da prinose cveće i mirisne štapiće na oltarima svetilišta.
Prisustvo žena u religioznom životu je na neki način ograničeno, ali zato muškarci imaju pravo da se zakaludjere još od svoje sedme godine. Većina mladih provede najmanje jedan kišni period u manastirima da bi ušli u red odraslih. Odrasli, s vremena na vreme dolaze u manastire gde borave odredjeno vreme živeći uz kaludjere.

TAJLANDSKA KUHINJA

Tradicionalna tajlandska jela su izuzetno ukusna, ali istovremeno i jako zacinjena i pikantna. Ukoliko ne napomenete da vaše jelo bude manje ljuto ,”spicy”, nakon dva –tri zalogaja osetice potrebu za jednom cisternom vode I pride jednim buretom piva. I pored svega, zahvaljujući začinima koji se koriste u pripremi jela, naročito ljuta paprika, đumbiri i zeleni limun, tajlandska hrana je vrlo zdrava .Kazu da tajlandska jela oslobadjaju disajne puteve i stimulisu aktivnost digestivnih organa. Neizostavno uz svako jelo biće poslužen i pirinač koji pored izuzetnog ukusa ima i funkiciju da ublažava ljutinu posluženih jela. Pića koja Vam preporucujemo su tajlandsko pivo, caj i prirodni voćni sokovi.
Sa sigurnošću možemo tvrditi da je Tajland domovina egzotičnog voća. Uzgajano sa mnogo pažnje, čak slavljeno u okviru pojedinih fascinantnih tajlandskih praznika, voće je ponos Tajlanđana. Na svakom uglu mozete naći tezge prepune voća facinantnih boja, miria i ukusa. Pored “banana”-nardzi, mandarina , oubičajenih banana, ananasa, manga, papaja i kokosovih oraha možete pronaći jos mnogo drugih vrsta egzotičnog voća koje retko stize na evropske pijace.

TRADICIONALNA MASAŽA

U Bangkoku, kao i svuda u Tajlandu, saloni za masažu su postali jedna vrsta nacionalnog amblema. Otići iz Tajlanda, a ne oprobati uživanje u čuvenoj tajlandskoj masaži je kao da si otišao iz Italije a picu nisi probao. Tehniku tradicionalne masaže Bramani su vekovima razvijali uspevajući da metodama,koje se danas smatraju klasičnim, odstrane fizicki umor akumuliran pri dugim meditiranjima.
Ukoliko želite da prodrete u tajne Thai masaže, možete pohadjati kurs za početnike koji traje 2 nedelje i košta 120 dolara. U Bangkoku postoji preko 150 škola gde se mogu upisati ovakvi kursevi.Najpoznatija škola tajlandske masaže je svakako u svetilištu What Pho. U specijalizovanim centrima, profesionalno obavljena masaža je prava blagodet.Cena za tretman od 2 sata varira od 4 do 15 dolara.

KAKO DA SE PONAŠAMO

Stanovnici Tajlanda se ne pozdravljaju stiskom ruke ,već spojenih dlanova u visini grudi usmerenih naviše, kao pri molitvi, i blagim naklonom glave. Ovaj pozdrav se zove wai.Uobičajeno je da prvo mlađe osobe pozdravljaju starije na što ovi otpozdravljaju.
Smatra se nevaspitanošću da usmerite nogu prema nekoj osobi. Stoga vam preporucujemo da takve gestove ne radite kada sedite pored nekog.
Ne dodirujte glavu Tajlanđanina. Ne činite to ni makar kao prijateljski gest. Javno pokazivanje nežnosti izmedju muškarca i žene nije prihvatljivo. Uobičajeni naziv za “gospodin” ili “gospodja” na tajlndskom jeziku je Khun.
Unošenje ili korišćenje droga u Tajlandu se kaznjava vrlo strogo. Za posetu religioznim mestima i svetilištima se preporučuje sto pristojnija odeća koja pokriva što veći deo tela. zbegavajte šorceve, otvorene sandale, dekoltiranu i odeću bez rukava.

NACIONALNA MONETA I KURS

Tajlandska nacionalna novčana jedinica se naziva Baht.Ona sadrzi 100 podjedinica koje se nazivaju Satang.

USD = 34.1219 THB

Zamenu novca mozete vršiti kako u bankama tako i u mnogobrojnim menjačnicama u svim većim gradovima I turističkim centrima počevši od 9 pa do 20h. Preporučljivije su krupnije novćanice, 100 i 50 USD, jer je kurs znatno povoljniji.

KREDITNE KARTICE

Sve poznatije kreditne kartice kao sto su American Express, Diners, MasterCard i Visa su prihvacene u hotelima, restoranima i velikim robnim kućama. Travel čekovi mogu biti inkasirani u svim bankama kao i menjačnicama. Preporučljivi su cekovi u americkim dolarima, dok se za druge monete preporučije zamena u Bangkoku.