Tasos

Ukoliko ne biste želeli dugo da putujete na odmor, a da je ipak u pitanju destinacija sa prozirnim morem i peščanim plažama gde se duh Grčke itekako oseća, izaberite Tasos, najsevernije ostrvo grčkog arhipelaga. Udaljeno je svega 8km od obale tj. od Kavele kada se ukrcavate na trajekt ne bi li došli do brdovitog Tasosa. Glavnom ostrvu pripadaju još tri mala: Tasapulo, Kinira i Panagija. Glavni grad je Limenas, lučki gradić. Karakteriše ga lepo šetalište uz more kao i trugovačka ulica prepuna prodavnica, kafića i restorana, dve gradske plaže i više plaža u okolini Ko želi da se provodi i izlazi ne bi trebalo da izabere Tasos kao opciju za letovanja. Ovo mesto je namenjeno onima koji žele mir i odmor u netaknutoj prirodi.

Ne propustite da obiđete i mesta kao što su: Panagia, Loukas (divlja plaža), Aliki plaža, manastir Sv. Arhanđela, Potos (najlepši gradić na ostrvu), Limenariju…

Herkulov hram su podigli Feničani koji su zajedno sa Tračanima nekada naseljavali ovo ostrvo i koje je dobilo ime po Tasosu, sinu Feniksa, vođe Feničana. Herodot je zapisao da su najbogatiji rudnici zlata na ostrvu bili često uzroci ratova između starosedelaca i Grka i da su se nalazili sa istočne strane koja gleda ka Samotraki. Antički grad Tasos nalazio se na severnoj strani, imao je dve luke od kojih je jedna bila zatvorenog tipa.

Za Tasos su karakteristične šume jele, koje prekrivaju celo ostrvo. U Limenasu ima restorana, taverni, diskoteka. Gurmani se mogu odlučiti za grčke specijalitete, a za oni koji su manje skloni eksperimentisanju postoji brza hrana uz neizbežni giros. Probajte uzo, grčko nacionalno piće, vina, lenčarite u hladu uz razne vrste piva svetskih brendova ili popijte limunadu dok se sunčate na ležaljci. Ležaljke i suncobrani se ne plaćaju ukoliko poručite piće iz obližnjih kafića. Piće je od 2,5 do 3€ na plaži.

Celo ostrvo Tasos je dugo oko 100-tinak kilometara pa je rentiranje automobila ili skutera idealan način za obilazak svih plaža i mesta na njemu.

Za rentiranje kola ili skutera obavezna je međunarodna vozačka dozvola (dobija se u AMS-u i kosta 2000 dinara) jer u protivnom nećete moći da iznajmite auto. U tom slučaju ostaje vam da se oslonite na pešačenje ili autobuse.
Rent-a-bike je oko 10 evra, rent-a-car je oko 25-28 evra dnevno za grupu B (huyndai atos, new fiat panta, kia picanto, fiat seicento(open).
Budite pažljivi, jer u nekim rent-a-car agencijama nije uračunato osiguranje pa je to caka jeftinijeg iznajmljivanja automobila.
Ako ste se odlučili da rentirate skuter obavezno je da nosite i kacigu. Policije ima na putevima i zaustaviće vas samo u slučaju da je ne nosite. Najbolje je da uzmete kacigu i za suvozača jer su kazne velike i mogu ići i do 150€ što je trošak koji ne biste smeli sebi da dopustite.
Ako ste se uputili automobilom do Tasosa, treba se kretati putem do Soluna ali pre Soluna naići ćete na skretanje prema Kavali i tu treba nastaviti put. Ako promašite prvo skretanje ka Kavali nemojte se sekirati jer postoje još dva takva.
Benzin treba sipati pre Soluna jer kad se krene putem Kavali skoro da nema pumpi na putu.

Drage dame, raspoložene ste za shopping? U Kavali ćete naći na sniženju krpice poznatih svetskih brendova.

Upozorenje!!!

Obzirom da se lokalno stanovništovo bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda pčela ima bukvalno svuda, pa i na plažama. Pošto se ne zaprašuju ima i komaraca. Preporučuje da pre puta obavezno kupite neka sredstva protiv dosadnih insekata.

* NAPOMENA: cene proizvoda i usluga su postavljene na osnovu prošlogodišnjih

podataka