Sziget

Ispijanje piva do dehidratacije, jurnjava u krug po ostrvu u potrazi za omiljenim bendovima, očajna potraga za plastičnim wc-ima koji imaju toalet papir, gubljenje prijatelja u masi tokom dana, zahvaljivanje Bogu ako ste spakovali neki drečavo roze modni detalj da bi ste se lakše nasli u gužvi, prljanje u blatu iznova i iznova, potraga za hladnim tuševima, padanje u nesvest ispred stejdževa, buđenje u šatoru potpunog neznanca, obećanje samom sebi da više nećeš piti, pravljenje telefonskog računa veličine Obudai ostrva, izazivanje Francuza na partiju stonog tenisa, Nemaca na partiju fudbala, Mađara da na takmičenje u ispijanju vina i  doživljavanje poraza  u sve tri malopređanje discipline, pravljenje dredova od svoje kose, tetoviranje ruku i masaža nogu, otkrivanje novih bendova na Wan2 areni, gubljenje novčanika, kupovanje majica, probijanje ispred glavnog stejdža i dolazak do zaključka da niste obavili nuždu, pijenje, đuskanje i žurka do iznemoglosti… i nazad- to samo može biti na Sziget festivalu!

Osnovan 1993.g. Sziget festival je prvobitno bio pokušaj borbe pasioniranih muzičara  protiv činjenice da je premalo muzičkih kampova bio u periodu posle pada komunizma. Festivalu je brzo rasla popularnost i 1996.g. je privukao preko 200.000 posetilaca da vide impresivan nastup poznatih imena kao što su The Prodigy, the Levellers and Sonic Youth. Danas Obudai ostrvo, gde se festival održava (Sziget festival je jednostavno „Ostrvski festival“ u Mađarskoj) je domaćin blizu 400.000 posetilaca nedelju dana u avgustu dok hiljade umetnika nastupaju na preko 30 stejdževa, šatora i arena. Headliner-i u dosadašnjem periodu su bili brojna poznata imena kao što su: Basement Jaxx, Radiohead, Muse, Chemical Brothers, Faithless, The Cure, NIN, Massive Attack and David Bowie.

Nije sve u muzici na Sziget-u. pozorište, bioskop, video-igre, tenis, stoni tenis, fudbal, plivanje, streljaštvo, bandž, izbor za mis mokre majice, tetovianje kanom I mastilom, tajlandska masaža, pušenje nargile I mnogo drugih kulturnih, sportskih, sexy i hipi stvari je na meniju. Mnogo toga je čak uključeno u cenu karte.

Bez obzira da li želite da prisustvujete celom festivalu ili samo jednom danu, Sziget je iskustvo koje nećete zaboraviti i vredno je uključiti ga u posetu Budimpešti. Ako se pitate gde su svi u avgustu, verovatno se guraju za što bolju poziciju ispred glavne bine ili se opijaju na nekom od brojnih festivalskih barova.

Saveti za posetioce Sziget-a

Svaki iole iskusni festivalski tip zna da mala priprema može da pretvori bedno festivalsko iskustvo u fenomenalno koje ni vremenske prilike ne mogu da pokvare I valja imati na pameti par stvari pre dolaska na Obudai ostrvo.

Prvo, odlučite da li kampujete ili ste izvan ostrva (u gradu). Postoji dovoljno argumenata za svaku opciju ali ipak je kampovanje zanimljivije i jeftinije za cenu smeštaja i troškova prevoza. Takođe ste u centru svih dešavanja I naći ćete ekipu za druženje. Loše strane su što ćete biti u šatoru bez konfora 7 ili 8 dana, znojavi i prljavi, trošeći vreme na čekanje za tuševe. Možete da pokisnete, jer je kiša učestali gost festivala. Ukoliko odlučite da kampujete, dođite što ranije na festival. Proverite na zvaničnom web-site-u kada se tačno otvara i nađite dobro mesto za razapinjanje šatora. Oni čiji su šatori blizu dance ili haevy metal stejdža ili toaleta, neće se dobro provesti. Ako odlučite da ostanete u hotelu ili hostelu, bitno je da ste što bliže festivalu kako bi smanjili vreme puta potrebno da sođete na Sziget. Ulaz je sa budimske strane i većina ljudi dolazi HEV vozom.

Drugi bitan savet je da se mudro spakujete. Dozvoljeno je unositi hranu, ali ne I piće čak ni vodu. U svakom slučaju, fantastičan provod je zagarantovan.