Sicilija

Sicilija je veliko ostrvo na jugu Italije sa skoro 6 miliona stanovnika. Sve do Drugog svetskog rata ovaj kraj je bio izuzetno bogat, ali usled migracije industrije, on sada predstavlja suštu suprotnost i jednu od najsiromašnijih regija Italije. I pored toga Sicilija je prelepo ostrvo, a što veci deo Sicilije da obidjete teže će vam biti da izaberete šta vam se najviše svidja. Ovim tlom je prodefilovalo mnogo naroda i kultura i svako je ostavio po neki trag tako da je moderna Sicilija fenomenalan miks kultura Afrike, Azije i Evrope. Siciliano (izg. Šičiliano), često tretiran kao zaseban jezik, u suštini je dijalekat italijanskog, ali za jednog recimo Rimljanina to je sasvim drugi jezik. U moderno doba koriste ga uglavnom stariji Sicilijanci.

Sicilijanci su posebna vrsta mediteranaca. Oni su izuzetno ponosni i tvrdoglavi, ali u isto vreme vrlo ljubazni i predusretljivi. Kada stekneš prijatelja Sicilijanca možes biti siguran da ti je prijatelj za ceo život. Neverovatno su otvoreni i dovoljno je jednom da popričati sa nekim da se osećtite dobrodošlim a čak i domaćim. Paradoksalno zvuči, ali mnogi Sicilijanci su izuzetno ponosni na Mafiju. Prosto im zacakle oči kada se počne pričati o tome.

Ovuda su vladali Grci, Afrikanci, Latini, Normani i drugi pa je zahvaljujući mešanju rasa narod ovde lepši i zgodniji u odnosu na Italijane sa severa.

Catania je još uvek nepoznata širokim masama, ali će Vas iznenaditi svojim lepotama i lepom arhitekturom. Ima posebno dobar i najživlji noćni život na Siciliji! Centar grada je zona za izlaske,a okruženi gomilom kafica koji su načičkani jedan do drugog i masa ljudi na jednom mestu učiniće da se osećate kao da ste u kosnici!

Taormina je najpoznatije mesto na ostrvu. Na brdu iznad grada nalazi se prelep amfiteatar koji sa visine gleda na grad i more. Ako se odlučite za Siciliju Taorminu ne  treba da zaobiđete. Samo budite spremni na malo više cene.

Marsala zovu i grad vina jer se u ovoj zoni proizvodi vino Marsala, vrsta fortifikovanog vina koje je jedno od najpoznatijih vina te vrste u svetu. Nije tipično turističko mesto ali je jako lepo, naročito predeli izvan grada gde se nalaze saline (za proizvofnju soli) i vetrenjače, gde su more i priroda zaista prelepi! U blizini grada se nalazi nekoliko prelepih ostrvaca – Favignana i Mozia  do kog se čak može i prepešačiti jer je dubina mora zaista mala.

Palermo je grad kontrasta. Toliko lepota i haosa, smeća i prljavštine u isto vreme nećete naći nigde u Evropi. Prvo što će vam reći kada dodjete u Palermo je da torbice držite čvrsto uz sebe. U saobraćaju vlada totalni haos! Sirena se koristi kad ih neko iznervira, kad se javljaju nekom, kad im je dosadno ….

Sada lepši deo priče. Palermo je PRELEP grad! Ogromna katedrala u koju je ugradjeno 7 kilograma zlata , Teatro Massimo predstavlja jedno od najimpozantnijih pozorišta u Evropi (tu je sniman treći deo „Kum“-a) ,Palazzo Reale , još mnogo gradjevina koje vas ostavljaju bez daha, dobra hrana (italijanska i mediteranska kuhinja posebno) desetine prelepih trgova i još mnogo šta, čine Palermo obaveznim za svakog turistu koji dodje na ostrvo.

Corleone je gradić u unutrašnjosti ostrva čija je najveća vrednost to što se don Vito prezivao tako. Inace nema bog zna šta za videti , obična selendra, jedina zanimljivost je što kažu da mnoge mafijaške familije potiču odatle pa Corleone zovu „gradić sa stotinu crkava“ jer je svaka familija da bi okajala grehe podigla po jednu crkvu.
Agrigento – grad gde je rodjen Luigi Pirandello. Ipak je najpoznatiji po čuvenoj Dolini hramova. Na brdu u okolini grada nalaze se osam dosta dobro sačuvanih grčkih hramova koji predstavljaju jednu od najvećih turističkih atrakcija cele Sicilije.

Cefalu – prelep gradić blizu Palerma. Prelepa plaža, prelepo more…. Ovde izdvojite jedan ceo letnji dan za opuštenciju i uživanje.
Siracusa – lep grad na jugoistoku ostrva koji su osnovali Grci jos 735. godine pre nove ere. Poznat je i po tome što je tamo rodjen i ubijen Arhimed – jedan od najvećih matematičara koji je postojao. Istorijski i kulturološki dosta bitan grad za Siciliju.
Enna – gradić u samom centru ostrva. To je provincija sa najvećom nadmorskom visinom u celoj Italiji. Gradić se deli na donju i gornju Ennu i ako vas navede put možete ga obići ima šta da se vidi posebno u gornjoj Enni. U blizini se nalazi i Perguza – čuvena staza za automoto trke.

Etna je najviši vulkan u Evropi sa svojih 3340m i preko 400 ugašenih i još nekoliko aktivnih kratera. Sa Etne se pruza neverovatno lep pogled na Kataniju u čijoj se blizini i nalazi I sa njenog vrha se skoro uvek može videti sivi dim koji govori da je vulkan i dalje aktivan. Meštani pričaju da su mnogo puta prisustvovali prizoru kada Etna izbacuje lavu u zimskom periodu, dok se beli od snega i kažu da je prizor nezaboravan.

Ono što čini Siciliju nezaboravnom je mentalitet njenih stanovnika i prelepa priroda koja vas uvek nanovo oduševi, kao i veliki broj istorijskih spomenika i gradjevina koji su nemi svedoci mnogih kultura i vremena. Toplo savetujemo Siciliju svima koji planiraju da je posete. Obavezno probajte vino Marsala i Nero d’ Avola po nama najbolje sicilijansko crno vino .

I za kraj , šta kaže legenda – šestog dana, kada je Bog završavao stvaranje zemlje, zadivljen lepotom koju je stvorio, uzeo je svet u ruke i poljubio ga. Mesto na koje je spustio usne, bila je Sicilija.

Uživajte 😉